Adrenalín pre gurmánov

Pre ľudí‚ ktorým nestačí klasický kulinársky zážitok‚ navrhli reštauráciu v presklenej kapsule pod vodou alebo adrenalínovú hostinu na plošine niekoľko desiatok metrov nad zemou. Len aby vás pohľad dole predčasne nepripravil o tie lahôdky.

Večera v oblakochZdroj: Dinner in the sky

Reštaurácie sú dnes doslova na každom rohu a už ani o tie naozaj dobré nie je taká núdza ako kedysi. Zaujať náročného zákazníka‚ ktorý túži po niečom novom‚ nie je také jednoduché.

Dvom tvorcom konceptu Dinner in the Sky (Večera na oblohe) sa to však podarilo. Ich kočovná reštaurácia je vlastne mobilným žeriavom vyzdvihnutá plošina do výšky päťdesiat metrov. Je na nej pripevnený špeciálny stôl s dvadsiatimi dvoma miestami na sedenie a uprostred je priestor pre trojčlenný personál. Hostia, bezpečne zabezpečení na sedačkách, si v tejto netradičnej reštaurácii môžu vychutnať tak kulinárske lahôdky, ako aj jedinečný výhľad a neopakovateľnú atmosféru.

Článok pokračuje pod video reklamou

Lietajúci stôl

Bláznivý nápad vznikol v Belgicku v roku 2007, keď dali dokopy hlavy títo dvaja muži: David Ghysels‚ majiteľ marketingovej spoločnosti v oblasti zážitkovej gastronómie, a Stefan Kerkhofs‚ šéf spoločnosti zameranej na inštalácie žeriavov so zábavnými atrakciami. Väčšine ľudí by tieto dve oblasti prišli absolútne nekompatibilné. Oni si však spojením nespojiteľného splnili sen z detstva – obedovať na oblohe.

Chýr o tomto naozaj nezvyčajnom gastronomickom zážitku sa rýchlo rozšíril a dvojica čoskoro začala dostávať objednávky z celého sveta. A tak sa rozhodli pre franšízing svojho konceptu.

Dodnes sa obed (či večera) v oblakoch konali už v štyridsiatich piatich krajinách sveta. V Európe okrem Belgicka napríklad v Holandsku, Nemecku i Rakúsku, ale i východnejšie v Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku či Poľsku. Dinner in the Sky si môžete dať aj v Spojených arabských emirátoch, Indii, Japonsku, Číne, ba aj v Brazílii, Mexiku‚ Kolumbii, Austrálii a‚ samozrejme‚ aj v Kanade a USA.

Vzlietnuť s bohato prestretým stolom k oblohe sa dá kdekoľvek, kde je k dispozícii aspoň päťsto štvorcových metrov na pevnej ploche a výhľad‚ ktorý stojí za to. Kulinárske akcie sa už konali nad hradom, nad golfovým alebo futbalovým ihriskom, kde práve prebiehal zápas, nad historickým centrom mesta, nad morom i na koncerte.

Gurmánsku večeru si môžete vychutnať v stredovekom štýle, pod morom i na záchode

Pre silné povahy

Ako prebieha taká večera na oblohe? V Prahe bol pristavený žeriav na brehu Vltavy v blízkosti Karlovho mosta s výhľadom na Pražský hrad. Reštaurácia je silná mobilná konštrukcia s masívnym stolom, zavesená na žeriave. Keď sa hostia usadia a pripútajú‚ plošinu s nimi vytiahnu do výšky približne päťdesiat metrov nad zemou. Možno sa to niekomu nezdá veľa‚ ale sľubujem, že z pohľadu zhora to naozaj stačí.

Hompáľame nohami, vlasy nám vejú vo vetre a pritom si krájame hovädzie medailóniky‚ popíjame dobré víno a sledujeme nádherné scenérie

Stoličky pripomínajú sedadlá pretekárskych áut a sú pripevnené k stolu masívnymi skrutkami a káblom. Hostia sú pripútaní bezpečnostným pásom. S hosťami vystupujú do neba uprostred plošiny i čašníci a šéfkuchár, takisto zaistení‚ ktorí budú pripravovať a servírovať jedlo priamo na mieste. „Bolo to ako sen. Sedíme pri stole vysoko nad zemou, hompáľame nohami, vlasy nám vejú vo vetre a pritom si krájame hovädzie medailóniky, popíjame dobré víno a sledujeme nádherné scenérie‚“ spomína Rebeka.

„Keď nás ťahal žeriav hore, mala som zvláštny pocit v žalúdku, hoci stúpanie je hladké. Potom sa plošina zastavila a čašník hneď začal podávať šampanské, aby sa uvoľnila atmosféra‚“ delí sa o zážitok. Na sedadlách sa dá otáčať a fotografovať okolie. „Vybrali sme si taký čas, aby sme hore zažili západ slnka aj nočnú Prahu.

Na rad prišlo vynikajúce jedlo, ktoré priamo pred nami kuchár bravúrne pripravoval.“ Menu si skupina vždy môže dopredu vybrať‚ organizátori však upozornia‚ že je lepšie vyvarovať sa jedál, ktoré môžu spôsobiť tráviace ťažkosti či alergie. Dať plošinu v prípade komplikácií zase rýchlo dole by nebolo práve najpohodlnejšie. Odhliadnuc od toho‚ že by sa s postihnutým musela spustiť celá skupina.

Podobne ako je to na „jazdách smrti“ a húsenicových dráhach‚ minimálna výška hosťa musí byť jeden a pol metra a deti musia byť v sprievode dospelého. A keďže vietor môže byť vo výške päťdesiat metrov silnejší a napriek výhrevným telesám teplota nižšia, odporúča sa teplejšie oblečenie namiesto elegantných večerných rób.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PDX na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PDX na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 17 846
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 192
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 130
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 9 989
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 339
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 882
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 119
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 081
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 840
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 412

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok po vražde: Toto je obraz, akou sme krajinou

Ako sa zmenilo Slovensko. A zmenilo sa vôbec nejako?

Dobré ráno

Dobré ráno: Pred rokom zavraždili Jána a Martinu

Špeciálne vydanie podcastu k roku po vražde.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

V starých koľajach toho zostáva a beží priveľa

Obísť Smer sa stále zdá nemožné.

TRENČÍN

Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina

Uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Neprehliadnite tiež

Posledný zvyšok krajiny, aká bola kedysi všade pri Dunaji

Veľkolélsky ostrov vrátili späť v čase.

Dunaj z Veľkoléskeho ostrova
Protesty vo Vancouveri

Cez sklady v Hamburgu dodnes prechádza tretina svetového obchodu s kobercami a významný objem kakaa a kávy

Speicherstadt sa stal významnou súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček