Ako sa rodí koňak

„Koňak vás učí napredovať premyslene, ale pomaly. Ak v honbe za rýchlym ziskom urobíte zbytočnú chybu, vaše meno a značku to navždy poznačí‚“ hovorí pre Profit Laurent Lhéraud‚ dedič francúzskeho koňakového impéria. Tvrdí‚ že netrpezlivosť znamená pre podnikateľa v tejto brandži istú smrť.

Večera u Lhéraudovcov vašou predstavou o bontóne slušne zatrasie. Na panstve z desiateho storočia sa aj dnes o hosťa starajú tak, ako keby bol kráľom. Zásteru si opáše sedemdesiattriročná pani domu‚ ktorej sa tu hovorí „Madame Lhéraud“.

V úlohe asistenta šéfkuchára jej sekunduje vnučka Anne-Sophie. A čašníkmi sú chlapi, ktorí pracujú na statku. Babka s vnučkou si celý večer nesadnú. Podľa dávno uchovávaných rodinných receptov vytvárajú jedno umelecké dielo za druhým. Fois gras s koňakom Grande Champagne 1959, carpaccio z lososa, ustrice Lhéraud, steak z bio kravy od susedov, fazuľka, ktorú pani sama sadila, zbierala, sušila aj varila. Všetko poprášia vlastnoručne nazbieranou hľuzovkou, na ktorú „poľujú“ v lese za statkom.

Článok pokračuje pod video reklamou

U Lhéraudovcov má luxus zvláštne prirodzenú tvár. Porcelánový servis, strieborný príborník a vzácny krištáľ z presláveného dizajnérskeho domu Lalique vnímate ako bežné stolovacie maniere. Ustrice so storočným koňakom tu jedia bez teatrálnych gest, ako niekde inde rožok s kakaom.

OD SVITU DO MRKU. „Pracujeme od šiestej ráno do siedmej večer. Šesť dní zo siedmich. Nemáme čas na záhaľky či pravidelné oslavy. Ale keď vypneme, užívame si život na maximum. Veď čo je dôležitejšie, ako tešiť ľudí vo svojom okolí?“ hovorí päťdesiatročný Laurent Lhéraud, ktorý je v rodinnom podniku hlavný enológ – vie všetko o mikrobiológii, fyzike, chémii a technológii spracovania hrozna.

Sprevádza nás sám LAURENT LHÉRAUDZdroj: Barbora Jakubová

Každý z nás má v živote problémy‚ u Lhéraudovcov však nie sú stredobodom vesmíru. „Deťom odmalička vštepujeme optimizmus a umenie užívať si každý deň. Mnohí ľudia si nevedia užívať jedlo a keď zaznie hudba, odmietajú tancovať. Stretnú sa so vzácnym priateľom a namiesto toho, aby ďakovali za jeho prítomnosť, spustia: Mojej mame sa zhoršil krvný tlak, otec už nevládze na koleno. Život im uteká medzi prstami‚“ konštatuje L. Lhéraud.

Tvrdí, že u nich doma sa neprejedajú ani nadmerne nepijú. Radšej si v menších množstvách vychutnávajú jedlá a nápoje, ktoré premenia stolovanie na výnimočný zážitok. „Počas degustácie v New Yorku nás vzal hostiteľ na večeru do svojho obľúbeného podniku. V menu mali iba hamburgery – mix žemle, mletého mäsa, šalátu, syra a omáčky. Vážim si čisté hodnotné chute. V tej gebuzine som žiadnu nenašiel‚“ rozpráva o nemilom zážitku.

Oni si všetku zeleninu pestujú vo vlastnej záhrade. Hovädzie mäso kupujú od suseda a rosé majú od výrobcu z Provensálska. „Skvelý chlapík. S manželkou po hektických rokoch v Paríži so všetkým ,praštili‘ a vybrali sa na juh vyrábať jedno z najlepších ružových vín vo Francúzsku. Nejde o etiketu a značku, ale o kvalitu, ktorá sa skrýva vnútri. O tom luxus v skutočnosti je‚“ objasňuje nám svoj postoj L. Lhéraud.

UBERTE PLYN. V biznise sa podľa neho netreba ponáhľať. Obchod s koňakom nepozná okamžité zárobky. To, čo vytvoríte dnes, zúročí až generácia‚ ktorá príde po vás. „Produkt či službu musíte vyšperkovať do stavu, aby boli skutočne žiaduce. Je to ako s nevestou. Ak už na prvý pohľad nie je nádherná, koľko mužov by ju chcelo za ženu? Ale keď z nej vyžaruje krása a pripravenosť, všetci sa o ňu pobijú‚“ argumentuje.

