Ryby na našu tresku sa spracúvajú hneď po výlove, tvrdí riaditeľ Ryba Žilina

Kto by povedal, že slovenským endemitom, druhom, ktorý sa vyskytuje iba na obmedzenom území, je aj treska. K slanej vode to máme ďaleko, ale radi ju jeme už vyše šesťdesiat rokov. Chutí aj za hranicami, ale napríklad Poliaci či Nemci nedokážu pochopiť, ako môžeme kašovitej hmote hovoriť šalát. Vzhľad ich nenadchýňa, ale nás nikdy neodradí. O tom je presvedčený aj generálny riaditeľ podniku Ryba Žilina Michal Britvík.

Michal Britvík.(Zdroj: Vladimír Kampf)

Je naozaj treska v majonéze zo Slovenska taká jedinečná, že si ju dávajú takmer všetci Slováci vo svete voziť?

Je to produkt s veľmi silným národným aspektom a s viac ako šesťdesiatročnou tradíciou, ktorý bol, je a stále bude svojím spôsobom nadčasový a bezkonkurenčný. S receptúrou, ako ju poznáme na Slovensku, sa nikde inde vo svete nevyrába. Skutočnosťou je, že tresku v majonéze má rád takmer každý Slovák. Opakované prieskumy ukazujú, že ju aspoň príležitostne konzumuje až 92 percent Slovákov.

Mohli by si ju vyrobiť aj sami?

Článok pokračuje pod video reklamou

Teoreticky je to možné, na internete sa dá nájsť veľa receptov. Ale naše skúsenosti a rovnako aj odozvy zákazníkov hovoria o tom, že unikátnej kombinácii chutí, konzistencie, vône a farby žilinskej tresky je veľmi náročné sa čo i len priblížiť. Naše skúsenosti so spracovaním rýb siahajú až do 19. storočia a tento závod stojí na jednom mieste už od roku 1924. Správny mix komponentov, technológie, skúseností, ktoré máme, ťažko niekto napodobní.

Ako to bolo? Kto prvý „ukuchtil“ tresku v majonéze tak, ako ju v miernej úprave receptu poznáme dnes?

Po prvý raz uzrela svetlo sveta v roku 1954. Receptúra bola výsledkom práce bratislavského kuchára Júliusa Boška, ktorý prišiel na to, že do tohto typu šalátu z majonézy a marinovanej zeleniny sa chuťou a konzistenciou hodí najlepšie práve varená treska. Produkt sa najskôr nazýval treska v remuláde. Tresku začal vtedy vyrábať štátny podnik Ryba vo všetkých svojich troch závodoch, teda aj v tom našom, žilinskom. Za socializmu jedlo – treska s rožkom – doslova zľudovelo.

Menila sa rokmi receptúra? Bola socialistická treska iná?

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4QME na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4QME na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 232
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 22 197
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 070
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 341
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 116
  6. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 6 723
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 417
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 668
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 835
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 124

Téma: Kultové značky socializmu, ktoré prežili


Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Vieme, prečo Noční vlci kladú vence

Manévre sme videli kvôli utečencom i Sorosovi. Pri Vlkoch, nohy vyložené.

Neprehliadnite tiež

Leszek Balcerowicz: V Poľsku sa v ostatných rokoch objavili pokusy o zvrátenie reforiem a to je veľmi nebezpečné

Krajiny, ktoré s trhovými reformami otáľali, sú dnes na tom horšie ako Poľsko. Tvrdí to Leszek Balcerowicz, poľský profesor ekonómie a autor radikálnych reforiem zo začiatku deväťdesiatych rokov.

V hoteli na štyroch kolesách po nebezpečných cestách

Cez internet si kúpili auto, sami si ho prerobili na pojazdný hotel a vyrazili na cestu. Manželia Zuzana a Martin Remišovci si zamilovali slobodu, akú im takéto cestovanie dáva.

Kúl nabíjanie telefónov pre jednotlivcov aj veľké firmy

CulCharge má päť rokov po vzniku už 37 inovatívnych produktov.

Elektrobusy v Bratislave

Elektrobusy českého výrobcu už jazdia po Bratislave.

Aké sú na trhu šance elektromobility

Elektromobilita prináša nové riešenia pre dopravu, dobýva trhy a vytvára nové príležitosti.