V jedálenskom biznise nezarobíte na Ferrari

Slováci preferujú rýchly a lacný obed. Aj preto, že za polhodinovú obedňajšiu prestávku málokedy stihnú zájsť do dobrej reštaurácie a v pokoji sa najesť. A za viac peňazí. Preto sú podniky, ktoré im ponúknu denné menu za tri eurá, stále populárne. Na obedových menu fičia pohostinstvá, jedálne, lacnejšie reštaurácie. Zdá sa, že sa im to oplatí. Dá sa však za nižšiu sumu kvalitne navariť?

Ak chcete vlastniť nóbl reštauráciu, potrebujete si prenajať priestor na lukratívnom mieste. Najlepšie v centre mesta. Treba najať kvalitného kuchára, ktorý nie je lacný, a zaplatiť šikovných čašníkov. To všetko stojí dosť peňazí. A keď nebudete mať veľa zákazníkov, váš sen o reštaurácii sa môže rýchlo skončiť. Svedčia o tom aj meniace sa názvy podnikov. Stačí sa pozrieť do centra väčších miest.

Gastronomický biznis sa dá robiť aj inak. Prenajmete si lacnú jedáleň pri veľkom podniku, zaplatíte jednu či dve kuchárky, ktoré jedlo aj vydávajú a popritom vedia poumývať riad. Keď denne obslúžite stovku zákazníkov, môžete zarobiť viac ako majiteľ nie veľmi úspešnej luxusnej reštaurácie. Profit zisťoval, ako funguje biznis „táckarní“.

VEĽKÁ TLAČENICA. Konkurencia v lacnom stravovacom biznise je obrovská. Okrem pohostinstiev či reštaurácii sú tu pouličné stánky s rýchlym občerstvením alebo donáškové služby. „Tlak na cenu, sortiment a kvalitu je veľký. Krčmy s menu sú naši najväčší rivali. Navyše reštaurácie zväčša žijú najmä z obedového menu, nie z večerí,“ hovorí Martin, žilinský podnikateľ, ktorý prevádzkuje dve jedálne. V tomto biznise sa ocitol skôr náhodou. Ponúkli mu na predaj jednu prevádzku. Keď- že podnikal v inej oblasti, poradil sa s manželkou, či by to bola ochotná robiť. Spoločne sa rozhodli ísť do toho, napriek tomu, že v gastronomickom biznise nemali žiadne skúsenosti.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  2. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  3. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  4. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  5. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  10. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 785
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 965
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 205
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 353
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 321
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 921
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 628
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 578
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 466
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 865

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor. Okrem Juhosudáncov môže byť v ohrození až dvadsať miliónov ľudí.

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

Neprehliadnite tiež

Najlepšou prevenciou proti riziku je plán

Experti tvrdia, že aj najhorší plán je lepší ako žiaden. Dane boli, sú a budú vždy nespochybniteľnou súčasťou rizika v biznise. O daňových prizikách sa však hovorí stále málo.

7 zmien životného štýlu, na ktorých zarobíte

Sporíte, šetríte, túžite viac zarobiť. Ale nedeje sa to. Niekedy stačí málo, možno len pozmeniť niečo vo svojom životnom štýle.

Víno ako ho zamýšľala sama príroda

Tvárou vinárstva Weingut Nikolaihof v malebnom rakúskom údolí Wachau je Christine Saahsová.Nie je to však matriarchát, ale výborne naolejovaná biznisová mašinéria, kde má každý svoje nezameniteľné miesto.

Od banky k sakám nie je ďaleko

Ako sa z vyštudovaného ekonóma a najmä finančníka stane odborník na módu?


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop