Ten druhý Musk - jazdí na bratovej Tesle a učí Američanov zdravo jesť

Málokomu by prišlo na um, že za úspechom Elona Muska‚ tvorcu značky Tesla‚ môže byť ešte niekto iný. Tak trochu v tieni geniálneho inovátora vždy stál jeho brat Kimbal Musk. Aj on však prispel k vzniku biznisov, ktoré obom zarobili stovky miliónov dolárov. Kimbal je trochu iný podnikateľ a vizionár. V exkluzívnom rozhovore pre Profit hovorí o svojich vášňach.

Vaším cieľom je vraj definitívne zmeniť stravovaciu kultúru Američanov. To je veľká ambícia.

Áno, to je pravda. Ale, samozrejme, tak ako mnohé iné výzvy, aj táto má viacero prekážok. Najťažšie je totiž zmeniť myslenie dospelých ľudí. V súčasnosti sa nám darí vzdelávať deti, pracovať s nimi v našich „vy- učovacích záhradách“ (Learning Gardens), ktoré sme na tento účel vytvorili. Chcem, aby pochopili‚ ako sa potraviny pestujú, to‚ že naozaj nerastú v obchodoch‚ a aké majú rôzne chute. S dospelými sa snažíme o to isté, akurát im zdravé a prirodzené jedlo servírujeme priamo v našich reštauráciách. Pochopil som, že to chce len čas – hovoriť o tom a tlačiť na štát, aby podobné projekty podporoval.

Prečo ste sa rozhodli venovať strave a vystúpiť zo sveta technológií?

Asi to súviselo už s 11. septembrom v roku 2001. Tá skúsenosť mi akoby otvorila oči, pretože som ten deň prežíval priamo v New Yorku. Dotklo sa ma to‚ odrazu som vedel, že chcem robiť niečo plnohodnotnejšie, venovať sa tomu, čo ma najviac baví. Rok nato som sa začal naplno venovať projektu vlastných reštaurácií, ktoré som chcel otvoriť v Spojených štátoch.

Vložte všetku energiu do vašej vášne, Bez ohľadu na to‚ či vám zarobí. alebo nájdite spôsob‚ ako ju využiť

Takže v istom smere mala táto hrozná skúsenosť aj nejaké pozitívum.

Nechcem, aby to tak vyznelo, pretože sa to tak nedá povedať. Ale je pravda, že to malo na mňa veľký vplyv. Podobne, ako keď som si v roku 2010 zlomil krk. Bolo to nepríjemné obdobie. Vtedy som sa rozhodol, že chcem všetku svoju energiu vkladať do mojej vášne, ktorou je jedlo. Aj keby som zvyšok života strávil na pláži, zrejme by som varil každý deň. Mám rád blízko seba ľudí, rád s nimi pracujem a trávim čas. A jedlo predsa spája svety – v mojom prípade to funguje dokonale.

Zdroj: archív K. Muska

Napriek tomu vás stále mnohí vnímajú predovšetkým ako človeka moderných technológií. Vďaka finančným prostriedkom, ktoré ste s bratom zarobili, a úspechom, ktoré ste dosiahli.

Nehovorím, že to bolo jednoduché rozhodnutie, tá zmena bola náročná. Mal som stále pocit, že by som sa mal naďalej venovať technológiám. Uvedomil som si však, že je to svet bez farieb. Za tou dobou sa už ani neohliadam.

Inovácie v kulinárskom svete vám neučarovali?

Pravdupovediac, myslím si, že sme sa dostali do bodu, keď sú už akékoľvek inovácie v tomto smere skôr kontraproduktívne. Akoby sme stratili kontakt so základnou predstavou, čo vôbec jedlo je. Musíme sa vrátiť k tomu, čo by sme mali jesť. Čo živí naše telá, našu komunitu a našu planétu. A potom inovovať až z toho bodu.

Ak by bratia Muskovci prispeli k tomu, že ľudstvo bude šetrnejšie jazdiť a zdravšie sa stravovať, bol by to skvelý triumf

To znie logicky. Zdá sa, že vaša sieť reštaurácií The Kitchen (Kuchyňa) môže byť modelom pre iné. Čo by ste im odporučili?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PEH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PEH na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štefánka by Pulitzer
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 676
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 19 756
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 7 133
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 934
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 464
  6. Štefánka by Pulitzer 5 494
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 343
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 421
  9. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a. 3 407
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 947

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Patrik Dubovský - Fórum

Ako Harabinov senát poslal do väzenia ťažko chorého františkána

Bystrík Janík zomrel následkom perzekúcií komunistického režimu a jeho justície.

PLUS

Kde sa vzali nožík-rybička, verzatilka aj známe zápalky

Príbehy drobností českého dizajnu, ktoré prežili.

Neprehliadnite tiež

Predbehli svet v používaní umelej inteligencie

Svet čínskeho internetu je iný než vo zvyšku sveta.

Čínske aplikácie s rozpoznávaní tvárí sú rozšírené pre menej prísne pravidlá ochrany súkromia

Posledný zvyšok krajiny, aká bola kedysi všade pri Dunaji

Veľkolélsky ostrov vrátili späť v čase.

Dunaj z Veľkoléskeho ostrova
Protesty vo Vancouveri

Mesto skladov žije dodnes, Hamburg je plný kobercov, kakaa a kávy

Speicherstadt je súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Čo ešte čakať od kryptomien. Bitcoin si zalietal ako na hojdačke

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.