Môžu za to liečiteľ Cyprián, babky bylinkárky a jeden agronóm z JRD

Od Starej Ľubovne sa cesta kľukatí, prudké zákruty striedajú strmé stúpania. Za obcami Plavnica a Plaveč na kopci uprostred voľnej prírody sídli firma Agrokarpaty, ktorá vyrába tradičné bylinkové čaje. V okolí pestuje tridsať druhov liečivých rastlín na 380 hektároch. Bylinky, ktoré sa dostávajú do čajových vrecúšok, sú „bio“ a väčšinu nazbierali ruky človeka.

Mikuláš Bobuľský pôsobil ešte za socializmu ako hlavný agronóm na Jednotnom roľníckom družstve v Plavnici. Už vtedy‚ zhruba desať rokov pred vznikom firmy Agrokapraty‚ chcel, aby sa tam pestovali liečivé rastliny. „Bol to jeho koníček a my deti sme sa tiež venovali zberu. Mali sme doma atlasy liečivých rastlín. Otec a stará mama nás učili rozpoznávať bylinky,“ spomína dnes jeho dcéra Helena Petrusová.

Keď po nežnej revolúcii družstvá zanikali, skúsil M. Bobuľský pokračovať so svojimi kamarátmi. Odvtedy prešlo dvadsaťdva rokov. Agrokarpaty zakladali piati ľudia, ale napokon zostali traja konatelia, okrem M. Bobuľského Štefan Vančo a Miroslav Geryk. V súčasnosti sú už zakladatelia v dôchodkovom veku a konateľmi sa stali ich deti, ďalšia generácia. Preto dnes firmu riadia spolu s H. Petrusovou aj Peter Vančo a Jaroslav Geryk. Pani Helena sa stará o marketing a propagáciu produktov, zatiaľ čo chlapi majú na starosti pestovanie, teda agronómiu a stroje.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zdroj: Ivan Fleischer

BYLINKA NA VŠETKO. Sídlo firmy, kancelárie a vozový park – teda traktory či kombajny nájdeme za dedinkou Plaveč. V Plavnici je prevádzka, kde sa bylinky homogenizujú, sušia a balia sa tam do vreciek, ktoré sa potom predávajú ako sypané čaje. Je tu aj podniková predajňa. V obci Šambron pri Plavnici je zas hlavný sklad i baliareň, kde sa spracované bylinky porciujú do škatuliek. Firma teda zamestnáva ľudí z celého okolia. Aktuálne má päťdesiat zamestnancov na plný úväzok, ale sezónne využíva aj brigádnikov na zber byliniek.

Otcovia začali podnikať v roku 1993 z nuly a firma podľa H. Petrusovej si až doteraz nevzala žiadnu pôžičku. „U nás platí, že sa zakrývame iba takou perinou, na akú máme. Naši zamestnanci nemajú veľmi vysoké platy, ale staráme sa o to, aby výplatu dostali vždy a načas,“ zdôrazňuje konateľka, ktorá nás sprevádza po všetkých prevádzkach. „Veľa vecí sa u nás robí ručne. Nerobíme postreky proti burine, takže brigádničky pomáhajú aj plieť,“ dodáva.

Bio kvalita je to, na čom firma stavia už od začiatku, postupne získali aj certifikáty, ktoré to potvrdzujú. „Naša priorita je, aby čaj zostal čajom. Nejde nám o zvýrazňovanie chutí a vôní. Má to byť originál z byliniek. Ako sa hovorí, na každú chorobu vyrástla bylinka, len treba vedieť, ako ich správne používať. Z účinných látok liečivých rastlín sa kedysi vyrábali lieky. V súčasnosti sa prevažne vyrábajú chemicky a to je škoda,“ konštatuje H. Petrusová.

Zdroj: Ivan Fleischer

DEGUSTÁTORI I FARMACEUTI. Zaujíma nás, či majú ľudia, ktorí tu pracujú, skutočný vzťah k bylinkám, k tejto práci. „Kedysi som robila vedúcu výroby v baliarni v Šambrone. Videla som, že naše ženy majú k tejto práci seriózny vzťah. Samy degustujú zmesi čajov. Každá vedela, čo zaberie na prechladnutie a čo na bolesť kolena. Vedia, že je to kvalita,“ hovorí presdvedčene šéfka. Chlapi, čo robia mechanické práce, jazdia na traktoroch a zaorávajú, majú skôr vzťah k pôde. „Ale iste aj oni poznajú účinky čajov, ktoré pomáhajú vyrábať,“ usmieva sa.

Hoci v čase našej návštevy, v polovici augusta, bola už väčšina liečivých rastlín pozbieraná, predsa len na plantážach niečo zostalo. Pešo sme sa prešli po poli plnom nechtíka lekárskeho, mäty piepornej. Cestou autom sme míňali kríky rakytníka rešetliakovitého, ktorý sa nachádza v ovocných čajoch. „Niektoré rastliny nechávame na poli dlhšie, aby prekvitli‚ aby sme mali semená na ďalší rok,“ vysvetľuje H. Petrusová.

Rakytník budú zbierať v septembri. „Dnes je to populárna komodita, ale my sme ju začali pestovať prví, ešte pred štnástimi rokmi. Ostatné firmy robia šťavy z rakytníka a používajú do čajov už len šupku. My sušíme celý plod. V uplynulom roku sme rozšírili pestovanie rakytníka, pretože z neho vyrábame viac druhov čajov.“

Receptúry si podľa H. Petrusovej „vymýšľajú“ sami zákazníci. „Hoci aj my vo firme poznáme liečivé byliny a vieme o ich účinkoch, spolupracujeme s farmaceutickými fakultami v Košiciach alebo v Bratislave, ale aj s biochemikmi z Poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Spolupracujeme aj s profesorkou Haničovou z Užhorodu,“ vysvetľuje.

Zdroj: Ivan Fleischer

CYPRIÁNOVO DEDIČSTVO. Firma Agrokarpaty pestuje liečivé rastliny aj v Červenom Kláštore, na pôde, kde ich podľa dochovaných prameňov v 18. storočí pestoval aj preslávený liečiteľ a vynálezca‚ taký slovenský Leonardo da Vinci‚ fráter Cyprián. Mal rozpracovaný herbár byliniek, ktorými liečil svojich spolubratov. „V lokalite Červený Kláštor sme vysiali určité bylinky a vieme, že aj Cyprián na tých miestach pestoval, takže je to také mystické,“ vraví H. Petrusová.

Trvá však na tom‚ že čaj Cyprián rozhodne nie je marketingový ťah, ktorý by využíval‚ že sa zaujímavý príbeh mnícha rozšíril do povedomia verejnosti cez film a knihu Legenda o lietajúcom Cypriánovi. V tomto regióne bola legenda známa už dávno predtým, čo vie každý, kto navštívil Múzeum v Červenom Kláštore.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P57 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4P57 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 015
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 558
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 447
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 305
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 248
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 957
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 799
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 535
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 369
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 724

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Čím viac mi bolo dovolené, tým viac som hranice prekračoval

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

Komentár Ondreja Podstupku

Pri pustenej klimatizácii by ste sa mali cítiť zle

Klíma nevyrába chlad, len robí z tepla problém niekoho iného.

Neprehliadnite tiež

Leszek Balcerowicz: V Poľsku sa v ostatných rokoch objavili pokusy o zvrátenie reforiem a to je veľmi nebezpečné

Krajiny, ktoré s trhovými reformami otáľali, sú dnes na tom horšie ako Poľsko. Tvrdí to Leszek Balcerowicz, poľský profesor ekonómie a autor radikálnych reforiem zo začiatku deväťdesiatych rokov.

V hoteli na štyroch kolesách po nebezpečných cestách

Cez internet si kúpili auto, sami si ho prerobili na pojazdný hotel a vyrazili na cestu. Manželia Zuzana a Martin Remišovci si zamilovali slobodu, akú im takéto cestovanie dáva.

Kúl nabíjanie telefónov pre jednotlivcov aj veľké firmy

CulCharge má päť rokov po vzniku už 37 inovatívnych produktov.

Elektrobusy v Bratislave

Elektrobusy českého výrobcu už jazdia po Bratislave.

Aké sú na trhu šance elektromobility

Elektromobilita prináša nové riešenia pre dopravu, dobýva trhy a vytvára nové príležitosti.