Slováci sa v reštauráciách stravujú stále zdravšie

Slováci myslia na plavkovú sezónu aj pri objednávaní jedál z reštaurácií. Podľa donáškovej služby jedál DajmeJedlo.sk objednávky bezmäsitých jedál počas jarných mesiacov stúpajú až o 15 percent oproti zvyšku roka.

„Jednoznačnými víťazmi spomedzi bezmäsitých zdravých jedál sú suši a šaláty, ktoré si ľudia objednávajú najčastejšie. Najobľúbenejším šalátom je túto sezónnu jednoznačne Cézar. Zaujímavé je, že za zdravé dobroty sú ľudia ochotní minúť viac – objednávky sú o tretinu vyššie než pri bežných jedlách,“ prezradil Marcel Milo, marketingový manažér DajmeJedlo.sk. „Letná kondička je silnou motiváciou dokonca aj pre našich konzervatívnych konzumentov, ktorí si doprajú najmä burger či steak. V jarných mesiacoch jeho hlavnú prílohu – hranolčeky často menia za coleslaw šalát,“ dodáva. Podľa neho tohtoročná jar praje aj novým trendom, ktoré sa orientujú na špecifické typy stravovania – stúpa napríklad dopyt po vegetariánskej, vegánskej a raw strave. „Dôvodom nie je len plážová príprava, ale trendy prenikajúce čoraz viac zo zahraničia,“ uviedol M. Milo.  

Pri redukcii hmotnosti odborníci odporúčajú prispôsobiť zloženie jedla aj životnému štýlu, inak sa výsledky nedostavia. „Ak máte aktívny život s fyzickou prácou, potrebujete energeticky bohatšie jedlá, ktoré vás nezaťažia – napríklad kvalitné mäso či ryby. Naopak, ak máte nedostatok pohybu, musíte príjem maximálne odľahčiť, no v žiadnom prípade nezastaviť! Strava by mala pozostávať najmä z pestrých šalátov, ovocia a ľahkých foriem mäsa, prípadne ľahkej prílohy, no v malých dávkach,“ radí medzinárodná kondičná trénerka Lucia Medeková.  

Najdôležitejším faktorom pri kontrole váhy však zostáva zlaté pravidlo príjem/výdaj, ktoré platí pre všetkých bez ohľadu na typ práce, pohlavie, či vek. „Na uľahčenie merania dávky jedál všetky štyri dôležité jedlá dňa – raňajky, desiata, olovrant a večera, pokiaľ ju nie je možné darovať nepriateľovi – by sa mali zmestiť do jednej dlane a obed do spojených dvoch dlaní. Ak sa vám to podarí, úspech sa pri troške sebakontroly určite dostaví. Je nutné  si uvedomiť, že jedlo je skutočne iba potreba prežitia a nie forma odmeňovania sa či spôsob prekonávania ťažkých životných období. Pocit sýtosti vás upokojí iba na chvíľu, no nič nevyrieši a výsledok sa dostaví vždy,“ dodáva L. Medeková.  

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  2. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  3. Leto nekončí!
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  7. Už aj seniori presadajú do SUV
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  10. Bratislava gets a new public space and park
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 473
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 096
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 162
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 699
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 466
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 066
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 039
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 651
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 556

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko zatiaľ nepovedal, ako ďalej, krízu budú riešiť v piatok

Predseda SNS vraj esemeskou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu. Matečná prísť ani neplánovala.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Podnikateľ sa k školstvu vyjadrovať nechce.

KOMENTÁRE

Spotený Plavčan, Kysučan v maskáčoch. To je výsmech

Pričasto sa na úvod diskusie dozvieme, že niekto ráčkuje.

EKONOMIKA

Penta bude v Petit Presse slabšia

Akcionári spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME, sa dohodli na novom usporiadaní vzťahov.

Neprehliadnite tiež

Nie je Tokajské víno ako Tokaj

Geografickým názvom Tokaj môžu byť označené len vína priamo z maďarskej dedinky Tokaj. Všetky ostatné sa označujú ako tokajské vína.

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.

Svätojurskí vinári, ktorí dorábajú víno od polovice 18. storočia

Takmer pätnásť rokov spoločného podnikania rodín Dubovských a Grančičových viedlo k úspešnému a stále rastúcemu biznisu s vínom značky zloženej z mien oboch majiteľov.

Budujú prvý dom s vertikálnym porastom na fasáde

Podstatou projektu je to, že na fasáde domu budú rásť stromy, kríky a tráva, ktoré budú neoddeliteľnou súčasťou architektúry.