Ryby na našu tresku sa spracúvajú hneď po výlove, tvrdí riaditeľ Ryba Žilina

Kto by povedal, že slovenským endemitom, druhom, ktorý sa vyskytuje iba na obmedzenom území, je aj treska. K slanej vode to máme ďaleko, ale radi ju jeme už vyše šesťdesiat rokov. Chutí aj za hranicami, ale napríklad Poliaci či Nemci nedokážu pochopiť, ako môžeme kašovitej hmote hovoriť šalát. Vzhľad ich nenadchýňa, ale nás nikdy neodradí. O tom je presvedčený aj generálny riaditeľ podniku Ryba Žilina Michal Britvík.

Michal Britvík.(Zdroj: Vladimír Kampf)

Je naozaj treska v majonéze zo Slovenska taká jedinečná, že si ju dávajú takmer všetci Slováci vo svete voziť?

Je to produkt s veľmi silným národným aspektom a s viac ako šesťdesiatročnou tradíciou, ktorý bol, je a stále bude svojím spôsobom nadčasový a bezkonkurenčný. S receptúrou, ako ju poznáme na Slovensku, sa nikde inde vo svete nevyrába. Skutočnosťou je, že tresku v majonéze má rád takmer každý Slovák. Opakované prieskumy ukazujú, že ju aspoň príležitostne konzumuje až 92 percent Slovákov.

Mohli by si ju vyrobiť aj sami?

Článok pokračuje pod video reklamou

Teoreticky je to možné, na internete sa dá nájsť veľa receptov. Ale naše skúsenosti a rovnako aj odozvy zákazníkov hovoria o tom, že unikátnej kombinácii chutí, konzistencie, vône a farby žilinskej tresky je veľmi náročné sa čo i len priblížiť. Naše skúsenosti so spracovaním rýb siahajú až do 19. storočia a tento závod stojí na jednom mieste už od roku 1924. Správny mix komponentov, technológie, skúseností, ktoré máme, ťažko niekto napodobní.

Ako to bolo? Kto prvý „ukuchtil“ tresku v majonéze tak, ako ju v miernej úprave receptu poznáme dnes?

Po prvý raz uzrela svetlo sveta v roku 1954. Receptúra bola výsledkom práce bratislavského kuchára Júliusa Boška, ktorý prišiel na to, že do tohto typu šalátu z majonézy a marinovanej zeleniny sa chuťou a konzistenciou hodí najlepšie práve varená treska. Produkt sa najskôr nazýval treska v remuláde. Tresku začal vtedy vyrábať štátny podnik Ryba vo všetkých svojich troch závodoch, teda aj v tom našom, žilinskom. Za socializmu jedlo – treska s rožkom – doslova zľudovelo.

Menila sa rokmi receptúra? Bola socialistická treska iná?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4QME na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4QME na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 401
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 518
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 19 719
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 10 071
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 9 322
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 7 632
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 5 009
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 537
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 454
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 376

Téma: Kultové značky socializmu, ktoré prežili


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Druhé, menej známe Pompeje. Prečo zanikli tak rýchlo

Ostia patrila ku kľúčovým miestam Rímskej ríše.

DOMOV

Pozadie protestov riešili aj pri Gorile. Bol za tým Kočner

V zákulisí operoval Kočnerov komplic.

ŠPORT

Opäť sa ukázalo, že Shiffrinová sa dá zdolať, tvrdila Vlhová

Vlhovú predstihla o 58 stotín sekundy.

Neprehliadnite tiež

Výrobca drevených roliet berie podnikanie ako službu

Aj rolety sú jedinečné z práve dreva

Renáta Hall: Vysoké školy potrebujeme viac otvoriť

Prečo slovenské vysoké školy nie sú v špičke?

Železničné múzeum vybudoval zo skladu

Stal sa prvým železničiarom v rodine.