K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené. Napríklad ku klobásam sa hodí Rulandské modré, k divine Alibernet a Silvánske zelené k plodom mora.

(Zdroj: Fotolia)

Najmä mäso a syry sa snúbia s vínom. Z tých talianskych sa Brunello di Montalcino výborne hodí k pečenému hovädziemu mäsu, steakom, divine a zrelým tvrdým syrom, uvádzajú rôzne internetové stránky o gurmánstve.

Bravčové mäso

Z červených vín mu sadne talianske Amarone, ktoré je vhodné k červeným mäsám všeobecne, je plné a šťavnaté. Hodí sa aj k tvrdým syrom.

Približne rovnako sú vhodné aj talianske odrody Barbera, Baralo, Lambrusco. Špeciálne ku klobásam pristane šťavnaté burgundské Beaujolais villages. Aby sme nechodili ďaleko, Cabernet Moravia je ku klobásam tak, ako ich vnímame v našich končinách, ešte lepšou voľbou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Klobásové víno je aj Rulandské modré. K pečeným mäsám a bravčovým kolenám znalci odporúčajú Dornfelder, rovnako ako slovenský Dunaj či Hron.

Grilované špeciality sa kamarátia aj s Merlotom. Bravčové poteší aj Frankovka modrá či Modrý Portugal. Z bielych vín sa k bravčovému mäsu jednoznačne hodí Chardonnay.

K dusenému bravčovému vo vlastnej šťave alebo jemnej omáčke je dobrá voľba Furmint. Vhodné sú aj Neuburské, Noria alebo Pálavy z Moravy či Rizling vlašský.

Hovädzie mäso

S hovädzinou je to podobné ako s bravčovým. K hovädzím steakom sa viac hodí červené ako biele. Ale ani biele nie je zlá voľba. K pečenému hovädziemu alebo steakom chutí Chardonnay z Kalifornie.

Divina

Tu sú tiež vo výhode červené vína. K pečeným mäsám z diviny sa podáva Alibernet. Talianske Amarone della Valpolicella je tmavočervenej farby a výrazne vonia po čiernych ríbezliach.

Je vhodné k pikantnejším jedlám. Nič nepokazia ani Barbaresco, Barolo, Brunello, Carmenére, Chianti, Dornfelder a opäť náš Dunaj, ktorý je exkluzívnym spoločníkom ku všetkým grilovaným a pečeným tmavým mäsám.

Jeho menej váženou kolegyňou je Frankovka modrá či Modrý Portugal. K akémukoľvek guľášu je dobrý Malbec. Hodvábny Merlot je zasa výborným spoločníkom všetkých grilovaných špecialít. K zverine dobre sadne aj Rioja, Shiraz či Tannat. Z bielych vín sa k nej hodí Rizling rýnsky.

Ryby

V stredomorskej oblasti sa hovorí, že ryba má plávať tri razy. Najprv vo vode, potom v rozpálenom oleji a nakoniec vo víne.

S rybacinou sú zadobre takmer jednoznačne biele vína, napríklad Albarino, Aurelius, Bourbolenc, Chablis, Milia, Noria alebo Veltlínske zelené.

Lososovitým rybám vyhovuje plnšie Chardonnay. Toto víno je dobrým spoločníkom aj pre zubáča. Chardonnay Barrique vystihuje charakter údených rýb.

K bielym rybám a ľahkým predjedlám svedčí Gavi či Neuburské. Chenin blanc sa podáva k suši. Samozrejme, aj saké je preň ako stvorené.

Ani pri rybách nič nepokazí Rizling rýnsky. Aj on znesie exotické suši či nášho kapra. Ku grilovaným rybám sedí Rulandské biele, k lososovi Rulandské modré. K treske Sauvignon blanc a k sladkovodným rybám Rulandské šedé.

K plodom mora sa hodí Silvánske zelené. Neoddeliteľnými luxusnými spoločníkmi sú šampanské a kaviár. Kombinácia suchého šampanského a ustríc je kulinársky zážitok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  2. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  3. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  4. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  5. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  6. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  7. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  10. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  1. Najužitočnejšia appka 16 089
  2. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 15 704
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 697
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 12 437
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 504
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 174
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 180
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 005
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 4 514
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 398

Téma: Jedlo


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dievča vraj obťažoval gréckokatolícky biskup z Košíc

Biskup Chautur obvinenie odmieta. Podrobil sa vyšetrovaniu polície.

ŠPORT

Slovan skončil s debaklom 1:20. Urobí Trnava v Európe zázrak?

Trnava začína Európsku ligu proti Anderlechtu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Everest populizmu

Na rozhodovanie o strope bude času dosť.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.