SME
Streda, 24. apríl , 2019

Sladký život

Vôbec nie je ľahké vytlačiť na formičkový plech dvadsaťštyri svetlohnedých marcipánových guliek. Nesmú byť ani veľké, aby neprečnievali, ani malé, aby chuť marcipánu a marhuľovice neporazila čokoláda. Maďarskí majstri to s úspechom učia budapeštianske dámy.

Zdroj: Ján Blažej

Dámy zisťujú‚ že hoci vo svojich domácich kuchyniach sú majsterky ony‚ vôbec nie je také ľahké naliať na pralinku zohriatu čokoládu len tak odoka. Treba ju opatrne ochladzovať, kým digitálny teplomer neukáže 28,5 stupňa Celzia. Vtedy sa totiž vnútri nevytvoria bublinky.

Kúpiť si škatuľku luxusných praliniek a položiť ju pred priateľkami na kaviarenský stolík by bolo príliš jednoduché. A obyčajné. Ale ak prezradíte, že je to vaše vlastné dielo, lahodnú chuť doplní obdiv‚ pocit dobre vykonaného diela aj spomienka na zábavne strávené tri hodiny.

Článok pokračuje pod video reklamou

U Szamosovcov vedia, že pozvať dámy do štýlovej čokoládovne na mondénnej ulici Váci v Budapešti je múdry biznis. Za to‚ že si vlastnými rukami, ale pod láskavým a precíznym dohľadom cukrárky vyrobia onú škatuľku praliniek‚ zaplatia v prepočte približne po štyridsať eur.

Je to síce viac‚ než by stál balíček‚ ale zážitok je na nezaplatenie. Každé popoludnie sa tu stretne iná päť- či šesťčlenná skupinka zákazníčok‚ ktoré skončia na tri hodinky s prstami v čokoláde.

Za to, že si dámy pod dohľadom cukrárky vyrobia škatuľku praliniek‚ zaplatia približne po štyridsať eur

Ako na drahotu

Rodina Szamosovcov pred štyrmi rokmi zistila‚ že aby si mohli dovoliť platiť vysoké nájomné za svoju štrnástu cukráreň Gourmet Ház‚ čiže gurmánsky dom‚ už nestačí len predávať sladkosti. Najmä keď sa luxusná prevádzka zabývala v mramorom a drahým drevom vykladanej budove na Váci utca, kde kedysi sídlila burza.

Hoci treba povedať‚ že na sladkom menu tu môže človek oči nechať. Pralinky‚ marcipánové pochúťky, torty dobošky, torty Eszterházy a vlastné bonboniéry od výmyslu sveta‚ s vynikajúcou kávou a kalíškom likéru. Ale nestačilo. A tak začali vymýšľať.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PDY na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PDY na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od mája sa mení definícia kilogramu
  2. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  3. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  5. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  6. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  7. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  1. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  4. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  5. Od mája sa mení definícia kilogramu
  6. Spready a poplatky pri obchodovaní
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  9. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  10. Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 23 861
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 234
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 8 896
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 755
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 4 789
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 546
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 216
  8. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 3 663
  9. Od mája sa mení definícia kilogramu 3 088
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 635

Hlavné správy zo Sme.sk

Vodohospodári ukázali pokazené vnútornosti vzácneho jazera

Zistili sme, prečo zostal tajch pod Štiavnicou bez vody.

Dolnohodrušské jazero musia pre poškodené potrubia úplne vypustiť.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Penta nám tú nemocnicu aspoň postaví

V budovaní verejnej infraštruktúry zlyhali všetci.

Peter Tkačenko
BLOG

Dvanásť nástrojov na boj proti dezinformáciám

Aj na slovenskom internete sa množia dezinformácie, čo s tým robiť?

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Pre českú značku vyrába batohy z kozej kože mladý Ind

Na cestách našiel seba aj inšpiráciu pre podnikanie.

Lukáš Matějček

Desať vyšetrení z jednej skúmavky a systém platí menej za liečbu

Zo zákulisia podnikania v laboratórnej diagnostike.

Pôžitkársky ponor do čiernočiernej tmy, kde sa víno rozvinie

Tibor Kiss je autorom myšlienky degustácie potme.

Rakúska rezervácia sa pýši titulom prvý región čítania prírody

Príbehy podnikania v súlade s prírodou v Alpách.

Kaplnka na Lachtale

Jedlo môžeme chápať ako investíciu do seba

Dušan Plichta má úspech s firmou, ktorá vyrába funkčné potraviny.

Dušan Plichta