V jedálenskom biznise nezarobíte na Ferrari

Slováci preferujú rýchly a lacný obed. Aj preto, že za polhodinovú obedňajšiu prestávku málokedy stihnú zájsť do dobrej reštaurácie a v pokoji sa najesť. A za viac peňazí. Preto sú podniky, ktoré im ponúknu denné menu za tri eurá, stále populárne. Na obedových menu fičia pohostinstvá, jedálne, lacnejšie reštaurácie. Zdá sa, že sa im to oplatí. Dá sa však za nižšiu sumu kvalitne navariť?

Ak chcete vlastniť nóbl reštauráciu, potrebujete si prenajať priestor na lukratívnom mieste. Najlepšie v centre mesta. Treba najať kvalitného kuchára, ktorý nie je lacný, a zaplatiť šikovných čašníkov. To všetko stojí dosť peňazí. A keď nebudete mať veľa zákazníkov, váš sen o reštaurácii sa môže rýchlo skončiť. Svedčia o tom aj meniace sa názvy podnikov. Stačí sa pozrieť do centra väčších miest.

Gastronomický biznis sa dá robiť aj inak. Prenajmete si lacnú jedáleň pri veľkom podniku, zaplatíte jednu či dve kuchárky, ktoré jedlo aj vydávajú a popritom vedia poumývať riad. Keď denne obslúžite stovku zákazníkov, môžete zarobiť viac ako majiteľ nie veľmi úspešnej luxusnej reštaurácie. Profit zisťoval, ako funguje biznis „táckarní“.

Článok pokračuje pod video reklamou

VEĽKÁ TLAČENICA. Konkurencia v lacnom stravovacom biznise je obrovská. Okrem pohostinstiev či reštaurácii sú tu pouličné stánky s rýchlym občerstvením alebo donáškové služby. „Tlak na cenu, sortiment a kvalitu je veľký. Krčmy s menu sú naši najväčší rivali. Navyše reštaurácie zväčša žijú najmä z obedového menu, nie z večerí,“ hovorí Martin, žilinský podnikateľ, ktorý prevádzkuje dve jedálne. V tomto biznise sa ocitol skôr náhodou. Ponúkli mu na predaj jednu prevádzku. Keď- že podnikal v inej oblasti, poradil sa s manželkou, či by to bola ochotná robiť. Spoločne sa rozhodli ísť do toho, napriek tomu, že v gastronomickom biznise nemali žiadne skúsenosti.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NKQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NKQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 887
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 23 988
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 994
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 693
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 589
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 640
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 473
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 105
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 493

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zo súdu zmizla veľká časť spisu ku Kočnerovej kauze Technopol Servis

Zmiznutie predĺži súdny proces a známi Mariana Kočnera tak budú dlhšie ovládať vytunelovaný majetok.

Stĺpček Beaty Balogovej

Aktivity bývalých siskárov nie sú variáciou slobody slova

Tóth ukázal, aký mizerný je "analytik".

Neprehliadnite tiež

Bez istenia vysoko nad zemou

Kúsok belgickej skupiny Puppet factory

Antikvariát v centre, sklad v paneláku na 11. poschodí

Od internetového akntikvariátu ku kamennej predajni.

V minulosti chceli vyrábať elektromobil, dnes stavajú na službách investorom

Priemyselný park vo Vlkanovej má ekologický príbeh.

Banky budú viac požičiavať firmám

Domácnosti si vďaka novým pravidlám požičajú o niečo komplikovanejšie. Jednoduchou úvahou možno dospieť k tomu, že voľné kapacity sa banky pokúsia využiť inak.

Maďarské melóny a husacia pečeň s prívlastkom

Orosházska husacia pečeň i medešský melón sú pre zákazníka známkou kvality.