Špargľa známejšia než plzenské

Keby nebolo špargľovne vo Veľkých Levároch na Záhorí, nemali by z čoho v Ivančiciach pri Brne variť na známych Slávnostiach špargle

Predkrm? Napríklad čerstvá špargľa, údená v domácej udiarni, so špargľovou emulziou a orechovým prachom. Nejedna naša gazdinka je asi prekvapená, lebo nejde o peniaze, skôr o nezvyk. Preto sa aj úspešný slovenský producent špargle živí najmä exportom. Keby nebolo špargľovne vo Veľkých Levároch na Záhorí, nemali by z čoho v Ivančiciach pri Brne variť na známych Slávnostiach špargle. Lebo tam s dorábaním špargle skončili.

Popri činohre, opere a balete je štvrtou scénou Janáčkovho divadla v Brne reštaurácia Bohéma. Po každom predstavení majú otvorené dlhšie než v bežné dni, až do polnoci. V stane na námestí uprostred Ivančíc ponúkala Bohéma gurmánom okrem údenej špargle aj pštrosie ragú na červenom víne s glazovanou špargľou a zemiakovými haluškami. K nemu známy juhomoravský somelier Pavel Chrást odporúčal suchý Modrý portugal z vinárstva Trpělka & Oulehla z neďalekých Nových Bránic, dedinky, kde to s vínom vedia už od dvanásteho storočia. Dezertom z divadelnej reštaurácie bolo špargľové parfait s jahodami a farmárskym tvarohom, sladeným bazovým sirupom.

Článok pokračuje pod video reklamou

S kultovou brnianskou divadelnou reštauráciou to ešte pred troma rokmi išlo ako neplavcom v kaskádach. Špina, smrad, dlžoby personálu, aj za nájomné. Keď ich vykričaný šéfkuchár bez servítky Zdeněk Pohlreich roznosil na televíznej obrazovke, pôvodní majitelia kapitulovali. Pred dvoma rokmi však začala Bohému resuscitovať tridsaťjedenročná Daniela Kundrová, pôvodne zdravotná sestra. Tento rok síce mala stan na ivančických Slávnostiach špargle, ale nedobýjala sa tam. Na špargľové námestie sa pozýva. Iba osem top reštaurácií z Brna a juhomoravského regiónu. Každý pripravuje jedno predjedlo či polievku, hlavné jedlo a dezert. S podmienkou, že vo všetkom musí byť špargľa. Aby to mali ťažšie, vlastné špargľové špeciality boli aj na jedálnych lístkoch najlepších ivančických kamenných reštaurácií. Svoju šou – nedeľné obedňajšie menu pripravil aj muž s michelinskou hviezdou Roman Paulus, šéfkuchár z pražského päťhviezdičkového hotela Alcron.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4N4G na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4N4G na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  5. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 474
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 26 226
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 004
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 467
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 111
  7. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 5 726
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 5 542
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 934
  10. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 219

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polícia obvinila dve lekárky pre smrť dievčaťa. Zomrelo od smädu

Opätovné vyšetrovanie nariadila Generálna prokuratúra.

SVET

Saudská Arábia vraždu novinára plánovala, vyhlásil Erdogan

Turecký prezident viní Saudskú Arábiu z vraždy.

Neprehliadnite tiež

Bez istenia vysoko nad zemou

Kúsok belgickej skupiny Puppet factory

Antikvariát v centre, sklad v paneláku na 11. poschodí

Od internetového akntikvariátu ku kamennej predajni.

V minulosti chceli vyrábať elektromobil, dnes stavajú na službách investorom

Priemyselný park vo Vlkanovej má ekologický príbeh.

Banky budú viac požičiavať firmám

Domácnosti si vďaka novým pravidlám požičajú o niečo komplikovanejšie. Jednoduchou úvahou možno dospieť k tomu, že voľné kapacity sa banky pokúsia využiť inak.

Maďarské melóny a husacia pečeň s prívlastkom

Orosházska husacia pečeň i medešský melón sú pre zákazníka známkou kvality.