Kočovné pivovary k nám prinášajú unikátne pivá, ktoré by sme inak neochutnali

Peter Holčík bol kedysi typickým pivným konzumentom, bolo mu jedno, čo pije. Muž‚ ktorý je dnes spolumajiteľom senickej pivárne Sklep pub, však pred ôsmimi rokmi zistil, že mu nechutia takzvané europivá z veľkých nadnárodných pivovarov.

Nový pivný svet objavil vďaka spoluhráčom z kapely, kde začal hrávať. „Chalani mali čo-to pochodené po svete a ukázali mi‚ ako dokáže chutiť aj také iné pivo. Chodili sme do pubu, kde čapovali Kaltenecker Brokát, ktorý doteraz považujem za najlepší tmavý ,spodňák‘ v Česku aj na Slovensku,“ začína svoje rozprávanie o objavovaní inej pivnej kultúry kočovný pivovarník. V pive si našiel koníček a začal sa o jeho varení vzdelávať. Odsťahoval sa z Bratislavy a otvoril si krčmu v Senici – Sklep pub. Tam odštartoval pivnú osvetu medzi miestnymi.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Začali sme ľudí učiť piť pivá z malých a stredne veľkých priemyselných pivovarov formou ,rotujúcej pipy‘, robili sme ochutnávky, chodili na festivaly a tvrdo sme makali,“ opisuje krčmárske začiatky P. Holčík. Jeho pub bol jeden z prvých podnikov na Slovensku, ktorý ponúkal iba remeselné pivo bez toho, aby musel mať pivo od pivných gigantov.

BOCIANY URČUJÚ ČAS

Hoci budova, v ktorej sídli piváreň Sklep pub, neohúri, podnik má vkusný interiér. Vnútro skrášľujú historické fotografie Senice, plagáty rôznych pivných špeciálov a, samozrejme, fotografie domácich pív z kočovného pivovaru Hellstork, čo v preklade znamená Diabolský bocian.

„Názov sme vybrali preto, lebo sme začínali pivo variť s Danom Obcovičom, spolumajiteľom Sklep pubu, u neho doma v obci Čáčov pri Senici. Tam bociany hniezdia na umelo vytvorených hniezdach. Vtáci určujú, kedy sa varia jednotlivé špeciality. Keď odlietajú, vieme, že sa začína chladné obdobie a odzvonilo ľahkým letným pivným štýlom, a prichádzajú tie ťažšie, ale aj na- opak,“ vysvetľuje pointu názvu pivovaru P. Holčík.

Dvaja pivní nadšenci hľadali know-how v knihách a išli aj do neďalekej Stupavy, kde si tamojší pivovarníci v minipivovare varia vlastné pivo Stupavar. P. Holčík a D. Obcovič začali variť u Danovho otca v garáži a po ňom pomenovali pivo Amber Ale – Dežko. Kuchtili na starom elektrickom sporáku, v smaltovanom hrnci, rovno zo základných surovín.

Najprv uvarili bavorský ležiak. „Mladinu sme chladili v miešači na ľadovú drvinu a kvasili v jame pod garážou v otvorenej spilke, hneď vedľa zemiakov,“ vysvetľuje P. Holčík. Dnes varia rôzne pivné špeciály ako Pale Ales, IPA, teda Indian Pale, čo je britské pivo pre koloniálnych vojakov v Indii, ale nevyhýbajú sa ani ležiakom či čiernym pivám.

Dano Obcovič a peter holčík

ČIERNY ZÁŽITOK

Do krčmy prichádzame krátko po otvorení v nedeľu popoludní. Barman ponúka tmavé 15-stupňové pivo so zvláštnym názvom Kraken – Cascadian Dark Ale. Vonia sladko, ale jeho horká chuť prekvapí. Taktiež aj naozaj tmavá až čierna farba. Barman sa ospravedlňuje, že majú iba čapované.

Majitelia krčmy a pivovarníci sa doteraz zameriavali predovšetkým na sudové pivo a to ich vyťažovalo natoľko, že neostal čas na fľaškovanie. V ponuke čapovaného piva sú aj špeciály zo spriazneného minipivovaru Wywar z Holíča či zo sesterského kočovného pivovaru Padre Craft Brews z Košíc.

Čoskoro do pivárne prichádzajú prví štamgasti. Keď sa pýtam, či nie sú takmer dve eurá za jedno pivo priveľa, reagujú protiotázkou, či som ho už ochutnal. Odpovedám‚ že áno. „Tak potom viete, že tá cena za takú jedinečnú chuť je dobrá‚“ hovorí presvedčene barman. Aj ľudia, ktorí boli zvyknutí na bežné pivo za euro‚ podľa neho prešli na ich pivá, hoci sú drahšie.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PCM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PCM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 18 399
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 242
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 326
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 9 441
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 349
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 978
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 171
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 029
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 401
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 372

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok po vražde: Bojím sa, čo sa deje a čo bude nasledovať

Ako sa zmenilo Slovensko. A zmenilo sa vôbec nejako?

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

V starých koľajach toho zostáva a beží priveľa

Obísť Smer sa stále zdá nemožné.

Neprehliadnite tiež

Posledný zvyšok krajiny, aká bola kedysi všade pri Dunaji

Veľkolélsky ostrov vrátili späť v čase.

Dunaj z Veľkoléskeho ostrova
Protesty vo Vancouveri

Cez sklady v Hamburgu dodnes prechádza tretina svetového obchodu s kobercami a významný objem kakaa a kávy

Speicherstadt sa stal významnou súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček