Francúzka, ktorá prešla od biznisu s rýchlou kuchyňou k pravej francúzskej reštaurácii

Francúzska kuchyňa nie je len o malých porciách, žabacích stehienkach a honbe za michelinskou hviezdičkou. Tú pravú predstavuje vo svojej bratislavskej reštaurácii Francúzka žijúca na Slovensku Natacha Pacal.

Natacha Pacal.(Zdroj: Archív N. Pacal)

Celý svoj život má spojený s jedlom. Ako sama hovorí, v jej rodnej krajine vyzeral každý víkendový obed ako veľká rodinná oslava. „Z detstva si pamätám, že jedlo bolo vždy zážitkom. Zakaždým bolo krásne prestreté, pripravené, všetko bolo premyslené,“ spomína Natacha Pacal na obdobie, ktoré prežila v rodnom meste Mont Saint Martin vo Francúzsku.

Víkendové obedy vyzerali ako veľká rodinná oslava. Stretávali sa u jej krstnej mamy vo vidieckom dome, spolu so všetkými šiestimi súrodencami Natachinho otca a ich deťmi.

Nakúpili u lokálnych predajcov, v dedine mali pekára, mäsiara i zeleninára. Potom ženy varili, deti sa hrali a nakoniec sa jedlo a pilo. Aj všedné dni boli sviatkom. Na večeru mali niekoľko chodov – predjedlo, hlavné jedlo, dezert, syry či jogurty.

„Vždy to bolo o tom, že čas sa má tráviť spoločne pri stole, posedíte si a trvá to dlhšie. Pri normálnej večeri sedíte určite aspoň hodinu a pol, kým každý povie, čo počas dňa zažil,“ porovnáva Natacha Francúzsko so Slovenskom, kde sa väčšinou zje jeden chod a každý si ide po svojom.

Byť súčasťou francúzskej rodiny je gastronomickou školou života. Natacha ju prináša aj na Slovensko vďaka reštaurácii, ktorú otvorila so svojím bratom.

Z Francúzska na Slovensko

Natachina mama je Slovenka, a keď mala desať rokov, presťahovali sa do Bratislavy. Hoci nevedela po slovensky, nevnímala to ako problém. Postupne sa naučila reč a keď prišlo na výber strednej školy, rozhodla sa pre hotelovú akadémiu.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C56J8 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C56J8 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
          2. Talent - vzdelanie - úspech
          3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
          4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
          5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
          6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
          7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
          8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
          9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
          10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
          1. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
          2. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
          3. Noc architektúry 2018
          4. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
          5. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
          6. Talent - vzdelanie - úspech
          7. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
          8. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
          9. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
          10. Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre
          1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 739
          2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 440
          3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 471
          4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 956
          5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 762
          6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 209
          7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 546
          8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 521
          9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 2 934
          10. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 2 788

          Hlavné správy zo Sme.sk

          KULTÚRA

          Režisér filmu o Slovenských brancoch: Tí chlapci sú iní, ako si myslíme

          Ukazuje, ako sa nebezpečná hra mení na politiku. Film o Slovensku je na Berlinale.

          ŠPORT

          Na olympiáde je jedinou Newyorčankou a reprezentuje Slovensko

          Pri korčuľovaní o číslach nerozmýšľa.

          Neprehliadnite tiež

          Z Bratislavy do sveta módy

          Francúzska federácia módnych profesionálov si medzinárodnú pobočku svojej vysokej školy módy, jedinú mimo Paríža, vytvorila práve v Bratislave.

          Šoubiznis je na Slovensku viac šou ako biznis

          Na akomkoľvek umení možno zarobiť iba vtedy, keď osloví veľa ľudí. Producent Pavol Kelley tvrdí, že produkovať umenie dokáže iba preto, že ho to neskutočne baví.

          Má ju aj Sagan. Sklárne v českej Lindave brúsia trofeje pre víťazov Tour de France

          Nový príbeh českého skla píše firma Lasvit, ktorá má pobočky v dvanástich krajinách.

          Slovenka, ktorú živí keramika: Na trhy chodím s registračnou pokladnicou

          Klaudia Sisková si pred rokmi otvorila keramický ateliér, kde tvorí z francúzskeho porcelánu. Uživiť sa v tomto odvetví nie je ľahké, ale umelkyňa sa nevzdáva.

          Firmu ozdravili vďaka receptu na inovácie

          Nábytkárska spoločnosť Decodom sa dostala z konkurzu medzi špičku na slovenskom trhu so vstavanými kuchyňami.