Ako sa rodí koňak

„Koňak vás učí napredovať premyslene, ale pomaly. Ak v honbe za rýchlym ziskom urobíte zbytočnú chybu, vaše meno a značku to navždy poznačí‚“ hovorí pre Profit Laurent Lhéraud‚ dedič francúzskeho koňakového impéria. Tvrdí‚ že netrpezlivosť znamená pre podnikateľa v tejto brandži istú smrť.

Večera u Lhéraudovcov vašou predstavou o bontóne slušne zatrasie. Na panstve z desiateho storočia sa aj dnes o hosťa starajú tak, ako keby bol kráľom. Zásteru si opáše sedemdesiattriročná pani domu‚ ktorej sa tu hovorí „Madame Lhéraud“.

V úlohe asistenta šéfkuchára jej sekunduje vnučka Anne-Sophie. A čašníkmi sú chlapi, ktorí pracujú na statku. Babka s vnučkou si celý večer nesadnú. Podľa dávno uchovávaných rodinných receptov vytvárajú jedno umelecké dielo za druhým. Fois gras s koňakom Grande Champagne 1959, carpaccio z lososa, ustrice Lhéraud, steak z bio kravy od susedov, fazuľka, ktorú pani sama sadila, zbierala, sušila aj varila. Všetko poprášia vlastnoručne nazbieranou hľuzovkou, na ktorú „poľujú“ v lese za statkom.

Článok pokračuje pod video reklamou

U Lhéraudovcov má luxus zvláštne prirodzenú tvár. Porcelánový servis, strieborný príborník a vzácny krištáľ z presláveného dizajnérskeho domu Lalique vnímate ako bežné stolovacie maniere. Ustrice so storočným koňakom tu jedia bez teatrálnych gest, ako niekde inde rožok s kakaom.

OD SVITU DO MRKU. „Pracujeme od šiestej ráno do siedmej večer. Šesť dní zo siedmich. Nemáme čas na záhaľky či pravidelné oslavy. Ale keď vypneme, užívame si život na maximum. Veď čo je dôležitejšie, ako tešiť ľudí vo svojom okolí?“ hovorí päťdesiatročný Laurent Lhéraud, ktorý je v rodinnom podniku hlavný enológ – vie všetko o mikrobiológii, fyzike, chémii a technológii spracovania hrozna.

Sprevádza nás sám LAURENT LHÉRAUDZdroj: Barbora Jakubová

Každý z nás má v živote problémy‚ u Lhéraudovcov však nie sú stredobodom vesmíru. „Deťom odmalička vštepujeme optimizmus a umenie užívať si každý deň. Mnohí ľudia si nevedia užívať jedlo a keď zaznie hudba, odmietajú tancovať. Stretnú sa so vzácnym priateľom a namiesto toho, aby ďakovali za jeho prítomnosť, spustia: Mojej mame sa zhoršil krvný tlak, otec už nevládze na koleno. Život im uteká medzi prstami‚“ konštatuje L. Lhéraud.

Tvrdí, že u nich doma sa neprejedajú ani nadmerne nepijú. Radšej si v menších množstvách vychutnávajú jedlá a nápoje, ktoré premenia stolovanie na výnimočný zážitok. „Počas degustácie v New Yorku nás vzal hostiteľ na večeru do svojho obľúbeného podniku. V menu mali iba hamburgery – mix žemle, mletého mäsa, šalátu, syra a omáčky. Vážim si čisté hodnotné chute. V tej gebuzine som žiadnu nenašiel‚“ rozpráva o nemilom zážitku.

Oni si všetku zeleninu pestujú vo vlastnej záhrade. Hovädzie mäso kupujú od suseda a rosé majú od výrobcu z Provensálska. „Skvelý chlapík. S manželkou po hektických rokoch v Paríži so všetkým ,praštili‘ a vybrali sa na juh vyrábať jedno z najlepších ružových vín vo Francúzsku. Nejde o etiketu a značku, ale o kvalitu, ktorá sa skrýva vnútri. O tom luxus v skutočnosti je‚“ objasňuje nám svoj postoj L. Lhéraud.

UBERTE PLYN. V biznise sa podľa neho netreba ponáhľať. Obchod s koňakom nepozná okamžité zárobky. To, čo vytvoríte dnes, zúročí až generácia‚ ktorá príde po vás. „Produkt či službu musíte vyšperkovať do stavu, aby boli skutočne žiaduce. Je to ako s nevestou. Ak už na prvý pohľad nie je nádherná, koľko mužov by ju chcelo za ženu? Ale keď z nej vyžaruje krása a pripravenosť, všetci sa o ňu pobijú‚“ argumentuje.

Alfou a omegou je preňho citlivý výber dodávateľov a partnerov. „V súkromí tých pravých priateľov spočítate na dlani. V biznise je to rovnaké. Môžete si k sebe zobrať iba človeka, na ktorého sa môžete dvadsaťštyri hodín denne spoľahnúť. Ľudí, ktorí neuznávajú vaše hodnoty, treba okamžite poslať preč.“

GUY LHÉRAUDZdroj: Cognac Lhéraud

Dobrý šéf musí podľa neho dokonale ovládať svoje remeslo: „Nemohol by som riadiť hospodárstvo bez toho, aby som vedel, nakoľko je ktorá práca náročná, koľko potu a úsilia je na ňu potrebné‚“ vysvetľuje L. Lhéraud. Tvrdí‚ že ten‚ kto nepozná každý krok výrobného procesu, nebude nikdy dobrým šéfom.

„Keď u nás vo firme prežívajú zamestnanci smútok, cítim ho tiež. Keď sa radujú, radujem sa tiež. Človek, ktorý pre mňa pracuje s vášňou a oddane, je pre mňa ako syn. Hovoríme – ak s nami prežijete prvý rok, budete u nás do konca života.“

NAD ZLATO. Rod Lhéraudovcov sa do dedinky Lasdoux v regióne Cognac presídlil už v roku 1680. Vtedy tu Alexander Lhéraud začal obrábať pôdu a sadiť vinič. Časť vyrobeného koňaku uskladňoval vo vlastných pivniciach, zvyšok predával väčším producentom.

„Môj pradedo a dedo patrili zároveň k najväčším obchodníkom s prascami v regióne Charente. Cez druhú svetovú vojnu dodával dedo partizánom mäso, aby mali čo jesť. Udal ho však vlastný syn. Pradedo vtedy zaňho Nemcom ponúkol výkupné a dal im na výber – berte si zlato alebo koňak. Našťastie siahli po zlate‚“ usmieva sa Laurent...

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P7P na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P7P na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 330
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 835
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 990
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 605
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 8 985
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 372
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 5 010
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 749
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 377
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 375

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hamšík vypadol z Ancelottiho zostavy, o odchode neuvažuje

Nerozumiem, odkiaľ tieto správy pochádzajú, odbil tvrdenia agent Petráš.

Blog Radovana Bránika

Synovia Detvy, Bytes a ďalší z kola von

Ľudia z pozadia firmy BYTES sa v obave z negatívnej publicity ozvali.

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.