Slovensko na tanieri: Trdlo v Soule, bryndza v Karibiku

Turisti, ktorí zavítajú na Slovensko, si zväčša nenechajú ujsť príležitosť vyskúšať tradičnú kuchyňu. Ako by však naša klasika obstála na tanieri v cudzine? Dá sa zahraničný úspech postaviť na špecialitách z domova? Profit našiel podnikateľov, ktorí sa to rozhodli zistiť na vlastnej koži. V ďalekej exotike vyrábajú slovenské jedlá a dostávajú Slovensko na gastronomickú mapu sveta.

TRDELNÍKY V SOULE

Michal Dutko sa do Kórejskej republiky dostal ešte ako študent. S diplomom zo sinológie, ktorú vyštudoval v Bratislave, pokračoval na univerzite v Soule. „ Absolvoval som tu celé magisterské štúdium v odbore porovnávacích štúdií kórejčiny a čínštiny. Po piatich rokoch som sa nechcel iba tak zbaliť a letieť domov. Chcel som spropagovať Slovensko aj vo svete – ako inak – cez žalúdok,“ hovorí tridsaťročný rodák z Topoľčian.

S českým spolužiakom Jířím Podhirnom po večeroch často premýšľali, čím by v Južnej Kórei mohli zaujať. Po čase bolo rozhodnuté, keďže Skalický trdelník je na Slovensku registrovaný ochrannou známkou EÚ a v Česku je „trdlo“ vyhľadávanou pochúťkou najmä u ázijských turistov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zdroj: Trdlo Sweetery

Dnes v cukrárni s vlastnou pekárňou, ktorá sídli v lukratívnej štvrti Soulu, rozvoniavajú trdelníky od výmyslu sveta. V ponuke sú okrem klasických škoricových a orieškových aj trdelníky s hrozienkami, čokoládou, medom, servírujú sa však aj dúhové alebo plnené zmrzlinou. Rozbehnúť prevádzku v Južnej Kórei nebolo jednoduché.

„Kórea si svoj pracovný trh chráni voči cudzincom. Každý, kto chce začať podnikať, musí zložiť spolu s biznis plánom aj zábezpeku vo výške tristotisíc dolárov. My sme, samozrejme, takýto kapitál nemali, preto sme si za pár tisíc založili spoločnosť v Hongkongu a spojili sa s miestnymi investormi, ktorí nám za paušálny poplatok poskytli licenciu,“ vysvetľuje mladý podnikateľ.

ZÁKLAD ZO ZÁHORIA

Prvý stroj na trdelníky išiel M. Dutko kúpiť až do Kopčian na Záhorí. „Bol na plyn, s celým príslušenstvom vážil azda sto kíl, ale podarilo sa nám ho letecky dopraviť cez Prahu až do Soulu,“ spomína. Recept pochádza tiež zo Záhoria, musel však prejsť menšími úpravami.

„Pýtal som si ho od žien na Záhorí, aby boli trdelníky čo najautentickejšie. Niekoľko mesiacov som ho ale musel dolaďovať podľa lokálnych podmienok a chutí. Múka aj kvasnice, ktoré tu v Kórei dostať, sú iné,“ vysvetľuje M. Dutko.

Zdroj: Trdlo Sweetery

Obavy z otvorenia slovenskej cukrárne na ázijskom trhu mladí podnikatelia nemali – aj vďaka skúsenostiam z rôznych festivalov a akcií. Hoci kórejská kuchyňa patrí k najzdravším nasvete, cukrovinkám sa domáci nevyhýbajú.

„Aj tu majú radi sladkosti – od zmrzliny až po torty. S trdelníkmi sme najprv chodili na rôzne podujatia, od školských akcií až po obrovské veľtrhy s návštevnosťou rádovo v desiatkach tisícov, a zbierali sme reakcie. Na trdelníku zaujal aj samotný spôsob prípravy, ako istá forma šou, tiež typická vôňa škorice a orieškov,“ hovorí vyštudovaný sinológ, ktorý sa zákazníkom prihovára plynulou kórejčinou.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PRM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PRM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  3. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  4. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  5. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  7. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  8. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  10. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  1. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  2. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  3. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  4. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  6. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  7. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  8. Ekonomická diplomacia Indonézie
  9. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  10. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 076
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 222
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 18 138
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 16 471
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 7 115
  6. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 6 065
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 5 500
  8. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 3 995
  9. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 861
  10. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 3 257