Požiar v ústach nehaste vodou

„Želáte si to pikantné alebo len jemne?“ pýta sa čašník. Jasné, že riadne, však sme chlapi, nie? A tak sa na stôl nesie pravá indická rassam alebo thajská tom yum. Už po druhom hlte vypukne v ústach požiar.

V reštauráciách s indickou, thajskou, vietnamskou a mexickou kuchyňou varia zahraniční šéfkuchári tak ako vo svojej domovine. „Len jedno musíme prispôsobiť slovenskému či, lepšie povedané, európskemu jazýčku – pálivosť,“ hovorí o kuchyni reštaurácie Krishna na Dunaji jej majiteľ Sanjay Kumar Rai. To, čo je pre Inda slabučké ako čaj, znesie našinec s lapaním po dychu. Pri vyššom stupienku pikantnosti by horel všetkými smermi. Doslova, pretože sila alkaloidu zvaného kapsaicín sa rozleje do každého tkaniva. Pravdivé je tvrdenie, že feferónka štípe dvakrát.

Začiatok konzumácie vyzerá celkom nevinne. Kapsaicín sa totiž uvoľňuje postupne pri žuvaní, takže požiar nastáva až po chvíli. „Ak hosť nemá skúsenosti so štipľavými kuchyňami, spravidla kričí o vodu,“ opisuje skúsenosti šéfkuchár Ladislav Hužík z bratislavského LemonTree. Aj on prispôsobuje inak autentické thajské jedlá tunajšiemu jazýčku. Vodu však k stolu nenesie. Nepomôže, pretože alkaloidy sa v nej nerozpúšťajú. Požiar v ústach hasí mliekom, paradajkovou šťavou, syrom, chlebom či neutralizujúcim citrónom.

V ZOZNAME VELIČÍN. Pred dvoma rokmi oslávil storočnicu organoleptický test amerického chemika Wilbura L. Scovilla na určovanie pálivosti paprík. Potreboval na to päť odvážlivcov, ktorí testovali roztok papriky, vody a cukru, až kým nebol „silnejší“ než voda. Do života uviedol teda novú veličinu – pálivosť a jej jednotky nazval SHU (Scoville heat units). Vrchol stupnice ohraničil 15 miliónmi SHU, čo znamená silu čistého kapsaicínu. Koľko pálivosti pridelili dobrovoľníci jednotlivým odrodám papriky, to záviselo od ich subjektívnych pocitov. Preto sa neskôr začali robiť testy kvapalinovej chromatografie.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 710
  2. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 7 162
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 039
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 988
  5. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 745
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 506
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 185
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 994
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 868
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 032

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bývalý minister práce Mihál odchádza z SaS, pre postoje Sulíka

Mihál vraj nesúhlasí s niektorými postojmi predsedu strany Sulíka.

DOMOV

Žena, ktorá močila na Korán, ohrozila bezpečnosť Slovenska

Na videu obvinenej viala v pozadí slovenská vlajka.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

Neprehliadnite tiež

7 zmien životného štýlu, na ktorých zarobíte

Sporíte, šetríte, túžite viac zarobiť. Ale nedeje sa to. Niekedy stačí málo, možno len pozmeniť niečo vo svojom životnom štýle.

Víno ako ho zamýšľala sama príroda

Tvárou vinárstva Weingut Nikolaihof v malebnom rakúskom údolí Wachau je Christine Saahsová.Nie je to však matriarchát, ale výborne naolejovaná biznisová mašinéria, kde má každý svoje nezameniteľné miesto.

Od banky k sakám nie je ďaleko

Ako sa z vyštudovaného ekonóma a najmä finančníka stane odborník na módu?

Bez práce nie sú facebookové koláče

Sociálne siete vznikli najmä ako zábavné platformy pre mladých ľudí. Dnes sa stali účinným nástrojom aj v biznise a marketingu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop