Trend v kuchyni: Ako spojiť gastronomické svety?

Keď pred vyše dvadsiatimi rokmi začali šéfkuchári hľadať cestičky, ako spojiť gastronomické svety, sotva tušili, že otvárajú dvere trendu, ktorý sa v reštauráciách udrží tak dlho. A pravdepodobne nikdy neodíde. Čo nové prinášajú gastro-fúzie?

Dokonale skombinovať tradície miestnej kuchyne s exotickými chuťami si vyžaduje inštinkt a skúsenosť, ktoré môžu jedlo povýšiť na umenie. Dobrá fúzia má lokálne recepty obohatiť tak, aby sa z jedla stal zážitok. Dnes už dospelý trend „fusion food“ sa pritom nesústredí len na netradičné prepájanie rôznych surovín, ale aj na techniky spracovania, jedinečnosť podávania jedál či unikátnosť reštauračného priestoru.

ČÍNSKY GREAT GATSBY

Originálna čínska kuchyňa spojená s tradičným britským pubom? Niekto si ťuká po čele‚ ale Alan Yau (53), ktorý patrí k najúspešnejším podnikateľom v súčasnom gastro-biznise, práve takúto prevádzku nedávno otvoril v londýnskej štvrti Soho. Viktoriánsky štýl krčiem, milovaných obyvateľmi i návštevníkmi Londýna, spojil s čínskymi motívmi a vytvoril miesto‚ ktoré je rovnako výnimočné ako jeho talent v tejto branži. Odkedy v roku 1992 urobil dieru do sveta otvorením prvej „fusion“ reštaurácie pod značkou Wagamama, zo svojho piedestálu v podstate nezostúpil.

Článok pokračuje pod video reklamou

Po predaji siete rozbehol A. Yau v roku 2001 ďalší koncept, ktorý sa opäť rozšíril ďaleko za hranice kráľovstva. Čínske reštaurácie sú vo svete zdrojom rýchlej a lacnej exotiky‚ ale kto chce niečo špeciálne‚ väčšinou smeruje do thajskej či japonskej. Práve tie sú najčastejšie ingredienciou fusion. Alan‚ sám pôvodom Číňan z Hongkongu‚ však plánoval exkluzívnu reštauráciu s čínskym jedlom. Ako priznal, jeho bankár nebol vôbec nadšený, keď mu prvýkrát prezentoval svoju myšlienku: „Povedal mi, priateľ môj, prečo by ľudia míňali dvojnásobok peňazí za čínske jedlo, keď sa môžu na- jesť lacno v Chinatowne?“

Zdroj: Profimedia.cz

Keď však londýnsky vizionár prvú takú reštauráciu otvoril, záujemcovia museli na rezerváciu čakať celé týždne. Popularita ázijskej kuchyne v tých rokoch prudko stúpala a už dva roky od otvorenia získala Yauova nová reštaurácia Hakkassan prvú michelinskú hviezdu. V roku 2008 sa dokonca ocitla v prvej dvadsiatke najlepších reštaurácií sveta. Dnes má pobočky v New Yorku, San Franciscu, Las Vegas, Abú Dhabí, Šanghaji či Dauhe.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PGV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PGV na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
          2. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave
          3. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
          4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
          5. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
          6. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
          7. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
          8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
          9. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
          10. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
          1. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
          2. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
          3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
          4. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
          5. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
          6. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
          7. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
          8. Tréningové moduly HACCP online
          9. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
          10. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
          1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 217
          2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 834
          3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 756
          4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 13 336
          5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 9 070
          6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 809
          7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 284
          8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 3 851
          9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine 3 238
          10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 221

          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

          Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela Zlatý kľúčik z eurofondov. Dôvod nepovedali.

          KOMENTÁRE

          Špačince sú Slavkov II

          Vlastnú verziu by vedeli prerozprávať tisícky seniorov, od ktorých skúpili pozemky.

          PLUS

          Odborník na výchovu: Mama má právo povedať dosť

          Marek Herman hovorí, že dnešní rodičia majú na seba príliš vysoké nároky.

          Neprehliadnite tiež

          Ako sa balí svet v Šenkviciach

          Špeciálne vrecia z Novplastu si objednáva nielen mesto Berlín, dánske priemyselné podniky, ale aj švajčiarska armáda či McDonald’s.

          Realitná bublina sa stále nafukuje, ale nepraská

          Súčasné ceny bytov už prekonali hodnoty, ktoré mali pred vypuknutím finančnej krízy. Ceny nehnuteľností brzdia len lacnejšie domy.

          Južná Afrika môže nakŕmiť svet

          Na tom, že v Juhoafrickej republike to už dlhšie vrie, má hlavnú zásluhu prezident Jacob Zuma, ktorý nedávno rezignoval.

          Cesta od turistiky k smart podrážke

          Topánky s podrážkou od firmy Vibram sú dodnes značkou kvality na celom svete. K úspechu jej pomohli aj inovácie.

          Odmeny pre sprostredkovateľov rezort financií ohraničí

          Dokážu vybaviť lacnejšiu hypotéku či finančne pripraviť človeka na nečakané životné situácie. Meno im však kazí pár dobrodruhov, ktorých zaujímajú iba peniaze.