K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené. Napríklad ku klobásam sa hodí Rulandské modré, k divine Alibernet a Silvánske zelené k plodom mora.

(Zdroj: Fotolia)

Najmä mäso a syry sa snúbia s vínom. Z tých talianskych sa Brunello di Montalcino výborne hodí k pečenému hovädziemu mäsu, steakom, divine a zrelým tvrdým syrom, uvádzajú rôzne internetové stránky o gurmánstve.

Bravčové mäso

Z červených vín mu sadne talianske Amarone, ktoré je vhodné k červeným mäsám všeobecne, je plné a šťavnaté. Hodí sa aj k tvrdým syrom.

Približne rovnako sú vhodné aj talianske odrody Barbera, Baralo, Lambrusco. Špeciálne ku klobásam pristane šťavnaté burgundské Beaujolais villages. Aby sme nechodili ďaleko, Cabernet Moravia je ku klobásam tak, ako ich vnímame v našich končinách, ešte lepšou voľbou.

Klobásové víno je aj Rulandské modré. K pečeným mäsám a bravčovým kolenám znalci odporúčajú Dornfelder, rovnako ako slovenský Dunaj či Hron.

Grilované špeciality sa kamarátia aj s Merlotom. Bravčové poteší aj Frankovka modrá či Modrý Portugal. Z bielych vín sa k bravčovému mäsu jednoznačne hodí Chardonnay.

K dusenému bravčovému vo vlastnej šťave alebo jemnej omáčke je dobrá voľba Furmint. Vhodné sú aj Neuburské, Noria alebo Pálavy z Moravy či Rizling vlašský.

Hovädzie mäso

S hovädzinou je to podobné ako s bravčovým. K hovädzím steakom sa viac hodí červené ako biele. Ale ani biele nie je zlá voľba. K pečenému hovädziemu alebo steakom chutí Chardonnay z Kalifornie.

Divina

Tu sú tiež vo výhode červené vína. K pečeným mäsám z diviny sa podáva Alibernet. Talianske Amarone della Valpolicella je tmavočervenej farby a výrazne vonia po čiernych ríbezliach.

Je vhodné k pikantnejším jedlám. Nič nepokazia ani Barbaresco, Barolo, Brunello, Carmenére, Chianti, Dornfelder a opäť náš Dunaj, ktorý je exkluzívnym spoločníkom ku všetkým grilovaným a pečeným tmavým mäsám.

Jeho menej váženou kolegyňou je Frankovka modrá či Modrý Portugal. K akémukoľvek guľášu je dobrý Malbec. Hodvábny Merlot je zasa výborným spoločníkom všetkých grilovaných špecialít. K zverine dobre sadne aj Rioja, Shiraz či Tannat. Z bielych vín sa k nej hodí Rizling rýnsky.

Ryby

V stredomorskej oblasti sa hovorí, že ryba má plávať tri razy. Najprv vo vode, potom v rozpálenom oleji a nakoniec vo víne.

S rybacinou sú zadobre takmer jednoznačne biele vína, napríklad Albarino, Aurelius, Bourbolenc, Chablis, Milia, Noria alebo Veltlínske zelené.

Lososovitým rybám vyhovuje plnšie Chardonnay. Toto víno je dobrým spoločníkom aj pre zubáča. Chardonnay Barrique vystihuje charakter údených rýb.

K bielym rybám a ľahkým predjedlám svedčí Gavi či Neuburské. Chenin blanc sa podáva k suši. Samozrejme, aj saké je preň ako stvorené.

Ani pri rybách nič nepokazí Rizling rýnsky. Aj on znesie exotické suši či nášho kapra. Ku grilovaným rybám sedí Rulandské biele, k lososovi Rulandské modré. K treske Sauvignon blanc a k sladkovodným rybám Rulandské šedé.

K plodom mora sa hodí Silvánske zelené. Neoddeliteľnými luxusnými spoločníkmi sú šampanské a kaviár. Kombinácia suchého šampanského a ustríc je kulinársky zážitok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  4. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  5. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  6. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  7. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  8. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  10. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  1. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  2. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  3. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  4. Vyberáme správny názov firmy
  5. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  6. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  7. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  8. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  9. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  10. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  1. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 464
  2. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 21 010
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 527
  4. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 12 391
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 879
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 8 833
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 635
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 268
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 732
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 534

Téma: Jedlo


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lajčák je podľa odborníkov nahnevaný a netaktizuje

Minister Lajčák hrozí odchodom z vlády.

DOMOV

Lajčák hrozí kvôli migračnému paktu demisiou, Danko dokument odmieta

Šéf diplomacie priznal aj spor s expremiérom Ficom.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Lajčák sa prvýkrát za niečo postavil

Žeby Lajčák našiel hodnoty?

DOMOV

Okolo protestov sa objavujú spravodajské hry

Polícia prešetruje postup šéfa NAKA.

Neprehliadnite tiež

Keď zamestnáva Róm Rómov, ich vzájomná dôvera je hlbšia

Nie je ľahké nájsť prácu pre firmu, ktorej majiteľom je Róm.

V Handlovej odštartovali nový projekt s názvom Basketbalová škola ŠBK Handlová

Handlová sa teší obrovskému záujmu detí o basketbal. Za posledné tri roky vzrástol štvornásobne, a to najmä vďaka viacerým úspešným projektom, nevynímajúc letné kempy pre deti.

Výrobca drevených roliet berie podnikanie ako službu

Aj rolety sú jedinečné z práve dreva

Renáta Hall: Vysoké školy potrebujeme viac otvoriť

Prečo slovenské vysoké školy nie sú v špičke?