Ako sa hospodári v národných parkoch

Najvyšší stupeň ochrany prírody formou národného parku neznamená, že je tam vylúčený akýkoľvek zásah ľudskej ruky. Len tie nežiaduce. Stáda domácich zvierat do prírody patria aj podľa ochranárov. Hospodárenie podľa tradičných postupov nielenže nie je v rozpore s ochranou prírody‚ ale naopak jej pomáha.

V susednom Maďarsku hospodárenie na chránených územiach funguje vo veľkom. Plochy národných parkov sa rozširujú a všade sú stanovené pravidlá, ako sa na danom území smie hospodáriť. Okrem veľkých štátnych družstiev, ktoré vznikajú na území národných parkov, to uživí aj malých hospodárov v okolí. Výsledkom je, že príroda ostane zachovaná a k zákazníkom sa dostane viac potravín v biokvalite, hoci bez certifikátu.

Profit mal možnosť vidieť príklad takéhoto hospodárenia v Aggteleckom národnom parku. Aj keď u nás podobné stratégie na úrovni národných parkov či ministerstiev zatiaľ nevznikli, s rovnakou myšlienkou – aj keď bez podpory‚ hospodária mnohí farmári. Napríklad na Muránskej planine.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ovce a syr

SALAŠ ZBOJSKÁ

Ovce na Muránsku planinu jednoducho patria, kedysi tu spolu s Podpoľaním na Detve chovali najviac oviec na Slovensku. „Kde inde by sa ovce mali chovať‚ ak nie tu, na obrovských lúkach. Také pasienky v tejto nadmorskej výške inde na Slovensku nenájdete,“ hovorí Igor Vlček, zakladateľ a majiteľ Salaša Zbojská.

„Ovca na Muránskej planine nedá viac ako liter mlieka denne. Ale keď som to porovnal so šľachteným chovom na Morave, kde ovca nadojí aj dva litre za deň, a zrátal som, aké náklady tam na to vynaložili, zistil som, že som na tom vlastne lepšie,“ opisuje výhody tradičného chovu. Ovce sa voľne pasú na lúkach na západnej strane Muráňa. Sú časťou troch susedných národných parkov. Vlčekovci z nich zlomok vlastnia, ale väčšinu si prenajímajú od obcí.

Norik muránskeho typu, Veľká LúkaZdroj: Katarína Bukerová

Ovce sú miestne plemená, valašky. Okrem nich má na salaši zopár kráv, mangalíc a koní – huculov. Oviec chovajú stabilne okolo päťdesiat‚ podľa toho, koľko mlieka spotrebujú na salaši, kde okrem bryndze vyrábajú aj oštiepky a nite. „Treba to robiť s citom k tomu miestu. Rozhoduje spôsob hospodárenia aj samotné miesto. Naše produkty boli vyrobené v národnom parku a to im dáva určitý punc kvality,“ vraví hospodár.

„Prehovárali ma, aby som baranie klobásy robil vo veľkom, vraj na to mám talent, a preto aj zodpovednosť. Ale veď potom by boli tie klobásy všade rovnaké! Čaro vidieckeho turizmu spočíva práve v tom, že návštevník nájde na každom mieste niečo iné,” konštatuje I. Vlček.

Iné mravy

Na hospodárenie v národnom parku si určil svoje vlastné‚ vysoké normy. Zápasiť musí iba s tými, ktoré mu určuje štát. „Nikde v Európe nemajú také hygienické normy ako na Slovensku. Áno, bryndza obsahuje mikroorganizmy a ak si človek odvykol od prírody, môže sa stať, že bude mať črevné problémy. Ale toto je príroda. Lenže ľudia sa od nej vzdialili,” tvrdí. Sám inú ako stopercentnú bryndzu neuznáva. To, čo podľa zákona ešte bryndza je‚ podľa neho už nie je. Vraj sa nedá ovčie mlieko miešať s kravským, ktoré dobre nevykvasí.

