Grilujme zdravo aj počas letného finále

Hoci grilovanie lekári hodnotia pre nebezpečenstvo vzniku a konzumácie rakovinotvorných látok ako rizikovú úpravu potravín, táto stravovacia zábava je čoraz obľúbenejšia. Od jari do jesene. Grilovania sa len tak ľahko nevzdáme. Tak si aspoň dajme pozor na to, čo, kedy a ako.

Grilované jedlo by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň a rozhodne nie vo veľkom množstve. Škodlivé látky sa tvoria najmä vtedy, keď je mäso priamo v plameni, najmä pri teplote nad 400 stupňov Celzia.

Preto sa odporúča grilovať na rošte umiestnenom najmenej tridsať centimetrov nad horúcimi kúskami kvalitného dreveného uhlia, ktoré nehoria. Nebezpečné spaliny vznikajú pri horení nesprávneho dreva, preto na rozkúrenie treba druhy, ktoré nie sú plné živice a smoly. Nevhodná je napríklad borovica.

Článok pokračuje pod video reklamou

CHUDÉ, S BYLINKAMI. Nebezpečné splodiny vznikajú pri vysokej teplote aj rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva na rozpálené uhlie. Niektoré z polycyklických aromatických uhľovodíkov sú rakovinotvorné a teplý vzduch ich vynáša späť hore na mäso, znečisťuje ho a kazí chuť.

Čím je mäso tučnejšie, tým horšie. Na gril by sa nemalo dávať marinované mäso či údeniny naložené do rozličných kupovaných instantných zmesí, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli. Z nich sa totiž pri vysokých teplotách v mäse tvoria nepríjemné heterocyklické amíny (HCA), ktoré majú tiež istý rakovinotvorný potenciál.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P5T na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P5T na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  2. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  3. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  4. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  6. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  7. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  8. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  9. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  1. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  2. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  3. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  4. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  5. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  7. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  8. Rozhodujú činy!
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  10. Attract international investors for a reasonable price
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 12 685
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 908
  3. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 674
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 9 038
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 437
  6. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 4 562
  7. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 4 129
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 594
  9. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 3 239
  10. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 3 001

Téma: Potraviny


Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Na generálnej prokuratúre sa vyplavuje špina

Čo sa dialo na generálnej prokuratúre.

ANALÝZA

Mayová prežila ďalšiu skúšku, no súboj štyroch sa nekončí

Premiérka musí sľubovať, ale nemá kam uhnúť.

Stĺpček Petra Schutza

Za situáciu si môžu Briti sami, ale sme v tom s nimi až po uši

Je dobré, že Brusel ponúka rokovania.

Neprehliadnite tiež

Prevratná páska na čepele hokejok mieri do NHL

Idea aj finálna úprava produktu vzniká na Slovensku.

Liečil kŕčové žily jedným vpichom na Slovensku prvý

František Žernovický nechce z kŕčových žíl robiť komerciu.

Malebné miesta, ťažké živobytie, pre Talianov aj cudzincov

Pracovať načierno je v Taliansku bežné.