Slováci sa v reštauráciách stravujú stále zdravšie

Slováci myslia na plavkovú sezónu aj pri objednávaní jedál z reštaurácií. Podľa donáškovej služby jedál DajmeJedlo.sk objednávky bezmäsitých jedál počas jarných mesiacov stúpajú až o 15 percent oproti zvyšku roka.

„Jednoznačnými víťazmi spomedzi bezmäsitých zdravých jedál sú suši a šaláty, ktoré si ľudia objednávajú najčastejšie. Najobľúbenejším šalátom je túto sezónnu jednoznačne Cézar. Zaujímavé je, že za zdravé dobroty sú ľudia ochotní minúť viac – objednávky sú o tretinu vyššie než pri bežných jedlách,“ prezradil Marcel Milo, marketingový manažér DajmeJedlo.sk. „Letná kondička je silnou motiváciou dokonca aj pre našich konzervatívnych konzumentov, ktorí si doprajú najmä burger či steak. V jarných mesiacoch jeho hlavnú prílohu – hranolčeky často menia za coleslaw šalát,“ dodáva. Podľa neho tohtoročná jar praje aj novým trendom, ktoré sa orientujú na špecifické typy stravovania – stúpa napríklad dopyt po vegetariánskej, vegánskej a raw strave. „Dôvodom nie je len plážová príprava, ale trendy prenikajúce čoraz viac zo zahraničia,“ uviedol M. Milo.  

Článok pokračuje pod video reklamou

Pri redukcii hmotnosti odborníci odporúčajú prispôsobiť zloženie jedla aj životnému štýlu, inak sa výsledky nedostavia. „Ak máte aktívny život s fyzickou prácou, potrebujete energeticky bohatšie jedlá, ktoré vás nezaťažia – napríklad kvalitné mäso či ryby. Naopak, ak máte nedostatok pohybu, musíte príjem maximálne odľahčiť, no v žiadnom prípade nezastaviť! Strava by mala pozostávať najmä z pestrých šalátov, ovocia a ľahkých foriem mäsa, prípadne ľahkej prílohy, no v malých dávkach,“ radí medzinárodná kondičná trénerka Lucia Medeková.  

Najdôležitejším faktorom pri kontrole váhy však zostáva zlaté pravidlo príjem/výdaj, ktoré platí pre všetkých bez ohľadu na typ práce, pohlavie, či vek. „Na uľahčenie merania dávky jedál všetky štyri dôležité jedlá dňa – raňajky, desiata, olovrant a večera, pokiaľ ju nie je možné darovať nepriateľovi – by sa mali zmestiť do jednej dlane a obed do spojených dvoch dlaní. Ak sa vám to podarí, úspech sa pri troške sebakontroly určite dostaví. Je nutné  si uvedomiť, že jedlo je skutočne iba potreba prežitia a nie forma odmeňovania sa či spôsob prekonávania ťažkých životných období. Pocit sýtosti vás upokojí iba na chvíľu, no nič nevyrieši a výsledok sa dostaví vždy,“ dodáva L. Medeková.  

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PS9 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PS9 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 13 807
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 578
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 7 042
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 285
  5. Vizuálny smog je problém 2 989
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 772
  7. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 749
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 426
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 583
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 355

Téma: Jedlo


Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kamaráti aj odkazy cez médiá. Danko a Bugár

Ako sa vyvíjali vzťahy medzi SNS a Most-Híd.

Okupácia 1968

Aj Rusi boli okupovaní, už si to len priznať

Patrili k najväčším obetiam boľševickej diktatúry.

Neprehliadnite tiež

Nie Sme takí racionálni, ako si myslíme

Behaviorálna ekonómia je moderná veda na vzostupe.

Ako žiť bezpečne s inteligentným alarmom

Moderný alarm dokáže monitorovať aj teplotu v byte, otvárať bránu a je prepojeným na mobil.

Poľský pivovar usadený v parku

Aj Poliaci vedia variť pivo, ale najmä ho vedia dobre spropagovať a predať. Aj cez múzeum.

Podnikať sa dá aj s umením

Otec a syn Smolákovci vedia ako umenia propagovať aj predávať. Pomáhajú im aj granty a sponzori.

Budapeštianske krčmy v ruinách (ne)prežili komerčný úspech

Priestor pre alternatívnu kultúru v Budapešti sa stal výhodným biznisom.