Vyúdená turistika

Slávnosti moravského údeného na hrade Veveří pri Brne sú súťažou o najlepšiu povestnú lahôdku

Zakladateľ fajnšmekerského hnutia Slow Food Talian Carlo Petrini tvrdí, že ľudia stále viac dbajú na to, čo si dajú na seba, a menej ich trápi, čo dávajú do seba. Ale najnovšie české štatistiky hovoria, že na farmárskych trhoch kupujúcich pribúda a supermarkety stagnujú. Za prémiové ceny však ľudia žiadajú voňavú kvalitu. Radi za ňou aj vycestujú a spoja príjemné s ešte príjemnejším.

Slávnosti moravského údeného na hrade Veveří pri Brne sú súťažou o najlepšiu povestnú lahôdku moravských mäsiarov a údenárov. Vlani pred prvým ročníkom museli usporiadatelia skôr agitovať. Aj keď nechceli nič iné, len aby údenári prišli a bolo toho dosť na predaj. Nakoniec sa viacerí producenti museli vrátiť do firiem a doslova vybrakovať, čo im ešte pred víkendom zostalo. Na hrad totiž vtrhli tri tisícky mäsožravcov, prieberčivých hladošov moravských, českých, ale aj trochu slovenských či rakúskych zvedavcov. A pojedli alebo si domov odviezli štvrť tony údeného plus ďalšie klobásky a zabíjačkové fajnovosti. Tento rok vo februári nemuseli nikoho prosiť, ale naopak, odmietali tých producentov, čo sa prihlásili až na poslednú chvíľu. Lebo aj veľký hrad má svoju kapacitu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4MX8 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4MX8 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 578
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 26 750
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 007
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 467
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 111
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 850
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 4 802
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 4 713
  10. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 219

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Redaktor SME Adam Valček: Odkedy je Kočner vo väzení, cítim sa bezpečnejšie

Podľa Valčeka Kočner nesledoval len novinárov.

SVET

Našli sa časti tela novinára Chášukdžího, tvrdí Sky News

Prokurátor ani turecký prezident o nájdenom tele nehovoria.

Neprehliadnite tiež

Na uhlie dopláca každý, nielen na účte za elektrinu

Dotácia na uhlie na rok 2018 vzrástla na 115 miliónov eur

Bez istenia vysoko nad zemou

Kúsok belgickej skupiny Puppet factory

Antikvariát v centre, sklad v paneláku na 11. poschodí

Od internetového akntikvariátu ku kamennej predajni.

V minulosti chceli vyrábať elektromobil, dnes stavajú na službách investorom

Priemyselný park vo Vlkanovej má ekologický príbeh.

Banky budú viac požičiavať firmám

Domácnosti si vďaka novým pravidlám požičajú o niečo komplikovanejšie. Jednoduchou úvahou možno dospieť k tomu, že voľné kapacity sa banky pokúsia využiť inak.