Trend v kuchyni: Ako spojiť gastronomické svety?

Keď pred vyše dvadsiatimi rokmi začali šéfkuchári hľadať cestičky, ako spojiť gastronomické svety, sotva tušili, že otvárajú dvere trendu, ktorý sa v reštauráciách udrží tak dlho. A pravdepodobne nikdy neodíde. Čo nové prinášajú gastro-fúzie?

Dokonale skombinovať tradície miestnej kuchyne s exotickými chuťami si vyžaduje inštinkt a skúsenosť, ktoré môžu jedlo povýšiť na umenie. Dobrá fúzia má lokálne recepty obohatiť tak, aby sa z jedla stal zážitok. Dnes už dospelý trend „fusion food“ sa pritom nesústredí len na netradičné prepájanie rôznych surovín, ale aj na techniky spracovania, jedinečnosť podávania jedál či unikátnosť reštauračného priestoru.

ČÍNSKY GREAT GATSBY

Originálna čínska kuchyňa spojená s tradičným britským pubom? Niekto si ťuká po čele‚ ale Alan Yau (53), ktorý patrí k najúspešnejším podnikateľom v súčasnom gastro-biznise, práve takúto prevádzku nedávno otvoril v londýnskej štvrti Soho. Viktoriánsky štýl krčiem, milovaných obyvateľmi i návštevníkmi Londýna, spojil s čínskymi motívmi a vytvoril miesto‚ ktoré je rovnako výnimočné ako jeho talent v tejto branži. Odkedy v roku 1992 urobil dieru do sveta otvorením prvej „fusion“ reštaurácie pod značkou Wagamama, zo svojho piedestálu v podstate nezostúpil.

Článok pokračuje pod video reklamou

Po predaji siete rozbehol A. Yau v roku 2001 ďalší koncept, ktorý sa opäť rozšíril ďaleko za hranice kráľovstva. Čínske reštaurácie sú vo svete zdrojom rýchlej a lacnej exotiky‚ ale kto chce niečo špeciálne‚ väčšinou smeruje do thajskej či japonskej. Práve tie sú najčastejšie ingredienciou fusion. Alan‚ sám pôvodom Číňan z Hongkongu‚ však plánoval exkluzívnu reštauráciu s čínskym jedlom. Ako priznal, jeho bankár nebol vôbec nadšený, keď mu prvýkrát prezentoval svoju myšlienku: „Povedal mi, priateľ môj, prečo by ľudia míňali dvojnásobok peňazí za čínske jedlo, keď sa môžu na- jesť lacno v Chinatowne?“

Zdroj: Profimedia.cz

Keď však londýnsky vizionár prvú takú reštauráciu otvoril, záujemcovia museli na rezerváciu čakať celé týždne. Popularita ázijskej kuchyne v tých rokoch prudko stúpala a už dva roky od otvorenia získala Yauova nová reštaurácia Hakkassan prvú michelinskú hviezdu. V roku 2008 sa dokonca ocitla v prvej dvadsiatke najlepších reštaurácií sveta. Dnes má pobočky v New Yorku, San Franciscu, Las Vegas, Abú Dhabí, Šanghaji či Dauhe.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PGV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PGV na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 15 922
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 330
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 9 291
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 115
  5. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 7 759
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 781
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 713
  8. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 4 691
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 4 317
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 709