Na muránskej Veľkej lúke stádo koní vybieha do nekonečna pastvín. V lete by sa stratili na horizonte

Okrem vlastných čerstvých výrobkov z ovčieho mlieka ponúka I. Vlček na salaši aj rôznym spôsobom upravenú baraninu. „Predávať baraninu zákazníkom nebolo vôbec ľahké. Paradoxom Slovákov ako národa ovčiarov je, že baraninu nejedia a zabudli ju pripravovať. Pol roka som ju dával zadarmo, robievam v salaši baraninové hody,“ opisuje. Jeho baranina sa už po okolí preslávila ako delikatesa. Ale spôsob jej prípravy je vraj „zbojnícke tajomstvo“. Viaceré salaše sa vraj pokúšali kopírovať jeho recepty, ale ich baranina nechutí rovnako. „Treba to robiť s citom,“ prezrádza hlavnú ingredienciu.

Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Salašu sa darí‚ chodia sem zákazníci z celého okolia, mnohí neľutujú predĺžiť si cestu cez Brezno o pár kilometrov na sever len kvôli haluškám či tunajšej baranine. Cez víkendy treba na miesto v reštaurácii čakať. I. Vlček však pomáha aj gazdom z okolia tým‚ že predáva ich výrobky. „Salaš Zbojská je dobré predajné miesto.Ak od nich produkciu odkúpim, rýchlo ju predám a oni majú peniaze hneď, na rozdiel od potravinových sietí,” vraví.

Produkty vytvorené na území národných parkov majú punc kvality

Ako milovník valašskej kultúry si myslí, že hospodárstva ako to jeho‚ majú v celom regióne potenciál, len skutočných bačov je už dnes málo. Preto robí na svojom salaši aj vzdelávacie podujatia pre chovateľov, je spoluzakladateľom občianskeho združenia na uchovanie valašskej kultúry a stojí tu už aj nový objekt s ubytovacími kapacitami, v ktorom by mala byť bačovská škola, len nebol ešte skolaudovaný.

Drevo a kone

CHOVNÁ STANICA NORIKA MURÁNSKEHO TYPU‚ DOBŠINÁ

To‚ aké obrovské plochy panenskej, prakticky neobývanej prírody sa zachovali na strednom Slovensku, si uvedomíte, keď autom prechádzate z Muráňa do Popradu. Serpentíny cez Muránsku planinu a Slovenský raj prerušujú izolované osady, kde sa ťaží drevo alebo kameň.

Huculy, salaš ZbojskáZdroj: Katarína Bukerová

Ochrannú známku pre produkty z národných parkov uplatňuje vyše 100 hospodárov

Práve Muráň je turisticky najmenej známy‚ ale najväčší kus panenských lesov a lúk. Vedie nás kľukatá cesta, lemovaná hlbokými roklinami, z ktorých vyrastá skalný masív. Smrekový porast zrazu zmizne, odkrýva sa nekonečná bieloba zasneženej lúky. Prichádzame na chovnú stanicu norika muránskeho typu s príznačným názvom Veľká lúka. Stádo koní práve vybieha do nekonečna pastvín.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PGP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PGP na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 162
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 373
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 308
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 319
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 906
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 588
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 791
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 373
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 269
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 777

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

Oľga Babčenková o všetkom vedela vopred.

Stĺpček šéfredaktorky

Trump si pri Putinovi vystačil s frázami a klišé

Interpretácie budú iné v každom tábore.

KULTÚRA

John Malkovich pre SME: Mám filmy, ktoré sa nepodarili

Na Slovensku vystúpi s orchestrom.

ŠPORT

Prvý týždeň na Tour de France: Sagan má už len jediný cieľ

Prvý týždeň na Tour veľké zmeny nepriniesol.

Neprehliadnite tiež

V hoteli na štyroch kolesách po nebezpečných cestách

Cez internet si kúpili auto, sami si ho prerobili na pojazdný hotel a vyrazili na cestu. Manželia Zuzana a Martin Remišovci si zamilovali slobodu, akú im takéto cestovanie dáva.

Kúl nabíjanie telefónov pre jednotlivcov aj veľké firmy

CulCharge má päť rokov po vzniku už 37 inovatívnych produktov.

Elektrobusy v Bratislave

Elektrobusy českého výrobcu už jazdia po Bratislave.

Aké sú na trhu šance elektromobility

Elektromobilita prináša nové riešenia pre dopravu, dobýva trhy a vytvára nové príležitosti.