Ako sa hospodári v národných parkoch

Najvyšší stupeň ochrany prírody formou národného parku neznamená, že je tam vylúčený akýkoľvek zásah ľudskej ruky. Len tie nežiaduce. Stáda domácich zvierat do prírody patria aj podľa ochranárov. Hospodárenie podľa tradičných postupov nielenže nie je v rozpore s ochranou prírody‚ ale naopak jej pomáha.

V susednom Maďarsku hospodárenie na chránených územiach funguje vo veľkom. Plochy národných parkov sa rozširujú a všade sú stanovené pravidlá, ako sa na danom území smie hospodáriť. Okrem veľkých štátnych družstiev, ktoré vznikajú na území národných parkov, to uživí aj malých hospodárov v okolí. Výsledkom je, že príroda ostane zachovaná a k zákazníkom sa dostane viac potravín v biokvalite, hoci bez certifikátu.

Profit mal možnosť vidieť príklad takéhoto hospodárenia v Aggteleckom národnom parku. Aj keď u nás podobné stratégie na úrovni národných parkov či ministerstiev zatiaľ nevznikli, s rovnakou myšlienkou – aj keď bez podpory‚ hospodária mnohí farmári. Napríklad na Muránskej planine.

Ovce a syr

SALAŠ ZBOJSKÁ

Ovce na Muránsku planinu jednoducho patria, kedysi tu spolu s Podpoľaním na Detve chovali najviac oviec na Slovensku. „Kde inde by sa ovce mali chovať‚ ak nie tu, na obrovských lúkach. Také pasienky v tejto nadmorskej výške inde na Slovensku nenájdete,“ hovorí Igor Vlček, zakladateľ a majiteľ Salaša Zbojská.

„Ovca na Muránskej planine nedá viac ako liter mlieka denne. Ale keď som to porovnal so šľachteným chovom na Morave, kde ovca nadojí aj dva litre za deň, a zrátal som, aké náklady tam na to vynaložili, zistil som, že som na tom vlastne lepšie,“ opisuje výhody tradičného chovu. Ovce sa voľne pasú na lúkach na západnej strane Muráňa. Sú časťou troch susedných národných parkov. Vlčekovci z nich zlomok vlastnia, ale väčšinu si prenajímajú od obcí.

Norik muránskeho typu, Veľká LúkaZdroj: Katarína Bukerová

Ovce sú miestne plemená, valašky. Okrem nich má na salaši zopár kráv, mangalíc a koní – huculov. Oviec chovajú stabilne okolo päťdesiat‚ podľa toho, koľko mlieka spotrebujú na salaši, kde okrem bryndze vyrábajú aj oštiepky a nite. „Treba to robiť s citom k tomu miestu. Rozhoduje spôsob hospodárenia aj samotné miesto. Naše produkty boli vyrobené v národnom parku a to im dáva určitý punc kvality,“ vraví hospodár.

„Prehovárali ma, aby som baranie klobásy robil vo veľkom, vraj na to mám talent, a preto aj zodpovednosť. Ale veď potom by boli tie klobásy všade rovnaké! Čaro vidieckeho turizmu spočíva práve v tom, že návštevník nájde na každom mieste niečo iné,” konštatuje I. Vlček.

Iné mravy

Na hospodárenie v národnom parku si určil svoje vlastné‚ vysoké normy. Zápasiť musí iba s tými, ktoré mu určuje štát. „Nikde v Európe nemajú také hygienické normy ako na Slovensku. Áno, bryndza obsahuje mikroorganizmy a ak si človek odvykol od prírody, môže sa stať, že bude mať črevné problémy. Ale toto je príroda. Lenže ľudia sa od nej vzdialili,” tvrdí. Sám inú ako stopercentnú bryndzu neuznáva. To, čo podľa zákona ešte bryndza je‚ podľa neho už nie je. Vraj sa nedá ovčie mlieko miešať s kravským, ktoré dobre nevykvasí.

Na muránskej Veľkej lúke stádo koní vybieha do nekonečna pastvín. V lete by sa stratili na horizonte

Okrem vlastných čerstvých výrobkov z ovčieho mlieka ponúka I. Vlček na salaši aj rôznym spôsobom upravenú baraninu. „Predávať baraninu zákazníkom nebolo vôbec ľahké. Paradoxom Slovákov ako národa ovčiarov je, že baraninu nejedia a zabudli ju pripravovať. Pol roka som ju dával zadarmo, robievam v salaši baraninové hody,“ opisuje. Jeho baranina sa už po okolí preslávila ako delikatesa. Ale spôsob jej prípravy je vraj „zbojnícke tajomstvo“. Viaceré salaše sa vraj pokúšali kopírovať jeho recepty, ale ich baranina nechutí rovnako. „Treba to robiť s citom,“ prezrádza hlavnú ingredienciu.

Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Salašu sa darí‚ chodia sem zákazníci z celého okolia, mnohí neľutujú predĺžiť si cestu cez Brezno o pár kilometrov na sever len kvôli haluškám či tunajšej baranine. Cez víkendy treba na miesto v reštaurácii čakať. I. Vlček však pomáha aj gazdom z okolia tým‚ že predáva ich výrobky. „Salaš Zbojská je dobré predajné miesto.Ak od nich produkciu odkúpim, rýchlo ju predám a oni majú peniaze hneď, na rozdiel od potravinových sietí,” vraví.

Produkty vytvorené na území národných parkov majú punc kvality

Ako milovník valašskej kultúry si myslí, že hospodárstva ako to jeho‚ majú v celom regióne potenciál, len skutočných bačov je už dnes málo. Preto robí na svojom salaši aj vzdelávacie podujatia pre chovateľov, je spoluzakladateľom občianskeho združenia na uchovanie valašskej kultúry a stojí tu už aj nový objekt s ubytovacími kapacitami, v ktorom by mala byť bačovská škola, len nebol ešte skolaudovaný.

Drevo a kone

CHOVNÁ STANICA NORIKA MURÁNSKEHO TYPU‚ DOBŠINÁ

To‚ aké obrovské plochy panenskej, prakticky neobývanej prírody sa zachovali na strednom Slovensku, si uvedomíte, keď autom prechádzate z Muráňa do Popradu. Serpentíny cez Muránsku planinu a Slovenský raj prerušujú izolované osady, kde sa ťaží drevo alebo kameň.

Huculy, salaš ZbojskáZdroj: Katarína Bukerová

Ochrannú známku pre produkty z národných parkov uplatňuje vyše 100 hospodárov

Práve Muráň je turisticky najmenej známy‚ ale najväčší kus panenských lesov a lúk. Vedie nás kľukatá cesta, lemovaná hlbokými roklinami, z ktorých vyrastá skalný masív. Smrekový porast zrazu zmizne, odkrýva sa nekonečná bieloba zasneženej lúky. Prichádzame na chovnú stanicu norika muránskeho typu s príznačným názvom Veľká lúka. Stádo koní práve vybieha do nekonečna pastvín.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 714
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 824
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 697
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 609
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 884
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 742
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 311
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 280
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 196
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 820

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Prajem si, aby sme v cirkvách už prestali s absurdným spájaním LGBTI komunity s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Nie je Tokajské víno ako Tokaj

Geografickým názvom Tokaj môžu byť označené len vína priamo z maďarskej dedinky Tokaj. Všetky ostatné sa označujú ako tokajské vína.

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.

Svätojurskí vinári, ktorí dorábajú víno od polovice 18. storočia

Takmer pätnásť rokov spoločného podnikania rodín Dubovských a Grančičových viedlo k úspešnému a stále rastúcemu biznisu s vínom značky zloženej z mien oboch majiteľov.

Budujú prvý dom s vertikálnym porastom na fasáde

Podstatou projektu je to, že na fasáde domu budú rásť stromy, kríky a tráva, ktoré budú neoddeliteľnou súčasťou architektúry.