Žije vo vlastnom vinohrade a robí vinárske remeslo

Je rodák z veľkomesta, ale život si začal budovať na vidieku už na vysokej škole. Michal Bažalík žije vo svojom vinohrade a robí vinárske remeslo – poctivo a od piky, bez investícií a úverov.

Kedysi sníval o tom, že si postaví hrad, a preto chcel ísť študovať architektúru. „Začal som sa učiť kresliť a vtedy som pochopil, že toto mi asi nepôjde. Potom som sa dozvedel, že sa v Brne dá študovať vinárstvo a vinohradníctvo, a povedal som si, toto by sa mohlo do života hodiť,“ hovorí Michal Bažalík, mladý svätojurský vinár a dnes už absolvent Mendelovej univerzity v Brne.

Jeho „hradom“ sa stala malá drevená ekostavba s jednou miestnosťou a príslušenstvom. Stojí na okraji jeho vinohradu na slnečnom, južnom svahu Svätého Jura, mestečka neďaleko Bratislavy. Michal má ešte len 25 rokov, ale víno z tohto miesta sa už stihlo prebojovať k najviac oceňovaným medzi miestnymi vinármi.

Článok pokračuje pod video reklamou

DOBRÝ ROČNÍK. Ako sa tak prechádza pomedzi rady svojho viniča, pochvaľuje si, že aj po tomto lete, mimoriadne bohatom na suchá, vinohrad vydá vynikajúcu úrodu. „Toho roku je hrozno naozaj krásne. V polovici septembra bolo zrelšie ako to najzrelšie z minulého roka,“ opisuje prednosti tohtoročného nezvyčajného leta.

Občas síce po dlhých suchách napršalo a vtedy zvykli šupky popraskať, ale on mal vraj takých strapcov iba pár. Starý vinič má hlboké korene a preto sa jeho vinohrad stále zelení na svahu, kde slnko ostatnú zeleň spálilo.

A aké bude tohtoročné víno? „Hrozno je zrelé a sladké, ale dôležité je odhadnúť vo víne ten správny pomer medzi kyselinami a cukornatosťou,“ opisuje. Na vysvetlenie, cukor sa pri kvasení mení na alkohol, a tak tohtoročné víno môže byť správne alkoholické a sladké zároveň.

„Veltlín by som chcel mať sýty, alkoholický a tomu budem prispôsobovať výrobu.“ Správny vinár teda volí postup výroby každý rok, pri každej odrode zvlášť, už pri prehliadke vinohradu. Víno M. Bažalíka je zvláštne aj tým, že do neho nezvykne dodávať nič, ani keď je sezóna skúpa. „Minulý rok hrozno poriadne nedozrelo, ale ja som nechcel pridávať cukor, robil som ľahké, málo alkoholické, suché, skôr kyslé vína,“ opisuje.

DIPLOMOVKA VO FĽAŠI. Prvé víno vyrobil ešte ako študent vinárskeho odboru na Záhradníckej fakulte v Lednici Mendelovej univerzity v Brne. Najskôr obrábal iba desať árov z polhektárového vinohradu, ktorý vo Svätom Jure jeho otec kedysi výhodne kúpil. Pred dvoma rokmi ponúkal v čase otvorených pivníc okrem iných vín aj silván – svoju diplomovú prácu.

Medzitým si dokúpil 35 árov a ďalšie si prenajal. „Som dieťa z klasickej mestskej rodiny a keďže som nemal predkov vinárov, mohol som slobodne experimentovať. Hoci neviem, možno by som to mal robiť viac tak, ako sa to robiť má,“ hovorí. Experimenty sa nevzťahujú len na ten pomer štiav a chutí v príslušnom druhu vína, ale aj na ekologickú výrobu.

Zdroj: Maňo Štrauch

BIZNIS, POTOM POHODLIE. Od väčšiny ostatných mladých vinárov, ktorí sa rozhodli usadiť na svahoch Malých Karpát a vyskúšať si to s vínom, sa líši tým, že si nekúpil vinársky dom na hypotéku na začiatku svojho podnikania. Nezačal teda investíciou do pohodlia na dlh, investoval radšej do kúpy ďalších vinohradov. „Z výroby vína vieme s manželkou vyžiť, lebo nemáme vysoké nároky,“ priznáva sa. Minulý rok vyrobil tritisíc fliaš a z tohtoročnej úrody by chcel mať desaťtisíc. Prenajal si ďalšie vinice a na budúci rok plánuje obrobiť už 1,8 hektára. Cieľom však nie je expandovať donekonečna.

„Nechcem vystúpiť na fabrické množstvá, ale chcel by som skôr neustále zvyšovať kvalitu,“ vysvetľuje. Má klasické miestne odrody – rizlingy a veltlín, ale aj vzácnu tradičnú odrodu silván, ktorého sú v Jure už len tri hektáre. „Aj v rámci Malokarpatskej vínnej cesty je toto miesto výnimočné. Orientáciou svahov, žulovým podložím, vďaka ktorému má víno tú správnu štruktúru, telo. Neďaleké šúrske mokrade spôsobujú, že tu na hrozne občas vzniká rovnaký efekt ako v Tokaji, keď botrytída zaschne na povrchu bobuliek, sám som pár takých strapcov našiel,“ opisuje výnimočnosť miestnych viníc.

REÁLNY PLÁN. Vie presne, ako chce s podnikaním pokračovať – má cieľ a ten nepredstavuje slogan: chcem byť veľmi bohatý. „Chcem mať víno zo svojej vinice, chcem ho robiť vo vlastných priestoroch a mať stabilný príjem, ktorý uživí rodinu,“ vysvetľuje. Určite nepatrí k ľuďom, ktorých po čase omrzí romantika v nepohode a zamestná sa vo veľkej firme.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P8V na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P8V na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 18 938
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 13 377
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 11 759
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 394
  5. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  6. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 656
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 394
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 138
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 023
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 776

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zločin v priamom prenose. Súd popísal kauzu nástenka

Aktéri kauzy mali podľa súdu politické krytie.

Dobré ráno

Dobré ráno: Nástenkový tender nebol ani na tej nástenke

Čo ukázali súdne dokumenty.

Stĺpček Petra Schutza

Nástenka sa stala súčasťou legendy len akosi omylom

Odkaz na úradnú tabuľu kdesi na rezortnej chodbe má svoje univerzálne využitie.

Neprehliadnite tiež

Cez sklady v Hamburgu dodnes prechádza tretina svetového obchodu s kobercami a významný objem kakaa a kávy

Speicherstadt sa stal významnou súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček
Ilustračná fotografia.

Mladí Slováci našli dieru na trhu. Mlieko robia z maku, orechov a semien

Najnovšie prišli s receptúrou na mandľový jogurt.

Miroslav Belica a Zuzana Svoreňová