Obľúbená nitrianska polievkareň stavia na dávnych tradíciách

Polievku si čoraz viac ľudí zvykne dopriať nielen ako predjedlo, ale aj namiesto hlavného jedla. Vzkriesená vlna záujmu dala priestor na vznik nového typu podnikov, ktoré servírujú „liek v miske“.

(Zdroj: Vladimír Kampf)

V meste pod Zoborom „polievkarom“ so širokou ponukou známych aj netradičných chutí kraľuje rodinný podnik Polievkareň. Niekoľko hlbokých čiernych uzatvárateľných kotlíkov na pulte a za nimi obrovská tabuľa, ktorá hlása ponuku dňa – šošovicová na mede so zeleninou, krém z tekvice hokkaido s opečenými jadierkami, morčací vývar s rezancami alebo karotková s ďumbierom.

Zajtra nevšednú ponuku v nitrianskej Polievkarni vystrieda nová štvorkombinácia tradičných i exotických chutí, ktoré si môžete odniesť so sebou. Nabraté sú raz-dva, aj napriek tomu sa rad zákazníkov v čase obeda tiahne až von.

„Chodia k nám študenti, ľudia pracujúci v okolí či z iných častí mesta, ktorí u nás zaparkujú a nakúpia často aj pre ostatných kolegov. Predovšetkým k nám chodia samí skvelí ľudia, ktorých v Nitre žije kopec,“ hovorí 26-ročný Róbert Nagy o rodinnom podniku, v ktorom sa angažuje spolu s mamou Máriou.

O nápade na bistro, v ktorom by sa servírovali len polievky, sa za kuchynským stolom začali rozprávať ešte v roku 2014, keď mladého absolventa hotelovej akadémie zaujal obdobný koncept v európskych metropolách. „Takmer každé veľké mesto má vychytený podnik, kde si človek môže dať dobrú polievku,“ vysvetľuje.

Hoci spočiatku boli úvahy o vlastnom polievkovom bistre len fantazírovaním, v zime toho roka nabrali serióznejší charakter a v januári 2015 už prevádzka v centre mesta fungovala na plné obrátky.

Každý národ, ktorý sa cez Slovensko prehnal, u nás zanechal silnú gastronomickú stopu. Všetky tie guláše, kapustnice, cesnačky či fazuľové polievky. Kto dnes vie, či vznikli u nás, alebo boli prevzaté z inej národnej kuchyne?

Obrodená tradícia

Zuppa, soup, sopa, suppe – aj tak nazývajú polievky. Hovoriť o ich návrate na Slovensko by bolo pritiahnuté za vlasy. Číre alebo zahustené, horúce či svieže letné, sýtejšie alebo ľahšie, vždy však tekuté a výživné – takéto polievky patria k tradícii regiónu celé stáročia.

Prečítajte si tiež: Namiesto horúceho čaju vývar: Trend, ktorý dorazil z New Yorku aj k nám

A nielen u nás. Polievka bola podľa životopiscov to jediné, čo Michelangelo vložil do úst, keď maľoval Sixtínsku kaplnku, Giuseppe Verdi v domácej rezancovej hľadal inšpiráciu.

Soup kitchens, doslovne „polievkové kuchyne“ alebo miesta, kde dobrovoľníci chudobným servírujú polievky, prípadne aj iné jednoduché jedlo získané zväčša z potravinovej banky, sa v USA a neskôr aj v Európe začali objavovať už koncom 18. storočia a nechýbajú ani dnes.

Polievku si čoraz viac ľudí zvykne dopriať nielen ako predjedlo, ale aj namiesto hlavného jedla. Vzkriesená vlna záujmu dala priestor na vznik nového typu podnikov, ktoré servírujú „liek v miske“.

„Na území Slovenska sa vždy miešali rôzne národy, národnosti a každý z nich tu zanechal silnú gastronomickú stopu. Všetky tie guláše, kapustnice, cesnačky či fazuľové polievky. Kto dnes vie, či vznikli u nás, alebo boli prevzaté z inej národnej kuchyne? V našej gastronómii majú silné miesto – ja si neviem predstaviť obed u babky bez dobrej polievky,“ hovorí R. Nagy, dnes študent hotelového manažmentu v Prahe, o ďalšom dôvode, ktorý rodinu pritiahol práve k polievkam.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4RYN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4RYN na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 14 308
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 957
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 109
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 485
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 754
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 612
  7. Kam do tepla v januári? 1 961
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 793
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 614
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 975

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Opäť si zavaril. Trump nevie skrývať, že je rasista

Trump útočí na Mexičanov, nemá rád Afroameričanov. Prezidentovi neveria, že nie je rasista.

KOMENTÁRE

Trumpova Amerika prichádza o líderstvo

Neschopnosť a nepredvídateľnosť Trumpa je dôvodom pádu povesti USA.

Neprehliadnite tiež

Rýchla móda dnes nemá alternatívu

Móda sa celkom zbláznila. Jednu vec si poriadne ani neoblečiete a už sa z výkladov na vás pozerá nový, vraj trendovejší. Konceptu rýchlej módy vo všetkom protirečí luxusná, ktorá vlastne z módy nikdy nevychádza.

Rýchla móda dnes nemá alternatívu

Móda sa celkom zbláznila. Jednu vec si poriadne ani neoblečiete a už sa z výkladov na vás pozerá nový, vraj trendovejší. Konceptu rýchlej módy vo všetkom protirečí luxusná, ktorá vlastne z módy nikdy nevychádza.

Investujte do výskumu. Vráti sa vám to.

Budúcnosť majú firmy, ktoré prinesú aplikácie najmä v oblastiach analýzy dát a umelej inteligencie. Tvrdí to Ornit Shinarová, ktorá v banke Citi v Izraeli vedie akcelerátor rizikového investovania.

V Nórsku nepotrebujete hotovosť. Stačí vám karta či mobil

Peňaženky Nórov či Švédov nie sú plné mincí, ale skôr kariet. Aj tie však z peňaženiek miznú, nahrádzajú ich mobily.

Pracoval na ropnej plošine. Tie peniaze nie sú zadarmo

Z každej strany sa sypú príbehy mladých ľudí, ktorí sú ochotní vzdať sa všetkého, aby zistili, či vedia svoje najväčšie túžby premeniť na skutočnosť. Slovák Andrej Tichý tak urobil v čase, keď to ešte ani zďaleka nebolo trendom.