Ako sa rodí koňak

„Koňak vás učí napredovať premyslene, ale pomaly. Ak v honbe za rýchlym ziskom urobíte zbytočnú chybu, vaše meno a značku to navždy poznačí‚“ hovorí pre Profit Laurent Lhéraud‚ dedič francúzskeho koňakového impéria. Tvrdí‚ že netrpezlivosť znamená pre podnikateľa v tejto brandži istú smrť.

Večera u Lhéraudovcov vašou predstavou o bontóne slušne zatrasie. Na panstve z desiateho storočia sa aj dnes o hosťa starajú tak, ako keby bol kráľom. Zásteru si opáše sedemdesiattriročná pani domu‚ ktorej sa tu hovorí „Madame Lhéraud“.

V úlohe asistenta šéfkuchára jej sekunduje vnučka Anne-Sophie. A čašníkmi sú chlapi, ktorí pracujú na statku. Babka s vnučkou si celý večer nesadnú. Podľa dávno uchovávaných rodinných receptov vytvárajú jedno umelecké dielo za druhým. Fois gras s koňakom Grande Champagne 1959, carpaccio z lososa, ustrice Lhéraud, steak z bio kravy od susedov, fazuľka, ktorú pani sama sadila, zbierala, sušila aj varila. Všetko poprášia vlastnoručne nazbieranou hľuzovkou, na ktorú „poľujú“ v lese za statkom.

U Lhéraudovcov má luxus zvláštne prirodzenú tvár. Porcelánový servis, strieborný príborník a vzácny krištáľ z presláveného dizajnérskeho domu Lalique vnímate ako bežné stolovacie maniere. Ustrice so storočným koňakom tu jedia bez teatrálnych gest, ako niekde inde rožok s kakaom.

OD SVITU DO MRKU. „Pracujeme od šiestej ráno do siedmej večer. Šesť dní zo siedmich. Nemáme čas na záhaľky či pravidelné oslavy. Ale keď vypneme, užívame si život na maximum. Veď čo je dôležitejšie, ako tešiť ľudí vo svojom okolí?“ hovorí päťdesiatročný Laurent Lhéraud, ktorý je v rodinnom podniku hlavný enológ – vie všetko o mikrobiológii, fyzike, chémii a technológii spracovania hrozna.

Sprevádza nás sám LAURENT LHÉRAUDZdroj: Barbora Jakubová

Každý z nás má v živote problémy‚ u Lhéraudovcov však nie sú stredobodom vesmíru. „Deťom odmalička vštepujeme optimizmus a umenie užívať si každý deň. Mnohí ľudia si nevedia užívať jedlo a keď zaznie hudba, odmietajú tancovať. Stretnú sa so vzácnym priateľom a namiesto toho, aby ďakovali za jeho prítomnosť, spustia: Mojej mame sa zhoršil krvný tlak, otec už nevládze na koleno. Život im uteká medzi prstami‚“ konštatuje L. Lhéraud.

Tvrdí, že u nich doma sa neprejedajú ani nadmerne nepijú. Radšej si v menších množstvách vychutnávajú jedlá a nápoje, ktoré premenia stolovanie na výnimočný zážitok. „Počas degustácie v New Yorku nás vzal hostiteľ na večeru do svojho obľúbeného podniku. V menu mali iba hamburgery – mix žemle, mletého mäsa, šalátu, syra a omáčky. Vážim si čisté hodnotné chute. V tej gebuzine som žiadnu nenašiel‚“ rozpráva o nemilom zážitku.

Oni si všetku zeleninu pestujú vo vlastnej záhrade. Hovädzie mäso kupujú od suseda a rosé majú od výrobcu z Provensálska. „Skvelý chlapík. S manželkou po hektických rokoch v Paríži so všetkým ,praštili‘ a vybrali sa na juh vyrábať jedno z najlepších ružových vín vo Francúzsku. Nejde o etiketu a značku, ale o kvalitu, ktorá sa skrýva vnútri. O tom luxus v skutočnosti je‚“ objasňuje nám svoj postoj L. Lhéraud.

UBERTE PLYN. V biznise sa podľa neho netreba ponáhľať. Obchod s koňakom nepozná okamžité zárobky. To, čo vytvoríte dnes, zúročí až generácia‚ ktorá príde po vás. „Produkt či službu musíte vyšperkovať do stavu, aby boli skutočne žiaduce. Je to ako s nevestou. Ak už na prvý pohľad nie je nádherná, koľko mužov by ju chcelo za ženu? Ale keď z nej vyžaruje krása a pripravenosť, všetci sa o ňu pobijú‚“ argumentuje.

Alfou a omegou je preňho citlivý výber dodávateľov a partnerov. „V súkromí tých pravých priateľov spočítate na dlani. V biznise je to rovnaké. Môžete si k sebe zobrať iba človeka, na ktorého sa môžete dvadsaťštyri hodín denne spoľahnúť. Ľudí, ktorí neuznávajú vaše hodnoty, treba okamžite poslať preč.“

GUY LHÉRAUDZdroj: Cognac Lhéraud

Dobrý šéf musí podľa neho dokonale ovládať svoje remeslo: „Nemohol by som riadiť hospodárstvo bez toho, aby som vedel, nakoľko je ktorá práca náročná, koľko potu a úsilia je na ňu potrebné‚“ vysvetľuje L. Lhéraud. Tvrdí‚ že ten‚ kto nepozná každý krok výrobného procesu, nebude nikdy dobrým šéfom.

„Keď u nás vo firme prežívajú zamestnanci smútok, cítim ho tiež. Keď sa radujú, radujem sa tiež. Človek, ktorý pre mňa pracuje s vášňou a oddane, je pre mňa ako syn. Hovoríme – ak s nami prežijete prvý rok, budete u nás do konca života.“

NAD ZLATO. Rod Lhéraudovcov sa do dedinky Lasdoux v regióne Cognac presídlil už v roku 1680. Vtedy tu Alexander Lhéraud začal obrábať pôdu a sadiť vinič. Časť vyrobeného koňaku uskladňoval vo vlastných pivniciach, zvyšok predával väčším producentom.

„Môj pradedo a dedo patrili zároveň k najväčším obchodníkom s prascami v regióne Charente. Cez druhú svetovú vojnu dodával dedo partizánom mäso, aby mali čo jesť. Udal ho však vlastný syn. Pradedo vtedy zaňho Nemcom ponúkol výkupné a dal im na výber – berte si zlato alebo koňak. Našťastie siahli po zlate‚“ usmieva sa Laurent...

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 116
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 065
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 591
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 856
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 369
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 208
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 728
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 038
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 619
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 688

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

Neprehliadnite tiež

Digitálny nomádi pôsobia ako novodobí boháči

Silviu na Bali priviedlo surfovanie, Adam sa presúva za učením sa jazykov, Kristína pre pracovné príležitosti, Zuzanu láka multikultúrna rozmanitosť sveta a manželia Šoralovci v exotike čerpajú energiu a nápady.

Etickí hackeri sa spájajú v biznise

Bezpečnosť na internete je z roka na rok väčšia téma. Systémy a aplikácie aj tých najväčších IT spoločností sú čoraz zložitejšie a zraniteľnejšie.

Bezpečnosť, ktorá sa rodí v absolútnej slobode

Pavol Lupták nie je zaujímavý iba tým, že postavil svoj biznis na hackovaní – prienikoch do rôznych bezpečnostných systémov.

Na našom trhu pôsobia firmy, ktoré ponúkajú klientom riešenia založené na hackovaní

Medzi nimi aj spoločnosť Citadelo, ktorá sa ako jedna z mála špecializuje na bezpečnosť priemyselných komplexov.