Kde nepomáha štát, tam si slovenská firma poradí aj sama. Musí

Index podnikateľského prostredia na Slovensku sa vlani ocitol na najnižšej úrovni za ostatné tri roky. Podnikatelia ním hodnotia podporu štátu. Kde nie je, pomáhajú si, ako vedia.

(Zdroj: Fotolia.eu)

Pozitívne očakávania podnikateľov od nástupu novej vlády skalilo sklamanie. Niektoré oblasti podnikatelia hodnotia výrazne vyššie ako pred pätnástimi rokmi, tie však štát veľmi neovplyvňuje. Položka vplyv podnikov na kvalitu prostredia sa zlepšila trojnásobne, informačná otvorenosť a imidž podnikov dokonca viac ako päťnásobne.

Dôvodom sklamania podnikateľov sú najmä zmeny v daňovej a odvodovej legislatíve, s ktorými vláda prišla v lete a väčšina začne platiť od začiatku roka 2017. Ide najmä o zdanenie dividend, zavedenie a zvýšenie špeciálnych odvodov v regulovaných odvetviach, ako aj o diskusiu o zvýšení stropu sociálnych a zdravotných odvodov lepšie zarábajúcich.

Kým oblasti štátnej regulácie vnímajú slovenskí podnikatelia stále skôr negatívne, veľa sa zmenilo v prístupe firiem, v tom, aký majú dosah nielen na svoje vlastné odvetvie, ale na celú spoločnosť. O tom, ako konkrétne môže firma vplývať na prostredie, v ktorom podniká, hovoril Profit s riaditeľom IT spoločnosti Soitron Ondrejom Smolárom a výkonným riaditeľom Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Petrom Kremským.

Obaja sa zhodujú v názore, že firma môže vplývať na prostredie spôsobom, akým funguje. Znamená to vytvorenie vlastnej politiky ľudských zdrojov, vlastných mechanizmov náboru pracovných síl či budovanie firemnej kultúry.

„Do tohto okruhu patrí napríklad budovanie systému benefitov. Dôležité je tiež to, akým spôsobom sa firma zúčastňuje na verejných súťažiach, ale aj to, ako spolupracuje či nespolupracuje s konkurenciou,“ vysvetľuje O. Smolár. Rámec, v ktorom firma formuje prostredie, je relatívne široký. Nevie však meniť verejné politiky.

„Vytvára ich štát, teda vláda a parlament, a podnik si svoj priestor vytvára len v určených medziach,“ zdôrazňuje. Vlastný vplyv na kvalitu podnikateľského prostredia ide dlhodobo hore. O. Smolár hovorí, že okrem makroekonomických otázok vníma a zamýšľa sa aj nad tým, čo urobila samotná firma.

„Vyhodnocujem si zmeny v našom vnútornom fungovaní i to, akým spôsobom sa nám darí napĺňať našu misiu a víziu. Hodnotím, či ideme dopredu. Núti ma to premýšľať, čo robíme a čo môžeme robiť lepšie. Je to vlastná reflexia o tom, čo firma robí,“ uzatvára O. Smolár.

Týka sa to rovnako vplyvu v konkrétnom biznisovom odvetví, ako aj toho, ako sa správa voči ľuďom.

Čo sa cení

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 9 298
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 724
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 657
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 132
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 076
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 538
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 381
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 380
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 208
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 978

Téma: Malé a stredné podniky


Článok je zaradený aj do ďalších tém Profit

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický. Je to prosto chlap

Češka Markéta Navrátilová bola dlhé roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour de France z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

AUTO

V garáži opatruje rodinné dedičstvo: Škodu 120 GLS

Najdrahšia verzia škodovky mala ako jediná olejový chladič.

Neprehliadnite tiež

Nie je Tokajské víno ako Tokaj

Geografickým názvom Tokaj môžu byť označené len vína priamo z maďarskej dedinky Tokaj. Všetky ostatné sa označujú ako tokajské vína.

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.

Svätojurskí vinári, ktorí dorábajú víno od polovice 18. storočia

Takmer pätnásť rokov spoločného podnikania rodín Dubovských a Grančičových viedlo k úspešnému a stále rastúcemu biznisu s vínom značky zloženej z mien oboch majiteľov.

Budujú prvý dom s vertikálnym porastom na fasáde

Podstatou projektu je to, že na fasáde domu budú rásť stromy, kríky a tráva, ktoré budú neoddeliteľnou súčasťou architektúry.