Cider nie je len pre hipsterský jazýček

Kaviarenský a barový biznis sa v ostatných rokoch tak rozrastá‚ až sa človek čuduje‚ ako sa toľké podniky dokážu uživiť. V boji s konkurenciou sa zídu aj zbrane silnejšieho kalibru. Napríklad nápojové inovácie‚ ktoré síce nemajú u nás tradíciu‚ ale vďaka chuťovým pohárikom novej generácie majú potenciál. Tento trend zachytili šikovní Slováci‚ ktorých ambíciou je vyrábať domáce a kvalitné nápoje.

Opre’ Cider Košice: Juhoafrická inšpirácia

Cider je na našom trhu stále pomerne nový. Scestovaní Slováci ho však poznali dávno predtým. Pre tých, ktorí netušia, z čoho sa vyrába, povieme, že najmä z jabĺk. Tým‚ čo boli za socializmu zvyknutí na mušty‚ stačí‚ že chutí ako taký lepší jablčný mušt s „kopancom“ od fajnového vínka.

„Vyrába sa rovnakým spôsobom ako víno, až na to, že na výrobu cideru je použitá jablková šťava. Svojím spôsobom je to niečo medzi vínom a pivom, ale nie je to ani jedno, ani druhé. Je to skrátka cider,“ vysvetľuje Gabriel Oprendek, ktorý pred poldruha rokom s bratom Radoslavom rozbehol firmu na výrobu tohto mladého nápoja.

Článok pokračuje pod video reklamou

Radoslav a Gabriel OprendekovciZdroj: Ivan Fleischer

Boli sme však zvedaví‚ ako u nich prebieha výroba. Stretli sme sa v priestoroch‚ ktoré si bratia prenajali. Deväťdesiat štvorcových metrov v suteréne budovy na košickej priemyselnej ulici. Hoci sa už každú chvíľu budú sťahovať do väčšieho, sme radi, že sme ešte stihli vidieť miesto‚ kde sa to celé začalo.

„Kupujeme stopercentnú jablkovú šťavu‚ ktorú dáme do nádrží. V nich prebieha proces kvasenia‚ ktorým sa mení cukor na alkohol. Trvá to približne desať dní. Keď je to pripravené, tekutinu prefiltrujeme a tým zastavíme kvasenie. Cider potom nasýtime, dáme do fliaš a uzavrieme. Následne ich ešte dávame pasterizovať,“ približuje proces výroby G. Oprendek. Keďže nechcú pridávať do svojich nápojov žiadne konzervačné látky, práve pasterizáciou dávajú produktu dlhšiu životnosť. Potom už len nalepia etikety, naukladajú fľaše do škatúľ a môže sa expedovať.

Recept je kumšt

Vybavenie košickej výrobne síce nie je drahé, ale aj to niečo muselo stáť. Odkiaľ mali chlapci, ktorí boli na začiatku podnikania študenti vo veku 20 a 22 rokov, peniaze na rozbeh?

„Potrebovali sme zhruba pätnásťtisíc eur. Mali sme študentské pôžičky – to bolo štyridsať percent. Ďalších štyridsať percent boli vlastné zdroje, čo som zarobil na brigádach popri štúdiu v zahraničí, a zvyšné peniaze nám poskytli rodičia,“ vysvetľuje starší Gabriel, ktorý študoval v Dánsku. Počas štúdia sa však dostal aj inde do sveta, do Grécka a Južnej Afriky.

Ručne vyrobená plnička fliašZdroj: Ivan Fleischer

„Keď som sa vrátil z Afriky, priniesol som bratovi ochutnať tamojší cider. Veľmi mu chutil. To vlastne on prišiel s nápadom, aby sme ho skúsili vyrábať u nás v Košiciach,“ hovorí. „Študoval som biológiu a zdalo sa mi, že by som vedel namiešať správne prísady, aby sme raz vytvorili kvalitný produkt,“ dopĺňa mladší Radoslav. Tak začal robiť pokusy, až kým nebolo zloženie cideru vyhovujúce. Počas mesiaca vyskúšali tri šarže, až tá tretia bola chutná.

