Trend v kuchyni: Ako spojiť gastronomické svety?

Keď pred vyše dvadsiatimi rokmi začali šéfkuchári hľadať cestičky, ako spojiť gastronomické svety, sotva tušili, že otvárajú dvere trendu, ktorý sa v reštauráciách udrží tak dlho. A pravdepodobne nikdy neodíde. Čo nové prinášajú gastro-fúzie?

Dokonale skombinovať tradície miestnej kuchyne s exotickými chuťami si vyžaduje inštinkt a skúsenosť, ktoré môžu jedlo povýšiť na umenie. Dobrá fúzia má lokálne recepty obohatiť tak, aby sa z jedla stal zážitok. Dnes už dospelý trend „fusion food“ sa pritom nesústredí len na netradičné prepájanie rôznych surovín, ale aj na techniky spracovania, jedinečnosť podávania jedál či unikátnosť reštauračného priestoru.

ČÍNSKY GREAT GATSBY

Originálna čínska kuchyňa spojená s tradičným britským pubom? Niekto si ťuká po čele‚ ale Alan Yau (53), ktorý patrí k najúspešnejším podnikateľom v súčasnom gastro-biznise, práve takúto prevádzku nedávno otvoril v londýnskej štvrti Soho. Viktoriánsky štýl krčiem, milovaných obyvateľmi i návštevníkmi Londýna, spojil s čínskymi motívmi a vytvoril miesto‚ ktoré je rovnako výnimočné ako jeho talent v tejto branži. Odkedy v roku 1992 urobil dieru do sveta otvorením prvej „fusion“ reštaurácie pod značkou Wagamama, zo svojho piedestálu v podstate nezostúpil.

Po predaji siete rozbehol A. Yau v roku 2001 ďalší koncept, ktorý sa opäť rozšíril ďaleko za hranice kráľovstva. Čínske reštaurácie sú vo svete zdrojom rýchlej a lacnej exotiky‚ ale kto chce niečo špeciálne‚ väčšinou smeruje do thajskej či japonskej. Práve tie sú najčastejšie ingredienciou fusion. Alan‚ sám pôvodom Číňan z Hongkongu‚ však plánoval exkluzívnu reštauráciu s čínskym jedlom. Ako priznal, jeho bankár nebol vôbec nadšený, keď mu prvýkrát prezentoval svoju myšlienku: „Povedal mi, priateľ môj, prečo by ľudia míňali dvojnásobok peňazí za čínske jedlo, keď sa môžu na- jesť lacno v Chinatowne?“

Zdroj: Profimedia.cz

Keď však londýnsky vizionár prvú takú reštauráciu otvoril, záujemcovia museli na rezerváciu čakať celé týždne. Popularita ázijskej kuchyne v tých rokoch prudko stúpala a už dva roky od otvorenia získala Yauova nová reštaurácia Hakkassan prvú michelinskú hviezdu. V roku 2008 sa dokonca ocitla v prvej dvadsiatke najlepších reštaurácií sveta. Dnes má pobočky v New Yorku, San Franciscu, Las Vegas, Abú Dhabí, Šanghaji či Dauhe.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 647
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 565
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 125
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 450
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 898
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 630
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 485
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 272
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 927
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 463

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

CESTOVANIE

Poznáte nepísané pravidlá leteckej etikety?

Viete komu patrí opierka na ruku? Čo robiť s chrápajúcim pasažierom?

Neprehliadnite tiež

Štyri zamyslenia na dobrý život s Profitom

Niekoľko inšpiratívnych drobností a zamyslení na každý deň.

Zima podnikaniu v Hornom Rakúsku praje

S akými výzvami sa pasuje zákulisie zimných radovánok, do ktorého turisti zväčša nevidia?

Gašparko musí byť! Bez neho by to nebolo ono

V súčasnosti je na Slovensku niekoľko bábkových divadiel, väčšina hrá na stálych scénach, niektoré však „neobsedia“.

Nebeské svetlá a iné zážitky na palubách lietadiel

Ľudstvo lieta viac ako kedykoľvek predtým. Konštruktéri veľkých leteckých spoločností vyhľadávajú nové technológie i materiály, aby bola letecká doprava lacnejšia a bezpečnejšia.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop