Šťastný zamestnanec je efektívny zamestnanec

Jednoduchá definícia a zdanlivo nekonečne veľa spôsobov, ako sa k tomuto ekvilibriu dopracovať. Stačí málo – uvedomiť si, že aj kuchynka môže byť pracovným priestorom a dopriať zamestnancom pozitívnu stimuláciu. To je hlavný odkaz evanjelistu „živých kancelárií“ Olivera Baxtera.

Nejednému vtipkárovi napadlo, či sa nebodaj spokojnosť zamestnanca odvíja od pohodlia jeho sedacieho svalstva. Firma Herman Miller‚ odkiaľ psychológ Oliver Baxter pochádza‚ je totiž známa najmä vďaka prevratnej kancelárskej stoličke Aeron. „No, určite by sme boli radi‚ keby to bolo také jednoduché,” hovorí mi s náznakom úškrnu pár minút pred začiatkom svojho vystúpenia v Prahe.

Neprišiel sem ale predávať stoličky. Tie, koniec koncov, nie sú až také dôležité. „Pracoval som aj v predaji a často sa mi stávalo, že ľudia chceli naspäť svoju starú stoličku. Ošúchanú, trošku páchnucu, obyčajnú, lacnú, neergonomickú‚“ spomína. A on sa ich medzitým snažil presvedčiť o výhodách novej, ktorej cena sa začínala na úrovni 750 libier. „Celé je to o prvotnom vneme komfortu a prvej reakcii.“

Článok pokračuje pod video reklamou

MÁME TO V KRVI. Šťastie na pracovisku sa však neodvíja od stoličky. Ani od farebnosti či dizajnu. Podľa O.Baxtera je chybou‚ keď sa firmy sústredia predovšetkým na estetiku pracovného miesta. Termín dizajn totiž neoznačuje len tvar, ale aj funkčnosť a účelnosť. „Ak sa na to pozeráme z neurologického hľadiska‚ celkové pôsobenie pracoviska má obrovský vplyv na človeka a jeho výkonnosť‚“ tvrdí.

Dôvera buduje komunitu a udržiava ľudí vo firme dlhšie

Asi neprekvapí, že na zhodnotenie miery šťastia na pracovisku v jeho ponímaní asi stačiť nebude dotazník. Spoločnosť Herman Miller si nechala vypracovať štúdiu‚ v ktorej tím špecialistov zašiel zdanlivo až do krajnosti - k odberu krvi zamestnancov. Analyzovali ju na množstvo oxytocínu či adrenocorticotropínu, merania elektrickej vodivosti kože a podobne. Snažili sa tak zistiť, v akom prostredí sú v práci ľudia šťastní‚ keď robia to či ono.

SME NEIDENTICKÍ. Mnoho veľkých firiem funguje na princípe korporátnej identity, ich pracoviská sú sterilne rovnaké – bez ohľadu na to, či ste v pobočke v Nemecku, Indii či v USA. To je podľa O. Baxtera chyba. „Jedna veľkosť pre všetkých podľa mňa znamená, že to nakoniec nesadne nikomu,“ hovorí. „Je to ako trvať na politike čistého stola. To väčšinou prichádza od človeka, ktorý stojí na vrchu hierarchie a má rád, keď je na stole poriadok. Lenže, ak ste produktový dizajnér alebo robíte pre oddelenie výskumu a vývoja, tak sa vám o stole, na ktorom je poriadok, ani nesníva. Na vašom stole bude niečo, čomu hovorím nádherný binec. Taká práca je o ideách, spontánnosti, potrebujete neustále meniť veci,“ načrtáva O. Baxter potrebu zariadiť pracovisko tak, aby vyhovovalo rôznym povahám i rôznym druhom pracovných činností.

oliver baxterZdroj: Kristián Klima

Dôsledkom je, že korporátna identita musí často ustúpiť do úzadia. „Pracovali sme napríklad s jednou veľkou britskou účtovníckou spoločnosťou, ktorá má pobočky aj v škótskom Glasgowe a Edinburghu. A tam sú pracoviská navrhnuté diametrálne odlišne, pretože ľudia sa tam venujú úplne iným činnostiam.“

V tomto smere nejde len o konzultácie a návrh riešenia pre klienta. O. Baxter zdôrazňuje, že za túto činnosť ani nevystavujú účet. Ide im vraj hlavne o vzdelávanie ľudí, inými slovami o to‚ aby prestali za termínom dizajn pracoviska vidieť iba tvar stoličiek či farbu koberca.

Celkové pôsobenie pracoviska má obrovský vplyv na človeka a jeho výkonnosť

VRÁŤ MI MIESTO! Pre väčšinu ľudí je pracoviskom v otvorenej kancelárii stôl a nič iné. Podľa O. Baxtera by mala byť pracoviskom celá firma‚ teda každý priestor, kde sa vyskytujú zamestnanci. A je na vedení firmy, aby to dokázalo využiť vo svoj prospech.

O aké miesta ide? Odborníci majú pre ne rôzne anglické názvy ako jump space (priestor‚ kde sa dá preskakovať z miesta na miesto), haven (útočisko), hive (úľ), house (dom), plaza (námestie) či forum. Názvy ale nie sú až také podstatné, stačí, keď si predstavíte rôzne typy pracovného prostredia na využitie v kancelárii‚ kde sa zamestnanci vyskytujú a pohybujú rôzne, majú odlišné požiadavky na úroveň hluku v rôznych časoch a podobne.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PEV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PEV na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
          2. Talent - vzdelanie - úspech
          3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
          4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
          5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
          6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
          7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
          8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
          9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
          10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
          1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
          2. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
          3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
          4. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
          5. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
          6. Noc architektúry 2018
          7. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
          8. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
          9. Talent - vzdelanie - úspech
          10. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
          1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 767
          2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 19 793
          3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 12 981
          4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 511
          5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 380
          6. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 5 748
          7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 655
          8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 406
          9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 3 157
          10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 101

          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Hovorili sme s Babindolčanmi: Bohatí susedia ich prekvapili

          Ľuďom v Babindole sa nepáči, ak sa o nich hovorí ako o bohatej dedine. Zbohatlo podľa nich len pár jednotlivcov.

          KOMENTÁRE

          Snaha o minimalizáciu škody

          Hlavní aktéri babindolskej kauzy nasadili špecialistov na krízovú komunikáciu.

          ŠPORT

          Za megapodvod minidištanc? Rusov možno na olympiáde omilostia

          Rusi túžia kráčať pod svojou vlajkou.

          Neprehliadnite tiež

          Svetový výrobca tabaku sa chce správať zodpovedne

          S Miguelom Coletom, lídrom pre udržateľnosť v spoločnosti Philip Morris International sme zhovárali o tom, ako tabakové odvetvie pristupuje k škodlivosti svojich výrobkov.

          Z Bratislavy do sveta módy

          Francúzska federácia módnych profesionálov si medzinárodnú pobočku svojej vysokej školy módy, jedinú mimo Paríža, vytvorila práve v Bratislave.

          Šoubiznis je na Slovensku viac šou ako biznis

          Na akomkoľvek umení možno zarobiť iba vtedy, keď osloví veľa ľudí. Producent Pavol Kelley tvrdí, že produkovať umenie dokáže iba preto, že ho to neskutočne baví.

          Má ju aj Sagan. Sklárne v českej Lindave brúsia trofeje pre víťazov Tour de France

          Nový príbeh českého skla píše firma Lasvit, ktorá má pobočky v dvanástich krajinách.

          Slovenka, ktorú živí keramika: Na trhy chodím s registračnou pokladnicou

          Klaudia Sisková si pred rokmi otvorila keramický ateliér, kde tvorí z francúzskeho porcelánu. Uživiť sa v tomto odvetví nie je ľahké, ale umelkyňa sa nevzdáva.