Plnokrvníky a jednorožce

S rozvojom internetu po svete šíri lavína startupov, ktoré zmenili kultúru biznisu. Ich úspech sa však dá merať dvoma meradlami.

(Zdroj: Fotolia)

Oborníci sa ešte stále prú o definíciu, čo je a čo nie je startup. Či je to druh podnikania, alebo proces naštartovania biznisu založeného na myšlienke, produkte či službe, ktoré majú potenciál šíriť sa po celom svete ako vírus a generovať obrovské zisky.

Prečítajte si tiež: Startup Slido prerástol do celosvetovej firmy

Ale startupom možno nazvať aj rozbeh firmy novodobého typu, ktorá nemusí mať nutne ambície zaplaviť celý svet. Maximalizovať hodnotu podniku s pomocou investorov a nastaviť celý model tak, aby generoval maximálne zisky. Chce si len budovať stabilnú existenciu. Podľa niektorých definícií to startup nie je, je to „len“ klasické podnikanie.

Prečítajte si tiež: Čistý dizajn z kvality v odpade

„Motiváciou pre mnohých podnikateľov nie sú peniaze, ale sloboda. Prijatie peňazí od investorov, budovanie dozornej rady a zvyšovanie hodnoty spoločnosti uberá túto slobodu krok po kroku. Zaviažete sa rýchlo rásť, dominovať vo svojom odvetví a splatiť investíciu, alebo vstúpiť na burzu a firmu predať,“ opisuje dve cesty pre startupy Andrew Wilkinson, zakladateľ spoločnosti MetaLab, na webe Startupers.sk.

Prečítajte si tiež: Finančné startupy konkurujú bankám

„Pracujete 17 hodín denne a odstraňujete konkurentov svojim startupovým jednorožcom v hodnote 48 miliónov na ceste k vrcholu miliardovej hory. Ale existujú tisícky biznisov potichu zarábajúcich desiatky či dokonca stovky miliónov dolárov. Nepotrebujú byť prví, dokonca ani desiati, ale cielia na malú časť obrovského trhu. Zodpovedajú sa zákazníkom, nie investorom. Oni sú plnokrvníky, nie jednorožce.“

Prečítajte si tiež: Superpotravina Mana z technického laboratória

Úspešné starupy, ktoré oslovil Profit, sú skôr plnokrvníky. Slido, výrobca aplikácie pre konferencie, je podľa zakladateľa stránky Startupers.sk Andreja Mikulu druhým najúspešnejším startupom ns Slovensku hneď po Aeromobile.

Ani v spoločnosti Slido sa nestavajú veľmi nadšene k rizikovému kapitálu a viac ako maximálne zisky ich zaujíma šírenie myšlienky.

Výrobcovia nábytku z odpadového dreva Pure Junk odmietli zatiaľ všetkých investorov. Oba a ďalšie startupy však prinášajú novú firemnú kultúru založenú na slobode, kreativite a otvorených vzťahoch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  9. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 52 437
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 460
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 313
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 941
  5. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 8 364
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 585
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 5 156
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 480
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 301
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 744