Športom k chrumkavému chlebíku

Môže za to náhoda a šport, že sa rakúska sieť pekární rozšírila aj na Slovensko. Bolo to pred niečo vyše desiatimi rokmi‚ keď hrali v Bratislave nemeckí futbalisti priateľský zápas proti Slovákom. V hoteli sa nemecký tím každý deň pri raňajkách sťažoval na chlieb. Zúfalý manažér hotela zavolal do pekárne Naglreiter v Dolnom Rakúsku. Vtedy 22-ročný pekár Hans-Martin Naglreiter nasadol do auta a priviezol chlieb a pečivo. A tak sa začal jeho slovenský príbeh. Prvú predajňu v Bratislave otvoril o dva roky neskôr.

Nemal ľahké detstvo. Bol sirota, až kým si ho ako desaťročného chlapca neadoptoval istý pekár z Dolného Rakúska. Ten celý život strávil v pekárni‚ v pečení našiel druhú vášeň. S manželkou Emmi si otvoril prvú pekáreň v meste Neusiedl am See v roku 1989, prvú reštauráciu v roku 1996.

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

Dodnes je tam centrála firmy a výroba, odkiaľ každé ráno rozvážajú do sedemnástich prevádzok v Rakúsku i na Slovensku čerstvo upečený chlieb. Rodinnú sieť pekární a reštaurácií Naglreiter dnes vedie ich 36-ročný syn Hans-Martin.

Článok pokračuje pod video reklamou

(NE)VÍTANÝ NÁPAD

Presvedčiť otca, aby expandovali na Slovensko, nebolo vraj jednoduché. „Bratislava je môj osobný príbeh úspechu,“ hovorí Hans-Martin. „Keď som povedal rodičom, že tu chcem otvoriť obchod, nepáčilo sa im to. Trvalo týždeň, kým som ich presvedčil. Vtedy som podnik ešte neriadil, bol som iba pekár. Mal som však silnú intuíciu, že to bude fungovať.“

Nebolo to však také ľahké, ako si vysníval. Prvá prevádzka začala prinášať zisk až po piatich rokoch. Slováci si pomalšie zvykali na vyššie ceny‚ tmavé chleby‚ ale aj na prívetivý personál. „Naše slovenské predavačky sa zo začiatku vôbec neusmievali na zákazníkov. Bol som prekvapený‚“ spomína mladý podnikateľ. „Robili sme špeciálne školenia, ako sa správať k zákazníkom. Ale už sa to zlepšuje a väčšina zamestnancov, s ktorými som pred desiatimi rokmi na Slovensku začínal, u nás stále pracuje.“

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

V marci tohto roka otvoril v Bratislave v novootvorenej tržnici Freshmarket šiestu prevádzku v Bratislave a už pripravuje ďalšiu. „Zatiaľ neplánujem ísť za hranice Bratislavy. Bolo by to pre nás logisticky veľmi náročné. Pre všetky prevádzky pečieme na jednom mieste pri Neziderskom jazere. Čím ďalej musíme dovážať chlieb, o to starší bude. Zisk nie je to najdôležitejšie. Pre zisk neupustím z kvality‚“ prízvukuje.

VODA A  SLNKO

Kvalita výrobkov je pre Hansa-Martina najdôležitejšia. „Je to remeselná‚ ručná práca‚ to je naša konkurenčná výhoda. Všetky naše suroviny sú regionálne a osobne poznám všetkých svojich dodávateľov‚“ tvrdí. Základnú receptúru na chlieb má od otca, ale každý rok ju vylepšuje.

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

„Dnes už nemôžem robiť chlieb podľa receptúry, ktorá má dvadsať rokov. Teda môžem, ale nebolo by to dobré. Každý rok je iná múka a na to musím reagovať. Minulý rok bola múka opäť perfektná, ale sú aj ťažšie roky‚“ hovorí. Do cesta ide dosť veľa vody. Majster pekár prezrádza‚ že čím viac vody, tým je chlieb dlhšie čerstvý. Keď dá menej vody, skôr vyschne.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PPW na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PPW na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  2. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  3. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  4. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  5. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  6. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  7. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  10. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  1. Najužitočnejšia appka 16 153
  2. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 15 014
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 704
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 12 944
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 596
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 245
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 182
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 040
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 4 368
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 398

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dievča vraj obťažoval gréckokatolícky biskup z Košíc

Biskup Chautur obvinenie odmieta. Podrobil sa vyšetrovaniu polície.

ŠPORT

Slovan skončil s debaklom 1:20. Urobí Trnava v Európe zázrak?

Trnava začína Európsku ligu proti Anderlechtu.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.