Kult pálinky vytláča v Maďarsku lacné liehoviny

Pálinka je vždy pálenka. Ale pálenka nemusí byť nevyhnutne pálinka. Táto hra so slovíčkami je možná vďaka maďarskému zákonu, ktorý určuje pravidlá pre výrobu liehového nápoja z destilovaného ovocia s chráneným označením pôvodu v EÚ: pálinka.

Maďarsko má rovnakú tradíciu pálenia alkoholu z ovocia ako Slovensko. A predsa sa pomenovanie slovanského pôvodu „pálinka“ stalo v roku 2004 hungarikom, nie chráneným označením pôvodu zo Slovenska alebo Česka. V Maďarsku je synonymom kvalitného nápoja, garanciou, že obsahuje iba pramenistú vodu a ovocný odrodový destilát bez prídavku cukru a iných látok, z ovocia, ktoré sa urodilo v Maďarsku. Na Slovensku na fľaši s ovocným destilátom „pálenka“ nesmie figurovať. Dostali by sme sa do sporu s Budapešťou, môžu to urobiť okrem nej iba v štyroch rakúskych spolkových krajinách. Do sporu sa však púšťať nejdeme. „Nemalo by to zmysel, slovenské destiláty sa vyrábajú iba pre domáci trh,“ vysvetľuje Július Forsthoffer, tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, náš málo akčný prístup.

Článok pokračuje pod video reklamou

BEZ CERTIFIKÁTOV. My sme teda spokojní s tým, že čo si vypálime, to si aj vypijeme. Známka kvality sa ale oplatí, lebo maďarská pálinka sa už uchytila aj v zahraničí. Ale pozor. To, čo sa dováža do našich supermarketov, napríklad Wilmoska, sa nevolá pálinka – je to iba „liehový nápoj s chuťou pálinky“, s arómou, prípadne prímesou zanedbateľného percenta destilátu. Má kvalitu našej hrušky či slivky.

Vyššiu kvalitu na slovenskom trhu garantuje koncovka -ica, takýto nápoj by zo zákona nemal obsahovať inú liehovinu ako ovocný destilát. Ale v Maďarsku sú pravidlá ešte prísnejšie. Destilát napríklad z mrkvy či melónov sa už nesmie volať pálinka, pričom u nás máme jednu smernicu pre ovocné destiláty aj pre pivovicu, repovicu, ražovicu či chlebovicu zároveň. Bošácka slivovica by v Maďarsku ani nemusela byť pálinkou. Bystrických sliviek je totiž už tak málo, že keby sa nemiešali s inými sortami, bola by vzácna ako diamanty. J. Forsthoffer preto nevidí význam ani v registrovaní Bošáckej slivovice. „Darmo máme produkt, ktorý vyhráva ceny, keď nie sme schopní vyrobiť z neho väčšie množstvo,“ hovorí J. Forsthoffer.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NS2 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NS2 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  9. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 45 531
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 407
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 11 699
  4. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 10 432
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 10 062
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 697
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 6 854
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 564
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 212
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 802

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kočner posielal z väzenia lístočky, zaistila ich NAKA

Súd bude rozhodovať o návrhu na sprísnenie väzby pre Kočnera.

Píše Ivan Mikloš

Priznám sa, mám veľké obavy (píše Ivan Mikloš)

Bojím sa toho istého, čoho Steven Pinker.

DOMOV

Radoslav Procházka má kandidovať na ústavného sudcu

Procházka svoju kandidatúru nepotvrdil.

Neprehliadnite tiež

Darčeky sa sypú (aj) z e-shopov

Mnohé e-shopy začali kampaň pred sviatkami skôr.

Všetko môžu vidieť, počuť, ohmatať. Učenie zážitkom, nenudí

Montessori postupy „skúšala“ najprv doma na dcére.

Loď Noe je pre nich ako člen rodiny

Manželov Šulcovcov pozná na Baťovom kanáli každý