Zákusky z olomouckých tvarôžkov

Opatrne ochutnávam roládu z olomouckých tvarôžkov. Piškótové cesto ukrýva syrovú penu, šunku, špenát a cesnak. Kto sa obáva typického pachu, márne natŕča nos. V sladko vyzerajúcich kreáciách olomouckých pekárov sa stráca.

Blanka, najmladšia z podnikateľskej rodiny Poštulkovcov, sa stará o marketing. Zvláda však aj výrobu a tak mi vysvetľuje, že charakteristickú arómu a chuť tvarôžkov v pene dokáže značne zjemniť primiešaný tvaroh. To preto, aby bola roláda prijateľná aj pre človeka, ktorý inak olomoucké tvarôžky nemusí. Pena prekvapujúco príjemne chutí v tvarôžkovom veterníku či v šamrolke aj človeku, ktorý má skôr sladký jazýček.

Všetko sa tvári sladko, ale chutí slano. Preto si viacerí dávajú k zákuskom pohár piva či vína. Nos na rodinné podnikanie majú vraj Poštulkovci po prarodičoch, ktorí si v Lošticiach na Olomoucku už pred storočím otvorili železiarstvo a obchod so zeleninou.

Článok pokračuje pod video reklamou
Sortiment predstavuje dvadsať rozličných receptúr a denná výroba sa už ráta na stovky

Keď o niekoľko desiatok rokov Blankini rodičia Zbyněk a Zdeňka Poštulkovci usúdili, že po nežnej príde aj revolúcia televízna, dali sa najskôr na predaj a montáž antén. A teraz pečú zákusky z olomouckých tvarôžkov.

Zdroj: Ján Blažej

INÁ CUKRÁREŇ

Nápad s tvarôžkovou tortičkou (lístkové cesto, plus tvarôžky, plus pena a šunka) vznikol počas rodinného bežkárskeho výletu na Šumave, ale časť z toto, čo pripravujú, sa príležitostne pripravovalo v kuchyni u Poštulkovcov ešte v ére antén. Pre vlastnú potrebu. Ďalšie recepty si vymysleli. Loštice sú totiž tvarôžkárskou obcou. Päťdesiat metrov od Poštulkovcov je niekdajšia manufaktúra, dnes továrnička, kde ešte v roku 1876 rodina Wesselsovcov začala vyrábať pravé olomoucké tvarôžky. V súčasnosti vyexpedujú ročne vyše dvetisíc ton tvarôžkov. Sú v Česku jediným výrobcom.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PGN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PGN na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  3. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  4. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 659
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 604
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 381
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 545
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 973
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 383
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 911
  9. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 901
  10. Najužitočnejšia appka 2 880

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Neprehliadnite tiež

V Badene sú fotografie v parku, plávajú aj na jazere

Európsky fotografický festival už aj v rakúskom Badene.

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.