Z generácie na generáciu

E – ženy: Daniela Vajsábelová hovorí, že je úžasné keď spolupracuje rodina a skúsenosti a zázemie môžete prenechávať nástupcom

Vyštudovala som Vysokú školu ekonomickú, fakultu riadenia, odbor automatizované systémy riadenia. Bolo to v čase, keď počítač bol veľký ako obývačka. Keďže som vyrastala v rodine, kde rodičia pracovali v obchodnej organizácii – mamina pracovala v ZDROJI na obchodnom oddelení a otec pracoval tiež v ZDROJI ako vedúci cukrárenskej výroby- moja cesta po skončení smerovala kam inam ako do Zdroja. Pracovala som na úseku technológie výroby, kde som mala na starosti výrobu studenej kuchyne, teplej kuchyne a cukrárskych výrobkov. Po revolúcii sme sa rozhodli, že začneme podnikať v oblasti výroby a predaja cukrárskych výrobkov. Môj otec Ján Krcheň je šťastný človek, pretože jeho povolanie bolo jeho láskou a koníčkom. Bol a ešte stále je cukrár celým svojim srdcom. Začali sme v júni v roku 1992. Pamätám si na chvíľu, keď sme mali otvoriť našu prevádzku, že som si uvedomila – tak tu prestáva sranda, teraz je to vážne a už to bude asi navždy. Začiatky boli veľmi, veľmi ťažké. Syn mal 9 rokov, dcéra tri roky, manžel pracoval na zámorskej lodi ako strojný dôstojník – pol roka na mori a pol roka doma. Ja sama, ale za výraznej podpory mojej maminy a hlavne otca, ktorý viedol výrobu. Ja som sa starala o všetko ostatné, ale hlavne som sa učila, veď všetko bolo nové. Pamätám si, že keď som išla urobiť prvú výplatu, tak som prišla za Štefanom -bol to náš zamestnanec - a povedala som mu, že ešte neviem ako mám výplatu urobiť, že sa to musím najprv naučiť. Dnes je to smiešne ale bolo to tak. Účtovníctvo mi robila moja priateľka Jarmila a spolu s ňou sme lúskali všetky zákony, predpisy a nariadenia, ktoré sa menili asi každý mesiac. Začiatky boli ťažké, niekedy som išla spať tak, že som sa ani nevyzliekla. Mali sme veľa práce a ja som v cukrárni trávila väčšinu času. Manžel našťastie prestal brázdiť Stredozemné more a pridal sa k nám do firmy. Domácnosť viedol on, staral sa o deti a ja som sa venovala firme. Na rodinu som nemala skoro vôbec čas. Postupne som si začala uvedomovať, že takto môj život nemôže ísť ďalej a začala som prenechávať viac priestoru vo firme môjmu manželovi. Začala som mu dôverovať a urobila som dobre. Môj otec viedol výrobu 12 rokov. Je to hlavne jeho zásluha, že naša firma dosahuje dobré výsledky. Zaviedol zodpovedný systém výroby, naučil našich zamestnancov dodržiavať technologické postupy a vdýchol našej výrobe „dušu“. Je to sladká „duša“ našej cukrárne Danela.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  2. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  3. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  4. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  5. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  6. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  7. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  8. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 578
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 107
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 374
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 445
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 389
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 876
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 586
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 444
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 435
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 852

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

KOMENTÁRE

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol ľud v uliciach

Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor.

Neprehliadnite tiež

Najlepšou prevenciou proti riziku je plán

Experti tvrdia, že aj najhorší plán je lepší ako žiaden. Dane boli, sú a budú vždy nespochybniteľnou súčasťou rizika v biznise. O daňových prizikách sa však hovorí stále málo.

7 zmien životného štýlu, na ktorých zarobíte

Sporíte, šetríte, túžite viac zarobiť. Ale nedeje sa to. Niekedy stačí málo, možno len pozmeniť niečo vo svojom životnom štýle.

Víno ako ho zamýšľala sama príroda

Tvárou vinárstva Weingut Nikolaihof v malebnom rakúskom údolí Wachau je Christine Saahsová.Nie je to však matriarchát, ale výborne naolejovaná biznisová mašinéria, kde má každý svoje nezameniteľné miesto.

Od banky k sakám nie je ďaleko

Ako sa z vyštudovaného ekonóma a najmä finančníka stane odborník na módu?


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop