SME
Nedeľa, 6. december, 2020 | Meniny má MikulášKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Aj v Zapadákovoch funguje turistický ruch. Žiaľ, nie v tých našich (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

Aj v Zapadákovoch existuje ...

Ten, kto prišiel do kontaktu s krízovou manažérkou vie, že publikovaný článok je absolútna lož. Treba si zistiť podstatné fakty o človeku, o ktorom ideme zverejňovať informácie. V tak krátkom životnom a profesnom období riesiť dve desiatky hotelov je nonsens najmä, ak niekto vedie niekoľko rokov svoj vlastný hotel a v krízovej situácii ho nedokáže postaviť na nohy...
 

:) dakujem

clanok nie je o mne...aj ked by to bolo zaujimave citanie, plne faktov, zazitkov a pribehov, ktore by sa mnohym necitali dobre. Clanok obsahuje moj nazor, ktory som si vytvorila za roky skusenosti a zazitkov- vdakabohu prevazne negativnych. Teraz, z odstupom 13 rokov hodnotim pozitivne aj medziobdobie, kedy sme s mojou rodinou naleteli ludom, ktorym sme na zaciatku verili a ktory vyckali dobu, kym hotel zabehneme, aby nas nasledne obrali takmer o vsetko. Sud, v ktorom sme zalobcami trva uz vela rokov a kvoli svojmu otcovi sa nikdy nevzdam (predchadzajuca veta odklaz priamo Vam - co ste asi pochopil). Su klienti, ktorym s radostou radim a pomaham nadalej, su aj taki, ktori kritiku znasali velmi zle (zvlastne ze iba na SK). Musela som vela ludi prepustit a nikdy sa to nespaja s pozitivnym pocitom. Ale som rada, ze mnohym moja praca pomohla a dodnes su mojimi klientami. Aj vdaka pozitivnym referenciam mam prace viac ak dost (najmä v zahranici) z coho sa velmi tesim. Nebolo mojim zamerom zahlcovat diskusiu osobnymi vylevami. Na haterov sa ma reagovat vraj mlcanim, ale ten kto ma pozna vie to zatial velmi neviem. Prajem Vam vela pozitivnej energie:)
 

možno...

nie je potrebné toľko vysvetľovania pre diskutéra, ktorý presne zapadá do popisu "slovenských" špecialít. Vďaka za zverejnenie skúseností...výborný článok...chce to zrejme nikdy nekončiacu kreatívnu aktivitu vo všetkých oblastiach. Mám rovnaké skúsenosti z inej oblasti a následne z dlhého pobytu mimo SR, ako i z návratu. Dovolím si Vás kontaktovať mimo tejto diskusie.
 

Najlepšia obrana je útok...

"Krízová manažérka" evidentne nepochopila pointu textu. Je skutočne neuveriteľné, ako osoba s takýmto charakterom dostala priestor na to, aby sa prezentovala v tlači. Menej negativity by prospelo písaniu bez gramatických chýb. HOWGH.
 

 

článok vyjadruje niekoho skúsenosti a mne osobne sa páči ako trefne je vystihnutá slovenská maloroľnícka dušička. To, že pár jedincov nezvládne pochopiť pointu článku, mi bolo zrejmé už od začiatku.
 

 

Mňa článok veľmi zaujal, Vaše názory a postrehy sú zaujímavé aj pre ľudí pracujúcich v inom odvetví ako v cestovnom ruchu.
 

Co je loz ?

Ze Cesi, Poliaci, Madari, Rakusania sa vedia predat a Slovaci nie ?
S rodinou sme ako turisti navstivil vela oblasti na Slovensku, v Cesku, boli sme aj kdekade v Rakusku, Polsku a Madarsku a mjsim skonstatovat, ze naozaj vsteci menovani okrem Slovakov vedia urobit atrakciu na hocakom mieste a na Slovensku je to stale akesi prispate. Spomeniem priklad - kratsom casovom obdobi sme navstivili 3 relativne podobne kastiele - Topolcianky, Schlosshof a Milotice na Morave. V Topolciankach ani nohy, skoro sme sa nedostali ani na prehliadku pre maly zaujem. V okoli ziadna atrakcia, ani v narodnom zrebcine pobliz nic zaujimave, zubria obora uz o 15tej zatvorena (na webe pisali, ze do 17 - bolo to koncom letnych prazdnin). Zato Milotice a Schlosshof kopec atrakcii pre rodiny, pre decka. Podobne, staci si porovnat Pieniny polsku stranu a slovensku. A mohol by som menovat mnoho prikladov pristupu s ktorym sme sa stretli, napr. v Levoci - prehliadka kostola, bolo nas o jedneho menej ako stanoveny pocet ludi na prehliadku s vykladom, ale neboli ochotny (za tie iste peniaze), ale radsej spolu klabosili v kancelarii...
 
