Slovenskí potravinári bojujú s cenami

Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka už pred dvoma rokmi vypracovalo Koncepciu rozvoja potravinárskeho priemyslu 2014 – 2020. Jej strategickým cieľom je zabezpečiť do roku 2020 potravinovú sebestačnosť Slovenska na úrovni 80 percent. Či sa to podarí, je dnes otázne. Ľudí podnikajúcich v potravinárstve by mohlo byť viac. Aké prekážky musia prekonať?

Podľa riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska Jarmily Halgašovej vývoj potravinárstva na Slovensku významne ovplyvnilo „štyridsať rokov socialistického zriadenia, keď všetko patrilo všetkým a vlastne nikomu, následne privatizácia, vstup do Európskej únie a voľný pohyb tovaru.“ Vplyv mal jednak vstup Slovenska do EÚ s horšími dotačnými podmienkami v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktoré pretrvávajú aj po jej reforme, a jednak to, že úroveň slovenskej štátnej pomoci v agropotravinárskom sektore patrí k najnižším, ale DPH na potraviny zas k najvyšším. To všetko má za následok, že potraviny, ktoré sa vyrábajú na Slovensku, nemôžu cenami konkurovať tým z iných členských štátov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čoraz menej. Počet potravinárskych podnikov a tiež zamestnancov v potravinárskom priemysle klesal. „V roku 1989 v potravinárstve pracovalo 65-tisíc zamestnancov, v roku 2005 už len 36-tisíc a v roku 2014 to bolo 28-tisíc zamestnancov. Niektoré odvetvia potravinárskeho priemyslu zanikli alebo existujú vo veľmi obmedzenom rozsahu, napríklad konzervárenský priemysel. Napriek tomu existujúce podniky disponujú dostatočnými výrobnými kapacitami, ktoré nie sú plnohodnotne využívané,“ opisuje J. Halgašová. Ako informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, hoci v roku 2013 potravinársky sektor zaznamenal určitú revitalizáciu, pretože sa vydalo vyše 2 700 licencií na začatie podnikania a zamestnanosť stúpla o 9 200 zamestnancov, hospodárske výsledky vo viacerých odvetviach stále vykazujú stratu.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PJ8 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PJ8 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  2. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  3. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  4. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  5. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  6. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  7. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  10. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  1. Najužitočnejšia appka 16 317
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 14 548
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 714
  4. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 12 901
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 877
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 488
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 190
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 175
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 4 029
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 410

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žitňanská: Stratila som dôvod zotrvávať v koalícii aj formálne

Žitňanská sa chce viac venovať učeniu.

Komentár Zuzany Kepplovej

Kto žiadal otvorenosť, nikdy v cirkvi nepochodil

Obvinený biskup vidí tradičných nepriateľov.

DOMOV

Žitňanská sa rozhodla odísť zo strany Most-Híd

Exministerka spravodlivosti opúšťa aj poslanecký klub.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.