Škorpióna môžete mať na tanieri aj v susednom Česku

To, čo lezie po košeli Olomoučana Jana Škraňku, je saranča, druh pažravého koníka, ktorý v mnohých južných krajinách vo veľkom pustoší úrodu. V stánku s výstižným názvom Chrobák na tanieri na festivale Garden Food v Olomouci ho však čakala panvica s horúcim olejom a zástupy gurmánov.

Trinásť sarančí na domácej sušienke ponúkali na gastronomickom festivale s plátkami kivi, zrnkami granátového jablka a kvapkou medu. Dostávame otázky: Chutilo? Ako čo? Nevieme sa zhodnúť nad jemnou zmesou chutí. Ktorési noviny radili trochu prisoliť, prikoreniť ako mäso či ryby. Jan Škraňka oponuje.

Aby nemenili chuť, nechcú používať ani olivový olej. Radšej menej výrazný rastlinný alebo maslo. Stánok budí pozornosť na každom festivale jedla. Ponúka napríklad polievku vichysoise s restovanými múčnymi červami a medvedím cesnakom. Carpaccio z červenej repy s kuklou priadky morušovej zasypané parmezánom. Kuriozitou je recept zo Sumatry ulat padang – restovaný cvrček na kôpke bulguru, ktorý je ochutený kurkumou, čili a mangovou omáčkou. Pečené múčne červy s chuťou vyprážaných zemiačikov sa podávajú v šalátovom lôžku s rukolou.

Článok pokračuje pod video reklamou

PRE ZVEDAVCOV

V tlačenici pred stánkom nie sú iba labužníci a zvedavci. Občas niekto zavrčí, že „fuj“, ale tím šéfkuchárky Kamily Kroupovej sa nezastaví do záverečnej. Keď ako hit kuchárskej šou dražili vareného škorpióna, samozrejme, bez vačku s jedom, podávaného na šalotke, rukole, rajčinách a ďalšej zelenine, výkričnou cenou bol jeden festivalový groš, čiže 25 českých korún (necelé euro).

Istá mladá dáma dovtedy prihadzovala, až získala škorpióna pre seba a kamarátky za 16-násobok. J. Škraňka nie je kuchár, ale spolumajiteľ ostravskej marketingovej agentúry. A Brouk na talíři (Chrobák na tanieri) nie je reštaurácia, ale eventový a degustačný projekt, ktorý s kamarátom Brňanom Pavlom Brücknerom popri bežnej práci už pol druha roka zlepšujú.

Škorpión na tanieriZdroj: Ján Blažej | Petit Press 2016

Dúfa, že časom na franchisingovom základe vznikne sieť zážitkových reštaurácií, ktoré by mali na jedálnom lístku aj hmyz. Nápad vznikol pri pive po sklamaní z jednej, podľa nich nezaujímavej, etnodegustácie jedál afrických a východoázijských národov.

VÝŽIVA NA NOŽIČKÁCH

Pustili sa vyhľadávať informácie a zistili, že to ani v našich končinách nie je úplný úlet. Počas prvej svetovej vojny prišla hladujúcej Európe vhod aj výživná polievka z pandráv (lariev) chrústov. Na webovej stránke Hmyznataliri.cz som dokonca našiel český recept z roku 1928 na vývar z chrústov s koreňovou zeleninou so žĺtkami a smotanou.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4Q2A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4Q2A na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  2. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  3. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  4. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  5. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  6. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Investment Advisory Guide for Slovakia
  9. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  10. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  1. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  2. Energetici rozsvecujú Svetielko nádeje
  3. Noerr appoints a new national counsel starting from 2019
  4. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  5. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  6. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  7. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  8. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  9. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  10. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 25 592
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 22 805
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 21 414
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 18 303
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 14 743
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 057
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 930
  8. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 4 507
  9. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 4 235
  10. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 4 227

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Hmyz

Hlavné správy zo Sme.sk

Skupina Penta je minoritným vlastníkom vydavateľa denníka SME. Na snímke spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák.
Ilustračné foto.

V Dobšinej sa boja jedni druhých. Vražda ich naučila

Mladý Róm dobil miestneho futbalistu. V nedeľu prišli do Dobšinej priaznivci ĽSNS.

Vražda mladého futbalistu Štefana vyvolala v Dobšinej nevyslovené napätie medzi Rómami a Nerómami.
Autorská strana Sama Marca

Kočner je nová Gorila, ktorá pozýva na námestia (píše Samo Marec)

Nejde o Fica ani Šefčoviča. Pravdepodobne sa toho dozvieme ešte omnoho viac.

Maroš Šefčovič

Neprehliadnite tiež

Mäkké zručnosti budú v budúcnosti najviac cenené

Ako zmeniť školy, aby držali krok s dobou?

Roboty v budúcnosti učiteľom ušetria čas, aby sa mohli študentom viac venovať osobne

Všetky odtiene zelenej rastú v srdci Malajzie

V krajine čajových plantáží.

Marketing potrebuje trocha punku

V reklame je veľa balastu, ale tie najlepšie si ľudia zapamätajú.

Dvadsať rokov podnikajú vo výrobe sóje bez eurofondov a ekologicky

Najväčším hitom v predajni sú akékoľvek zrná, strukoviny a všetky druhy ovsených vločiek.

Zuzana Csériová v obchode u Vážky

Zo starého oblečenia vyrábajú izolácie do domov a áut

Textilný odpad sa dá zrecyklovať viacerými spôsobmi.