Slovenskí potravinári bojujú s cenami

Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka už pred dvoma rokmi vypracovalo Koncepciu rozvoja potravinárskeho priemyslu 2014 – 2020. Jej strategickým cieľom je zabezpečiť do roku 2020 potravinovú sebestačnosť Slovenska na úrovni 80 percent. Či sa to podarí, je dnes otázne. Ľudí podnikajúcich v potravinárstve by mohlo byť viac. Aké prekážky musia prekonať?

Podľa riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska Jarmily Halgašovej vývoj potravinárstva na Slovensku významne ovplyvnilo „štyridsať rokov socialistického zriadenia, keď všetko patrilo všetkým a vlastne nikomu, následne privatizácia, vstup do Európskej únie a voľný pohyb tovaru.“ Vplyv mal jednak vstup Slovenska do EÚ s horšími dotačnými podmienkami v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktoré pretrvávajú aj po jej reforme, a jednak to, že úroveň slovenskej štátnej pomoci v agropotravinárskom sektore patrí k najnižším, ale DPH na potraviny zas k najvyšším. To všetko má za následok, že potraviny, ktoré sa vyrábajú na Slovensku, nemôžu cenami konkurovať tým z iných členských štátov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čoraz menej. Počet potravinárskych podnikov a tiež zamestnancov v potravinárskom priemysle klesal. „V roku 1989 v potravinárstve pracovalo 65-tisíc zamestnancov, v roku 2005 už len 36-tisíc a v roku 2014 to bolo 28-tisíc zamestnancov. Niektoré odvetvia potravinárskeho priemyslu zanikli alebo existujú vo veľmi obmedzenom rozsahu, napríklad konzervárenský priemysel. Napriek tomu existujúce podniky disponujú dostatočnými výrobnými kapacitami, ktoré nie sú plnohodnotne využívané,“ opisuje J. Halgašová. Ako informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, hoci v roku 2013 potravinársky sektor zaznamenal určitú revitalizáciu, pretože sa vydalo vyše 2 700 licencií na začatie podnikania a zamestnanosť stúpla o 9 200 zamestnancov, hospodárske výsledky vo viacerých odvetviach stále vykazujú stratu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PJ8 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PJ8 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 18 929
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 13 392
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 11 765
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 409
  5. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  6. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 656
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 394
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 124
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 023
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 777

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zločin v priamom prenose. Súd popísal kauzu nástenka

Aktéri kauzy mali podľa súdu politické krytie.

Dobré ráno

Dobré ráno: Nástenkový tender nebol ani na tej nástenke

Čo ukázali súdne dokumenty.

Stĺpček Petra Schutza

Nástenka sa stala súčasťou legendy len akosi omylom

Odkaz na úradnú tabuľu kdesi na rezortnej chodbe má svoje univerzálne využitie.

Neprehliadnite tiež

Cez sklady v Hamburgu dodnes prechádza tretina svetového obchodu s kobercami a významný objem kakaa a kávy

Speicherstadt sa stal významnou súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček
Ilustračná fotografia.

Mladí Slováci našli dieru na trhu. Mlieko robia z maku, orechov a semien

Najnovšie prišli s receptúrou na mandľový jogurt.

Miroslav Belica a Zuzana Svoreňová