SME
Štvrtok, 25. apríl , 2019

Žije vo vlastnom vinohrade a robí vinárske remeslo

Je rodák z veľkomesta, ale život si začal budovať na vidieku už na vysokej škole. Michal Bažalík žije vo svojom vinohrade a robí vinárske remeslo – poctivo a od piky, bez investícií a úverov.

Kedysi sníval o tom, že si postaví hrad, a preto chcel ísť študovať architektúru. „Začal som sa učiť kresliť a vtedy som pochopil, že toto mi asi nepôjde. Potom som sa dozvedel, že sa v Brne dá študovať vinárstvo a vinohradníctvo, a povedal som si, toto by sa mohlo do života hodiť,“ hovorí Michal Bažalík, mladý svätojurský vinár a dnes už absolvent Mendelovej univerzity v Brne.

Jeho „hradom“ sa stala malá drevená ekostavba s jednou miestnosťou a príslušenstvom. Stojí na okraji jeho vinohradu na slnečnom, južnom svahu Svätého Jura, mestečka neďaleko Bratislavy. Michal má ešte len 25 rokov, ale víno z tohto miesta sa už stihlo prebojovať k najviac oceňovaným medzi miestnymi vinármi.

Článok pokračuje pod video reklamou

DOBRÝ ROČNÍK. Ako sa tak prechádza pomedzi rady svojho viniča, pochvaľuje si, že aj po tomto lete, mimoriadne bohatom na suchá, vinohrad vydá vynikajúcu úrodu. „Toho roku je hrozno naozaj krásne. V polovici septembra bolo zrelšie ako to najzrelšie z minulého roka,“ opisuje prednosti tohtoročného nezvyčajného leta.

Občas síce po dlhých suchách napršalo a vtedy zvykli šupky popraskať, ale on mal vraj takých strapcov iba pár. Starý vinič má hlboké korene a preto sa jeho vinohrad stále zelení na svahu, kde slnko ostatnú zeleň spálilo.

A aké bude tohtoročné víno? „Hrozno je zrelé a sladké, ale dôležité je odhadnúť vo víne ten správny pomer medzi kyselinami a cukornatosťou,“ opisuje. Na vysvetlenie, cukor sa pri kvasení mení na alkohol, a tak tohtoročné víno môže byť správne alkoholické a sladké zároveň.

„Veltlín by som chcel mať sýty, alkoholický a tomu budem prispôsobovať výrobu.“ Správny vinár teda volí postup výroby každý rok, pri každej odrode zvlášť, už pri prehliadke vinohradu. Víno M. Bažalíka je zvláštne aj tým, že do neho nezvykne dodávať nič, ani keď je sezóna skúpa. „Minulý rok hrozno poriadne nedozrelo, ale ja som nechcel pridávať cukor, robil som ľahké, málo alkoholické, suché, skôr kyslé vína,“ opisuje.

DIPLOMOVKA VO FĽAŠI. Prvé víno vyrobil ešte ako študent vinárskeho odboru na Záhradníckej fakulte v Lednici Mendelovej univerzity v Brne. Najskôr obrábal iba desať árov z polhektárového vinohradu, ktorý vo Svätom Jure jeho otec kedysi výhodne kúpil. Pred dvoma rokmi ponúkal v čase otvorených pivníc okrem iných vín aj silván – svoju diplomovú prácu.

Medzitým si dokúpil 35 árov a ďalšie si prenajal. „Som dieťa z klasickej mestskej rodiny a keďže som nemal predkov vinárov, mohol som slobodne experimentovať. Hoci neviem, možno by som to mal robiť viac tak, ako sa to robiť má,“ hovorí. Experimenty sa nevzťahujú len na ten pomer štiav a chutí v príslušnom druhu vína, ale aj na ekologickú výrobu.

