Sladký život

Vôbec nie je ľahké vytlačiť na formičkový plech dvadsaťštyri svetlohnedých marcipánových guliek. Nesmú byť ani veľké, aby neprečnievali, ani malé, aby chuť marcipánu a marhuľovice neporazila čokoláda. Maďarskí majstri to s úspechom učia budapeštianske dámy.

Zdroj: Ján Blažej

Dámy zisťujú‚ že hoci vo svojich domácich kuchyniach sú majsterky ony‚ vôbec nie je také ľahké naliať na pralinku zohriatu čokoládu len tak odoka. Treba ju opatrne ochladzovať, kým digitálny teplomer neukáže 28,5 stupňa Celzia. Vtedy sa totiž vnútri nevytvoria bublinky.

Kúpiť si škatuľku luxusných praliniek a položiť ju pred priateľkami na kaviarenský stolík by bolo príliš jednoduché. A obyčajné. Ale ak prezradíte, že je to vaše vlastné dielo, lahodnú chuť doplní obdiv‚ pocit dobre vykonaného diela aj spomienka na zábavne strávené tri hodiny.

Článok pokračuje pod video reklamou

U Szamosovcov vedia, že pozvať dámy do štýlovej čokoládovne na mondénnej ulici Váci v Budapešti je múdry biznis. Za to‚ že si vlastnými rukami, ale pod láskavým a precíznym dohľadom cukrárky vyrobia onú škatuľku praliniek‚ zaplatia v prepočte približne po štyridsať eur.

Je to síce viac‚ než by stál balíček‚ ale zážitok je na nezaplatenie. Každé popoludnie sa tu stretne iná päť- či šesťčlenná skupinka zákazníčok‚ ktoré skončia na tri hodinky s prstami v čokoláde.

Za to, že si dámy pod dohľadom cukrárky vyrobia škatuľku praliniek‚ zaplatia približne po štyridsať eur

Ako na drahotu

Rodina Szamosovcov pred štyrmi rokmi zistila‚ že aby si mohli dovoliť platiť vysoké nájomné za svoju štrnástu cukráreň Gourmet Ház‚ čiže gurmánsky dom‚ už nestačí len predávať sladkosti. Najmä keď sa luxusná prevádzka zabývala v mramorom a drahým drevom vykladanej budove na Váci utca, kde kedysi sídlila burza.

Hoci treba povedať‚ že na sladkom menu tu môže človek oči nechať. Pralinky‚ marcipánové pochúťky, torty dobošky, torty Eszterházy a vlastné bonboniéry od výmyslu sveta‚ s vynikajúcou kávou a kalíškom likéru. Ale nestačilo. A tak začali vymýšľať.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PDY na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PDY na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 887
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 24 012
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 994
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 599
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 550
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 640
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 435
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 107
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 487

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zo súdu zmizla veľká časť spisu ku Kočnerovej kauze Technopol Servis

Zmiznutie predĺži súdny proces a známi Mariana Kočnera tak budú dlhšie ovládať vytunelovaný majetok.

Stĺpček Beaty Balogovej

Aktivity bývalých siskárov nie sú variáciou slobody slova

Tóth ukázal, aký mizerný je "analytik".

Neprehliadnite tiež

Bez istenia vysoko nad zemou

Kúsok belgickej skupiny Puppet factory

Antikvariát v centre, sklad v paneláku na 11. poschodí

Od internetového akntikvariátu ku kamennej predajni.

V minulosti chceli vyrábať elektromobil, dnes stavajú na službách investorom

Priemyselný park vo Vlkanovej má ekologický príbeh.

Banky budú viac požičiavať firmám

Domácnosti si vďaka novým pravidlám požičajú o niečo komplikovanejšie. Jednoduchou úvahou možno dospieť k tomu, že voľné kapacity sa banky pokúsia využiť inak.

Maďarské melóny a husacia pečeň s prívlastkom

Orosházska husacia pečeň i medešský melón sú pre zákazníka známkou kvality.