Rakúske podnikateľky konkurentom ukázali chrbát. Aj keď sa nenarodili ako chlapci dedičia

Príbehy o rodinných firmách zväčša „píšu“ muži‚ patriarchovia podnikateľských klanov‚ ktorí svoje impérium i tajomstvá odovzdávajú po meči. Tak to bolo kedysi a tak to býva i dnes. Dve úspešné firmy‚ ktoré Profit navštívil v čarovnom údolí Wachau v Dolnom Rakúsku‚ však zdedili najlepšie dcéry svojich otcov. A biznisu v typicky mužských doménach nezostali nič dlžné.

Žena pri peci a nad vecou

Kedysi bývalo pečenie chleba výlučne ženskou záležitosťou. Odkedy sa však z pekárstva stal biznis‚ prácu zastávali muži. Nebolo to inak ani v rodine Schmidlovcov‚ ktorá pečie chlieb v mestečku Dürnstein od roku 1780 bez prestávky až dodnes. Barbara Schmidlová je už jedenástou generáciou tunajších pekárov.

ZLATÝ RECEPT. V Schmidlovej pekárni a cukrárni‚ ktorá sa nachádza na hlavnom turistickom ťahu, je rušno. Ako napokon každý deň od skorého rána až do večera‚ keď sa návštevníci vytratia a miestni zasadnú k stolu s večerou. Na nejednom stojí košík s wachauskými žemličkami‚ ktoré sa pečú iba tu.

Bolo to v roku 1905‚ keď Barbarin prastarý otec Rudolf Schmidl vyvinul recept na špeciálnu žemľu‚ zvanú Wachauer Laberl. „Jeho brat bol so súborom spievať vo Francúzsku‚ kde ochutnal bagety. Doma potom povedal bratovi‚ že musí vymyslieť niečo podobné. Wachauer Laberl sa už veľa pekárov snažilo napodobniť‚ ale nedokážu to‚“ tvrdí Barbara. „Myslím‚ že je to kombinácia receptu‚ prostredia i tunajšej vody.“

Schmidlovci dodávajú žemličky do reštaurácií‚ hotelov a sietí po celom Rakúsku. V regióne Wachau sú neoddeliteľnou súčasťou raňajok‚ jedávajú sa s maslom a marhuľovým džemom‚ čo je ďalšia lokálna špecialita. A nesmú chýbať ani pri koštovke vína. „Na to sú ideálne‚ pretože majú neutrálnu chuť. Medzi ochutnávaním rôznych vín si potrebujete niečo zahryznúť‚ aby ste si vyčistili chuťové poháriky na ďalšie víno.“

Zdroj: Katarína Bukerová

PEKÁREŇ V SKALE. Schmidlovci dnes zamestnávajú šesťdesiat ľudí v troch predajniach a výrobe. Malá pekáreň‚ do ktorej sa vstupuje hneď za pultom cukrárne‚ pôsobí zvláštnym dojmom. Je vybavená mixom nových a takmer až ret- ro zariadení‚ ktoré sú však podľa majiteľky plne funkčné. Celá výroba je veľmi kompaktná a čoskoro sa dozvedáme prečo. Je totiž zasadená do skaly. Dom s predajňou‚ cukrárňou a kanceláriami na poschodí pôsobí z úzkej uličky úplne normálne.

Až keď vojdete do pekárne‚ zistíte‚ že sa opiera o skalnú stenu. Najlepšie to vidno v garáži‚ ktorá pripomína jaskyňu. Bola však vytesaná človekom. „Rozšíril to tu môj otec. Tu v Dürnsteine máme problém s priestorom, a tak jediná možnosť na rozšírenie je smerom do hory‚“ usmieva sa B. Schmidlová. „Každú zimu po skončení sezóny tu kopal. Dvadsať rokov.“

Rozširovanie je aj veľkou témou budúcnosti. V historickom centre už ďalej neporastú. Do kopca viac kopať nemôžu‚ pretože navrchu majú ľudia domy a boja sa‚ že sa zem mohla prepadnúť. Navyše‚ pár metrov za garážou Schmidlovcov je už tunel. Ďalšou nevýhodou je rozvoz tovaru‚ úzka hlavná ulica a jednosmerná prevádzka spôsobujú‚ že pekárenské autá každé ráno zapríčinia dopravný kolaps v centre. Preto dedička rozmýšľa o zatiaľ najradikálnejšom kroku v histórii pekárne. Ak nerátame elektrické pece.

„Musíme sa časom presťahovať‚ lebo výroba je tu príliš komplikovaná‚ potrebujeme väčšie a modernejšie priestory. Rozhodne však chcem zostať vo Wachau. V Dürnsteine bude potom už len predajňa‚“ vysvetľuje Barbara. Neteší ju to však‚ pretože Schmidlova pekáreň je obrovskou súčasťou komunity Dürnsteinu.

„Je to veľmi dôležité‚ šesť ľudí odtiaľto u mňa pracuje trvale a počas sviatkov prichádzajú na brigádu študenti. Často sprevádzam miestnych školákov po pekárni‚ aby videli‚ čo v dedine majú. Uvedomujem si‚ že potrebujeme žiť v symbióze‚ a som rada‚ keď mi domáci povedia‚ že sú na Schmidlovu pekáreň pyšní.“ Dnes sú na hlavnej ulici posledným lokálnym výrobcom medzi desiatkami turistických obchodov.

MUŽSKÁ ENERGIA. Na stene pred kanceláriou‚ ktorá teraz patrí plavovlasej riaditeľke‚ visia obrazy troch mužov. Otca‚ deda a pradeda Rudolfa‚ ktorý vymyslel wachauskú žemľu. Rod však v 21. storočí po meči skončil. Otec Schmidl nemal inú voľbu‚ ako odovzdať firemné žezlo dcére. Mal ich totiž päť a žiadneho syna. O Barbare však od malička vedel‚ že bude pekárka. Ostatné dievčatá sa o toto remeslo veľmi nezaujímali‚ ale ona akoby naň bola predurčená. Hoci nebola chlapec.