Zdroj: Maňo Štrauch

BIZNIS, POTOM POHODLIE. Od väčšiny ostatných mladých vinárov, ktorí sa rozhodli usadiť na svahoch Malých Karpát a vyskúšať si to s vínom, sa líši tým, že si nekúpil vinársky dom na hypotéku na začiatku svojho podnikania. Nezačal teda investíciou do pohodlia na dlh, investoval radšej do kúpy ďalších vinohradov. „Z výroby vína vieme s manželkou vyžiť, lebo nemáme vysoké nároky,“ priznáva sa. Minulý rok vyrobil tritisíc fliaš a z tohtoročnej úrody by chcel mať desaťtisíc. Prenajal si ďalšie vinice a na budúci rok plánuje obrobiť už 1,8 hektára. Cieľom však nie je expandovať donekonečna.

„Nechcem vystúpiť na fabrické množstvá, ale chcel by som skôr neustále zvyšovať kvalitu,“ vysvetľuje. Má klasické miestne odrody – rizlingy a veltlín, ale aj vzácnu tradičnú odrodu silván, ktorého sú v Jure už len tri hektáre. „Aj v rámci Malokarpatskej vínnej cesty je toto miesto výnimočné. Orientáciou svahov, žulovým podložím, vďaka ktorému má víno tú správnu štruktúru, telo. Neďaleké šúrske mokrade spôsobujú, že tu na hrozne občas vzniká rovnaký efekt ako v Tokaji, keď botrytída zaschne na povrchu bobuliek, sám som pár takých strapcov našiel,“ opisuje výnimočnosť miestnych viníc.

REÁLNY PLÁN. Vie presne, ako chce s podnikaním pokračovať – má cieľ a ten nepredstavuje slogan: chcem byť veľmi bohatý. „Chcem mať víno zo svojej vinice, chcem ho robiť vo vlastných priestoroch a mať stabilný príjem, ktorý uživí rodinu,“ vysvetľuje. Určite nepatrí k ľuďom, ktorých po čase omrzí romantika v nepohode a zamestná sa vo veľkej firme.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P8V na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P8V na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spready a poplatky pri obchodovaní
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu
  3. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  7. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  1. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  2. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  3. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  5. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  6. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  7. Od mája sa mení definícia kilogramu
  8. Spready a poplatky pri obchodovaní
  9. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  10. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 24 608
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 7 998
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 797
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 5 652
  5. Od mája sa mení definícia kilogramu 5 651
  6. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 339
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 427
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 099
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 414
  10. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 2 020

Hlavné správy zo Sme.sk

Penta ohrdla ponuku štátu, že kúpi jej nemocnicu

Vyberá si len hrozienka z koláča, vraví o finančnej skupine premiér Pellegrini.

Vizualizácia priestorov novej nemocnice Penty na bratislavských Boroch.
Dnes píše Matúš Ritomský

A fašiangy nie sú cez čiaru?

Čo ukázala kauza „Gender swap“.

Publicista Matúš Ritomský.
Prezident Československej socialistickej republiky Gustáv Husák.

Sagan odletel do Monaka. Chce si oddýchnuť a načerpať sily

Zmenil plány a na Liege - Bastogne - Liege sa nepredstaví.

Peter Sagan.

Neprehliadnite tiež

Pre českú značku vyrába batohy z kozej kože mladý Ind

Na cestách našiel seba aj inšpiráciu pre podnikanie.

Lukáš Matějček

Desať vyšetrení z jednej skúmavky a systém platí menej za liečbu

Zo zákulisia podnikania v laboratórnej diagnostike.

Pôžitkársky ponor do čiernočiernej tmy, kde sa víno rozvinie

Tibor Kiss je autorom myšlienky degustácie potme.

Rakúska rezervácia sa pýši titulom prvý región čítania prírody

Príbehy podnikania v súlade s prírodou v Alpách.

Kaplnka na Lachtale

Jedlo môžeme chápať ako investíciu do seba

Dušan Plichta má úspech s firmou, ktorá vyrába funkčné potraviny.

Dušan Plichta