Pivo začal variť doma v kuchyni. Teraz varí aj silné ovocné pivá

Martin Lučko vidí v remeselnej výrobe piva svoju budúcnosť.

Martin Lučko, pivovar Jama (Zdroj: Vladimír Kampf)

Ubehol iba krátky čas, ale Martin Lučko už vie, že rozhodnutie odísť zo zamestnania, bolo správne. V remeselnej výrobe piva vidí aj svoju budúcnosť.

Tí, ktorí si potrpia na domáce pivo, možno poznajú jeho najznámejšie s názvom Jarkko Ruutu, ktoré kedysi Martin Lučko pomenoval po fínskom hokejistovi.

„Chcel som navariť najjednoduchšie pivo z jedného druhu sladu a chmeľu, teda SMASH – single malt and single hop,“ vysvetľuje mladý pivovarník.

Názov piva vznikol celkom prozaicky. „Pozerali sme hokej a asi hrali Fíni. Kedysi som toho hokejistu nemal rád, pretože sa bil. Najprv to bol pracovný názov, ale ten nakoniec ostal,“ hovorí M. Lučko.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nemenej zaujímavé sú aj ďalšie názvy pív z Jamy, napríklad „Pivo, ktoré nemalo byť“ alebo „Ešte jedno“. Dôležité je tiež objasniť názov Jama, ktorý je jednoducho odvodený z mien Jana a Martin, pričom Jana je manželkou majiteľa pivovaru.

Ľudia sa snažia žiť zdravšie. Vyberajú si nielen domáce ovocie, zeleninu a mäso, ale aj víno či pivo. Malé pivovary sú na vzostupe, ale nie je to nič nové. Kedysi veľmi dávno fungovali aj na území Slovenska.

„Malé remeselné pivovary sa snažia vrátiť ku koreňom pivovarníckej kultúry,“ tvrdí M. Lučko.

Začiatky

„Chcel som si to vyskúšať, najskôr len tak zo zvedavosti. Prvý raz som sa o domácej výrobe dopočul ešte na strednej škole. Na nejakej brigáde mi jeden chalan hovoril, že jeho babka každé leto varí pivo. Myslel som si, že to nie je možné, že to sa nedá. A po niekoľkých rokoch sa tu začalo rozširovať domáce varenie piva a vyskúšal som si to aj ja, no a už to išlo,“ spomína M. Lučko.

Začiatky varenia doma boli ešte v roku 2011. Motivovalo ho, že pivko ľuďom chutilo. Potom si vyskúšal variť pivo v pivovare Richtár Jakub v Bratislave.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4YCR na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4YCR na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  4. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 678
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 26 994
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 009
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 469
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 808
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 4 522
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 225
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 117

Téma: Profit


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Redaktor SME Adam Valček: Odkedy je Kočner vo väzení, cítim sa bezpečnejšie

Podľa Valčeka Kočner nesledoval len novinárov.

Dnes píše Ondrej Prostredník

Raz aj veštica musí povedať pravdu: skončili ste!

Končí sa ďalšia epocha populistov. O ich miesta už nástojčivo bojujú noví.

Neprehliadnite tiež

Na uhlie dopláca každý, nielen na účte za elektrinu

Dotácia na uhlie na rok 2018 vzrástla na 115 miliónov eur

Bez istenia vysoko nad zemou

Kúsok belgickej skupiny Puppet factory

Antikvariát v centre, sklad v paneláku na 11. poschodí

Od internetového akntikvariátu ku kamennej predajni.

V minulosti chceli vyrábať elektromobil, dnes stavajú na službách investorom

Priemyselný park vo Vlkanovej má ekologický príbeh.

Banky budú viac požičiavať firmám

Domácnosti si vďaka novým pravidlám požičajú o niečo komplikovanejšie. Jednoduchou úvahou možno dospieť k tomu, že voľné kapacity sa banky pokúsia využiť inak.