ň„Už keď som mala rok či dva‚ som všetko ochutnávala. Vždy som si odhryzla z každého chleba‚ žemličky‚ koláča. Ale z každého iba raz‚“ smeje sa. Ochutnávačská prax z detstva sa jej dnes zíde. „Všetko okrem žemlí sa tu robí ručne. Chleby‚ zákusky‚ keksy‚ tyčinky. Pre mňa je to veľmi dôležité‚ pretože všetko‚ čo do cesta pekár dá‚ v ňom cítiť.“ Varia si aj vlastný marhuľový džem na zákusky.

„Keď som mala päť rokov‚ chodievala som do pekárne za učňom‚ ktorý je dnes mojím asistentom. Mama to nemala veľmi rada‚ lebo som sa vždy zašpinila‚ a tak ma schovával do veľkého koša‚ keď ma hľadala,“ rozpráva s úsmevom. Ale keď dospievala‚ nevedela si predstaviť‚ že by mala prevziať pekáreň. Odišla do Viedne študovať ekonómiu a neskôr sa zamestnala ako výskumníčka.

Potom prišla chvíľa‚ keď sa musela rozhodnúť – otec po infarkte chradol a navyše chcela‚ aby jej deti vyrastali v Dürnsteine. „Nevedela som si predstaviť‚ že pekáreň Schmidl by tu nebola.“ A tak sa pred piatimi rokmi vrátila do rodinného biznisu a posledné dva roky ho vedie.

Barbarin pracovný deň sa začína už okolo piatej ráno. Ako manažérka by nemusela‚ chce však byť čo najviac s pekármi. Napriek tomu‚ že je dcérou majiteľa a pokračovateľkou uznávaného pekárskeho klanu‚ mala to ako žena spočiatku ťažké a musela si získať dôveru a rešpekt zamestnancov.

„Väčšina mojich zamestnancov sú muži‚ okrem predavačiek. A nevedeli si predstaviť‚ že by to žena mohla zvládnuť‚ keď má navyše dve deti. Keď som ako manažérka prvý raz vošla do pekárne‚ videla som‚ že to znášajú ťažko. Ale museli si zvyknúť a aj ja som sa musela zmeniť a naučiť sa s nimi komunikovať. Hovoriť stručne a priamo. Bol to proces‚ ale dnes je tu veľmi dobrá atmosféra. Teraz sa mi dokonca občas zdá‚ že je zložitejšie robiť so ženami než s mužmi.“

Zdroj: Katarína Bukerová

Po skončení turistickej sezóny‚ keď už pekáreň nemusí byť otvorená sedem dní v týždni‚ sa Barbara stretáva s každým zamestnancom. Rodinné podniky sú podľa nej práve v tomto iné‚ majitelia sa vždy pozerajú na veci z dlhodobého výhľadu.

„Nezaujíma ma len zisk v tomto roku‚ chcem vedieť‚ čo s pekárňou bude o desať rokov‚ lebo ju plánujem zanechať synom. Som veľmi pyšná na tento podnik a na to‚ čo moja rodina dosiahla. Cítim aj silný pocit zodpovednosti‚ ale je to pre mňa skôr pozitívne ako negatívne. Väčšina pekárov je tu od učňovských čias a zostanú u nás do dôchodku. Viem však‚ že sú tu spokojní a cítia sa na- ozaj súčasťou podniku Schmidl. Viete‚ keď niekto denne dochádza do práce 45 minút autom ako niektorí naši zamestnanci‚ tak to musí mať rád. Inak by tu nebol.“

Ako sa z čiernej lode stane biela

Elegantná žena‚ ktorá nás so širokým úsmevom víta na palube výletnej lode MS Austria v prístave Krems‚ vyzerá na prvý pohľad ako stewardka. Hneď ako prehovorí‚ je jasné‚ že ide o mýlku. Z jej vystupovania sála rozhodnosť a z postoja muža povedľa v uniforme prvého dôstojníka cítiť‚ že má uňho prirodzenú autoritu...

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 26 368
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 070
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 768
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 569
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 428
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 187
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 129
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 041
  9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 005
  10. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 004

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nemajú nič, čo si nedopestujú. Život na lazoch je zložitý

Čo sa kachliar z Brdárky naučil od Siouxov.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

KOMENTÁRE

Politiku som si predstavovala inak

Dnes je politika, ak poviete, že ubližovať ľuďom pre inakosť nie je v poriadku.

Neprehliadnite tiež

Budujú prvý dom s vertikálnym porastom na fasáde

Podstatou projektu je to, že na fasáde domu budú rásť stromy, kríky a tráva, ktoré budú neoddeliteľnou súčasťou architektúry.

Ako efektívne sporiť na dôchodok

Pre Slovensko znamenajú švajčiarske dôchodky často spomínané klišé. Majú však ďaleko od reality. Dôvodom pritom nie je legislatívne prostredie, ale pasivita mladých, ktorí sa o svoju budúcnosť veľmi nestarajú.

Viedeň je mesto kongresov. Túto povesť si buduje dve storočia

Biznis model, ako sa stať svetovým lákadlom pre kongresy a konfrencie si Viedeň buduje 200 rokov.

Fotografie, ktoré povedia, čo nie je vidieť

Martin Baláž sa venuje sa reportážnej sociálnej fotografii. Témami aj spôsobom ich uchopenia sa vymyká svojim spolupútnikom, hoci nemá meno, ktoré by zacvendžalo.