Ako sa hospodári v národných parkoch

Najvyšší stupeň ochrany prírody formou národného parku neznamená, že je tam vylúčený akýkoľvek zásah ľudskej ruky. Len tie nežiaduce. Stáda domácich zvierat do prírody patria aj podľa ochranárov. Hospodárenie podľa tradičných postupov nielenže nie je v rozpore s ochranou prírody‚ ale naopak jej pomáha.

V susednom Maďarsku hospodárenie na chránených územiach funguje vo veľkom. Plochy národných parkov sa rozširujú a všade sú stanovené pravidlá, ako sa na danom území smie hospodáriť. Okrem veľkých štátnych družstiev, ktoré vznikajú na území národných parkov, to uživí aj malých hospodárov v okolí. Výsledkom je, že príroda ostane zachovaná a k zákazníkom sa dostane viac potravín v biokvalite, hoci bez certifikátu.

Profit mal možnosť vidieť príklad takéhoto hospodárenia v Aggteleckom národnom parku. Aj keď u nás podobné stratégie na úrovni národných parkov či ministerstiev zatiaľ nevznikli, s rovnakou myšlienkou – aj keď bez podpory‚ hospodária mnohí farmári. Napríklad na Muránskej planine.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ovce a syr

SALAŠ ZBOJSKÁ

Ovce na Muránsku planinu jednoducho patria, kedysi tu spolu s Podpoľaním na Detve chovali najviac oviec na Slovensku. „Kde inde by sa ovce mali chovať‚ ak nie tu, na obrovských lúkach. Také pasienky v tejto nadmorskej výške inde na Slovensku nenájdete,“ hovorí Igor Vlček, zakladateľ a majiteľ Salaša Zbojská.

„Ovca na Muránskej planine nedá viac ako liter mlieka denne. Ale keď som to porovnal so šľachteným chovom na Morave, kde ovca nadojí aj dva litre za deň, a zrátal som, aké náklady tam na to vynaložili, zistil som, že som na tom vlastne lepšie,“ opisuje výhody tradičného chovu. Ovce sa voľne pasú na lúkach na západnej strane Muráňa. Sú časťou troch susedných národných parkov. Vlčekovci z nich zlomok vlastnia, ale väčšinu si prenajímajú od obcí.

Norik muránskeho typu, Veľká LúkaZdroj: Katarína Bukerová

Ovce sú miestne plemená, valašky. Okrem nich má na salaši zopár kráv, mangalíc a koní – huculov. Oviec chovajú stabilne okolo päťdesiat‚ podľa toho, koľko mlieka spotrebujú na salaši, kde okrem bryndze vyrábajú aj oštiepky a nite. „Treba to robiť s citom k tomu miestu. Rozhoduje spôsob hospodárenia aj samotné miesto. Naše produkty boli vyrobené v národnom parku a to im dáva určitý punc kvality,“ vraví hospodár.

„Prehovárali ma, aby som baranie klobásy robil vo veľkom, vraj na to mám talent, a preto aj zodpovednosť. Ale veď potom by boli tie klobásy všade rovnaké! Čaro vidieckeho turizmu spočíva práve v tom, že návštevník nájde na každom mieste niečo iné,” konštatuje I. Vlček.

Iné mravy

Na hospodárenie v národnom parku si určil svoje vlastné‚ vysoké normy. Zápasiť musí iba s tými, ktoré mu určuje štát. „Nikde v Európe nemajú také hygienické normy ako na Slovensku. Áno, bryndza obsahuje mikroorganizmy a ak si človek odvykol od prírody, môže sa stať, že bude mať črevné problémy. Ale toto je príroda. Lenže ľudia sa od nej vzdialili,” tvrdí. Sám inú ako stopercentnú bryndzu neuznáva. To, čo podľa zákona ešte bryndza je‚ podľa neho už nie je. Vraj sa nedá ovčie mlieko miešať s kravským, ktoré dobre nevykvasí.

