Špargľa známejšia než plzenské

Keby nebolo špargľovne vo Veľkých Levároch na Záhorí, nemali by z čoho v Ivančiciach pri Brne variť na známych Slávnostiach špargle

Predkrm? Napríklad čerstvá špargľa, údená v domácej udiarni, so špargľovou emulziou a orechovým prachom. Nejedna naša gazdinka je asi prekvapená, lebo nejde o peniaze, skôr o nezvyk. Preto sa aj úspešný slovenský producent špargle živí najmä exportom. Keby nebolo špargľovne vo Veľkých Levároch na Záhorí, nemali by z čoho v Ivančiciach pri Brne variť na známych Slávnostiach špargle. Lebo tam s dorábaním špargle skončili.

Popri činohre, opere a balete je štvrtou scénou Janáčkovho divadla v Brne reštaurácia Bohéma. Po každom predstavení majú otvorené dlhšie než v bežné dni, až do polnoci. V stane na námestí uprostred Ivančíc ponúkala Bohéma gurmánom okrem údenej špargle aj pštrosie ragú na červenom víne s glazovanou špargľou a zemiakovými haluškami. K nemu známy juhomoravský somelier Pavel Chrást odporúčal suchý Modrý portugal z vinárstva Trpělka & Oulehla z neďalekých Nových Bránic, dedinky, kde to s vínom vedia už od dvanásteho storočia. Dezertom z divadelnej reštaurácie bolo špargľové parfait s jahodami a farmárskym tvarohom, sladeným bazovým sirupom.

Článok pokračuje pod video reklamou

S kultovou brnianskou divadelnou reštauráciou to ešte pred troma rokmi išlo ako neplavcom v kaskádach. Špina, smrad, dlžoby personálu, aj za nájomné. Keď ich vykričaný šéfkuchár bez servítky Zdeněk Pohlreich roznosil na televíznej obrazovke, pôvodní majitelia kapitulovali. Pred dvoma rokmi však začala Bohému resuscitovať tridsaťjedenročná Daniela Kundrová, pôvodne zdravotná sestra. Tento rok síce mala stan na ivančických Slávnostiach špargle, ale nedobýjala sa tam. Na špargľové námestie sa pozýva. Iba osem top reštaurácií z Brna a juhomoravského regiónu. Každý pripravuje jedno predjedlo či polievku, hlavné jedlo a dezert. S podmienkou, že vo všetkom musí byť špargľa. Aby to mali ťažšie, vlastné špargľové špeciality boli aj na jedálnych lístkoch najlepších ivančických kamenných reštaurácií. Svoju šou – nedeľné obedňajšie menu pripravil aj muž s michelinskou hviezdou Roman Paulus, šéfkuchár z pražského päťhviezdičkového hotela Alcron.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4N4G na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4N4G na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  6. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  7. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 14 562
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 245
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 6 943
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 400
  5. Vizuálny smog je problém 2 998
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 901
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 752
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 608
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 414
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 242

Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Stočené kilometre vás nemusia oklamať

Čo prezradí a čo neprezradí počítadlo kilometrov?

Nie Sme takí racionálni, ako si myslíme

Behaviorálna ekonómia je moderná veda na vzostupe.

Ako žiť bezpečne s inteligentným alarmom

Moderný alarm dokáže monitorovať aj teplotu v byte, otvárať bránu a je prepojeným na mobil.

Poľský pivovar usadený v parku

Aj Poliaci vedia variť pivo, ale najmä ho vedia dobre spropagovať a predať. Aj cez múzeum.

Podnikať sa dá aj s umením

Otec a syn Smolákovci vedia ako umenia propagovať aj predávať. Pomáhajú im aj granty a sponzori.