SME
Štvrtok, 25. apríl , 2019

Môžu za to liečiteľ Cyprián, babky bylinkárky a jeden agronóm z JRD

Od Starej Ľubovne sa cesta kľukatí, prudké zákruty striedajú strmé stúpania. Za obcami Plavnica a Plaveč na kopci uprostred voľnej prírody sídli firma Agrokarpaty, ktorá vyrába tradičné bylinkové čaje. V okolí pestuje tridsať druhov liečivých rastlín na 380 hektároch. Bylinky, ktoré sa dostávajú do čajových vrecúšok, sú „bio“ a väčšinu nazbierali ruky človeka.

Mikuláš Bobuľský pôsobil ešte za socializmu ako hlavný agronóm na Jednotnom roľníckom družstve v Plavnici. Už vtedy‚ zhruba desať rokov pred vznikom firmy Agrokapraty‚ chcel, aby sa tam pestovali liečivé rastliny. „Bol to jeho koníček a my deti sme sa tiež venovali zberu. Mali sme doma atlasy liečivých rastlín. Otec a stará mama nás učili rozpoznávať bylinky,“ spomína dnes jeho dcéra Helena Petrusová.

Keď po nežnej revolúcii družstvá zanikali, skúsil M. Bobuľský pokračovať so svojimi kamarátmi. Odvtedy prešlo dvadsaťdva rokov. Agrokarpaty zakladali piati ľudia, ale napokon zostali traja konatelia, okrem M. Bobuľského Štefan Vančo a Miroslav Geryk. V súčasnosti sú už zakladatelia v dôchodkovom veku a konateľmi sa stali ich deti, ďalšia generácia. Preto dnes firmu riadia spolu s H. Petrusovou aj Peter Vančo a Jaroslav Geryk. Pani Helena sa stará o marketing a propagáciu produktov, zatiaľ čo chlapi majú na starosti pestovanie, teda agronómiu a stroje.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zdroj: Ivan Fleischer

BYLINKA NA VŠETKO. Sídlo firmy, kancelárie a vozový park – teda traktory či kombajny nájdeme za dedinkou Plaveč. V Plavnici je prevádzka, kde sa bylinky homogenizujú, sušia a balia sa tam do vreciek, ktoré sa potom predávajú ako sypané čaje. Je tu aj podniková predajňa. V obci Šambron pri Plavnici je zas hlavný sklad i baliareň, kde sa spracované bylinky porciujú do škatuliek. Firma teda zamestnáva ľudí z celého okolia. Aktuálne má päťdesiat zamestnancov na plný úväzok, ale sezónne využíva aj brigádnikov na zber byliniek.

Otcovia začali podnikať v roku 1993 z nuly a firma podľa H. Petrusovej si až doteraz nevzala žiadnu pôžičku. „U nás platí, že sa zakrývame iba takou perinou, na akú máme. Naši zamestnanci nemajú veľmi vysoké platy, ale staráme sa o to, aby výplatu dostali vždy a načas,“ zdôrazňuje konateľka, ktorá nás sprevádza po všetkých prevádzkach. „Veľa vecí sa u nás robí ručne. Nerobíme postreky proti burine, takže brigádničky pomáhajú aj plieť,“ dodáva.

Bio kvalita je to, na čom firma stavia už od začiatku, postupne získali aj certifikáty, ktoré to potvrdzujú. „Naša priorita je, aby čaj zostal čajom. Nejde nám o zvýrazňovanie chutí a vôní. Má to byť originál z byliniek. Ako sa hovorí, na každú chorobu vyrástla bylinka, len treba vedieť, ako ich správne používať. Z účinných látok liečivých rastlín sa kedysi vyrábali lieky. V súčasnosti sa prevažne vyrábajú chemicky a to je škoda,“ konštatuje H. Petrusová.

Zdroj: Ivan Fleischer

DEGUSTÁTORI I FARMACEUTI. Zaujíma nás, či majú ľudia, ktorí tu pracujú, skutočný vzťah k bylinkám, k tejto práci. „Kedysi som robila vedúcu výroby v baliarni v Šambrone. Videla som, že naše ženy majú k tejto práci seriózny vzťah. Samy degustujú zmesi čajov. Každá vedela, čo zaberie na prechladnutie a čo na bolesť kolena. Vedia, že je to kvalita,“ hovorí presdvedčene šéfka. Chlapi, čo robia mechanické práce, jazdia na traktoroch a zaorávajú, majú skôr vzťah k pôde. „Ale iste aj oni poznajú účinky čajov, ktoré pomáhajú vyrábať,“ usmieva sa.