Na muránskej Veľkej lúke stádo koní vybieha do nekonečna pastvín. V lete by sa stratili na horizonte

Okrem vlastných čerstvých výrobkov z ovčieho mlieka ponúka I. Vlček na salaši aj rôznym spôsobom upravenú baraninu. „Predávať baraninu zákazníkom nebolo vôbec ľahké. Paradoxom Slovákov ako národa ovčiarov je, že baraninu nejedia a zabudli ju pripravovať. Pol roka som ju dával zadarmo, robievam v salaši baraninové hody,“ opisuje. Jeho baranina sa už po okolí preslávila ako delikatesa. Ale spôsob jej prípravy je vraj „zbojnícke tajomstvo“. Viaceré salaše sa vraj pokúšali kopírovať jeho recepty, ale ich baranina nechutí rovnako. „Treba to robiť s citom,“ prezrádza hlavnú ingredienciu.

Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Salašu sa darí‚ chodia sem zákazníci z celého okolia, mnohí neľutujú predĺžiť si cestu cez Brezno o pár kilometrov na sever len kvôli haluškám či tunajšej baranine. Cez víkendy treba na miesto v reštaurácii čakať. I. Vlček však pomáha aj gazdom z okolia tým‚ že predáva ich výrobky. „Salaš Zbojská je dobré predajné miesto.Ak od nich produkciu odkúpim, rýchlo ju predám a oni majú peniaze hneď, na rozdiel od potravinových sietí,” vraví.

Produkty vytvorené na území národných parkov majú punc kvality

Ako milovník valašskej kultúry si myslí, že hospodárstva ako to jeho‚ majú v celom regióne potenciál, len skutočných bačov je už dnes málo. Preto robí na svojom salaši aj vzdelávacie podujatia pre chovateľov, je spoluzakladateľom občianskeho združenia na uchovanie valašskej kultúry a stojí tu už aj nový objekt s ubytovacími kapacitami, v ktorom by mala byť bačovská škola, len nebol ešte skolaudovaný.

Drevo a kone

CHOVNÁ STANICA NORIKA MURÁNSKEHO TYPU‚ DOBŠINÁ

To‚ aké obrovské plochy panenskej, prakticky neobývanej prírody sa zachovali na strednom Slovensku, si uvedomíte, keď autom prechádzate z Muráňa do Popradu. Serpentíny cez Muránsku planinu a Slovenský raj prerušujú izolované osady, kde sa ťaží drevo alebo kameň.

Huculy, salaš ZbojskáZdroj: Katarína Bukerová

Ochrannú známku pre produkty z národných parkov uplatňuje vyše 100 hospodárov

Práve Muráň je turisticky najmenej známy‚ ale najväčší kus panenských lesov a lúk. Vedie nás kľukatá cesta, lemovaná hlbokými roklinami, z ktorých vyrastá skalný masív. Smrekový porast zrazu zmizne, odkrýva sa nekonečná bieloba zasneženej lúky. Prichádzame na chovnú stanicu norika muránskeho typu s príznačným názvom Veľká lúka. Stádo koní práve vybieha do nekonečna pastvín.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PGP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PGP na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  5. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  6. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  7. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  2. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  5. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  6. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  7. Vyberáme správny názov firmy
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  10. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 21 681
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 465
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 639
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 934
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 10 701
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 8 098
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 661
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 286
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 763
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 552

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko škodí – lebo môže

Pri oslabenom Smere sa rozlieva ako jed.

PRIMÁR

Sezónna nie je iba chrípka. Ako vyzerá kalendár infekčných chorôb

Infekciám praje počasie aj vžité zvyky.

Neprehliadnite tiež

Podnik pre cestovateľov, ktorí majú radi kávu s atmosférou

Navštívil mnoho krajín po celom svete. Jedného dňa sa rozhodol, že si otvorí cestovateľskú kaviareň.

Keď zamestnáva Róm Rómov, ich vzájomná dôvera je hlbšia

Nie je ľahké nájsť prácu pre firmu, ktorej majiteľom je Róm.

V Handlovej odštartovali nový projekt s názvom Basketbalová škola ŠBK Handlová

Handlová sa teší obrovskému záujmu detí o basketbal. Za posledné tri roky vzrástol štvornásobne, a to najmä vďaka viacerým úspešným projektom, nevynímajúc letné kempy pre deti.

Výrobca drevených roliet berie podnikanie ako službu

Aj rolety sú jedinečné z práve dreva