Čokoláda z kolumbijského kakaa je unikátna, tvrdí Slovák, ktorý za ňu žne svetové ceny

Slovenský čokolatiér Karol Stýblo hľadá spôsoby, ako vyrábať čokoládu najvyššej kvality a zároveň podporovať svetových pestovateľov kakaa.

Karol Stýblo, zakladateľ LYRA Chocolate.(Zdroj: Archív LYRA.)

Casa Luker je kolumbijský spracovateľ čokolády a vývozca kakaových bôbov i hotových čokolád do zahraničia. Slovenská firma Lyra Chocolate bola prvým a dodnes je najväčším európskym odberateľom tejto latinskoamerickej firmy.

Prvý raz sa stretli na výstave v Belgicku. „Urobili vtedy veľkú vec, že nás pozvali do Kolumbie, aby sme videli, ako kakao pestujú. To bol najväčší dar, aký som mohol dostať,“ vraví majiteľ slovenskej čokoládovne Karol Stýblo.

Kolumbijské plantáže a kakao z nich sú podľa neho neporovnateľné s kvalitou plantáží a plodov v afrických krajinách, z ktorých sa k nám bôby dovážajú najčastejšie. „Videl som veľa plantáží. Aj také, kde pestujú spôsobom, ako ,im dedo povedal‛. Stromy majú pätnásť metrov, nedá sa o ne starať. Plody z nich nezozbierate a plodia rovnako ako trojmetrové stromy,“ vraví K. Stýblo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Chcem farmárov poznať osobne, aby vedeli, aké kakao potrebujem, a aby ma príliš neoklamali.

Karol Stýblo, majiteľ čokoládovne

Na druhej strane navštevuje pravidelne aj plantáže farmárov, ktorí spolupracujú so spoločnosťou Casa Luker a najmä s ich viac ako päťdesiatročným výskumným strediskom Granja Luker. „Stromy tam vyzerajú inak, inak rodia a iná je aj kvalita bôbov,“ porovnáva slovenský čokolatiér, ktorý sám chodí vzdelávať farmárov v tom, ako kakao pestovať a ako ho fermentovať.

Aj vďaka tomu má postarané o kvalitu. „Chcem farmárov poznať osobne, aby vedeli, aké kakao potrebujem, a aby ma príliš neoklamali. Osobne poznám aj tlačiarov, ktorí tlačia naše obaly. Keď máte so spolupracovníkmi priateľský vzťah, do biznisu vstupuje čosi ľudské a ustupuje akási kapitalistická dravosť. Hľadáte spolu cesty, ako veci realizovať,“ myslí si K. Stýblo.

Prečítajte si tiež: Čokoláda je vážna vec
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4QYH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4QYH na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  2. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  3. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  4. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 13 368
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 251
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 11 072
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 523
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 549
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 5 038
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 419
  8. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 4 065
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 915
  10. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy 3 512

Téma: Profit


Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Keď to príde k nám, budem kričať ako prvý

Ad: Keď Ivan Mikloš stráca cit pre mieru.

DOMOV

Rybanič chce posudok z európskeho súdu

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

EKONOMIKA

Príbeh rodiny Versace končí, značku predali Američanom

Značka Versace prežila viaceré turbuletné časy.

Neprehliadnite tiež

V Badene sú fotografie v parku, plávajú aj na jazere

Európsky fotografický festival už aj v rakúskom Badene.

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.