V jedálenskom biznise nezarobíte na Ferrari

Slováci preferujú rýchly a lacný obed. Aj preto, že za polhodinovú obedňajšiu prestávku málokedy stihnú zájsť do dobrej reštaurácie a v pokoji sa najesť. A za viac peňazí. Preto sú podniky, ktoré im ponúknu denné menu za tri eurá, stále populárne. Na obedových menu fičia pohostinstvá, jedálne, lacnejšie reštaurácie. Zdá sa, že sa im to oplatí. Dá sa však za nižšiu sumu kvalitne navariť?

Ak chcete vlastniť nóbl reštauráciu, potrebujete si prenajať priestor na lukratívnom mieste. Najlepšie v centre mesta. Treba najať kvalitného kuchára, ktorý nie je lacný, a zaplatiť šikovných čašníkov. To všetko stojí dosť peňazí. A keď nebudete mať veľa zákazníkov, váš sen o reštaurácii sa môže rýchlo skončiť. Svedčia o tom aj meniace sa názvy podnikov. Stačí sa pozrieť do centra väčších miest.

Gastronomický biznis sa dá robiť aj inak. Prenajmete si lacnú jedáleň pri veľkom podniku, zaplatíte jednu či dve kuchárky, ktoré jedlo aj vydávajú a popritom vedia poumývať riad. Keď denne obslúžite stovku zákazníkov, môžete zarobiť viac ako majiteľ nie veľmi úspešnej luxusnej reštaurácie. Profit zisťoval, ako funguje biznis „táckarní“.

Článok pokračuje pod video reklamou

VEĽKÁ TLAČENICA. Konkurencia v lacnom stravovacom biznise je obrovská. Okrem pohostinstiev či reštaurácii sú tu pouličné stánky s rýchlym občerstvením alebo donáškové služby. „Tlak na cenu, sortiment a kvalitu je veľký. Krčmy s menu sú naši najväčší rivali. Navyše reštaurácie zväčša žijú najmä z obedového menu, nie z večerí,“ hovorí Martin, žilinský podnikateľ, ktorý prevádzkuje dve jedálne. V tomto biznise sa ocitol skôr náhodou. Ponúkli mu na predaj jednu prevádzku. Keď- že podnikal v inej oblasti, poradil sa s manželkou, či by to bola ochotná robiť. Spoločne sa rozhodli ísť do toho, napriek tomu, že v gastronomickom biznise nemali žiadne skúsenosti.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NKQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NKQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  9. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 52 437
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 460
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 313
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 941
  5. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 8 364
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 585
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 5 156
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 480
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 301
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 744

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Priznám sa, mám veľké obavy (píše Ivan Mikloš)

Bojím sa toho istého, čoho Steven Pinker.

DOMOV

Radoslav Procházka bude kandidovať na ústavného sudcu

Procházka založil bývalú koaličnú stranu Sieť.

ŠPORT

Solskjaer sa stal dočasným trénerom Manchesteru

Informáciu už klub oficiálne potvrdil.

Neprehliadnite tiež

Darčeky sa sypú (aj) z e-shopov

Mnohé e-shopy začali kampaň pred sviatkami skôr.

Všetko môžu vidieť, počuť, ohmatať. Učenie zážitkom, nenudí

Montessori postupy „skúšala“ najprv doma na dcére.

Loď Noe je pre nich ako člen rodiny

Manželov Šulcovcov pozná na Baťovom kanáli každý