Inovatívna modrotlač zo Slovenska

K modrotlači sa Matej Rabada prvý raz dostal v druhom ročníku na Škole úžitkového výtvarníctva v Ružomberku, kde študoval textilné výtvarníctvo, odbor textilná tlač. Tam sa naučil robiť so sieťotlačou.

„Spolupracoval som s modrotlačiarom Stanislavom Trnkom z Púchova, robili sme spolu polročné práce. Poslal nám rezervu, nazývanú tiež pap, teda kašovitú hmotu, ktorou sa pri farbení kryjú miesta, ktoré sa nemajú zafarbiť. My sme si vytvorili nejaké svoje vzory, natlačili sme si šatky a on nám ich nafarbil. Vtedy som si povedal, že táto technika je pomerne zložitá, ale zaujímavá,“ hovorí o prvých skúsenostiach s modrotlačou Dolnokubínčan Matej Rabada.

Napriek tomu, že ho lákala reklama a pôvodne chcel študovať grafiku, textilnému dizajnu zostal verný aj počas štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Učarovala mu najmä sieťotlač, ktorej sa venuje desať rokov.

Článok pokračuje pod video reklamou

PRE SLOVENSKO. Matej si spomína na to, ako raz boli z vysokej školy v nemeckom Frankfurte na veľtrhu Heimtextile, kde mali školy prezentačné stánky. „Prišli sme tam s tým, že ideme propagovať modrotlač ako tradičnú slovenskú techniku. Smial som sa, pretože na Slovensku vtedy touto technikou nikto nepracoval. Aj látky, ktoré sme ukazovali, boli z výroby Modrotisku Danzinger z Česka.“

Pritom táto technika pochádza z Číny a Japonska. Do Európy sa dostala vďaka holandským kupcom z Indie a cez Nemecko aj na naše územie.

Najstaršia zachovaná modrotlač u nás pochádza z Kremnice z roku 1783. Techniku modrotlače nahradila na Slovensku v polovici dvadsiateho storočia strojová výroba. Bola to rotačná tlač klasickými pigmentovými farbami v Bavlnárskych závodoch V. I. Lenina v Ružomberku, kde tlačili kilometre látky s modrotlačovým vzorom.

Stanislav Trnka, posledný tradičný modrotlačiar z Púchova, zomrel v roku 2010. Dnes sa remeslo po dedovi snaží obnoviť jeho vnuk Peter v Ivanke pri Dunaji, ktorý si rovnako ako M. Rabada sám zariadil modrotlačovú dielňu.

Na Slovensku tak aktuálne pôsobia dvaja mladí modrotlačiari, ale každý z nich je iný. Zatiaľ čo Peter pracuje s folklórnymi vzormi a tradičnými formami, ktoré aj sám vyrába, textilný dizajnér Matej skúša inovácie. „Snažím sa do modrotlače niečo priniesť, nechcem to robiť iba tradične. Mám aj klasické vzory, ktoré som prekreslil z drevených foriem na pauzáky, aj vlastné prírodné vzory,“ ukazuje svoju tvorbu mladý absolvent VŠVU.

Zdroj: Mária Benčatová

EXPERIMENT SO SIEŤOTLAČOU. M. Rabada nepochádza z modrotlačiarskej rodiny, preto ani nezdedil drevené formy, s ktorými sa modrotlač pôvodne vyrábala. Spolupracovníčke Profitu pri svojom rozprávaní poukazoval pár starých foriem na modrotlač, ktoré našla jedna pani v škatuli na povale a darovala mu ich. Múzeá majú kvantá foriem, ale nemôžu ich poskytnúť tlačiarom. Ak by si ich dal vyrobiť, boli by zrejme úplne tradičné. Ale v súčasnosti by už ťažko našiel niekoho, kto by mu vedel urobiť jemný vzor z klinčekov a plieškov. Navyše by to vyšlo draho.

Matej preto stavil na inú kartu. „Niekto vraví, že so sieťotlačou nevzniká tradičná modrotlač, pretože to už nerobím ručne. Stále je to však originálna robota, len trošku zrýchlená. Aj keby modrotlač takto neupadla a nezanikla, tak svojím vlastným vývojom by sa k sieťotlači napokon aj tak dostala,“ vraví dizajnér.

Šablóny si nepripravuje sám, hoci postup detailne ovláda, ale ich výrobu zadáva reklamným agentúram. Je to klasická sieťotlač, len pri nej nevyužíva pigmentové farby, ale tradičný pap. Výhodou je, že M. Rabada dokáže sieťotlač kombinovať s čímkoľvek. Nie všetci sú totiž spokojní s modro-bielou farebnosťou. Niekto chce síce robiť s modrotlačou, ale nechce mať celú kolekciu iba dvojfarebnú. V tom prípade ju Matej dokáže doplniť aj inými farbami.

DIELŇA V PÁRNICI. Počas štúdia na VŠVU farbil Matej v pivnici na priváte a uvažoval, kde si zriadi dielňu. Mladý študent plánoval najprv prenájom priestoru v Bratislave alebo okolí. Ale pretože dielňa má svoje špecifiká, napríklad zabudovanú nádrž nazývanú kypa, bola by to preňho veľká a neistá investícia. Rozhodol sa preto osloviť viacero starostov, aby našiel vyhovujúci priestor...

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P9F na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P9F na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  9. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 45 531
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 407
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 11 699
  4. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 10 432
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 10 062
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 697
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 6 854
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 564
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 212
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 802

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kočner posielal z väzenia lístočky, zaistila ich NAKA

Súd bude rozhodovať o návrhu na sprísnenie väzby pre Kočnera.

Píše Ivan Mikloš

Priznám sa, mám veľké obavy (píše Ivan Mikloš)

Bojím sa toho istého, čoho Steven Pinker.

DOMOV

Radoslav Procházka má kandidovať na ústavného sudcu

Procházka svoju kandidatúru nepotvrdil.

Neprehliadnite tiež

Darčeky sa sypú (aj) z e-shopov

Mnohé e-shopy začali kampaň pred sviatkami skôr.

Všetko môžu vidieť, počuť, ohmatať. Učenie zážitkom, nenudí

Montessori postupy „skúšala“ najprv doma na dcére.

Loď Noe je pre nich ako člen rodiny

Manželov Šulcovcov pozná na Baťovom kanáli každý