Športom k chrumkavému chlebíku

Môže za to náhoda a šport, že sa rakúska sieť pekární rozšírila aj na Slovensko. Bolo to pred niečo vyše desiatimi rokmi‚ keď hrali v Bratislave nemeckí futbalisti priateľský zápas proti Slovákom. V hoteli sa nemecký tím každý deň pri raňajkách sťažoval na chlieb. Zúfalý manažér hotela zavolal do pekárne Naglreiter v Dolnom Rakúsku. Vtedy 22-ročný pekár Hans-Martin Naglreiter nasadol do auta a priviezol chlieb a pečivo. A tak sa začal jeho slovenský príbeh. Prvú predajňu v Bratislave otvoril o dva roky neskôr.

Nemal ľahké detstvo. Bol sirota, až kým si ho ako desaťročného chlapca neadoptoval istý pekár z Dolného Rakúska. Ten celý život strávil v pekárni‚ v pečení našiel druhú vášeň. S manželkou Emmi si otvoril prvú pekáreň v meste Neusiedl am See v roku 1989, prvú reštauráciu v roku 1996.

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

Dodnes je tam centrála firmy a výroba, odkiaľ každé ráno rozvážajú do sedemnástich prevádzok v Rakúsku i na Slovensku čerstvo upečený chlieb. Rodinnú sieť pekární a reštaurácií Naglreiter dnes vedie ich 36-ročný syn Hans-Martin.

Článok pokračuje pod video reklamou

(NE)VÍTANÝ NÁPAD

Presvedčiť otca, aby expandovali na Slovensko, nebolo vraj jednoduché. „Bratislava je môj osobný príbeh úspechu,“ hovorí Hans-Martin. „Keď som povedal rodičom, že tu chcem otvoriť obchod, nepáčilo sa im to. Trvalo týždeň, kým som ich presvedčil. Vtedy som podnik ešte neriadil, bol som iba pekár. Mal som však silnú intuíciu, že to bude fungovať.“

Nebolo to však také ľahké, ako si vysníval. Prvá prevádzka začala prinášať zisk až po piatich rokoch. Slováci si pomalšie zvykali na vyššie ceny‚ tmavé chleby‚ ale aj na prívetivý personál. „Naše slovenské predavačky sa zo začiatku vôbec neusmievali na zákazníkov. Bol som prekvapený‚“ spomína mladý podnikateľ. „Robili sme špeciálne školenia, ako sa správať k zákazníkom. Ale už sa to zlepšuje a väčšina zamestnancov, s ktorými som pred desiatimi rokmi na Slovensku začínal, u nás stále pracuje.“

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

V marci tohto roka otvoril v Bratislave v novootvorenej tržnici Freshmarket šiestu prevádzku v Bratislave a už pripravuje ďalšiu. „Zatiaľ neplánujem ísť za hranice Bratislavy. Bolo by to pre nás logisticky veľmi náročné. Pre všetky prevádzky pečieme na jednom mieste pri Neziderskom jazere. Čím ďalej musíme dovážať chlieb, o to starší bude. Zisk nie je to najdôležitejšie. Pre zisk neupustím z kvality‚“ prízvukuje.

VODA A  SLNKO

Kvalita výrobkov je pre Hansa-Martina najdôležitejšia. „Je to remeselná‚ ručná práca‚ to je naša konkurenčná výhoda. Všetky naše suroviny sú regionálne a osobne poznám všetkých svojich dodávateľov‚“ tvrdí. Základnú receptúru na chlieb má od otca, ale každý rok ju vylepšuje.

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

„Dnes už nemôžem robiť chlieb podľa receptúry, ktorá má dvadsať rokov. Teda môžem, ale nebolo by to dobré. Každý rok je iná múka a na to musím reagovať. Minulý rok bola múka opäť perfektná, ale sú aj ťažšie roky‚“ hovorí. Do cesta ide dosť veľa vody. Majster pekár prezrádza‚ že čím viac vody, tým je chlieb dlhšie čerstvý. Keď dá menej vody, skôr vyschne.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PPW na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PPW na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 203
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 824
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 070
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 609
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 116
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 001
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 650
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 550
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 340
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 773

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

ŠPORT

Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

Neprehliadnite tiež

Leszek Balcerowicz: V Poľsku sa v ostatných rokoch objavili pokusy o zvrátenie reforiem a to je veľmi nebezpečné

Krajiny, ktoré s trhovými reformami otáľali, sú dnes na tom horšie ako Poľsko. Tvrdí to Leszek Balcerowicz, poľský profesor ekonómie a autor radikálnych reforiem zo začiatku deväťdesiatych rokov.

V hoteli na štyroch kolesách po nebezpečných cestách

Cez internet si kúpili auto, sami si ho prerobili na pojazdný hotel a vyrazili na cestu. Manželia Zuzana a Martin Remišovci si zamilovali slobodu, akú im takéto cestovanie dáva.

Kúl nabíjanie telefónov pre jednotlivcov aj veľké firmy

CulCharge má päť rokov po vzniku už 37 inovatívnych produktov.

Elektrobusy v Bratislave

Elektrobusy českého výrobcu už jazdia po Bratislave.

Aké sú na trhu šance elektromobility

Elektromobilita prináša nové riešenia pre dopravu, dobýva trhy a vytvára nové príležitosti.