Hodnoť

no

mne sa tieto pointy celkom pacili co su v clanku a s velkou vacsinu suhlasim, co ma vsak prekvapilo je ze navstevnik na jednu noc je likvidacny - tomu celkom neverim... ale pisat o tom ako cudne ludia na SK uvazuju aj o svojej vlastnej krajine by bolo na celu dizertaciu a o tom ze nechapu ze vsetko je u tom ako posluzia inym na druhu...
 

navstevnik na jednu noc

z dlhodobeho hladiska sa by sa hoteli mali snazit a v principe sa aj snazia predlzit pobyt svojich hosti. Najnajkladnejsi je host na jednu noc. Ak je vsak tomuto zvysenemu nakladu prisposobena cena, nemusi to byt az taky problem. Avsak cena je na trhu casto (bohuzial) jedinym faktorom v rozhodovani, preto sa lahko moze stat, ze pri silnejsom konkurencom boji dojde k tlaku na cenu. Znizenie ceny, rovnake naklady a nevyhnutne zachovanie urovne poskytovanych sluzieb si moze dovolit hotel, ktory ma tzv. "nasetrene", co nema takmer nikdy, navyse sa potom tazko dostane nazad na pozadovanu uroven ceny. Jednonocne ubytovanie je domenou najma mestskych hotelov,pripadne kongresovych hotelov v turistickych oblastiach ,ktorych sa moja poznamka tykala. Ak sa sustreduju dlhodobo iba na tuto klientelu, tiez sa dostanu do sezonnosti. Navyse firmy radi hotely menia a striedaju. Novootvoreny kongresovy hotel je casto nadseny z prveho roku. Nadsenie vsak najneskor v tretom roku vystrieda rozcarovanie, ze sa im hostia nevratia. Casto nemusi byt pricinou horsia uroven sluzieb, ale to, ze jednoducho vlastnostou tohto klienta je hotely striedat. Potencial Slovenska vidim viac v pobytovej turistike. K tomu vsak treba prave infrastrukturu, drobne sluzby, zaujimavosti, podujatia, ktore moze host navstivit a tym si pobyt predlzit. A to absentuje. Vela prostriedkov sa investuje - aj za pomoci eurofondov - do novych hotelov, novych kapacit (osobne ma to prekvapuje, lebo vyzvy su casto koncipovane tak, ze nove kapacity nepodporuju) namiesto do vytvorenia priazniveho prostredia. Povazujem za strategicke sustredovat sa na viac cielovych skupin, snazit sa vyhnut sezonnosti. Preto si myslim, ze sustredovanie sa iba na jednonocneho klienta moze byt pre hotel likvidacne. Nedavno som sa stretla s riaditelom jedneho znameho hotela v Bratislave. Chcela som otvorit novu spolupracu-novu cielovu skupinu. V principe mi povedal, ze to nepotrebuje, lebo si vystaci s obchodnymi cestujucimi od pondelka do piatku. Jednym dychom sa vsak rozhovoril o tom, ake vysoke su mzdove naklady a ako bojuje s personalom. Niekedy je jedinou cestou dostat mzdove naklady na optimalnu uroven len vyssia trzba. Kvalitne sluzby - dobre zaplateny personal - vyssia cena/alebo vyssia obsadenost.
 
Hodnoť

Asi sa budem musieť vrátiť do školy

"Jeden z najzabudnutejších kútov Poľska sú Bieszczady na juhozápade krajiny, oblasť hraničiaca so Slovenskom a Ukrajinou." A ja som si vždy myslel, že juhozápad Poľska je niekde nad severom Čiech, od Jeseníkov po Liberec.
 

Jednoducho

SME. Ešte že väčšinu ypsilonov zvládli.
 

Uz som si myslel

Ze som si to iba ja vsimol tento omyl.
 
Hodnoť

cestovný ruch

na Slovensku je na dlhú debatu. mám pochodené tie regióny, ktoré sa spomínajú v článku. aj z poľskej strany. a tiež ma to fascinuje. u nás vyľudnené dediny, obyvatelia väčšinou prestarntuí, čo mladé, to ušlo - poľskej strany, to žije. ale osobne si myslím, že slováci prosto pordnikanie vôvec, a už nie podnikanie v cestovnom ruchu nemajú v krvi. a ani mať nebudú. s tým sa je potrebné zmieriť. slováci, hlavne na východe, budú radšej cestovať za prácou 10000km, ako by si vytvorili prácu doma. nemajú na to odvahu, bunky, trpezlivosť. a už nie vôbec na sluščné a čestné podnikanie. trocha som tomu veril, že po 1989 sa cestovný ruch trocha u nás rozbehne, ale píše sa rok 2016 a veĺmi sme sa neposunuli. trocha funguje ten Liptov, trocha, ale Tatry, ale to je asi tak všetko.
 

