Namiesto horúceho čaju vývar: Trend, ktorý dorazil z New Yorku aj k nám

Stretli sme dve malé české firmy, ktoré sa snažia až 8-hodinovým vyváraním poraziť bujónové kocky. U klientely, ktorá si potrpí na zdravé poctivé jedlo, majú úspech.

(Zdroj: Archív Silák)

Dobrý domáci vývar je jedným z najstarších ľudových liekov na takmer každú chorobu – od chrípky cez „opicu“ až po zlomené srdce. Dokáže zahriať, postaviť na nohy aj výdatne zasýtiť bez toho, aby ublížil postave. Hoci patrí k najjednoduchším pokrmom, jeho poctivá niekoľkohodinová príprava sa oklamať nedá.

Už v kamennej dobe, pred vyše ôsmimi tisíckami rokov, ľudia vo vode varili mäso zo sobov, mamutov či koní, aby sa posilnili dobrým vývarom. Keďže poruke neboli hrnce ani hlinené nádoby, museli si pri príprave vystačiť s vakmi zo zvieracích koží alebo s vodoodolnými košmi z kôry, ktoré ohrievali nad rozpálenými kameňmi.

Časy sa menia a dnes sa vývar ľahko zbalí do dehydrovanej centimetrovej kocky. Rozdiel medzi prefabrikovaným bujónom a kvalitným tradičným vývarom však ľahko spozná aj laik.

Hlad po kvalitných surovinách rastie a spolu s ním aj podnikateľská chuť dnešnej generácie, ktorá túži zaplátať medzery na trhu. Napríklad spojením rýchleho s pomalým, ale v tom správnom koncepte – teda pomaly a pozorne uvareného jedla s možnosťou dobrej dostupnosti okamžitého odberu.

Aj preto po káve do téglika prichádza vývar so sebou. Alebo na doma, výber je na zákazníkoch. Netreba za ním letieť na opačný koniec sveta, prvé lastovičky sa objavili aj u susedov v Česku.

Silák v tégliku

Anna Grosmanová prepadla sile domáceho vývaru pred dvoma rokmi. V tom čase si mladá foodblogerka, ktorej učarovali recepty legendárnej českej kuchárky 19. storočia Marie Janků-Sandtnerovej, do práce na obed pravidelne nosila domáce vývary v termoske.

Netrvalo dlho a ich chuti prepadli aj kolegovia. „V rovnakom čase som sa zasa ja na internete dočítal o trende pitia vývarov v New Yorku. Veľmi ma prekvapilo, keď som sa dozvedel, že až do druhej svetovej vojny sa číry vývar ako nápoj u nás bežne konzumoval a v celej Európe mal dlhú tradíciu,“ hovorí pre Profit vyštudovaný ekonóm Martin Regéczy.

Uplynulú jeseň sa dvojici Čechov skrížili cesty a pomaly sa pustili do budovania značky menom Silák.

Momentálne ponúkajú v uzavretých sklených fľašiach kurací, hovädzí a zeleninový vývar. Zeleninový sa varí tri hodiny, kurací šesť a hovädzí až dvanásť hodín. Vývar vo fľašiach ponúkajú cez farmárske obchody, oslovili však najmä unikátnou verziou „to go“ – teda so sebou.

„Od jesene do jari predávame horúci vývar do téglikov na farmárskych trhoch a v kaviarňach, tam ponúkame len kurací. Minulý rok sme boli už v dvadsiatich a dúfame, že teraz pridáme ďalšie,“ hovorí Martin o sezónnej vzpruhe. Najmä v sychravejších dňoch sa dá vývar piť z hrnčeka podobne ako káva a majitelia Siláka sa zhodujú, že často povzbudí ešte viac.

„Páči sa nám, že je to základná vec – je to kľúčová ingrediencia pri varení a zároveň sa dá urobiť zo surovín, ktoré sa pestujú a chovajú kúsok za Prahou,“ odôvodňujú svoju podnikateľskú voľbu.

Do Siláka sa púšťali s miernymi obavami – jednak preto, že pitie vývaru v Česku nemalo tradíciu, respektíve bola dlhodobo prerušená, a jednak preto, že si neboli istí, či sa nájde dosť ľudí ochotných si za vývar z najlepších surovín priplatiť. Obavy sa však ukázali ako zbytočné, vývar so sebou sa stal hitom.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 486
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 757
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 074
  4. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 064
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 170
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 642
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 632
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 433
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 429
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 053

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky.

Neprehliadnite tiež

Čistý dizajn z kvality v odpade

Odpadové drevo rozmontujú a spracúvajú do originálneho dizajnu, stavajú na majstrovstve ručnej driny a nechcú to robiť povrchne.

Zlodeji objavili nebeský disk

Nebeský disk z Nebry je najstaršie známe vyobrazenie nočnej oblohy a postavenia nebeských telies. Má 3 600 rokov. Našli ho hľadači pokladov neďaleko nemeckého mestečka Nebra.

10 pravidiel ako udržať peniaze na uzde

Vďaka týmto pravidlám sa však vždy dá začať odznova, aby peňaženka či účet v banke nezívali prázdnotou.

Stredná trieda robí chybu, kupuje si luxus na dlh. Odborníci radia, ako zbytočne neprerábať

Peniaze odchádzajú z účtu neustále. Avšak existujú spôsoby, ako s nimi narábať tak, aby človek zbytočne neprerobil.