SME
Streda, 24. apríl , 2019

Sladký svet čokolády

Čokoláda je pre mnohých z nás ako mor. Myslíme na ňu, kadiaľ chodíme, pokiaľ si vysnívanú tabuľku nekúpime. Mnoho ľudí netuší, že sladkú pochúťku v minulosti považovali za liek a ešte na začiatku 20. storočia ju predávali v lekárňach. K žiaducim prejavom tejto dobroty postačí organizmu 20 gramov kakaa alebo 15 gramov čokolády denne. Veľa Slovákov chodí za ňou len kúsok za hranice, do rakúskeho Kittsee, kde sídli rodinná fabrika Hauswirth. Predovšetkým obchodíky čokočárdy sú mimoriadne navštevované. Počas víkendu sa pri nich zastaví aj viac ako sedemdesiat autobusov plných turistov túžiacich po čokoláde. Prezradil nám to na úvod nášho stretnutia riaditeľ firmy Peter Hauswirth.

Bolo to v roku 1949, keď si Franz Hauswirth v pätnástom viedenskom obvode otvoril cukráreň. Asi to tak chcela náhoda, že v pivnici cukrárne našiel formy na odlievanie čokolády. Prvý Mikuláš bol odliaty. Keďže po skončení druhej svetovej vojny bol nedostatok čokolády, F. Hauswirth musel začať s výrobou vlastnej. Prevádzku presťahovali do Wichtelovej ulici vo Viedni, kde sa na väčšej ploche začali špecializovať na výrobu dutých čokoládových výrobkov a rôznych druhov praliniek. Postupný rast podniku v nasledujúcich rokoch na tomto novom mieste viedol k tomu, že bol priestor malý, a tak v roku 1959 časť výroby presunuli do Kittsee, rodnej dediny F. Hauswirtha. Po prevzatí firmy jeho synom, tiež Franzom, v prevádzke v Kittsee značne investovali do nových technológií strojovej produkcie čokoládových figúrok a firma sa stala najväčším rakúskym výrobcom sezónnych čokoládových produktov. Vysoký technický štandard dovolil po vstupe Rakúska do Európskej únie v roku 1995 držať krok s medzinárodnou konkurenciou a ďalej rásť.

Článok pokračuje pod video reklamou

TRETIA GENERÁCIA. Dnes stoja na čele rodinného podniku Peter Hauswirt a jeho brat Roman. Vždy sa deti podvolia a robia to, čo chcú ich rodičia? „U nás sme sa nad tým ani nezamýšľali, že by sme mohli robiť niečo iné. Tak to bolo plánované. Už ako malý chlapec som rád pomáhal starému otcovi v cukrárni. Mojou záľubou bola vtedy výroba krémových rezov, miešanie pudingovej plnky do nich. Teraz s bratom Romanom už desiaty rok vedieme firmu, v ktorej sme si podelili úlohy.“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NMW na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NMW na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu
  3. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  5. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  6. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  7. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  1. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  4. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  5. Od mája sa mení definícia kilogramu
  6. Spready a poplatky pri obchodovaní
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  9. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  10. Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 23 818
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 246
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 8 937
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 772
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 4 726
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 530
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 218
  8. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 3 770
  9. Od mája sa mení definícia kilogramu 2 910
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 647

Hlavné správy zo Sme.sk

Vodohospodári ukázali pokazené vnútornosti vzácneho jazera

Zistili sme, prečo zostal tajch pod Štiavnicou bez vody.

Dolnohodrušské jazero musia pre poškodené potrubia úplne vypustiť.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Penta nám tú nemocnicu aspoň postaví

V budovaní verejnej infraštruktúry zlyhali všetci.

Peter Tkačenko
BLOG

Dvanásť nástrojov na boj proti dezinformáciám

Aj na slovenskom internete sa množia dezinformácie, čo s tým robiť?

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Pre českú značku vyrába batohy z kozej kože mladý Ind

Na cestách našiel seba aj inšpiráciu pre podnikanie.

Lukáš Matějček

Desať vyšetrení z jednej skúmavky a systém platí menej za liečbu

Zo zákulisia podnikania v laboratórnej diagnostike.

Pôžitkársky ponor do čiernočiernej tmy, kde sa víno rozvinie

Tibor Kiss je autorom myšlienky degustácie potme.

Rakúska rezervácia sa pýši titulom prvý región čítania prírody

Príbehy podnikania v súlade s prírodou v Alpách.

Kaplnka na Lachtale

Jedlo môžeme chápať ako investíciu do seba

Dušan Plichta má úspech s firmou, ktorá vyrába funkčné potraviny.

Dušan Plichta