Čo vám naložia žufaňou tri sympatické Slovenky

Kedysi bola na slovenskom stole takmer stále. V jednej mise, z ktorej sa jedlo veľkou lyžicou. Dnes už sa o kašu nemusíte deliť a môžete si ju dať aj každý deň. Moderní „bistráci“ jej dodali nový cveng.

(Zdroj: Archív Žufaňa)

Dobrý recept môže vzniknúť aj tak, že znenazdajky zmiešate správne ingrediencie. Svoje o tom vie trojica dievčat z bistra Žufaňa, ktoré sa stretli v správnom čase na správnom mieste, aby spojili lásku k jedlu s vytváraním komunít.

Na stenách bistra Žufaňa v bratislavskom Ružinove visia naberačky rôznej veľkosti, tvaru, farby aj veku. Mnohé do hrncov ponárali ešte naše starké či generácie pred nimi, aby z nich naložili husté kaše a chutné polievky, z ktorých sa vždy ušlo každému.

Tradičné pokrmy dominujú aj jedálnym lístkom bistra, ktoré majiteľky familiárne nazývajú „verejná obývačka“. Hoci kaše zažívajú renesanciu (na internete vznikol aj kašový klub Porridge Club pre vyznávačov obilninovej dobroty) a žiaria aj z instagramových obrázkov známych zahraničných foodblogerov, Žufaňa nie je výsledkom reakcie na túto staronovú módnu vlnu.

Je skôr vypočutím vnútorného hlasu, ktorý rezonoval v každej z tria mladých dievčat. A túžby robiť veci po svojom. Jedna myš lienka . „Kaša je domáce jedlo, dobre sa s oň dá podeliť s priateľmi, nehovoriac o tom, že hrniec takto spoločne uvareného obeda má hneď inú energiu. Mali sme predstavu, že by sa ľudia stretli pri veľkom kotle a spolu si na kašiach pochutnali – o tom je naša Žufaňa,“ vysvetľuje Kristína Krissová, ktorá sa v kuchyni vždy cítila doma.

Pred otvorením bistra pracovala ako manažérka v maloobchode, už vtedy však vo voľnom čase vyvárala poctivé džemy, čatní či paštéty, ktoré jej známi poznali pod domácou značkou Delikatesy od Krissy. Počas dobrovoľníckej práce na konferencii TEDxBratislava stretla Janu Hoosovú, kreatívnu manažérku kníhkupectva, ktorá práve stála na kariérnej križovatke.

Prečítajte si tiež: Obľúbená nitrianska polievkareň stavia na dávnych tradíciách

V podobnej situácii sa ocitla aj vyštudovaná architektka Eva Malevič, s ktorou sa Jana angažovala v komunitnej iniciatíve Ďakujem, sused. „Rozprávali sme si o našich postrehoch a plánoch, ktoré sa naraz stretli,“ spomína Jana. Krátko nato už trojica dievčat v jednej obývačke riešila detaily vlastnej prevádzky.

„Podnikateľské plány sa rodia dlho, precízne a s excelovými tabuľkami. Keď sa však stretnú tri baby, je to trocha emocionálnejšie,“ hovoria dievčatá. Na jeseň minulého roka, necelé štyri mesiace od prvej spoločnej diskusie, otvárali brány vlastnej prevádzky.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 719
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 567
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 271
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 044
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 734
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 558
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 339
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 867
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 616
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 994

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

TECH

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

Neprehliadnite tiež

7 zmien životného štýlu, na ktorých zarobíte

Sporíte, šetríte, túžite viac zarobiť. Ale nedeje sa to. Niekedy stačí málo, možno len pozmeniť niečo vo svojom životnom štýle.

Víno ako ho zamýšľala sama príroda

Tvárou vinárstva Weingut Nikolaihof v malebnom rakúskom údolí Wachau je Christine Saahsová.Nie je to však matriarchát, ale výborne naolejovaná biznisová mašinéria, kde má každý svoje nezameniteľné miesto.

Od banky k sakám nie je ďaleko

Ako sa z vyštudovaného ekonóma a najmä finančníka stane odborník na módu?

Bez práce nie sú facebookové koláče

Sociálne siete vznikli najmä ako zábavné platformy pre mladých ľudí. Dnes sa stali účinným nástrojom aj v biznise a marketingu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop