Alpská krajina, ktorá si vie na seba zarobiť

Jedno víkendové ráno pobúril západorakúske mestečko vykolíkovaný priestor a tabuľky s oznamom, že tam známy zahraničný reťazec postaví hypermarket. Domáci dali najavo, že cudzie nechcú, stačí im to ich.

V pondelok ráno kolíky i tabuľky zmizli a nik nevie, kto ich odstránil a prečo. Možno iba neznámy recesista zatúžil, aby bolo v tichom usporiadanom mestečku aspoň nejaké vzrušenie. Možno išlo o prieskum trhu šokom. Odvtedy uplynulo takmer desaťročie a reťazec neprišiel.

Stalo sa to v najmenšej, ale bohatej alpskej rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko (nem. Vorarlberg), kde majú hrubý domáci produkt prerátaný na kúpnu silu obyvateľstva o tretinu vyšší, ako je priemer v Európskej únii. Nikto necestuje za nákupmi do Nemecka či Švajčiarska.

Doma totiž majú všetko, čo potrebujú. Trh pre 384-tisíc obyvateľov ovláda dvadsaťdva nákupných stredísk miestneho reťazca Sutterlüty. Je taký úspešný, že pred deviatimi rokmi prevzal aj najstaršiu predajňu rakúskej spoločnosti Billa.

Sutterlüty by mali povinne navštevovať všetci nešťastní slovenskí výrobcovia a obchodníci. Aby videli, že ak sa chce, v usporiadanej krajine to ide. Aj bez plamenných rečí politikov, ktorí by nezmanažovali ani čatu upratovačiek.

SUPEROBCHODNÍK

Možno by táto sieť vôbec nevznikla a Ulrich Sutterlüty by naďalej robil v rodinnej píle a na farme. Utrpel však úraz na koni a musel sa rekvalifikovať. Keď sa staral o zamestnaneckú jedáleň, zistil, že ho to baví. V roku 1952 zriadil na píle obchodík a svojim predával potraviny miestnych hospodárov i prebytky, ktoré dorobili niektorí zamestnanci.

Obchod bol taký malý, že predával iba cez okienko. Raz sa Ulrich dozvedel, že miestnych hospodárov sklamali včely, nuž inde kúpil celý vagón medu a za pár dní ho vypredal. O šesť rokov predbehol čas a otvoril prvú samoobsluhu. V roku 1961 pribudol druhý supermarket, aj s mäsovým pultom. Dovtedy ľudia nakupovali iba u mäsiarov alebo na bitúnkoch. V tretej predajni zriadil gril a dnes sú reštaurácie Gusto v každom supermarkete.

Zdroj: Profimedia.sk

Má pol druha tisícky miestnych dodávateľov ovocia, zeleniny, mäsa, mliečnych výrobkov a vajec a na obaloch domáci pôvod náležite uvádza. Vytvoril vlastný koncept pre profesionálnu prípravu personálu – od skladníkov, pokladníčok až po vedúcich predajní. Potom otvoril vlastný hotel.

Po smrti zakladateľa prebral biznis syn. Kúpil miestnu pekáreň a stodvadsať druhov chleba, pečiva a ďalších pekárenských výrobkov predáva aj do zahraničia. Získal podiel v syrárskej továrni, ktorú zásobujú najlepšie vorarlberské salaše, a má aj vlastnú mäsiarsku výrobu. Vytvoril ponuku vlastných prémiových potravín, mliečnych výrobkov i údenín.

Na pultoch má tri tisícky miestnych výrobkov a v brandži Sutterlüty označujú za majstra sveta v predaji regionálnych produktov. Má vlastné zákaznícke vernostné karty, vydáva magazín s receptami od špičkových miestnych kuchárov, radami na cesty i cestopisnými reportážami. Chce byť aj ekologickým lídrom a ročne novými technológiami ušetriť vo svojich prevádzkach 1 300 ton oxidu uhličitého.

NIELEN TURISTIKA

A k nie je na autostráde špička, cesta zo severu na juh trvá niečo vyše hodinky, z východu na západ o polovicu menej. Dve tretiny Vorarlberska sú v nadmorskej výške viac ako tisíc metrov. Spolková krajina je stlačená na západe medzi Bodamským jazerom, Nemeckom, Švajčiarskom, Lichtenštajnskom a Tirolskom. Letím tam z Viedne, ale pristáť musím v Altenrheine za švajčiarskou hranicou, pretože Vorarlbersko nemá medzi horami dosť priestoru na bezpečné priblíženie ani poldruha kilometra na dráhu pre menšie prúdové lietadlo.

Vorarlbersko - supermarket lokálnej siete SutterlutyZdroj: Ján Blažej

Vorarlbersko je vlasťou alpského lyžovania. V regióne mali už pred vyše storočím lyžiarske školy a kluby. Prví dovolenkári privandrovali do dedinky Schruns ešte v roku 1870. Keď tam v roku 1905 dotiahli železnicu, okamžite postavili prvý hotel. Na dve zimy sa do týchto končín pred deväťdesiatimi rokmi zatúlal aj americký spisovateľ Ernest Hemingway. Cez deň na lyžiach v pohode zvládol svahy, po nociach aj mohutné čerešňovicové pitky a s hostinským, drevorubačmi a miestnym žandárom divoké kartovanie.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  2. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  3. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  4. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  5. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  6. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  7. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  8. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 608
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 086
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 352
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 427
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 384
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 881
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 595
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 464
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 438
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 859

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

KOMENTÁRE

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol ľud v uliciach

Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor.

Neprehliadnite tiež

Najlepšou prevenciou proti riziku je plán

Experti tvrdia, že aj najhorší plán je lepší ako žiaden. Dane boli, sú a budú vždy nespochybniteľnou súčasťou rizika v biznise. O daňových prizikách sa však hovorí stále málo.

7 zmien životného štýlu, na ktorých zarobíte

Sporíte, šetríte, túžite viac zarobiť. Ale nedeje sa to. Niekedy stačí málo, možno len pozmeniť niečo vo svojom životnom štýle.

Víno ako ho zamýšľala sama príroda

Tvárou vinárstva Weingut Nikolaihof v malebnom rakúskom údolí Wachau je Christine Saahsová.Nie je to však matriarchát, ale výborne naolejovaná biznisová mašinéria, kde má každý svoje nezameniteľné miesto.

Od banky k sakám nie je ďaleko

Ako sa z vyštudovaného ekonóma a najmä finančníka stane odborník na módu?


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop