Májové bozky

Zvláštny rozmarný kontakt zaujíma po celú históriu ľudstva nielen vedcov, ale aj mystikov a veštcov. V ostatnom čase sa vedú rozličné dišputy o zdravotnom prospechu bozkávania aj v lekárskych časopisoch.

Výskum publikovaný v časopise American Journal of Medicine tvrdí, že ak sa muž pravidelne každé ráno intenzívne bozkáva, je zdravší a žije o päť rokov dlhšie než chlap bez takejto rannej dávky. Bozkávanie je akýsi budíček množstva nervových impulzov, svalovej práce a hormonálnej aktivity. Pri bozku sa dáva do pohybu takmer štyridsať tvárových svalov, čo príjemne aj užitočne napína pokožku a vystiera vrásky. Žiadna iná činnosť tváre, s výnimkou tvárovej jogy, neprináša taký užitočný svalový „strečing“ a tréning. Pri bozkávaní sa zvyšuje zároveň pokojová hodnota frekvencie srdcového pulzu až o polovicu, výraznejšie sa prekrvuje celé telo a zlepšuje sa okysličenie mozgu. Vyplavuje sa adrenalín a najmä hormón oxytocín, spoluzodpovedný za aktívne prežívanie pohlavného vzrušenia a orgazmov. Spoločne sú aktívnejšie aj hormóny šťastia serotonín, dopamín a endorfíny. Za minútu intenzívneho bozkávania spáli každý z aktérov vraj nezanedbateľných 150 kalórií.

Článok pokračuje pod video reklamou

V ústach dvoch bozkávajúcich sa zvyšuje produkcia slín, čo sa považuje za príjemnú prevenciu zubného kazu. Sliny navyše obsahujú zdraviu prospešné minerálne látky ako vápnik, draslík, fosfor, horčík a látku opiorfín, ktorá tíši bolesť.

RIZIKÁ BOZKÁVANIA. Treba však vedieť čosi aj o rizikách. Na jar sa totiž neraz vyskytnú akési záhadné angíny, ktoré sa zle hoja a majú zvláštne následky. V skutočnosti je to infekčná mononukleóza, prenosné ochorenie vírusového pôvodu, ktoré sa najčastejšie vyskytuje medzi štrnástym a dvadsiatym rokom života. Preto sa niekedy nazýva aj študentským ochorením či chorobou z bozkávania. Na prenos vírusu je totiž nevyhnutný oveľa intímnejší kontakt než len chrípkové kýchnutie v preplnenej električke alebo miestnosti.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NVQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NVQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 18 938
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 13 377
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 11 759
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 394
  5. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  6. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 656
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 394
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 138
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 023
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 776

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zločin v priamom prenose. Súd popísal kauzu nástenka

Aktéri kauzy mali podľa súdu politické krytie.

Dobré ráno

Dobré ráno: Nástenkový tender nebol ani na tej nástenke

Čo ukázali súdne dokumenty.

Stĺpček Petra Schutza

Nástenka sa stala súčasťou legendy len akosi omylom

Odkaz na úradnú tabuľu kdesi na rezortnej chodbe má svoje univerzálne využitie.

Neprehliadnite tiež

Cez sklady v Hamburgu dodnes prechádza tretina svetového obchodu s kobercami a významný objem kakaa a kávy

Speicherstadt sa stal významnou súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček
Ilustračná fotografia.

Mladí Slováci našli dieru na trhu. Mlieko robia z maku, orechov a semien

Najnovšie prišli s receptúrou na mandľový jogurt.

Miroslav Belica a Zuzana Svoreňová