Športom k chrumkavému chlebíku

Môže za to náhoda a šport, že sa rakúska sieť pekární rozšírila aj na Slovensko. Bolo to pred niečo vyše desiatimi rokmi‚ keď hrali v Bratislave nemeckí futbalisti priateľský zápas proti Slovákom. V hoteli sa nemecký tím každý deň pri raňajkách sťažoval na chlieb. Zúfalý manažér hotela zavolal do pekárne Naglreiter v Dolnom Rakúsku. Vtedy 22-ročný pekár Hans-Martin Naglreiter nasadol do auta a priviezol chlieb a pečivo. A tak sa začal jeho slovenský príbeh. Prvú predajňu v Bratislave otvoril o dva roky neskôr.

Nemal ľahké detstvo. Bol sirota, až kým si ho ako desaťročného chlapca neadoptoval istý pekár z Dolného Rakúska. Ten celý život strávil v pekárni‚ v pečení našiel druhú vášeň. S manželkou Emmi si otvoril prvú pekáreň v meste Neusiedl am See v roku 1989, prvú reštauráciu v roku 1996.

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

Dodnes je tam centrála firmy a výroba, odkiaľ každé ráno rozvážajú do sedemnástich prevádzok v Rakúsku i na Slovensku čerstvo upečený chlieb. Rodinnú sieť pekární a reštaurácií Naglreiter dnes vedie ich 36-ročný syn Hans-Martin.

Článok pokračuje pod video reklamou

(NE)VÍTANÝ NÁPAD

Presvedčiť otca, aby expandovali na Slovensko, nebolo vraj jednoduché. „Bratislava je môj osobný príbeh úspechu,“ hovorí Hans-Martin. „Keď som povedal rodičom, že tu chcem otvoriť obchod, nepáčilo sa im to. Trvalo týždeň, kým som ich presvedčil. Vtedy som podnik ešte neriadil, bol som iba pekár. Mal som však silnú intuíciu, že to bude fungovať.“

Nebolo to však také ľahké, ako si vysníval. Prvá prevádzka začala prinášať zisk až po piatich rokoch. Slováci si pomalšie zvykali na vyššie ceny‚ tmavé chleby‚ ale aj na prívetivý personál. „Naše slovenské predavačky sa zo začiatku vôbec neusmievali na zákazníkov. Bol som prekvapený‚“ spomína mladý podnikateľ. „Robili sme špeciálne školenia, ako sa správať k zákazníkom. Ale už sa to zlepšuje a väčšina zamestnancov, s ktorými som pred desiatimi rokmi na Slovensku začínal, u nás stále pracuje.“

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

V marci tohto roka otvoril v Bratislave v novootvorenej tržnici Freshmarket šiestu prevádzku v Bratislave a už pripravuje ďalšiu. „Zatiaľ neplánujem ísť za hranice Bratislavy. Bolo by to pre nás logisticky veľmi náročné. Pre všetky prevádzky pečieme na jednom mieste pri Neziderskom jazere. Čím ďalej musíme dovážať chlieb, o to starší bude. Zisk nie je to najdôležitejšie. Pre zisk neupustím z kvality‚“ prízvukuje.

VODA A  SLNKO

Kvalita výrobkov je pre Hansa-Martina najdôležitejšia. „Je to remeselná‚ ručná práca‚ to je naša konkurenčná výhoda. Všetky naše suroviny sú regionálne a osobne poznám všetkých svojich dodávateľov‚“ tvrdí. Základnú receptúru na chlieb má od otca, ale každý rok ju vylepšuje.

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

„Dnes už nemôžem robiť chlieb podľa receptúry, ktorá má dvadsať rokov. Teda môžem, ale nebolo by to dobré. Každý rok je iná múka a na to musím reagovať. Minulý rok bola múka opäť perfektná, ale sú aj ťažšie roky‚“ hovorí. Do cesta ide dosť veľa vody. Majster pekár prezrádza‚ že čím viac vody, tým je chlieb dlhšie čerstvý. Keď dá menej vody, skôr vyschne.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PPW na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PPW na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  2. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  3. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  4. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  5. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  7. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  8. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  9. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  10. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  3. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  4. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  5. Functional spaces for creative dwellers
  6. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  7. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  8. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  9. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  10. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 20 476
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 797
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 867
  4. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 12 586
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 816
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 7 709
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 6 272
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 6 224
  9. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 4 217
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 2 460

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Zabije trikrát viac Slovákov ako autonehody

Ako funguje očkovanie a prečo sú antivakcinačné hnutia.

Komentár Zuzany Kepplovej

Prečo si Tóth myslí, že nepochybil

Podľa Kočnerovho informátora žiadny verejný záujem neexistuje.

Neprehliadnite tiež

Bankári predpokladajú, že už januárové pravidlá obmedzia dostupnosť hypoték

Tí, čo nezískajú úver, sa nestratia zo dňa na deň.

Prevratná páska na čepele hokejok mieri do NHL

Idea aj finálna úprava produktu vzniká na Slovensku.