Žije vo vlastnom vinohrade a robí vinárske remeslo

Je rodák z veľkomesta, ale život si začal budovať na vidieku už na vysokej škole. Michal Bažalík žije vo svojom vinohrade a robí vinárske remeslo – poctivo a od piky, bez investícií a úverov.

Kedysi sníval o tom, že si postaví hrad, a preto chcel ísť študovať architektúru. „Začal som sa učiť kresliť a vtedy som pochopil, že toto mi asi nepôjde. Potom som sa dozvedel, že sa v Brne dá študovať vinárstvo a vinohradníctvo, a povedal som si, toto by sa mohlo do života hodiť,“ hovorí Michal Bažalík, mladý svätojurský vinár a dnes už absolvent Mendelovej univerzity v Brne.

Jeho „hradom“ sa stala malá drevená ekostavba s jednou miestnosťou a príslušenstvom. Stojí na okraji jeho vinohradu na slnečnom, južnom svahu Svätého Jura, mestečka neďaleko Bratislavy. Michal má ešte len 25 rokov, ale víno z tohto miesta sa už stihlo prebojovať k najviac oceňovaným medzi miestnymi vinármi.

Článok pokračuje pod video reklamou

DOBRÝ ROČNÍK. Ako sa tak prechádza pomedzi rady svojho viniča, pochvaľuje si, že aj po tomto lete, mimoriadne bohatom na suchá, vinohrad vydá vynikajúcu úrodu. „Toho roku je hrozno naozaj krásne. V polovici septembra bolo zrelšie ako to najzrelšie z minulého roka,“ opisuje prednosti tohtoročného nezvyčajného leta.

Občas síce po dlhých suchách napršalo a vtedy zvykli šupky popraskať, ale on mal vraj takých strapcov iba pár. Starý vinič má hlboké korene a preto sa jeho vinohrad stále zelení na svahu, kde slnko ostatnú zeleň spálilo.

A aké bude tohtoročné víno? „Hrozno je zrelé a sladké, ale dôležité je odhadnúť vo víne ten správny pomer medzi kyselinami a cukornatosťou,“ opisuje. Na vysvetlenie, cukor sa pri kvasení mení na alkohol, a tak tohtoročné víno môže byť správne alkoholické a sladké zároveň.

„Veltlín by som chcel mať sýty, alkoholický a tomu budem prispôsobovať výrobu.“ Správny vinár teda volí postup výroby každý rok, pri každej odrode zvlášť, už pri prehliadke vinohradu. Víno M. Bažalíka je zvláštne aj tým, že do neho nezvykne dodávať nič, ani keď je sezóna skúpa. „Minulý rok hrozno poriadne nedozrelo, ale ja som nechcel pridávať cukor, robil som ľahké, málo alkoholické, suché, skôr kyslé vína,“ opisuje.

DIPLOMOVKA VO FĽAŠI. Prvé víno vyrobil ešte ako študent vinárskeho odboru na Záhradníckej fakulte v Lednici Mendelovej univerzity v Brne. Najskôr obrábal iba desať árov z polhektárového vinohradu, ktorý vo Svätom Jure jeho otec kedysi výhodne kúpil. Pred dvoma rokmi ponúkal v čase otvorených pivníc okrem iných vín aj silván – svoju diplomovú prácu.

Medzitým si dokúpil 35 árov a ďalšie si prenajal. „Som dieťa z klasickej mestskej rodiny a keďže som nemal predkov vinárov, mohol som slobodne experimentovať. Hoci neviem, možno by som to mal robiť viac tak, ako sa to robiť má,“ hovorí. Experimenty sa nevzťahujú len na ten pomer štiav a chutí v príslušnom druhu vína, ale aj na ekologickú výrobu.