„Najprv sme kúpili jablká, dali sme ich drviť, lisovať, kvasiť, ale zistili sme, že sa to vôbec nedá piť,“ smeje sa Radoslav. Bratia sa nevzdali a verili, že správnu receptúru nájdu. Pomerne skoro však prišli na to, že slovenské jablká asi nebudú na cider najvhodnejšie. Podľa Radoslava sú veľmi pekné, ale nemajú vyhovujúcu chuť. Napokon našli dodávateľa kvalitnej stopercentnej šťavy v Rakúsku.

Cieľ: Japonsko

Kým Radoslav pracoval na receptúre, jeho brat snoval biznisplán. Gabriel študoval v Dánsku marketing a ekonomiku, takže sa tomu rozumie. Aj napriek tomu išiel do rozvoja vlastného biznisu s istými obavami. „Keď som zo zahraničia čítal o Slovensku, nebolo to nič príjemné. Všetci od rodičov po kamarátov nás odhovárali, ale po skúsenostiach s už rozbehnutým podnikaním sa zatiaľ nemáme na čo sťažovať,“ hovorí dnes s radosťou v hlase 23-ročný Gabriel ako marketingový riaditeľ firmy Opre’ Cider.

Na drinu v tej fáze rozbehu bratia stále spomínajú, veď to nebolo tak dávno. Boli takmer stále v práci‚ ťahali nočné a spali na paletách, neskôr na gauči. V súčasnosti im pomáhajú dvaja brigádnici – bratranec s kamarátom. „Zamestnancov ešte nepotrebujeme, aj keď neskôr rátame s rozšírením výroby,“ hovorí Gabriel.

Je to niečo medzi vínom a pivom, ale nie je to ani jedno, ani druhé. Je to skrátka cider

Na začiatku vyrobili okolo tisícpäťsto fliaš cideru za mesiac. Ako si zautomatizovali a vylepšili postupy‚ produkcia sa zvyšovala a momentálne expedujú okolo päťtisíc fliaš mesačne. Na Slovensku nepredávajú v obchodoch‚ dodávajú iba do kaviarní a barov. Vyvážajú však už aj do Česka a Rakúska. „A nedávno sme dostali ponuku na japonský trh,“ teší sa G. Oprendek, ale hneď dodáva, že slovenský trh je pre nich stále podstatný.

Robíme, čo vieme

Bratia sú do veľkej miery sebestační, ale nie vo všetkom. „Snažíme sa robiť to, čo vieme, dobre. Ale to, čo ostatní robia lepšie, nechávame na nich. Externe máme účtovníčku, distributéra a dizajnérov. Moja kamarátka z Estónska si rozbieha dizajnérsku firmu a potrebovali niečo do portfólia. Páčil sa mi ich prístup, tak sme sa dohodli na spolupráci,“ vraví Gabriel. Kamarátka pre nich vytvorila kompletnú identitu, etikety, tričká, odznaky i podpivníky‚ pardon – podciderovníky.

Šetria aj na strojoch. Nádrže a čerpadlá s filtrom si kúpili‚ ale plničku fliaš vyrobil Radoslav sám. Stačilo kúpiť hadice, ventily a iné súčiastky. „Stačí vedieť narábať so zváračkou. Návod na skonštruovanie som našiel na internete,“ usmieva sa. Aj lepenie etikiet je vďaka nemu automatické. „Najradšej by som mal všetko automatizované, ale najlepšie je‚ keď si to viete sami vyrobiť,“ hovorí. Na vlastných strojoch veľa ušetrili. „Plnička stojí osemtisíc eur, Rado ju skonštruoval za stodvadsať. Pasterizačný stroj stojí vyše sedemtisíc, on ho spravil za sedemdesiat eur,“ chváli ho brat.

Investícia do mena

Už vyše roka generujú menší zisk, ktorý investujú do firmy. „S bratom bývame ešte u rodičov a nedávame si plat. Pre nás je lepšie všetky zarobené peniaze investovať do výroby. Platíme akurát spomínaných brigádnikov,“ vysvetľuje Gabriel. Majú v pláne rásť, ide im však o dlhodobý rast firmy. Raz, niekedy o desať rokov, budú mať možno veľkú výrobu a kopu zamestnancov.

