V Česku šport, na Slovensku rehoľa. Počet minipivovarov rastie

Aj vysoká spotrebná daň v minulosti prispela k zániku pivovarov na Slovensku, dnes situáciu komplikuje predovšetkým malým.

Ilustračné foto.(Zdroj: Foolia.eu)

Na Slovensku je ich menej ako pätina českých a pomalšiu rýchlosť rastu ovplyvňuje predovšetkým spotrebná daň.

V roku 2009 bolo na Slovensku sedem minipivovarov, pričom veľkých priemyselných bolo rovnako sedem, uvádza pre Profit Ľubomír Vančo, predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Heineken medzitým dobyl 52 percent slovenského trhu s pivom, priemyselné pivovary ostali iba štyri, pričom slovenského majiteľa má už iba banskobystrický Urpiner.

No zároveň na Slovensku pribudlo do 60 minipivovarov. Čo je neporovnateľné s Českou republikou, kde podľa Českomoravského zväzu minipivovarov iba za uplynulý rok pribudlo 56 malých pivovarov a celkovo ich je 338.

Priestor pre malých

Po vstupe dvoch veľkých investorov – juhoafrickej spoločnosti SAB a holandského Heinekenu – v roku 1996 na Slovensku za osem rokov zaniklo jedenásť pivovarov. Ale trh si žiada pestrosť, remeselné potraviny sú čoraz populárnejšie, a preto vzniká priestor aj pre malých pivovarníkov.

„Spočiatku to bolo dosť ťažké, tento druh podnikania nespadal ani do europrojektov a v prvom rade nebol dostatok ľudí, ktorí mali oprávnenie podnikať v pivovarníckkm odvetví. Táto činnosť patrí pod remeselnú živnosť, kde musíte spĺňať určité podmienky vzdelania a praxe,“ hovorí Ľ. Vančo.

Hlavou XXII bolo, že vzdelanie, aké vyžadovalo oprávnenie, sa na Slovensku nedalo získať.

„Vyriešili sme to v spolupráci so Slovenskou živnostenskou komorou, ktorá dostala od ministerstva akreditáciu na vzdelávací kurz Sladovník a pivovarník. Slovenská poľnohospodárska univertita v Nitre zabezpečila teoretickú časť výučby a banskobystrický pivovar Urpiner praktickú časť. Tak sa ľuďom, ktorí vedeli variť pivo, len nemali na to papier, zabezpečila možnosť podnikať v tomto odvetví.“

Rozdiel medzi pivom a pivom pritom môže byť zásadný. „Dobré pivo sa varí osem hodín, hlavné kvasenie trvá desať dní a ležanie štyri týždne,“ opisuje Eduard Rada, majiteľ malého pivovaru ERB.

V malom pivovare ingrediencie nedávkuje automatika, ale sládok, chuť sa nezakladá na výpočtoch, ale na cite. Otvára sa priestor na experimentovanie s rôznymi druhmi sladu a chmeľu. Pivo veľkých výrobcov je pritom niekedy hotové za osem dní.

Dane

Aj vysoká spotrebná daň v minulosti prispela k zániku pivovarov na Slovensku, dnes situáciu komplikuje predovšetkým malým. „U nás sú len dve sadzby, základná a potom sadzba pre malé pivovary, kde je zvýhodnenie zhruba 30 percent,“ hovorí Ľ. Vančo.

V malom pivovare ingrediencie nedávkuje automatika, ale sládok, chuť sa nezakladá na výpočtoch, ale na cite.

Sadzbu pre malé pivovary využíva napríklad priemyselný Steiger, ktorý drží svoju produkciu pod 200-tisíc hektolitrami ročne.

Do rovnakej kategórie však spadajú aj minipivovary s niekoľko tisíc hektolitrami ročnej produkcie.

V Česku pritom vláda veľké pivovary v čase príchodu zahraničných producentov podržala aj vďaka nižšej spotrebnej dani a dnes to majú aj malí ľahšie.

„Ťažko sa môžeme porovnávať s Českom, tam je vyše tristo malých pivovarov rôznych veľkostí produkcie a majú tam napríklad až päť sadzieb spotrebnej dane na pivo. Tí najmenší majú päťdesiatpercentnú úľavu zo základnej sadzby,“ uzatvára Ľ. Vančo.

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 14 823
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 362
  3. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 4 287
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 084
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 275
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 069
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 969
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 923
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 361
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 154

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Focus: Vládne strany oslabujú

Smer stratil takmer dve percentá. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

DOMOV

Politika, biznis, vplyv. O čo ide oligarchom v médiách

Odborník na komunikáciu a mediálne štúdiá Václav Štetka hovorí, že oligarchovia médiá skupujú výhradne kvôli svojim záujmom.

BANSKÁ BYSTRICA

V Banskej Bystrici otvorili najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku

Dopravná časť je v testovacej prevádzke.

Neprehliadnite tiež

Čistý dizajn z kvality v odpade

Odpadové drevo rozmontujú a spracúvajú do originálneho dizajnu, stavajú na majstrovstve ručnej driny a nechcú to robiť povrchne.

Zlodeji objavili nebeský disk

Nebeský disk z Nebry je najstaršie známe vyobrazenie nočnej oblohy a postavenia nebeských telies. Má 3 600 rokov. Našli ho hľadači pokladov neďaleko nemeckého mestečka Nebra.

10 pravidiel ako udržať peniaze na uzde

Vďaka týmto pravidlám sa však vždy dá začať odznova, aby peňaženka či účet v banke nezívali prázdnotou.

Stredná trieda robí chybu, kupuje si luxus na dlh. Odborníci radia, ako zbytočne neprerábať

Peniaze odchádzajú z účtu neustále. Avšak existujú spôsoby, ako s nimi narábať tak, aby človek zbytočne neprerobil.