Zabúdané remeslá

Všetko sa dnes vyrába vo veľkom a ešte väčšom. Výsledkom je uniformita, veci strácajú poéziu, ktorú im vtláčali predtým najmä ľudské ruky. Zdá sa, akoby pokrok odsúdil remeslá do úlohy údržbára a exponátu v múzeu. Tradičná výroba síce nevykazuje to, čomu ekonómovia hovoria úspory z rozsahu, dokáže však aj dnes produkovať krásu, ktorá nemá len charakteristiky nostalgie. Remeslo prežije, kým ľudia budú jeho výrobky obdivovať a kupovať. Profit našiel niekoľko príkladov.

Modrotlač je stará technológia, korene má v Ázii. Okľukou cez západnú Európu sa dostala na územie v strede kontinentu. V Šaštíne vznikla v roku 1736 prvá privilegovaná manufaktúra na výrobu modrotlače, niekoľko ďalších potom vyrástlo na rôznych miestach súčasného Česka a Slovenska. V Strážnici, moravskom mestečku neďaleko slovenskej hranice, vyrábajú modrotlač dodnes.

MODRÉ Z PLÁTNA. Sáva a František Jochovci už nie sú mladíci, rodinnú tradíciu neudržiavajú len zo sentimentu. O modrotlač je stále záujem, aj keď dnes už slúži viac ako ozvláštnenie šatníkov a interiérov. F. Joch vysvetľuje, že v ostatnom čase si folklórne skupiny obnovujú kroje, takže robia často špeciality, každý región má typické vzory. „Objednávky prichádzajú aj zo Slovenska, najmä zo Záhoria.“ Na veľkom stole mal František natiahnuté biele plátno, pracoval na potlači materiálu, z ktorého vyrobia mužské zástery, súčasti kroja v okolí Zlína.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na začiatku je plátno. Najprv ho naškrobia, sušia, mangľujú, potlačia, nafarbia, perú a zasa sušia. Najnáročnejšou etapou je potlač. Drevenou formou sa na látku nanáša rezerva, čo je biela škrobovitá hmota, ktorá bráni preniknutiu farby do materiálu a vo výsledku vytvára biely vzor na tkanine. Formu musí František prikladať veľmi dôkladne, aby sa dobre obtlačila. Dôležitá je aj presnosť, okraje motívu sa nesmú prekrývať ani tvoriť medzery.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4MBU na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4MBU na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 25 587
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 20 878
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 986
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 13 000
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 779
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 464
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 627
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 570
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 023
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 745

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček Beaty Balogovej

Aktivity bývalých siskárov nie sú variáciou slobody slova

Tóth ukázal, aký mizerný je "analytik".

DOMOV

Návrat do čias mečiarizmu. Reakcie redakcií na sledovanie novinárov

Reagujú Aktuality.sk i týždenník .týždeň.

Neprehliadnite tiež

Bez istenia vysoko nad zemou

Kúsok belgickej skupiny Puppet factory

Antikvariát v centre, sklad v paneláku na 11. poschodí

Od internetového akntikvariátu ku kamennej predajni.

V minulosti chceli vyrábať elektromobil, dnes stavajú na službách investorom

Priemyselný park vo Vlkanovej má ekologický príbeh.

Banky budú viac požičiavať firmám

Domácnosti si vďaka novým pravidlám požičajú o niečo komplikovanejšie. Jednoduchou úvahou možno dospieť k tomu, že voľné kapacity sa banky pokúsia využiť inak.

Maďarské melóny a husacia pečeň s prívlastkom

Orosházska husacia pečeň i medešský melón sú pre zákazníka známkou kvality.