Zdroj: Maňo Štrauch

BIZNIS, POTOM POHODLIE. Od väčšiny ostatných mladých vinárov, ktorí sa rozhodli usadiť na svahoch Malých Karpát a vyskúšať si to s vínom, sa líši tým, že si nekúpil vinársky dom na hypotéku na začiatku svojho podnikania. Nezačal teda investíciou do pohodlia na dlh, investoval radšej do kúpy ďalších vinohradov. „Z výroby vína vieme s manželkou vyžiť, lebo nemáme vysoké nároky,“ priznáva sa. Minulý rok vyrobil tritisíc fliaš a z tohtoročnej úrody by chcel mať desaťtisíc. Prenajal si ďalšie vinice a na budúci rok plánuje obrobiť už 1,8 hektára. Cieľom však nie je expandovať donekonečna.

„Nechcem vystúpiť na fabrické množstvá, ale chcel by som skôr neustále zvyšovať kvalitu,“ vysvetľuje. Má klasické miestne odrody – rizlingy a veltlín, ale aj vzácnu tradičnú odrodu silván, ktorého sú v Jure už len tri hektáre. „Aj v rámci Malokarpatskej vínnej cesty je toto miesto výnimočné. Orientáciou svahov, žulovým podložím, vďaka ktorému má víno tú správnu štruktúru, telo. Neďaleké šúrske mokrade spôsobujú, že tu na hrozne občas vzniká rovnaký efekt ako v Tokaji, keď botrytída zaschne na povrchu bobuliek, sám som pár takých strapcov našiel,“ opisuje výnimočnosť miestnych viníc.

REÁLNY PLÁN. Vie presne, ako chce s podnikaním pokračovať – má cieľ a ten nepredstavuje slogan: chcem byť veľmi bohatý. „Chcem mať víno zo svojej vinice, chcem ho robiť vo vlastných priestoroch a mať stabilný príjem, ktorý uživí rodinu,“ vysvetľuje. Určite nepatrí k ľuďom, ktorých po čase omrzí romantika v nepohode a zamestná sa vo veľkej firme.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P8V na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P8V na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
          2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
          3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
          4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
          5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
          6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
          7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
          8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
          9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
          10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
          1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
          2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
          3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
          4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
          5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
          6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
          7. Kreditná karta – áno alebo nie
          8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
          9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
          10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
          1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 606
          2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 9 104
          3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 203
          4. Kreditná karta – áno alebo nie 7 999
          5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 709
          6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 279
          7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 248
          8. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 225
          9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 600
          10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 968

          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Dlhy by mal štát odpúšťať budúci rok. Náklady vyčísľujú

          Šéf SNS Andrej Danko spomína aj ďalší generálny pardon v Sociálnej poisťovni. Komore exekútorov sa to nepáči.

          PODCAST DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Liek existoval, aj tak ho takmer nechali umrieť

          Príbeh, ktorý opisuje slovenské zdravotníctvo.

          ŠPORT

          Takto Sagana často neuvidíte. Čudoval sa aj Svorada

          Trojnásobný majster sveta získal šiesty národný titul skvelým spôsobom.

          ŽENA

          Rozkvitnutá krása: Ako udržať rezané kvety čerstvé čo najdlhšie?

          Rezané kvety sú krásne, no nie trvácne.

          Neprehliadnite tiež

          Novodobý Nomád: Na motorke prebrázdil Afriku

          Sadol si na chrbát 50-ročnej čezety a plánoval ísť čo najďalej. Nakoniec navštívil 37 krajín a prejazdil vyše 45-tisíc kilometrov. Český programátor, 30-ročný Martin Magnusek vlani dokončil cestu po Afrike.

          Od piatich kamarátov k nadnárodnému vydavateľstvu

          Mali len dvadsať rokov, keď napísali prvú učebnicu.

          Cez mobil sa dá vybaviť aj hypotéka

          Banky čoraz viac svojich služieb presúvajú na internet.

          Podnikanie v Karibiku: Ručne a s láskou

          Na nenápadnom ostrove neďaleko venezuelského pobrežia stojí najstaršia továreň na spracovanie aloe vera na svete. Zamestnáva len niečo vyše stovky pracovníkov a ročne vyprodukuje približne milión výrobkov.

          Na pomedzí inšpiratívnych ciest

          Blíži sa inšpiratívna konferencia TEDxBratislava a PROFIT – inšpiratívny magazín bude tiež pri tom. Verím, že sa na pôde Slovenského národného divadla stretneme – už v nedeľu 1. júla.