Sladký život

Vôbec nie je ľahké vytlačiť na formičkový plech dvadsaťštyri svetlohnedých marcipánových guliek. Nesmú byť ani veľké, aby neprečnievali, ani malé, aby chuť marcipánu a marhuľovice neporazila čokoláda. Maďarskí majstri to s úspechom učia budapeštianske dámy.

Zdroj: Ján Blažej

Dámy zisťujú‚ že hoci vo svojich domácich kuchyniach sú majsterky ony‚ vôbec nie je také ľahké naliať na pralinku zohriatu čokoládu len tak odoka. Treba ju opatrne ochladzovať, kým digitálny teplomer neukáže 28,5 stupňa Celzia. Vtedy sa totiž vnútri nevytvoria bublinky.

Kúpiť si škatuľku luxusných praliniek a položiť ju pred priateľkami na kaviarenský stolík by bolo príliš jednoduché. A obyčajné. Ale ak prezradíte, že je to vaše vlastné dielo, lahodnú chuť doplní obdiv‚ pocit dobre vykonaného diela aj spomienka na zábavne strávené tri hodiny.

Článok pokračuje pod video reklamou

U Szamosovcov vedia, že pozvať dámy do štýlovej čokoládovne na mondénnej ulici Váci v Budapešti je múdry biznis. Za to‚ že si vlastnými rukami, ale pod láskavým a precíznym dohľadom cukrárky vyrobia onú škatuľku praliniek‚ zaplatia v prepočte približne po štyridsať eur.

Je to síce viac‚ než by stál balíček‚ ale zážitok je na nezaplatenie. Každé popoludnie sa tu stretne iná päť- či šesťčlenná skupinka zákazníčok‚ ktoré skončia na tri hodinky s prstami v čokoláde.

Za to, že si dámy pod dohľadom cukrárky vyrobia škatuľku praliniek‚ zaplatia približne po štyridsať eur

Ako na drahotu

Rodina Szamosovcov pred štyrmi rokmi zistila‚ že aby si mohli dovoliť platiť vysoké nájomné za svoju štrnástu cukráreň Gourmet Ház‚ čiže gurmánsky dom‚ už nestačí len predávať sladkosti. Najmä keď sa luxusná prevádzka zabývala v mramorom a drahým drevom vykladanej budove na Váci utca, kde kedysi sídlila burza.

Hoci treba povedať‚ že na sladkom menu tu môže človek oči nechať. Pralinky‚ marcipánové pochúťky, torty dobošky, torty Eszterházy a vlastné bonboniéry od výmyslu sveta‚ s vynikajúcou kávou a kalíškom likéru. Ale nestačilo. A tak začali vymýšľať.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PDY na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PDY na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 49 997
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 330
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 228
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 974
  5. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 9 072
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 618
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 5 797
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 511
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 265
  10. Nestíhate nakupovať darčeky? 2 763

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kočner posielal z väzenia lístočky, zaistila ich NAKA

Súd bude rozhodovať o návrhu na sprísnenie väzby pre Kočnera.

Píše Ivan Mikloš

Priznám sa, mám veľké obavy (píše Ivan Mikloš)

Bojím sa toho istého, čoho Steven Pinker.

DOMOV

Radoslav Procházka má kandidovať na ústavného sudcu

Procházka svoju kandidatúru nepotvrdil.

Neprehliadnite tiež

Darčeky sa sypú (aj) z e-shopov

Mnohé e-shopy začali kampaň pred sviatkami skôr.

Všetko môžu vidieť, počuť, ohmatať. Učenie zážitkom, nenudí

Montessori postupy „skúšala“ najprv doma na dcére.

Loď Noe je pre nich ako člen rodiny

Manželov Šulcovcov pozná na Baťovom kanáli každý