Škorpióna môžete mať na tanieri aj v susednom Česku

To, čo lezie po košeli Olomoučana Jana Škraňku, je saranča, druh pažravého koníka, ktorý v mnohých južných krajinách vo veľkom pustoší úrodu. V stánku s výstižným názvom Chrobák na tanieri na festivale Garden Food v Olomouci ho však čakala panvica s horúcim olejom a zástupy gurmánov.

Trinásť sarančí na domácej sušienke ponúkali na gastronomickom festivale s plátkami kivi, zrnkami granátového jablka a kvapkou medu. Dostávame otázky: Chutilo? Ako čo? Nevieme sa zhodnúť nad jemnou zmesou chutí. Ktorési noviny radili trochu prisoliť, prikoreniť ako mäso či ryby. Jan Škraňka oponuje.

Aby nemenili chuť, nechcú používať ani olivový olej. Radšej menej výrazný rastlinný alebo maslo. Stánok budí pozornosť na každom festivale jedla. Ponúka napríklad polievku vichysoise s restovanými múčnymi červami a medvedím cesnakom. Carpaccio z červenej repy s kuklou priadky morušovej zasypané parmezánom. Kuriozitou je recept zo Sumatry ulat padang – restovaný cvrček na kôpke bulguru, ktorý je ochutený kurkumou, čili a mangovou omáčkou. Pečené múčne červy s chuťou vyprážaných zemiačikov sa podávajú v šalátovom lôžku s rukolou.

Článok pokračuje pod video reklamou

PRE ZVEDAVCOV

V tlačenici pred stánkom nie sú iba labužníci a zvedavci. Občas niekto zavrčí, že „fuj“, ale tím šéfkuchárky Kamily Kroupovej sa nezastaví do záverečnej. Keď ako hit kuchárskej šou dražili vareného škorpióna, samozrejme, bez vačku s jedom, podávaného na šalotke, rukole, rajčinách a ďalšej zelenine, výkričnou cenou bol jeden festivalový groš, čiže 25 českých korún (necelé euro).

Istá mladá dáma dovtedy prihadzovala, až získala škorpióna pre seba a kamarátky za 16-násobok. J. Škraňka nie je kuchár, ale spolumajiteľ ostravskej marketingovej agentúry. A Brouk na talíři (Chrobák na tanieri) nie je reštaurácia, ale eventový a degustačný projekt, ktorý s kamarátom Brňanom Pavlom Brücknerom popri bežnej práci už pol druha roka zlepšujú.

Škorpión na tanieriZdroj: Ján Blažej | Petit Press 2016

Dúfa, že časom na franchisingovom základe vznikne sieť zážitkových reštaurácií, ktoré by mali na jedálnom lístku aj hmyz. Nápad vznikol pri pive po sklamaní z jednej, podľa nich nezaujímavej, etnodegustácie jedál afrických a východoázijských národov.

VÝŽIVA NA NOŽIČKÁCH

Pustili sa vyhľadávať informácie a zistili, že to ani v našich končinách nie je úplný úlet. Počas prvej svetovej vojny prišla hladujúcej Európe vhod aj výživná polievka z pandráv (lariev) chrústov. Na webovej stránke Hmyznataliri.cz som dokonca našiel český recept z roku 1928 na vývar z chrústov s koreňovou zeleninou so žĺtkami a smotanou.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4Q2A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4Q2A na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  3. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  4. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  5. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  6. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  7. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  8. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  9. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete
  10. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  1. Sieť prevádzok STOP SHOP obchodov má už 80 pobočiek
  2. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  3. Ekonomická diplomacia Indonézie
  4. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  6. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  9. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  10. Európska investičná banka a EXIMBANKA SR spája svoje sily
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 32 685
  2. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 26 676
  3. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 23 975
  4. Platíte si poistenie domova zbytočne? 15 807
  5. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle 9 965
  6. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 7 655
  7. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 4 720
  8. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 4 496
  9. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 4 467
  10. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku! 3 505

Téma: Hmyz


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko nemieni odstúpiť, chce otestovať dôveru koalície

Bývalý Dankov učiteľ Čečot sa ho zastáva.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Tri slová pre Andreja Danka

Danko stále nechápe, že sa dopustil niečoho zlého.

SVET

Babišov syn: Otec klame, prekročil červenú čiaru

Syn českého premiéra chce vypovedať pred políciou.

Neprehliadnite tiež

Výrobca drevených roliet berie podnikanie ako službu

Aj rolety sú jedinečné z práve dreva

Renáta Hall: Vysoké školy potrebujeme viac otvoriť

Prečo slovenské vysoké školy nie sú v špičke?

Železničné múzeum vybudoval zo skladu

Stal sa prvým železničiarom v rodine.