Adrenalín pre gurmánov

Pre ľudí‚ ktorým nestačí klasický kulinársky zážitok‚ navrhli reštauráciu v presklenej kapsule pod vodou alebo adrenalínovú hostinu na plošine niekoľko desiatok metrov nad zemou. Len aby vás pohľad dole predčasne nepripravil o tie lahôdky.

Večera v oblakochZdroj: Dinner in the sky

Reštaurácie sú dnes doslova na každom rohu a už ani o tie naozaj dobré nie je taká núdza ako kedysi. Zaujať náročného zákazníka‚ ktorý túži po niečom novom‚ nie je také jednoduché.

Dvom tvorcom konceptu Dinner in the Sky (Večera na oblohe) sa to však podarilo. Ich kočovná reštaurácia je vlastne mobilným žeriavom vyzdvihnutá plošina do výšky päťdesiat metrov. Je na nej pripevnený špeciálny stôl s dvadsiatimi dvoma miestami na sedenie a uprostred je priestor pre trojčlenný personál. Hostia, bezpečne zabezpečení na sedačkách, si v tejto netradičnej reštaurácii môžu vychutnať tak kulinárske lahôdky, ako aj jedinečný výhľad a neopakovateľnú atmosféru.

Článok pokračuje pod video reklamou

Lietajúci stôl

Bláznivý nápad vznikol v Belgicku v roku 2007, keď dali dokopy hlavy títo dvaja muži: David Ghysels‚ majiteľ marketingovej spoločnosti v oblasti zážitkovej gastronómie, a Stefan Kerkhofs‚ šéf spoločnosti zameranej na inštalácie žeriavov so zábavnými atrakciami. Väčšine ľudí by tieto dve oblasti prišli absolútne nekompatibilné. Oni si však spojením nespojiteľného splnili sen z detstva – obedovať na oblohe.

Chýr o tomto naozaj nezvyčajnom gastronomickom zážitku sa rýchlo rozšíril a dvojica čoskoro začala dostávať objednávky z celého sveta. A tak sa rozhodli pre franšízing svojho konceptu.

Dodnes sa obed (či večera) v oblakoch konali už v štyridsiatich piatich krajinách sveta. V Európe okrem Belgicka napríklad v Holandsku, Nemecku i Rakúsku, ale i východnejšie v Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku či Poľsku. Dinner in the Sky si môžete dať aj v Spojených arabských emirátoch, Indii, Japonsku, Číne, ba aj v Brazílii, Mexiku‚ Kolumbii, Austrálii a‚ samozrejme‚ aj v Kanade a USA.

Vzlietnuť s bohato prestretým stolom k oblohe sa dá kdekoľvek, kde je k dispozícii aspoň päťsto štvorcových metrov na pevnej ploche a výhľad‚ ktorý stojí za to. Kulinárske akcie sa už konali nad hradom, nad golfovým alebo futbalovým ihriskom, kde práve prebiehal zápas, nad historickým centrom mesta, nad morom i na koncerte.

Gurmánsku večeru si môžete vychutnať v stredovekom štýle, pod morom i na záchode

Pre silné povahy

Ako prebieha taká večera na oblohe? V Prahe bol pristavený žeriav na brehu Vltavy v blízkosti Karlovho mosta s výhľadom na Pražský hrad. Reštaurácia je silná mobilná konštrukcia s masívnym stolom, zavesená na žeriave. Keď sa hostia usadia a pripútajú‚ plošinu s nimi vytiahnu do výšky približne päťdesiat metrov nad zemou. Možno sa to niekomu nezdá veľa‚ ale sľubujem, že z pohľadu zhora to naozaj stačí.

Hompáľame nohami, vlasy nám vejú vo vetre a pritom si krájame hovädzie medailóniky‚ popíjame dobré víno a sledujeme nádherné scenérie

Stoličky pripomínajú sedadlá pretekárskych áut a sú pripevnené k stolu masívnymi skrutkami a káblom. Hostia sú pripútaní bezpečnostným pásom. S hosťami vystupujú do neba uprostred plošiny i čašníci a šéfkuchár, takisto zaistení‚ ktorí budú pripravovať a servírovať jedlo priamo na mieste. „Bolo to ako sen. Sedíme pri stole vysoko nad zemou, hompáľame nohami, vlasy nám vejú vo vetre a pritom si krájame hovädzie medailóniky, popíjame dobré víno a sledujeme nádherné scenérie‚“ spomína Rebeka.

„Keď nás ťahal žeriav hore, mala som zvláštny pocit v žalúdku, hoci stúpanie je hladké. Potom sa plošina zastavila a čašník hneď začal podávať šampanské, aby sa uvoľnila atmosféra‚“ delí sa o zážitok. Na sedadlách sa dá otáčať a fotografovať okolie. „Vybrali sme si taký čas, aby sme hore zažili západ slnka aj nočnú Prahu.

Na rad prišlo vynikajúce jedlo, ktoré priamo pred nami kuchár bravúrne pripravoval.“ Menu si skupina vždy môže dopredu vybrať‚ organizátori však upozornia‚ že je lepšie vyvarovať sa jedál, ktoré môžu spôsobiť tráviace ťažkosti či alergie. Dať plošinu v prípade komplikácií zase rýchlo dole by nebolo práve najpohodlnejšie. Odhliadnuc od toho‚ že by sa s postihnutým musela spustiť celá skupina.

Podobne ako je to na „jazdách smrti“ a húsenicových dráhach‚ minimálna výška hosťa musí byť jeden a pol metra a deti musia byť v sprievode dospelého. A keďže vietor môže byť vo výške päťdesiat metrov silnejší a napriek výhrevným telesám teplota nižšia, odporúča sa teplejšie oblečenie namiesto elegantných večerných rób.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PDX na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PDX na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 26 528
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 21 282
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 988
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 13 000
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 779
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 464
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 627
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 579
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 039
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 705

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček Beaty Balogovej

Aktivity bývalých siskárov nie sú variáciou slobody slova

Tóth ukázal, aký mizerný je "analytik".

DOMOV

Návrat do čias mečiarizmu. Reakcie redakcií na sledovanie novinárov

Reagujú Aktuality.sk i týždenník .týždeň.

Neprehliadnite tiež

Bez istenia vysoko nad zemou

Kúsok belgickej skupiny Puppet factory

Antikvariát v centre, sklad v paneláku na 11. poschodí

Od internetového akntikvariátu ku kamennej predajni.

V minulosti chceli vyrábať elektromobil, dnes stavajú na službách investorom

Priemyselný park vo Vlkanovej má ekologický príbeh.

Banky budú viac požičiavať firmám

Domácnosti si vďaka novým pravidlám požičajú o niečo komplikovanejšie. Jednoduchou úvahou možno dospieť k tomu, že voľné kapacity sa banky pokúsia využiť inak.

Maďarské melóny a husacia pečeň s prívlastkom

Orosházska husacia pečeň i medešský melón sú pre zákazníka známkou kvality.