Kočovné pivovary k nám prinášajú unikátne pivá, ktoré by sme inak neochutnali

Peter Holčík bol kedysi typickým pivným konzumentom, bolo mu jedno, čo pije. Muž‚ ktorý je dnes spolumajiteľom senickej pivárne Sklep pub, však pred ôsmimi rokmi zistil, že mu nechutia takzvané europivá z veľkých nadnárodných pivovarov.

Nový pivný svet objavil vďaka spoluhráčom z kapely, kde začal hrávať. „Chalani mali čo-to pochodené po svete a ukázali mi‚ ako dokáže chutiť aj také iné pivo. Chodili sme do pubu, kde čapovali Kaltenecker Brokát, ktorý doteraz považujem za najlepší tmavý ,spodňák‘ v Česku aj na Slovensku,“ začína svoje rozprávanie o objavovaní inej pivnej kultúry kočovný pivovarník. V pive si našiel koníček a začal sa o jeho varení vzdelávať. Odsťahoval sa z Bratislavy a otvoril si krčmu v Senici – Sklep pub. Tam odštartoval pivnú osvetu medzi miestnymi.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Začali sme ľudí učiť piť pivá z malých a stredne veľkých priemyselných pivovarov formou ,rotujúcej pipy‘, robili sme ochutnávky, chodili na festivaly a tvrdo sme makali,“ opisuje krčmárske začiatky P. Holčík. Jeho pub bol jeden z prvých podnikov na Slovensku, ktorý ponúkal iba remeselné pivo bez toho, aby musel mať pivo od pivných gigantov.

BOCIANY URČUJÚ ČAS

Hoci budova, v ktorej sídli piváreň Sklep pub, neohúri, podnik má vkusný interiér. Vnútro skrášľujú historické fotografie Senice, plagáty rôznych pivných špeciálov a, samozrejme, fotografie domácich pív z kočovného pivovaru Hellstork, čo v preklade znamená Diabolský bocian.

„Názov sme vybrali preto, lebo sme začínali pivo variť s Danom Obcovičom, spolumajiteľom Sklep pubu, u neho doma v obci Čáčov pri Senici. Tam bociany hniezdia na umelo vytvorených hniezdach. Vtáci určujú, kedy sa varia jednotlivé špeciality. Keď odlietajú, vieme, že sa začína chladné obdobie a odzvonilo ľahkým letným pivným štýlom, a prichádzajú tie ťažšie, ale aj na- opak,“ vysvetľuje pointu názvu pivovaru P. Holčík.

Dvaja pivní nadšenci hľadali know-how v knihách a išli aj do neďalekej Stupavy, kde si tamojší pivovarníci v minipivovare varia vlastné pivo Stupavar. P. Holčík a D. Obcovič začali variť u Danovho otca v garáži a po ňom pomenovali pivo Amber Ale – Dežko. Kuchtili na starom elektrickom sporáku, v smaltovanom hrnci, rovno zo základných surovín.

Najprv uvarili bavorský ležiak. „Mladinu sme chladili v miešači na ľadovú drvinu a kvasili v jame pod garážou v otvorenej spilke, hneď vedľa zemiakov,“ vysvetľuje P. Holčík. Dnes varia rôzne pivné špeciály ako Pale Ales, IPA, teda Indian Pale, čo je britské pivo pre koloniálnych vojakov v Indii, ale nevyhýbajú sa ani ležiakom či čiernym pivám.

Dano Obcovič a peter holčík

ČIERNY ZÁŽITOK

Do krčmy prichádzame krátko po otvorení v nedeľu popoludní. Barman ponúka tmavé 15-stupňové pivo so zvláštnym názvom Kraken – Cascadian Dark Ale. Vonia sladko, ale jeho horká chuť prekvapí. Taktiež aj naozaj tmavá až čierna farba. Barman sa ospravedlňuje, že majú iba čapované.

Majitelia krčmy a pivovarníci sa doteraz zameriavali predovšetkým na sudové pivo a to ich vyťažovalo natoľko, že neostal čas na fľaškovanie. V ponuke čapovaného piva sú aj špeciály zo spriazneného minipivovaru Wywar z Holíča či zo sesterského kočovného pivovaru Padre Craft Brews z Košíc.

Čoskoro do pivárne prichádzajú prví štamgasti. Keď sa pýtam, či nie sú takmer dve eurá za jedno pivo priveľa, reagujú protiotázkou, či som ho už ochutnal. Odpovedám‚ že áno. „Tak potom viete, že tá cena za takú jedinečnú chuť je dobrá‚“ hovorí presvedčene barman. Aj ľudia, ktorí boli zvyknutí na bežné pivo za euro‚ podľa neho prešli na ich pivá, hoci sú drahšie.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PCM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4PCM na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 027
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 328
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 283
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 386
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 899
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 575
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 785
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 408
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 280
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 789

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

Oľga Babčenková o všetkom vedela vopred.

Stĺpček šéfredaktorky

S detailmi summitu sa čaká na Trumpovu komunikačnú extázu

Interpretácie budú iné v každom tábore.

KULTÚRA

John Malkovich pre SME: Nenávidím svoj hlas

Na Slovensku vystúpi s orchestrom.

ŠPORT

Prvý týždeň na Tour de France: Sagan má už len jediný cieľ

Prvý týždeň na Tour veľké zmeny nepriniesol.

Neprehliadnite tiež

V hoteli na štyroch kolesách po nebezpečných cestách

Cez internet si kúpili auto, sami si ho prerobili na pojazdný hotel a vyrazili na cestu. Manželia Zuzana a Martin Remišovci si zamilovali slobodu, akú im takéto cestovanie dáva.

Kúl nabíjanie telefónov pre jednotlivcov aj veľké firmy

CulCharge má päť rokov po vzniku už 37 inovatívnych produktov.

Elektrobusy v Bratislave

Elektrobusy českého výrobcu už jazdia po Bratislave.

Aké sú na trhu šance elektromobility

Elektromobilita prináša nové riešenia pre dopravu, dobýva trhy a vytvára nové príležitosti.