Grilujme zdravo aj počas letného finále

Hoci grilovanie lekári hodnotia pre nebezpečenstvo vzniku a konzumácie rakovinotvorných látok ako rizikovú úpravu potravín, táto stravovacia zábava je čoraz obľúbenejšia. Od jari do jesene. Grilovania sa len tak ľahko nevzdáme. Tak si aspoň dajme pozor na to, čo, kedy a ako.

Grilované jedlo by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň a rozhodne nie vo veľkom množstve. Škodlivé látky sa tvoria najmä vtedy, keď je mäso priamo v plameni, najmä pri teplote nad 400 stupňov Celzia.

Preto sa odporúča grilovať na rošte umiestnenom najmenej tridsať centimetrov nad horúcimi kúskami kvalitného dreveného uhlia, ktoré nehoria. Nebezpečné spaliny vznikajú pri horení nesprávneho dreva, preto na rozkúrenie treba druhy, ktoré nie sú plné živice a smoly. Nevhodná je napríklad borovica.

CHUDÉ, S BYLINKAMI. Nebezpečné splodiny vznikajú pri vysokej teplote aj rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva na rozpálené uhlie. Niektoré z polycyklických aromatických uhľovodíkov sú rakovinotvorné a teplý vzduch ich vynáša späť hore na mäso, znečisťuje ho a kazí chuť.

Čím je mäso tučnejšie, tým horšie. Na gril by sa nemalo dávať marinované mäso či údeniny naložené do rozličných kupovaných instantných zmesí, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli. Z nich sa totiž pri vysokých teplotách v mäse tvoria nepríjemné heterocyklické amíny (HCA), ktoré majú tiež istý rakovinotvorný potenciál.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P5T na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P5T na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
          2. Talent - vzdelanie - úspech
          3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
          4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
          5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
          6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
          7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
          8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
          9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
          10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
          1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
          2. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
          3. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
          4. Noc architektúry 2018
          5. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
          6. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
          7. Talent - vzdelanie - úspech
          8. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
          9. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
          10. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
          1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 022
          2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 906
          3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 232
          4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 9 912
          5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 036
          6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 566
          7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 166
          8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 082
          9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 069
          10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 068

          Téma: Potraviny


          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

          Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

          ŠPORT

          Česi porazili USA a postúpili už do semifinále

          Do olympijského turnaja vstúpili rozpačito.

          Neprehliadnite tiež

          Z Bratislavy do sveta módy

          Francúzska federácia módnych profesionálov si medzinárodnú pobočku svojej vysokej školy módy, jedinú mimo Paríža, vytvorila práve v Bratislave.

          Šoubiznis je na Slovensku viac šou ako biznis

          Na akomkoľvek umení možno zarobiť iba vtedy, keď osloví veľa ľudí. Producent Pavol Kelley tvrdí, že produkovať umenie dokáže iba preto, že ho to neskutočne baví.

          Má ju aj Sagan. Sklárne v českej Lindave brúsia trofeje pre víťazov Tour de France

          Nový príbeh českého skla píše firma Lasvit, ktorá má pobočky v dvanástich krajinách.

          Slovenka, ktorú živí keramika: Na trhy chodím s registračnou pokladnicou

          Klaudia Sisková si pred rokmi otvorila keramický ateliér, kde tvorí z francúzskeho porcelánu. Uživiť sa v tomto odvetví nie je ľahké, ale umelkyňa sa nevzdáva.

          Firmu ozdravili vďaka receptu na inovácie

          Nábytkárska spoločnosť Decodom sa dostala z konkurzu medzi špičku na slovenskom trhu so vstavanými kuchyňami.