 

Vela tu kazi aj stat. Pozrite sa na ake projekty isli napriklad peniaze z EU.
Alebo ako stat podporuje rozvoj cestovneho ruchu a infrastruktury. Staci sa pozriet na cesty druhej a tretej triedy v akom su stave. Hlavne, ze bolo potrebne stavat na dialnicach betonove predely namieto zvodidiel. Nikde v europe som taketo nieco nevidel. Tie peniaze mali ist do ciest druhej a tretej triedy, nie do toho betonu
Legislativne problemy. Staci si pozriet ake je narocne vybudovat cyklotrasu/turisticky chodnik.
Stat vam v tom nepomoze ale bude vam este hadzat polena pod nohy.
Tak sa nemozme cudovat, ze tu je maly zaujem o cestovny ruch.

Samozrejme problem su aj samotny ludia, ktory by chceli za chvilu zarabat velke peniaze.
 

áno

to je pravda. napríklad taký severovýchod Slovenska spadá pod Prešovský Samosprávny kraj, kde je županom totálny sedlák, a ktorý v propagácii cestovného ruchu totálne zlyháva. A to má v svojom teritóriu, Tatry, Spiš, Pieniny. Naprílad medzi východom slovenska neexistuje žiadne dopravné spojenie - teda autobusy, vlaky s Poľskom !!! Čo je náš najväčší sused a aj najzaujímavejší trh čo sa týka cestovného ruchu. Lenže samotní ľudia si Chudíka volia a stále volili. Je to začarovaný kruh. Ale aj tak tomu nechápem, Tomu rozdielu v mentalite. Stačí prejsť cez potom do Poľska, a človek sa ocitne v inom svete. Ako je to možné? Nedávno sa mesto Bardejov kdesi chválilo že do Krynice, ktoré je vzdialené od BJ asi 40 minút, a ročne ju navštívi tisíce poľských turistov, tak že mesto BJ si najalo nejakú PR agentúru, a tá im s veĽkou slávou osadila dva reklamné tabule v Krynici - kde láka turistov do Bardejova !!! namiesto toho aby tam už dávno zaviedli, dotovanú, kyvadlovú dopravu, trebárs aj zadarmo. Tak v roku 2016 osadili dve reklamné bilboardy. a tak to ide z mesta do mesta, z regiónu do regiónu. ale je pravdou, že ešte po ten Poprad sa ako - tak dá, ale ďalej tam fakt skapal pes.
 
Hodnoť

Liptov - suhlasím

Je tam toho dosť, čo sa dá za týždeň pozrieť a navštíviť. Turistika, horská turistika, cyklistika, jaskyne, športové atrakcie. Každý si nájde svoje.
Ale nerozumel som poznámke, že bryndzové halušky nie je jednoduché spraviť. Nechápem, ako to myslela. Jedno z najjednoduchších jedál čo som kedy robil. Zemiaky, múka, bryndza, soľ, smotana, slanina a nejaký zákvas. Čo je na tom také zložité?
 

 

nie je na tom nic zlozite, ale priprava je narocna na cas. takze by to nemalo byt lacne jedlo, lebo nezaplati cenu prace. kedze vstupy tiez nie su najlacnejsie. dobra bryndza a slanina, teda pokial nie su akciove z tesca...
oproti napr. steaku su br. halusky zlozite jedlo...
 

absolútny súhlas

a hlavne halušky musia byť vždy čerstvé, to nieje guláš ktorý sa ráno navarí a podáva celý deň. Taký steak s hranolkami vám pripravím do desiatich minút a všetci sa budú olizovať a ešte zaplatia minimálne 20 eur za porciu. Chcel by som vidieť kuchára ktorý za desať minút pripraví čerstvé bryndzové halušky. A ešte za sebou umyje použitý riad.
 

Halušky za 10 minut?

Bez problémov. Ak máš dobre vybavenú kuchyňu o čom nepochybujem že reštaurácie majú, tak 10 minút nemôže byť problém. Mne najdlhšie trvá zemiaky očistiť, potom to už ide. Ale je pravda, že halušky musia byť čerstvé, inak to už nie je ono. Ale zase to platí skoro o každom jedle. Aj na rezni je vidno, že bol ohrievaný v mikrovlnke.
 

 

Cesto by malo chvíľku postáť, takže za 10 min to sám nedáš...
 

1 2 >

Najčítanejšie z ekonomiky