V Česku šport, na Slovensku rehoľa. Počet minipivovarov rastie

Aj vysoká spotrebná daň v minulosti prispela k zániku pivovarov na Slovensku, dnes situáciu komplikuje predovšetkým malým.

Ilustračné foto.(Zdroj: Foolia.eu)

Na Slovensku je ich menej ako pätina českých a pomalšiu rýchlosť rastu ovplyvňuje predovšetkým spotrebná daň.

V roku 2009 bolo na Slovensku sedem minipivovarov, pričom veľkých priemyselných bolo rovnako sedem, uvádza pre Profit Ľubomír Vančo, predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Heineken medzitým dobyl 52 percent slovenského trhu s pivom, priemyselné pivovary ostali iba štyri, pričom slovenského majiteľa má už iba banskobystrický Urpiner.

No zároveň na Slovensku pribudlo do 60 minipivovarov. Čo je neporovnateľné s Českou republikou, kde podľa Českomoravského zväzu minipivovarov iba za uplynulý rok pribudlo 56 malých pivovarov a celkovo ich je 338.

Článok pokračuje pod video reklamou

Priestor pre malých

Po vstupe dvoch veľkých investorov – juhoafrickej spoločnosti SAB a holandského Heinekenu – v roku 1996 na Slovensku za osem rokov zaniklo jedenásť pivovarov. Ale trh si žiada pestrosť, remeselné potraviny sú čoraz populárnejšie, a preto vzniká priestor aj pre malých pivovarníkov.

„Spočiatku to bolo dosť ťažké, tento druh podnikania nespadal ani do europrojektov a v prvom rade nebol dostatok ľudí, ktorí mali oprávnenie podnikať v pivovarníckkm odvetví. Táto činnosť patrí pod remeselnú živnosť, kde musíte spĺňať určité podmienky vzdelania a praxe,“ hovorí Ľ. Vančo.

Hlavou XXII bolo, že vzdelanie, aké vyžadovalo oprávnenie, sa na Slovensku nedalo získať.

„Vyriešili sme to v spolupráci so Slovenskou živnostenskou komorou, ktorá dostala od ministerstva akreditáciu na vzdelávací kurz Sladovník a pivovarník. Slovenská poľnohospodárska univertita v Nitre zabezpečila teoretickú časť výučby a banskobystrický pivovar Urpiner praktickú časť. Tak sa ľuďom, ktorí vedeli variť pivo, len nemali na to papier, zabezpečila možnosť podnikať v tomto odvetví.“

Rozdiel medzi pivom a pivom pritom môže byť zásadný. „Dobré pivo sa varí osem hodín, hlavné kvasenie trvá desať dní a ležanie štyri týždne,“ opisuje Eduard Rada, majiteľ malého pivovaru ERB.

V malom pivovare ingrediencie nedávkuje automatika, ale sládok, chuť sa nezakladá na výpočtoch, ale na cite. Otvára sa priestor na experimentovanie s rôznymi druhmi sladu a chmeľu. Pivo veľkých výrobcov je pritom niekedy hotové za osem dní.

Dane

Aj vysoká spotrebná daň v minulosti prispela k zániku pivovarov na Slovensku, dnes situáciu komplikuje predovšetkým malým. „U nás sú len dve sadzby, základná a potom sadzba pre malé pivovary, kde je zvýhodnenie zhruba 30 percent,“ hovorí Ľ. Vančo.

V malom pivovare ingrediencie nedávkuje automatika, ale sládok, chuť sa nezakladá na výpočtoch, ale na cite.

Sadzbu pre malé pivovary využíva napríklad priemyselný Steiger, ktorý drží svoju produkciu pod 200-tisíc hektolitrami ročne.

Do rovnakej kategórie však spadajú aj minipivovary s niekoľko tisíc hektolitrami ročnej produkcie.

V Česku pritom vláda veľké pivovary v čase príchodu zahraničných producentov podržala aj vďaka nižšej spotrebnej dani a dnes to majú aj malí ľahšie.

„Ťažko sa môžeme porovnávať s Českom, tam je vyše tristo malých pivovarov rôznych veľkostí produkcie a majú tam napríklad až päť sadzieb spotrebnej dane na pivo. Tí najmenší majú päťdesiatpercentnú úľavu zo základnej sadzby,“ uzatvára Ľ. Vančo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 563
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 502
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 13 688
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 023
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 543
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 598
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 403
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 464
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 373
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 155

Téma: Pivovar


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ak Kiskovi laureáti nie sú hodní, koho chce oceniť Fico a vláda

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Neprehliadnite tiež

V hoteli na štyroch kolesách po nebezpečných cestách

Cez internet si kúpili auto, sami si ho prerobili na pojazdný hotel a vyrazili na cestu. Manželia Zuzana a Martin Remišovci si zamilovali slobodu, akú im takéto cestovanie dáva.

Kúl nabíjanie telefónov pre jednotlivcov aj veľké firmy

CulCharge má päť rokov po vzniku už 37 inovatívnych produktov.

Elektrobusy v Bratislave

Elektrobusy českého výrobcu už jazdia po Bratislave.

Aké sú na trhu šance elektromobility

Elektromobilita prináša nové riešenia pre dopravu, dobýva trhy a vytvára nové príležitosti.