Ten druhý Musk - jazdí na bratovej Tesle a učí Američanov zdravo jesť

Málokomu by prišlo na um, že za úspechom Elona Muska‚ tvorcu značky Tesla‚ môže byť ešte niekto iný. Tak trochu v tieni geniálneho inovátora vždy stál jeho brat Kimbal Musk. Aj on však prispel k vzniku biznisov, ktoré obom zarobili stovky miliónov dolárov. Kimbal je trochu iný podnikateľ a vizionár. V exkluzívnom rozhovore pre Profit hovorí o svojich vášňach.

Vaším cieľom je vraj definitívne zmeniť stravovaciu kultúru Američanov. To je veľká ambícia.

Áno, to je pravda. Ale, samozrejme, tak ako mnohé iné výzvy, aj táto má viacero prekážok. Najťažšie je totiž zmeniť myslenie dospelých ľudí. V súčasnosti sa nám darí vzdelávať deti, pracovať s nimi v našich „vy- učovacích záhradách“ (Learning Gardens), ktoré sme na tento účel vytvorili. Chcem, aby pochopili‚ ako sa potraviny pestujú, to‚ že naozaj nerastú v obchodoch‚ a aké majú rôzne chute. S dospelými sa snažíme o to isté, akurát im zdravé a prirodzené jedlo servírujeme priamo v našich reštauráciách. Pochopil som, že to chce len čas – hovoriť o tom a tlačiť na štát, aby podobné projekty podporoval.

Prečo ste sa rozhodli venovať strave a vystúpiť zo sveta technológií?

Asi to súviselo už s 11. septembrom v roku 2001. Tá skúsenosť mi akoby otvorila oči, pretože som ten deň prežíval priamo v New Yorku. Dotklo sa ma to‚ odrazu som vedel, že chcem robiť niečo plnohodnotnejšie, venovať sa tomu, čo ma najviac baví. Rok nato som sa začal naplno venovať projektu vlastných reštaurácií, ktoré som chcel otvoriť v Spojených štátoch.

Vložte všetku energiu do vašej vášne, Bez ohľadu na to‚ či vám zarobí. alebo nájdite spôsob‚ ako ju využiť

Takže v istom smere mala táto hrozná skúsenosť aj nejaké pozitívum.

Nechcem, aby to tak vyznelo, pretože sa to tak nedá povedať. Ale je pravda, že to malo na mňa veľký vplyv. Podobne, ako keď som si v roku 2010 zlomil krk. Bolo to nepríjemné obdobie. Vtedy som sa rozhodol, že chcem všetku svoju energiu vkladať do mojej vášne, ktorou je jedlo. Aj keby som zvyšok života strávil na pláži, zrejme by som varil každý deň. Mám rád blízko seba ľudí, rád s nimi pracujem a trávim čas. A jedlo predsa spája svety – v mojom prípade to funguje dokonale.

Zdroj: archív K. Muska

Napriek tomu vás stále mnohí vnímajú predovšetkým ako človeka moderných technológií. Vďaka finančným prostriedkom, ktoré ste s bratom zarobili, a úspechom, ktoré ste dosiahli.

Nehovorím, že to bolo jednoduché rozhodnutie, tá zmena bola náročná. Mal som stále pocit, že by som sa mal naďalej venovať technológiám. Uvedomil som si však, že je to svet bez farieb. Za tou dobou sa už ani neohliadam.

Inovácie v kulinárskom svete vám neučarovali?

Pravdupovediac, myslím si, že sme sa dostali do bodu, keď sú už akékoľvek inovácie v tomto smere skôr kontraproduktívne. Akoby sme stratili kontakt so základnou predstavou, čo vôbec jedlo je. Musíme sa vrátiť k tomu, čo by sme mali jesť. Čo živí naše telá, našu komunitu a našu planétu. A potom inovovať až z toho bodu.

Ak by bratia Muskovci prispeli k tomu, že ľudstvo bude šetrnejšie jazdiť a zdravšie sa stravovať, bol by to skvelý triumf

To znie logicky. Zdá sa, že vaša sieť reštaurácií The Kitchen (Kuchyňa) môže byť modelom pre iné. Čo by ste im odporučili?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PEH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PEH na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 963
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 24 223
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 996
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 11 343
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 031
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 645
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 7 827
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 107
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 426

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zo súdu zmizla veľká časť spisu ku Kočnerovej kauze Technopol Servis

Zmiznutie predĺži súdny proces a známi Mariana Kočnera tak budú dlhšie ovládať vytunelovaný majetok.

Stĺpček Beaty Balogovej

Aktivity bývalých siskárov nie sú variáciou slobody slova

Tóth ukázal, aký mizerný je "analytik".

Neprehliadnite tiež

Bez istenia vysoko nad zemou

Kúsok belgickej skupiny Puppet factory

Antikvariát v centre, sklad v paneláku na 11. poschodí

Od internetového akntikvariátu ku kamennej predajni.

V minulosti chceli vyrábať elektromobil, dnes stavajú na službách investorom

Priemyselný park vo Vlkanovej má ekologický príbeh.

Banky budú viac požičiavať firmám

Domácnosti si vďaka novým pravidlám požičajú o niečo komplikovanejšie. Jednoduchou úvahou možno dospieť k tomu, že voľné kapacity sa banky pokúsia využiť inak.

Maďarské melóny a husacia pečeň s prívlastkom

Orosházska husacia pečeň i medešský melón sú pre zákazníka známkou kvality.