Päťdesiat odtieňov polotovaru v kuchyni

Patríte k nim tiež? „Tie pirohy sú z prášku, zmrazené alebo ich pripravujete v kuchyni?“ pýtajú sa stravovací nedôverčivci, hneď ako vkročia do reštaurácie. Už myšlienka, že by sa jedlo čo len stretlo s polotovarom, ich odrádza. Aj keby to na jeho chuti napokon vôbec nevedeli rozoznať.

Polotovarov‚ ktoré sú v gastronomickom biznise známe ako convenience food (pohodlné potraviny)‚ sa niekedy stránime viac než prídavných látok v potravinách. V oboch prípadoch hádžeme všetko do jedného vreca‚ hoci nie je éčko ako éčko a rovnako nie je polotovar ako polotovar. Vyhlasujeme, že ani jedno do dobrej kuchyne nepatrí. Spotreba polotovarov i éčok je pritom vysoká. Stačí sa pozrieť, ako ich výrobcovia a distribútori ekonomicky prekvitajú.

ZAČNEME OD UDICE? Hosť by tomu povedal polotovar, profesionál hovorí o „konveniens“. Ten prvý má na mysli polodohotovené porcie i prípravky, z ktorých sa jedlo vyčaruje ako šibnutím čarovného prútika. Ten druhý ale vie, že hranice sú pružné. Anglický výraz „convenience“ sa prekladá ako pohodlie či vymoženosť. Convenience food znamená mrazené, konzervované a dehydrované potraviny a potraviny na rýchlu úpravu. Je to omáčka v prášku, ale aj konzervované ošúpané paradajky, bez ktorých si taliansku kuchyňu nevieme ani predstaviť. Poctivé mrazené lístkové cesto i rybie prsty. Bujónová kocka aj očistené zemiaky v desaťkilovom vreci.

„Nechcel by som, aby sa convenience z kuchyne celkom vytratilo. Znamenalo by to návrat zbytočnej ne- efektívnej driny. Keď sme kedysi potrebovali pár porcií kačaciny, museli sme si hydinu najprv ošklbať, vypitvať a naporciovať. Alebo načistiť za vagón zeleniny, samozrejme, s veľkými stratami na hmotnosti‚“ nechal sa počuť odborný poradca filmu Obsluhoval jsem anglického krále, odborník na gastronómiu a pedagóg Václav Šmíd. Ako však dodal, príprava jedla by už ďalej mala pokračovať v kuchárovej ručnej réžii.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 741
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 780
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 6 602
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 540
  5. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 6 504
  6. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 347
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 974
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 217
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 737
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 057

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žena, ktorá prežila Mengeleho pokusy, koncentrák aj pochod smrti

Viola Fischerová zomrela vo štvrtok vo veku 94 rokov.

TECH

Mesiac som žil v inteligentnej domácnosti. A takto to dopadlo

Inteligentná domácnosť je drahá. Slovenským príkazom zatiaľ nerozumie.

KOMENTÁRE

A vy ste kedy naposledy mysleli na zeleninu?

Kauza dusičnany nám hovorí viac o nás ako o obchodných reťazcoch.

Neprehliadnite tiež

Digitálny nomádi pôsobia ako novodobí boháči

Silviu na Bali priviedlo surfovanie, Adam sa presúva za učením sa jazykov, Kristína pre pracovné príležitosti, Zuzanu láka multikultúrna rozmanitosť sveta a manželia Šoralovci v exotike čerpajú energiu a nápady.

Etickí hackeri sa spájajú v biznise

Bezpečnosť na internete je z roka na rok väčšia téma. Systémy a aplikácie aj tých najväčších IT spoločností sú čoraz zložitejšie a zraniteľnejšie.

Bezpečnosť, ktorá sa rodí v absolútnej slobode

Pavol Lupták nie je zaujímavý iba tým, že postavil svoj biznis na hackovaní – prienikoch do rôznych bezpečnostných systémov.

Na našom trhu pôsobia firmy, ktoré ponúkajú klientom riešenia založené na hackovaní

Medzi nimi aj spoločnosť Citadelo, ktorá sa ako jedna z mála špecializuje na bezpečnosť priemyselných komplexov.