Vyzerá to harmonicky, ale vraj sa občas aj pohádajú, ako to už medzi bratmi býva. „Zatiaľ sme za ten rok a pol nemali ponorkovú chorobu, snažíme sa vždy dohodnúť. Každý vie iné veci, ale vieme sa výborne dopĺňať,“ dodávajú jednohlasne. Hoci grafiku majú skvelú, reklamu na Opre’ Cider nikde neuvidíte.

„Nemáme na ňu v rozpočte žiadne peniaze. Našou reklamou sú ľudia, ktorí šíria naše dobré meno. Z prieskumu vieme, že tretina ľudí pozná našu značku od priateľov, 17 percent z internetu a 15 z baru – a to je úžasné,“ myslí si G. Oprendek. Ich filozofiou je, aby si ľudia našli ich.

Ginger Mania Prešov: Maniaci v zázvorovej kuchyni

Firmička funguje už dva roky. Založil ju prešovský barman a barista Martin Hudák, ku ktorému sa neskôr pridal kamarát Martin Kožuch. Ten prvý Martin dnes žije v zahraničí a pracuje vo vychýrenom americkom bare v Londýne.

Martin Hudák a Martin KožuchZdroj: Archív Ginger Mania

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PDG na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PDG na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
          2. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
          3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
          4. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
          5. Keď Slováci krotia morský vietor
          6. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
          7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
          8. Máte už program pre deti na túto sobotu?
          9. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
          10. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
          1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
          2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
          3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
          4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
          5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
          6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
          7. Všetko, čo rodiny milujú
          8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
          9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
          10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
          1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 510
          2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 14 463
          3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 9 154
          4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 8 065
          5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 7 384
          6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 612
          7. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 5 602
          8. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 279
          9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 4 266
          10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 458

          Hlavné správy zo Sme.sk

          ŠPORT

          Real Madrid vyhral Ligu majstrov aj po tretí raz v rade

          Po veľkej chybe gólmana Liverpoolu vyrovnal Mané, Real znova vyhráva po Baleových nožničkách a ďalekonosnej strele.

          KULTÚRA

          Pavol Habera: Rozum ma drží pri zemi, preto som tak dlho nevydal platňu

          Slovenské texty môžu byť najväčšia sila.

          PRIMÁR

          Víkendové dospávanie môže ovplyvniť dĺžku života

          Žijú dlhšie víkendoví dospávači, alebo ľudia s pravidelným spánkom?

          KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

          Ako svet prichádza o grandiózne udalosti

          Trump zďaleka nebude taký neoblomný, ako sa hotuje pred domácim publikom.

          Neprehliadnite tiež

          Zober svoju makovicu za hranicu

          Slováci z Warwickej univerzity v Anglicku prezrádzajú ako sa podieľajú na udržiavaní slovenskej študentskej komunity v medzinárodnom univerzitnom prostredí.

          Cyklistický nomád prešiel svet za tri roky

          Ochorel na Crohnovu chorobu a opustilo ho dievča. Zrazu už doma nemal nič, pre čo by stálo zostávať. Matěj Balga si v bazáre kúpil bicykel a o pár dní bol na ceste.

          Mladý podnikateľ chce preraziť na trh jemne praženou kávou

          „Keď kávu veľmi prepražíte, stratí sa jej ovocná vôňa a bude len horká,“ tvrdí Peter Szabó, zakladateľ pražiarne kávy Coffeein zo Šiah. V rodinnej firme sa remeslu venuje už niekoľko rokov.

          Čakanie na kuriéra sa stáva minulosťou. Drony ho však nenahradia

          Zásielka na druhý deň od objednania, jej online sledovanie, donáška presne na hodinu, to sú len niektoré z inovatívnych služieb.

          Firma, ktorá stavila na inovácie

          V šiestich rokoch predával starej mame kávu, ktorú urobil u nej doma. CulCharge nie je prvý projekt, na ktorom v živote pracoval. Viktor Reviliak sa stal víťazom súťaže Mladý inovatívny podnikateľ 2017.