Športom k chrumkavému chlebíku

Môže za to náhoda a šport, že sa rakúska sieť pekární rozšírila aj na Slovensko. Bolo to pred niečo vyše desiatimi rokmi‚ keď hrali v Bratislave nemeckí futbalisti priateľský zápas proti Slovákom. V hoteli sa nemecký tím každý deň pri raňajkách sťažoval na chlieb. Zúfalý manažér hotela zavolal do pekárne Naglreiter v Dolnom Rakúsku. Vtedy 22-ročný pekár Hans-Martin Naglreiter nasadol do auta a priviezol chlieb a pečivo. A tak sa začal jeho slovenský príbeh. Prvú predajňu v Bratislave otvoril o dva roky neskôr.

Nemal ľahké detstvo. Bol sirota, až kým si ho ako desaťročného chlapca neadoptoval istý pekár z Dolného Rakúska. Ten celý život strávil v pekárni‚ v pečení našiel druhú vášeň. S manželkou Emmi si otvoril prvú pekáreň v meste Neusiedl am See v roku 1989, prvú reštauráciu v roku 1996.

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

Dodnes je tam centrála firmy a výroba, odkiaľ každé ráno rozvážajú do sedemnástich prevádzok v Rakúsku i na Slovensku čerstvo upečený chlieb. Rodinnú sieť pekární a reštaurácií Naglreiter dnes vedie ich 36-ročný syn Hans-Martin.

(NE)VÍTANÝ NÁPAD

Presvedčiť otca, aby expandovali na Slovensko, nebolo vraj jednoduché. „Bratislava je môj osobný príbeh úspechu,“ hovorí Hans-Martin. „Keď som povedal rodičom, že tu chcem otvoriť obchod, nepáčilo sa im to. Trvalo týždeň, kým som ich presvedčil. Vtedy som podnik ešte neriadil, bol som iba pekár. Mal som však silnú intuíciu, že to bude fungovať.“

Nebolo to však také ľahké, ako si vysníval. Prvá prevádzka začala prinášať zisk až po piatich rokoch. Slováci si pomalšie zvykali na vyššie ceny‚ tmavé chleby‚ ale aj na prívetivý personál. „Naše slovenské predavačky sa zo začiatku vôbec neusmievali na zákazníkov. Bol som prekvapený‚“ spomína mladý podnikateľ. „Robili sme špeciálne školenia, ako sa správať k zákazníkom. Ale už sa to zlepšuje a väčšina zamestnancov, s ktorými som pred desiatimi rokmi na Slovensku začínal, u nás stále pracuje.“

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

V marci tohto roka otvoril v Bratislave v novootvorenej tržnici Freshmarket šiestu prevádzku v Bratislave a už pripravuje ďalšiu. „Zatiaľ neplánujem ísť za hranice Bratislavy. Bolo by to pre nás logisticky veľmi náročné. Pre všetky prevádzky pečieme na jednom mieste pri Neziderskom jazere. Čím ďalej musíme dovážať chlieb, o to starší bude. Zisk nie je to najdôležitejšie. Pre zisk neupustím z kvality‚“ prízvukuje.

VODA A  SLNKO

Kvalita výrobkov je pre Hansa-Martina najdôležitejšia. „Je to remeselná‚ ručná práca‚ to je naša konkurenčná výhoda. Všetky naše suroviny sú regionálne a osobne poznám všetkých svojich dodávateľov‚“ tvrdí. Základnú receptúru na chlieb má od otca, ale každý rok ju vylepšuje.

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

„Dnes už nemôžem robiť chlieb podľa receptúry, ktorá má dvadsať rokov. Teda môžem, ale nebolo by to dobré. Každý rok je iná múka a na to musím reagovať. Minulý rok bola múka opäť perfektná, ale sú aj ťažšie roky‚“ hovorí. Do cesta ide dosť veľa vody. Majster pekár prezrádza‚ že čím viac vody, tým je chlieb dlhšie čerstvý. Keď dá menej vody, skôr vyschne.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  2. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. Od septembra opäť po starom
  5. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  6. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  7. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  8. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  9. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  10. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 950
  2. Od septembra opäť po starom 4 262
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 232
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 2 162
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 833
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 723
  7. Ako sme jazdili v socializme 1 442
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 277
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 107
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 084

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

O 13. a 14. plate už nahlas hovorí aj Smer. Kto, kedy a ako ho dostane

Koaličné strany sa zrejme dohodnú na úľavách pre firmy, ktoré vyplácajú ľuďom trináste a štrnáste platy.

KULTÚRA

Rytmus bude nadávať, orchester hrať

Ľahší primitivizmus a ukáznenosť vraj idú dokopy.

SVET

Správca budúcnosti, o ktorom ste nepočuli. Zomrel de Brum

Klimatická dohoda by bez neho nevznikla.

Neprehliadnite tiež

Byť offline oslobodzuje myseľ

V Ladaku sa na internet takmer nedá pripojiť. Chvíľu trvá, kým si na to zvyknete. Potom začnete chápať tento budhistický raj.

Soľné rituály talianskeho mestečka

V talianskej Cervii sa viac ako dve tisícročia vyrába sladká soľ - starou ručnou metódou odparovaním z malých jazierok.

Nie je Tokajské víno ako Tokaj

Geografickým názvom Tokaj môžu byť označené len vína priamo z maďarskej dedinky Tokaj. Všetky ostatné sa označujú ako tokajské vína.

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.