Hoci v čase našej návštevy, v polovici augusta, bola už väčšina liečivých rastlín pozbieraná, predsa len na plantážach niečo zostalo. Pešo sme sa prešli po poli plnom nechtíka lekárskeho, mäty piepornej. Cestou autom sme míňali kríky rakytníka rešetliakovitého, ktorý sa nachádza v ovocných čajoch. „Niektoré rastliny nechávame na poli dlhšie, aby prekvitli‚ aby sme mali semená na ďalší rok,“ vysvetľuje H. Petrusová.

Rakytník budú zbierať v septembri. „Dnes je to populárna komodita, ale my sme ju začali pestovať prví, ešte pred štnástimi rokmi. Ostatné firmy robia šťavy z rakytníka a používajú do čajov už len šupku. My sušíme celý plod. V uplynulom roku sme rozšírili pestovanie rakytníka, pretože z neho vyrábame viac druhov čajov.“

Receptúry si podľa H. Petrusovej „vymýšľajú“ sami zákazníci. „Hoci aj my vo firme poznáme liečivé byliny a vieme o ich účinkoch, spolupracujeme s farmaceutickými fakultami v Košiciach alebo v Bratislave, ale aj s biochemikmi z Poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Spolupracujeme aj s profesorkou Haničovou z Užhorodu,“ vysvetľuje.

Zdroj: Ivan Fleischer

CYPRIÁNOVO DEDIČSTVO. Firma Agrokarpaty pestuje liečivé rastliny aj v Červenom Kláštore, na pôde, kde ich podľa dochovaných prameňov v 18. storočí pestoval aj preslávený liečiteľ a vynálezca‚ taký slovenský Leonardo da Vinci‚ fráter Cyprián. Mal rozpracovaný herbár byliniek, ktorými liečil svojich spolubratov. „V lokalite Červený Kláštor sme vysiali určité bylinky a vieme, že aj Cyprián na tých miestach pestoval, takže je to také mystické,“ vraví H. Petrusová.

Trvá však na tom‚ že čaj Cyprián rozhodne nie je marketingový ťah, ktorý by využíval‚ že sa zaujímavý príbeh mnícha rozšíril do povedomia verejnosti cez film a knihu Legenda o lietajúcom Cypriánovi. V tomto regióne bola legenda známa už dávno predtým, čo vie každý, kto navštívil Múzeum v Červenom Kláštore.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P57 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P57 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  2. Spready a poplatky pri obchodovaní
  3. Od mája sa mení definícia kilogramu
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  7. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  1. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  2. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  3. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  4. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  5. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  6. Od mája sa mení definícia kilogramu
  7. Spready a poplatky pri obchodovaní
  8. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  9. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  10. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 24 210
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 220
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 8 459
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 409
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 5 255
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 581
  7. Od mája sa mení definícia kilogramu 4 567
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 229
  9. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 2 655
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 513

Hlavné správy zo Sme.sk

Penta ohrdla ponuku štátu, že kúpi jej nemocnicu

Vyberá si len hrozienka z koláča, vraví o finančnej skupine premiér Pellegrini.

Vizualizácia priestorov novej nemocnice Penty na bratislavských Boroch.
Dobré ráno

Dobré ráno: Mala 14 a vedúci na tábore od nej chcel intímne fotky

Ako pokračuje kauza zneužívania mladých dievčat.

Podcast Dobré Ráno
Prezident Československej socialistickej republiky Gustáv Husák.
Stĺpček Petra Schutza

Túžbe vlády po superšpitále neprekáža ani Penta

Pellegriniho pokus o kúpu nemocnice Penty je čisté zúfalstvo.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Pre českú značku vyrába batohy z kozej kože mladý Ind

Na cestách našiel seba aj inšpiráciu pre podnikanie.

Lukáš Matějček

Desať vyšetrení z jednej skúmavky a systém platí menej za liečbu

Zo zákulisia podnikania v laboratórnej diagnostike.

Pôžitkársky ponor do čiernočiernej tmy, kde sa víno rozvinie

Tibor Kiss je autorom myšlienky degustácie potme.

Rakúska rezervácia sa pýši titulom prvý región čítania prírody

Príbehy podnikania v súlade s prírodou v Alpách.

Kaplnka na Lachtale

Jedlo môžeme chápať ako investíciu do seba

Dušan Plichta má úspech s firmou, ktorá vyrába funkčné potraviny.

Dušan Plichta