Päťdesiat odtieňov polotovaru v kuchyni

Patríte k nim tiež? „Tie pirohy sú z prášku, zmrazené alebo ich pripravujete v kuchyni?“ pýtajú sa stravovací nedôverčivci, hneď ako vkročia do reštaurácie. Už myšlienka, že by sa jedlo čo len stretlo s polotovarom, ich odrádza. Aj keby to na jeho chuti napokon vôbec nevedeli rozoznať.

Polotovarov‚ ktoré sú v gastronomickom biznise známe ako convenience food (pohodlné potraviny)‚ sa niekedy stránime viac než prídavných látok v potravinách. V oboch prípadoch hádžeme všetko do jedného vreca‚ hoci nie je éčko ako éčko a rovnako nie je polotovar ako polotovar. Vyhlasujeme, že ani jedno do dobrej kuchyne nepatrí. Spotreba polotovarov i éčok je pritom vysoká. Stačí sa pozrieť, ako ich výrobcovia a distribútori ekonomicky prekvitajú.

ZAČNEME OD UDICE? Hosť by tomu povedal polotovar, profesionál hovorí o „konveniens“. Ten prvý má na mysli polodohotovené porcie i prípravky, z ktorých sa jedlo vyčaruje ako šibnutím čarovného prútika. Ten druhý ale vie, že hranice sú pružné. Anglický výraz „convenience“ sa prekladá ako pohodlie či vymoženosť. Convenience food znamená mrazené, konzervované a dehydrované potraviny a potraviny na rýchlu úpravu. Je to omáčka v prášku, ale aj konzervované ošúpané paradajky, bez ktorých si taliansku kuchyňu nevieme ani predstaviť. Poctivé mrazené lístkové cesto i rybie prsty. Bujónová kocka aj očistené zemiaky v desaťkilovom vreci.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Nechcel by som, aby sa convenience z kuchyne celkom vytratilo. Znamenalo by to návrat zbytočnej ne- efektívnej driny. Keď sme kedysi potrebovali pár porcií kačaciny, museli sme si hydinu najprv ošklbať, vypitvať a naporciovať. Alebo načistiť za vagón zeleniny, samozrejme, s veľkými stratami na hmotnosti‚“ nechal sa počuť odborný poradca filmu Obsluhoval jsem anglického krále, odborník na gastronómiu a pedagóg Václav Šmíd. Ako však dodal, príprava jedla by už ďalej mala pokračovať v kuchárovej ručnej réžii.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P9E na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P9E na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 080
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 310
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 985
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 596
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 7 343
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 364
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 6 044
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 5 395
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 3 586
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 2 998

Hlavné správy zo Sme.sk

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

STĹPČEK OSMELENÉ

Len nevyspatý rodič je dobrý rodič

Deti prežijú len vďaka tomu, že ich rodičia nespia.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.