Adrenalín pre gurmánov

Pre ľudí‚ ktorým nestačí klasický kulinársky zážitok‚ navrhli reštauráciu v presklenej kapsule pod vodou alebo adrenalínovú hostinu na plošine niekoľko desiatok metrov nad zemou. Len aby vás pohľad dole predčasne nepripravil o tie lahôdky.

Večera v oblakochZdroj: Dinner in the sky

Reštaurácie sú dnes doslova na každom rohu a už ani o tie naozaj dobré nie je taká núdza ako kedysi. Zaujať náročného zákazníka‚ ktorý túži po niečom novom‚ nie je také jednoduché.

Dvom tvorcom konceptu Dinner in the Sky (Večera na oblohe) sa to však podarilo. Ich kočovná reštaurácia je vlastne mobilným žeriavom vyzdvihnutá plošina do výšky päťdesiat metrov. Je na nej pripevnený špeciálny stôl s dvadsiatimi dvoma miestami na sedenie a uprostred je priestor pre trojčlenný personál. Hostia, bezpečne zabezpečení na sedačkách, si v tejto netradičnej reštaurácii môžu vychutnať tak kulinárske lahôdky, ako aj jedinečný výhľad a neopakovateľnú atmosféru.

Článok pokračuje pod video reklamou

Lietajúci stôl

Bláznivý nápad vznikol v Belgicku v roku 2007, keď dali dokopy hlavy títo dvaja muži: David Ghysels‚ majiteľ marketingovej spoločnosti v oblasti zážitkovej gastronómie, a Stefan Kerkhofs‚ šéf spoločnosti zameranej na inštalácie žeriavov so zábavnými atrakciami. Väčšine ľudí by tieto dve oblasti prišli absolútne nekompatibilné. Oni si však spojením nespojiteľného splnili sen z detstva – obedovať na oblohe.

Chýr o tomto naozaj nezvyčajnom gastronomickom zážitku sa rýchlo rozšíril a dvojica čoskoro začala dostávať objednávky z celého sveta. A tak sa rozhodli pre franšízing svojho konceptu.

Dodnes sa obed (či večera) v oblakoch konali už v štyridsiatich piatich krajinách sveta. V Európe okrem Belgicka napríklad v Holandsku, Nemecku i Rakúsku, ale i východnejšie v Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku či Poľsku. Dinner in the Sky si môžete dať aj v Spojených arabských emirátoch, Indii, Japonsku, Číne, ba aj v Brazílii, Mexiku‚ Kolumbii, Austrálii a‚ samozrejme‚ aj v Kanade a USA.

Vzlietnuť s bohato prestretým stolom k oblohe sa dá kdekoľvek, kde je k dispozícii aspoň päťsto štvorcových metrov na pevnej ploche a výhľad‚ ktorý stojí za to. Kulinárske akcie sa už konali nad hradom, nad golfovým alebo futbalovým ihriskom, kde práve prebiehal zápas, nad historickým centrom mesta, nad morom i na koncerte.

Gurmánsku večeru si môžete vychutnať v stredovekom štýle, pod morom i na záchode

Pre silné povahy

Ako prebieha taká večera na oblohe? V Prahe bol pristavený žeriav na brehu Vltavy v blízkosti Karlovho mosta s výhľadom na Pražský hrad. Reštaurácia je silná mobilná konštrukcia s masívnym stolom, zavesená na žeriave. Keď sa hostia usadia a pripútajú‚ plošinu s nimi vytiahnu do výšky približne päťdesiat metrov nad zemou. Možno sa to niekomu nezdá veľa‚ ale sľubujem, že z pohľadu zhora to naozaj stačí.

Hompáľame nohami, vlasy nám vejú vo vetre a pritom si krájame hovädzie medailóniky‚ popíjame dobré víno a sledujeme nádherné scenérie

Stoličky pripomínajú sedadlá pretekárskych áut a sú pripevnené k stolu masívnymi skrutkami a káblom. Hostia sú pripútaní bezpečnostným pásom. S hosťami vystupujú do neba uprostred plošiny i čašníci a šéfkuchár, takisto zaistení‚ ktorí budú pripravovať a servírovať jedlo priamo na mieste. „Bolo to ako sen. Sedíme pri stole vysoko nad zemou, hompáľame nohami, vlasy nám vejú vo vetre a pritom si krájame hovädzie medailóniky, popíjame dobré víno a sledujeme nádherné scenérie‚“ spomína Rebeka.

„Keď nás ťahal žeriav hore, mala som zvláštny pocit v žalúdku, hoci stúpanie je hladké. Potom sa plošina zastavila a čašník hneď začal podávať šampanské, aby sa uvoľnila atmosféra‚“ delí sa o zážitok. Na sedadlách sa dá otáčať a fotografovať okolie. „Vybrali sme si taký čas, aby sme hore zažili západ slnka aj nočnú Prahu.

Na rad prišlo vynikajúce jedlo, ktoré priamo pred nami kuchár bravúrne pripravoval.“ Menu si skupina vždy môže dopredu vybrať‚ organizátori však upozornia‚ že je lepšie vyvarovať sa jedál, ktoré môžu spôsobiť tráviace ťažkosti či alergie. Dať plošinu v prípade komplikácií zase rýchlo dole by nebolo práve najpohodlnejšie. Odhliadnuc od toho‚ že by sa s postihnutým musela spustiť celá skupina.

Podobne ako je to na „jazdách smrti“ a húsenicových dráhach‚ minimálna výška hosťa musí byť jeden a pol metra a deti musia byť v sprievode dospelého. A keďže vietor môže byť vo výške päťdesiat metrov silnejší a napriek výhrevným telesám teplota nižšia, odporúča sa teplejšie oblečenie namiesto elegantných večerných rób.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PDX na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PDX na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  2. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  3. Najkrajšie americké národné parky
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  8. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  9. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  10. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  1. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  2. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  3. Najkrajšie americké národné parky
  4. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  5. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  6. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  7. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  8. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  9. Keď Slováci krotia morský vietor
  10. Ochrana pred tropickou horúčavou
  1. Najkrajšie americké národné parky 15 639
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 10 675
  3. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz? 10 066
  4. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 6 533
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 661
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 654
  7. Vizuálny smog je problém 2 515
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 365
  9. Keď Slováci krotia morský vietor 2 256
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 110

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár šéfredaktorky

Táto vražda nezapadne prachom

Ľudia, o ktorých Kuciak písal, dúfali, že po mesiacoch sa pozornosť verejnosti vrhne na niečo iné.

Neprehliadnite tiež

Bežné školy porušujú práva detí

Existujú aj školy, kde žiak rozhoduje čo, kde a ako sa má učiť

Stočené kilometre vás nemusia oklamať

Čo prezradí a čo neprezradí počítadlo kilometrov?

Kofty s tahini, vitajte v krajine halušiek!

Slováci čoraz viac vyhľadávajú svetové chute.

Nie Sme takí racionálni, ako si myslíme

Behaviorálna ekonómia je moderná veda na vzostupe.

Ako žiť bezpečne s inteligentným alarmom

Moderný alarm dokáže monitorovať aj teplotu v byte, otvárať bránu a je prepojeným na mobil.