Obľúbená nitrianska polievkareň stavia na dávnych tradíciách

Polievku si čoraz viac ľudí zvykne dopriať nielen ako predjedlo, ale aj namiesto hlavného jedla. Vzkriesená vlna záujmu dala priestor na vznik nového typu podnikov, ktoré servírujú „liek v miske“.

(Zdroj: Vladimír Kampf)

V meste pod Zoborom „polievkarom“ so širokou ponukou známych aj netradičných chutí kraľuje rodinný podnik Polievkareň. Niekoľko hlbokých čiernych uzatvárateľných kotlíkov na pulte a za nimi obrovská tabuľa, ktorá hlása ponuku dňa – šošovicová na mede so zeleninou, krém z tekvice hokkaido s opečenými jadierkami, morčací vývar s rezancami alebo karotková s ďumbierom.

Zajtra nevšednú ponuku v nitrianskej Polievkarni vystrieda nová štvorkombinácia tradičných i exotických chutí, ktoré si môžete odniesť so sebou. Nabraté sú raz-dva, aj napriek tomu sa rad zákazníkov v čase obeda tiahne až von.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Chodia k nám študenti, ľudia pracujúci v okolí či z iných častí mesta, ktorí u nás zaparkujú a nakúpia často aj pre ostatných kolegov. Predovšetkým k nám chodia samí skvelí ľudia, ktorých v Nitre žije kopec,“ hovorí 26-ročný Róbert Nagy o rodinnom podniku, v ktorom sa angažuje spolu s mamou Máriou.

O nápade na bistro, v ktorom by sa servírovali len polievky, sa za kuchynským stolom začali rozprávať ešte v roku 2014, keď mladého absolventa hotelovej akadémie zaujal obdobný koncept v európskych metropolách. „Takmer každé veľké mesto má vychytený podnik, kde si človek môže dať dobrú polievku,“ vysvetľuje.

Hoci spočiatku boli úvahy o vlastnom polievkovom bistre len fantazírovaním, v zime toho roka nabrali serióznejší charakter a v januári 2015 už prevádzka v centre mesta fungovala na plné obrátky.

Každý národ, ktorý sa cez Slovensko prehnal, u nás zanechal silnú gastronomickú stopu. Všetky tie guláše, kapustnice, cesnačky či fazuľové polievky. Kto dnes vie, či vznikli u nás, alebo boli prevzaté z inej národnej kuchyne?

Obrodená tradícia

Zuppa, soup, sopa, suppe – aj tak nazývajú polievky. Hovoriť o ich návrate na Slovensko by bolo pritiahnuté za vlasy. Číre alebo zahustené, horúce či svieže letné, sýtejšie alebo ľahšie, vždy však tekuté a výživné – takéto polievky patria k tradícii regiónu celé stáročia.

Prečítajte si tiež: Namiesto horúceho čaju vývar: Trend, ktorý dorazil z New Yorku aj k nám

A nielen u nás. Polievka bola podľa životopiscov to jediné, čo Michelangelo vložil do úst, keď maľoval Sixtínsku kaplnku, Giuseppe Verdi v domácej rezancovej hľadal inšpiráciu.

Soup kitchens, doslovne „polievkové kuchyne“ alebo miesta, kde dobrovoľníci chudobným servírujú polievky, prípadne aj iné jednoduché jedlo získané zväčša z potravinovej banky, sa v USA a neskôr aj v Európe začali objavovať už koncom 18. storočia a nechýbajú ani dnes.

Polievku si čoraz viac ľudí zvykne dopriať nielen ako predjedlo, ale aj namiesto hlavného jedla. Vzkriesená vlna záujmu dala priestor na vznik nového typu podnikov, ktoré servírujú „liek v miske“.

„Na území Slovenska sa vždy miešali rôzne národy, národnosti a každý z nich tu zanechal silnú gastronomickú stopu. Všetky tie guláše, kapustnice, cesnačky či fazuľové polievky. Kto dnes vie, či vznikli u nás, alebo boli prevzaté z inej národnej kuchyne? V našej gastronómii majú silné miesto – ja si neviem predstaviť obed u babky bez dobrej polievky,“ hovorí R. Nagy, dnes študent hotelového manažmentu v Prahe, o ďalšom dôvode, ktorý rodinu pritiahol práve k polievkam.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4RYN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4RYN na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 240
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 639
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 407
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 546
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 979
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 388
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 913
  9. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 992
  10. Najužitočnejšia appka 2 833

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Neprehliadnite tiež

V Badene sú fotografie v parku, plávajú aj na jazere

Európsky fotografický festival už aj v rakúskom Badene.

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.