Čo odhalí pohľad do vnútra jablka

Ešte aj vo veku letov do vesmíru zostáva jednou z najväčších záhad, čo v skutočnosti jeme. O potravinách koluje mnoho povrchných i nepravdivých informácií, že ani ten najvzdelanejší človek niekedy presne nevie, čo má na tanieri. Projekt amerických konštruktérov, návrhárov a potravinárov vidí riešenie v špičkových technológiách.

Napríklad také jablko. Pokiaľ si ho neodtrhneme zo stromu sami v záhrade, nedokážeme určiť, ako dlho stálo v sklade a už vôbec nie jeho výživovú hodnotu. Niečo z toho sa dozvieme, keď do neho zahryzneme‚ ale stále netušíme‚ čím ho v sade striekali a pri skladovaní konzervovali.

Laboratórium The Food + Future coLAB má na to prístroj vreckových rozmerov: spektrometer. Zasvietime ním na jablko a podľa toho, ako chemikálie vnútri jablka absorbujú infračervené lúče, poznáme zloženie molekúl, takzvaný optický odtlačok.

Článok pokračuje pod video reklamou

PRE ZÁKAZNÍKA

Prototyp takého spektrometra je už v USA na trhu. Je to jeden z prvých produktov The Food + Future coLAB, kde svoje sily spojili producenti potravín, produktov do domácnosti, dizajnéri s expertmi Massachusetteského technologického inštitútu (MIT). Ich cieľom je vyvíjať produkty, ktoré majú prispieť k zmene moderného stravovania, ale aj produkcie a predaja potravín.

Greg ShewmakerZdroj: foodfuturecolab.com | Petit Press 2016

„Nedostatok transparentnosti, časté podvádzanie a veľký odpad sú dnes najväčšími výzvami v potravinárstve. Zákazníci chcú mať väčšiu možnosť voľby, chcú vedieť viac o tom, čo jedia,“ predstavuje ciele firmy Greg Shewmaker z tímu laboratória. Vyvíjať jednoducho použiteľné prístroje, ktorými si zákazníci môžu jedlo otestovať priamo v obchode a vystopovať látky, ktoré by v ňom nemali čo robiť, je len jeden z plánov. Ako však ukazuje príklad jablka, ani to nie je jednoduché.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PQD na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PQD na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Konferencia - EU support for research
  2. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  3. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 16 199
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 031
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 12 379
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 10 716
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 351
  6. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 5 199
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 574
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 199
  9. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 3 934
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 473

Téma: Jedlo


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Diskusia denníka SME: Rok po vražde Jána a Martiny

Hosťami sú šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová a šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy.

DOMOV

Fico podľa Talianov pred rokmi telefonoval s Vadalom

O telefonáte vie talianska prokuratúra.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Bašternákov klient káže o daniach

Občania sa na kampaň skladali iba ak Ficovi.

DOMOV

Nespokojní farmári hodinu blokovali bratislavský most SNP

Z pokojného protestu farmárov sa stala blokáda.

Neprehliadnite tiež

Posledný zvyšok krajiny, aká bola kedysi všade pri Dunaji

Veľkolélsky ostrov vrátili späť v čase.

Dunaj z Veľkoléskeho ostrova
Protesty vo Vancouveri

Cez sklady v Hamburgu dodnes prechádza tretina svetového obchodu s kobercami a významný objem kakaa a kávy

Speicherstadt sa stal významnou súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček