Sladký svet čokolády

Čokoláda je pre mnohých z nás ako mor. Myslíme na ňu, kadiaľ chodíme, pokiaľ si vysnívanú tabuľku nekúpime. Mnoho ľudí netuší, že sladkú pochúťku v minulosti považovali za liek a ešte na začiatku 20. storočia ju predávali v lekárňach. K žiaducim prejavom tejto dobroty postačí organizmu 20 gramov kakaa alebo 15 gramov čokolády denne. Veľa Slovákov chodí za ňou len kúsok za hranice, do rakúskeho Kittsee, kde sídli rodinná fabrika Hauswirth. Predovšetkým obchodíky čokočárdy sú mimoriadne navštevované. Počas víkendu sa pri nich zastaví aj viac ako sedemdesiat autobusov plných turistov túžiacich po čokoláde. Prezradil nám to na úvod nášho stretnutia riaditeľ firmy Peter Hauswirth.

Bolo to v roku 1949, keď si Franz Hauswirth v pätnástom viedenskom obvode otvoril cukráreň. Asi to tak chcela náhoda, že v pivnici cukrárne našiel formy na odlievanie čokolády. Prvý Mikuláš bol odliaty. Keďže po skončení druhej svetovej vojny bol nedostatok čokolády, F. Hauswirth musel začať s výrobou vlastnej. Prevádzku presťahovali do Wichtelovej ulici vo Viedni, kde sa na väčšej ploche začali špecializovať na výrobu dutých čokoládových výrobkov a rôznych druhov praliniek. Postupný rast podniku v nasledujúcich rokoch na tomto novom mieste viedol k tomu, že bol priestor malý, a tak v roku 1959 časť výroby presunuli do Kittsee, rodnej dediny F. Hauswirtha. Po prevzatí firmy jeho synom, tiež Franzom, v prevádzke v Kittsee značne investovali do nových technológií strojovej produkcie čokoládových figúrok a firma sa stala najväčším rakúskym výrobcom sezónnych čokoládových produktov. Vysoký technický štandard dovolil po vstupe Rakúska do Európskej únie v roku 1995 držať krok s medzinárodnou konkurenciou a ďalej rásť.

Článok pokračuje pod video reklamou

TRETIA GENERÁCIA. Dnes stoja na čele rodinného podniku Peter Hauswirt a jeho brat Roman. Vždy sa deti podvolia a robia to, čo chcú ich rodičia? „U nás sme sa nad tým ani nezamýšľali, že by sme mohli robiť niečo iné. Tak to bolo plánované. Už ako malý chlapec som rád pomáhal starému otcovi v cukrárni. Mojou záľubou bola vtedy výroba krémových rezov, miešanie pudingovej plnky do nich. Teraz s bratom Romanom už desiaty rok vedieme firmu, v ktorej sme si podelili úlohy.“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NMW na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NMW na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  3. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 45 531
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 407
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 11 699
  4. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 10 432
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 10 062
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 697
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 6 854
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 564
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 212
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 802

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kočner posielal z väzenia lístočky, zaistila ich NAKA

Súd bude rozhodovať o návrhu na sprísnenie väzby pre Kočnera.

Píše Ivan Mikloš

Priznám sa, mám veľké obavy (píše Ivan Mikloš)

Bojím sa toho istého, čoho Steven Pinker.

DOMOV

Radoslav Procházka má kandidovať na ústavného sudcu

Procházka svoju kandidatúru nepotvrdil.

Neprehliadnite tiež

Darčeky sa sypú (aj) z e-shopov

Mnohé e-shopy začali kampaň pred sviatkami skôr.

Všetko môžu vidieť, počuť, ohmatať. Učenie zážitkom, nenudí

Montessori postupy „skúšala“ najprv doma na dcére.

Loď Noe je pre nich ako člen rodiny

Manželov Šulcovcov pozná na Baťovom kanáli každý