Čo vám naložia žufaňou tri sympatické Slovenky

Kedysi bola na slovenskom stole takmer stále. V jednej mise, z ktorej sa jedlo veľkou lyžicou. Dnes už sa o kašu nemusíte deliť a môžete si ju dať aj každý deň. Moderní „bistráci“ jej dodali nový cveng.

(Zdroj: Archív Žufaňa)

Dobrý recept môže vzniknúť aj tak, že znenazdajky zmiešate správne ingrediencie. Svoje o tom vie trojica dievčat z bistra Žufaňa, ktoré sa stretli v správnom čase na správnom mieste, aby spojili lásku k jedlu s vytváraním komunít.

Na stenách bistra Žufaňa v bratislavskom Ružinove visia naberačky rôznej veľkosti, tvaru, farby aj veku. Mnohé do hrncov ponárali ešte naše starké či generácie pred nimi, aby z nich naložili husté kaše a chutné polievky, z ktorých sa vždy ušlo každému.

Tradičné pokrmy dominujú aj jedálnym lístkom bistra, ktoré majiteľky familiárne nazývajú „verejná obývačka“. Hoci kaše zažívajú renesanciu (na internete vznikol aj kašový klub Porridge Club pre vyznávačov obilninovej dobroty) a žiaria aj z instagramových obrázkov známych zahraničných foodblogerov, Žufaňa nie je výsledkom reakcie na túto staronovú módnu vlnu.

Je skôr vypočutím vnútorného hlasu, ktorý rezonoval v každej z tria mladých dievčat. A túžby robiť veci po svojom. Jedna myš lienka . „Kaša je domáce jedlo, dobre sa s oň dá podeliť s priateľmi, nehovoriac o tom, že hrniec takto spoločne uvareného obeda má hneď inú energiu. Mali sme predstavu, že by sa ľudia stretli pri veľkom kotle a spolu si na kašiach pochutnali – o tom je naša Žufaňa,“ vysvetľuje Kristína Krissová, ktorá sa v kuchyni vždy cítila doma.

Pred otvorením bistra pracovala ako manažérka v maloobchode, už vtedy však vo voľnom čase vyvárala poctivé džemy, čatní či paštéty, ktoré jej známi poznali pod domácou značkou Delikatesy od Krissy. Počas dobrovoľníckej práce na konferencii TEDxBratislava stretla Janu Hoosovú, kreatívnu manažérku kníhkupectva, ktorá práve stála na kariérnej križovatke.

Prečítajte si tiež: Obľúbená nitrianska polievkareň stavia na dávnych tradíciách

V podobnej situácii sa ocitla aj vyštudovaná architektka Eva Malevič, s ktorou sa Jana angažovala v komunitnej iniciatíve Ďakujem, sused. „Rozprávali sme si o našich postrehoch a plánoch, ktoré sa naraz stretli,“ spomína Jana. Krátko nato už trojica dievčat v jednej obývačke riešila detaily vlastnej prevádzky.

„Podnikateľské plány sa rodia dlho, precízne a s excelovými tabuľkami. Keď sa však stretnú tri baby, je to trocha emocionálnejšie,“ hovoria dievčatá. Na jeseň minulého roka, necelé štyri mesiace od prvej spoločnej diskusie, otvárali brány vlastnej prevádzky.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  6. Bratislava gets a new public space and park
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  9. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  10. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 732
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 742
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 201
  4. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 2 040
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 838
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 673
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 525
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 462
  9. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 360
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 241

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

SNS skúšajú posunúť slovenské "zvyklosti", doplatia na svoju nenažranosť

Peniaze na vedu sa na Slovensku rozdeľujú hlboko pod úrovňou civilizovaného sveta.

DOMOV

Plavčan by mohol ešte pred odchodom otočiť zopár miliónov eur

Pred uzatvorením je tender na centrálny internet.

KOMENTÁRE

Kam sa podelo Učiace sa Slovensko? Danka to netrápi

Kde je tá najväčšia reforma školstva z dielne Plavčana?

PODCAST TECH_FM

Nový objav môže zmeniť, čo sme si dosiaľ mysleli o dinosauroch

Pozostatky môžu radikálne posunúť naše znalosti o dinosauroch.

Neprehliadnite tiež

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.

Svätojurskí vinári, ktorí dorábajú víno od polovice 18. storočia

Takmer pätnásť rokov spoločného podnikania rodín Dubovských a Grančičových viedlo k úspešnému a stále rastúcemu biznisu s vínom značky zloženej z mien oboch majiteľov.

Budujú prvý dom s vertikálnym porastom na fasáde

Podstatou projektu je to, že na fasáde domu budú rásť stromy, kríky a tráva, ktoré budú neoddeliteľnou súčasťou architektúry.

Ako efektívne sporiť na dôchodok

Pre Slovensko znamenajú švajčiarske dôchodky často spomínané klišé. Majú však ďaleko od reality. Dôvodom pritom nie je legislatívne prostredie, ale pasivita mladých, ktorí sa o svoju budúcnosť veľmi nestarajú.