Tam, kde vás šéfkuchár objíme

Merrit Kihová, ktorá si spolu s manželom Jaanom, estónskym hercom a režisérom, otvorila domácu reštauráciu v dome na pláži, hľadala najmä pokoj, ale našla aj nový spôsob uplatnenia.

V roku 2007 sa Jaan a Merrit Kihovci presťahovali z estónskeho Tallinna do pokojnej rybárskej osady Kolga-Aabla na polostrove Juminda. Merrit robila realitnú agentku, Jaan bol herec a divadelný režisér. „Celý život milujeme dobré jedlo, radi varíme pre rodinu a blízkych. Nechceli sme sa už naháňať. Premýšľali sme, ako by sme dokázali spojiť varenie, pokoj a bývanie pri mori, aby sme už za prácou nemuseli dochádzať,“ hovorí pre Profit Merrit.

O dva roky neskôr si otvorili „reštauráciu“ v domácej kuchyni. Propagujú ju len na estónskom cestovateľskom portáli VisitEstonia.com a referencie sú aj na TripAdvisor. com. Núdzou o stravníkov napriek tomu netrpia. Naopak, do reštaurácie sa hrnú hladné krky túžiace po netradičných kulinárskych zážitkoch z celej Európy, Japonska, Južnej Kórey, z Taiwanu, Austrálie, Nového Zélandu či z USA.

V lete si posedíte na terase pár metrov od mora, v zime vnútri v kuchyni. Hoci je MerMer otvorená celý rok, bez včasnej rezervácie sa tam nedostanete. V zime zvládnu obslúžiť dvadsaťčlennú, v lete dvadsaťpäťčlennú skupinu. Pri počte dvanásť ľudí sme za dvadsaťpäť eur na osobu dostali chladenú bielu rybu s miešaným šalátom a kávu s rebarborovým zákuskom.

Tam, kde vás šéfkuchár objímeZdroj: Jaroslav Novak | Petit Press 2016

ŽIADNE MENU ANI ČAS

Predchodcovia súčasných reštaurácií – taverny, hostince – boli zväčša rodinné biznisy. Nemali fixné menu ani presný otvárací čas. Návrat k podobnému konceptu v stolovaní sledujeme aj dnes. Trendom sú reštaurácie v intímnom prostredí domova, v ktorom majitelia hosťom ponúkajú kvalitné jedlo a autentický zážitok. Vo svete si vyslúžili prívlastok „undergroundové“. To tvrdia autorky štúdie Môj dom je moje javisko: Reštauračné zážitky z dvoch estónskych lifestylových podnikov.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 14 798
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 905
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 570
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 104
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 781
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 468
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 467
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 461
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 262
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 181

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

BRATISLAVA

Prestavba stanice sa blíži, Bratislava o obmedzeniach mlčí

Najskôr musia dokončiť modernizáciu električkovej trate na Špitálskej ulici.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

Neprehliadnite tiež

Nie je Tokajské víno ako Tokaj

Geografickým názvom Tokaj môžu byť označené len vína priamo z maďarskej dedinky Tokaj. Všetky ostatné sa označujú ako tokajské vína.

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.

Svätojurskí vinári, ktorí dorábajú víno od polovice 18. storočia

Takmer pätnásť rokov spoločného podnikania rodín Dubovských a Grančičových viedlo k úspešnému a stále rastúcemu biznisu s vínom značky zloženej z mien oboch majiteľov.

Budujú prvý dom s vertikálnym porastom na fasáde

Podstatou projektu je to, že na fasáde domu budú rásť stromy, kríky a tráva, ktoré budú neoddeliteľnou súčasťou architektúry.