Škorpióna môžete mať na tanieri aj v susednom Česku

To, čo lezie po košeli Olomoučana Jana Škraňku, je saranča, druh pažravého koníka, ktorý v mnohých južných krajinách vo veľkom pustoší úrodu. V stánku s výstižným názvom Chrobák na tanieri na festivale Garden Food v Olomouci ho však čakala panvica s horúcim olejom a zástupy gurmánov.

Trinásť sarančí na domácej sušienke ponúkali na gastronomickom festivale s plátkami kivi, zrnkami granátového jablka a kvapkou medu. Dostávame otázky: Chutilo? Ako čo? Nevieme sa zhodnúť nad jemnou zmesou chutí. Ktorési noviny radili trochu prisoliť, prikoreniť ako mäso či ryby. Jan Škraňka oponuje.

Aby nemenili chuť, nechcú používať ani olivový olej. Radšej menej výrazný rastlinný alebo maslo. Stánok budí pozornosť na každom festivale jedla. Ponúka napríklad polievku vichysoise s restovanými múčnymi červami a medvedím cesnakom. Carpaccio z červenej repy s kuklou priadky morušovej zasypané parmezánom. Kuriozitou je recept zo Sumatry ulat padang – restovaný cvrček na kôpke bulguru, ktorý je ochutený kurkumou, čili a mangovou omáčkou. Pečené múčne červy s chuťou vyprážaných zemiačikov sa podávajú v šalátovom lôžku s rukolou.

Článok pokračuje pod video reklamou

PRE ZVEDAVCOV

V tlačenici pred stánkom nie sú iba labužníci a zvedavci. Občas niekto zavrčí, že „fuj“, ale tím šéfkuchárky Kamily Kroupovej sa nezastaví do záverečnej. Keď ako hit kuchárskej šou dražili vareného škorpióna, samozrejme, bez vačku s jedom, podávaného na šalotke, rukole, rajčinách a ďalšej zelenine, výkričnou cenou bol jeden festivalový groš, čiže 25 českých korún (necelé euro).

Istá mladá dáma dovtedy prihadzovala, až získala škorpióna pre seba a kamarátky za 16-násobok. J. Škraňka nie je kuchár, ale spolumajiteľ ostravskej marketingovej agentúry. A Brouk na talíři (Chrobák na tanieri) nie je reštaurácia, ale eventový a degustačný projekt, ktorý s kamarátom Brňanom Pavlom Brücknerom popri bežnej práci už pol druha roka zlepšujú.

Škorpión na tanieriZdroj: Ján Blažej | Petit Press 2016

Dúfa, že časom na franchisingovom základe vznikne sieť zážitkových reštaurácií, ktoré by mali na jedálnom lístku aj hmyz. Nápad vznikol pri pive po sklamaní z jednej, podľa nich nezaujímavej, etnodegustácie jedál afrických a východoázijských národov.

VÝŽIVA NA NOŽIČKÁCH

Pustili sa vyhľadávať informácie a zistili, že to ani v našich končinách nie je úplný úlet. Počas prvej svetovej vojny prišla hladujúcej Európe vhod aj výživná polievka z pandráv (lariev) chrústov. Na webovej stránke Hmyznataliri.cz som dokonca našiel český recept z roku 1928 na vývar z chrústov s koreňovou zeleninou so žĺtkami a smotanou.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4Q2A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4Q2A na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  2. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  3. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  5. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  7. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  8. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  9. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe?
  1. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  2. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Rozhodujú činy!
  8. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  9. Attract international investors for a reasonable price
  10. Comfort of peaceful living
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 12 388
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 529
  3. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 941
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 564
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 7 078
  6. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 5 695
  7. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 4 621
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 716
  9. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 3 376
  10. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 1 975

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Hmyz

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trénoval, mučil sa a nosil zbraň. Palach bol bojovník

Aj po desaťročiach sa objavujú nové zistenia.

DOMOV

Mlynské nivy uzavrú na rok, z toho na pol roka úplne (video)

Mesto sľubuje kampaň, akú sme tu ešte nemali.

Neprehliadnite tiež

Prevratná páska na čepele hokejok mieri do NHL

Idea aj finálna úprava produktu sa vzniká na Slovensku.

Liečil kŕčové žily jedným vpichom na Slovensku prvý

František Žernovický nechce z kŕčových žíl robiť komerciu.

Malebné miesta, ťažké živobytie, pre Talianov aj cudzincov

Pracovať načierno je v Taliansku bežné.