Alfou a omegou je preňho citlivý výber dodávateľov a partnerov. „V súkromí tých pravých priateľov spočítate na dlani. V biznise je to rovnaké. Môžete si k sebe zobrať iba človeka, na ktorého sa môžete dvadsaťštyri hodín denne spoľahnúť. Ľudí, ktorí neuznávajú vaše hodnoty, treba okamžite poslať preč.“

GUY LHÉRAUDZdroj: Cognac Lhéraud

Dobrý šéf musí podľa neho dokonale ovládať svoje remeslo: „Nemohol by som riadiť hospodárstvo bez toho, aby som vedel, nakoľko je ktorá práca náročná, koľko potu a úsilia je na ňu potrebné‚“ vysvetľuje L. Lhéraud. Tvrdí‚ že ten‚ kto nepozná každý krok výrobného procesu, nebude nikdy dobrým šéfom.

„Keď u nás vo firme prežívajú zamestnanci smútok, cítim ho tiež. Keď sa radujú, radujem sa tiež. Človek, ktorý pre mňa pracuje s vášňou a oddane, je pre mňa ako syn. Hovoríme – ak s nami prežijete prvý rok, budete u nás do konca života.“

NAD ZLATO. Rod Lhéraudovcov sa do dedinky Lasdoux v regióne Cognac presídlil už v roku 1680. Vtedy tu Alexander Lhéraud začal obrábať pôdu a sadiť vinič. Časť vyrobeného koňaku uskladňoval vo vlastných pivniciach, zvyšok predával väčším producentom.

„Môj pradedo a dedo patrili zároveň k najväčším obchodníkom s prascami v regióne Charente. Cez druhú svetovú vojnu dodával dedo partizánom mäso, aby mali čo jesť. Udal ho však vlastný syn. Pradedo vtedy zaňho Nemcom ponúkol výkupné a dal im na výber – berte si zlato alebo koňak. Našťastie siahli po zlate‚“ usmieva sa Laurent...

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P7P na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P7P na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
          2. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
          3. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
          4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
          5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
          6. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
          7. Keď Slováci krotia morský vietor
          8. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
          9. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
          10. Máte už program pre deti na túto sobotu?
          1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
          2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
          3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
          4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
          5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
          6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
          7. Všetko, čo rodiny milujú
          8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
          9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
          10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
          1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 23 899
          2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 15 953
          3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 259
          4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 7 387
          5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 141
          6. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 237
          7. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 5 147
          8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 4 968
          9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 3 587
          10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 201

          Hlavné správy zo Sme.sk

          SVET

          Prišla reč na Líbyu a všetko sa pokazilo. Prečo sa Trump s Kimom nestretne

          V posledných dňoch sa na príprave summitu nepracovalo. Trump jeho zrušením prekvapil aj spojencov.

          KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

          Béla na sebe nechá aj drevo rúbať

          Koaličná dohoda už je len na ozdobu.

          Neprehliadnite tiež

          Zober svoju makovicu za hranicu

          Slováci z Warwickej univerzity v Anglicku prezrádzajú ako sa podieľajú na udržiavaní slovenskej študentskej komunity v medzinárodnom univerzitnom prostredí.

          Cyklistický nomád prešiel svet za tri roky

          Ochorel na Crohnovu chorobu a opustilo ho dievča. Zrazu už doma nemal nič, pre čo by stálo zostávať. Matěj Balga si v bazáre kúpil bicykel a o pár dní bol na ceste.

          Mladý podnikateľ chce preraziť na trh jemne praženou kávou

          „Keď kávu veľmi prepražíte, stratí sa jej ovocná vôňa a bude len horká,“ tvrdí Peter Szabó, zakladateľ pražiarne kávy Coffeein zo Šiah. V rodinnej firme sa remeslu venuje už niekoľko rokov.

          Čakanie na kuriéra sa stáva minulosťou. Drony ho však nenahradia

          Zásielka na druhý deň od objednania, jej online sledovanie, donáška presne na hodinu, to sú len niektoré z inovatívnych služieb.

          Firma, ktorá stavila na inovácie

          V šiestich rokoch predával starej mame kávu, ktorú urobil u nej doma. CulCharge nie je prvý projekt, na ktorom v živote pracoval. Viktor Reviliak sa stal víťazom súťaže Mladý inovatívny podnikateľ 2017.