Prečo na jar puká v kĺboch

Hýbať sme sa nezabudli, iba sa nám nechce a najťažšie je začať tak, aby sme si neublížili

Hoci sa k nám tento rok na jar správalo počasie dosť macošsky a namiesto rozpuku prírody sme zažívali skôr jej vyľakaný úkryt pod záľahou snehu a vody, predsa mnohí milovníci pohybu to nebrali do úvahy a vyrazili presvedčiť zimu aj chlad, že je čas zmeniť športový repertoár a začať behať, bicyklovať, jazdiť na kolieskových korčuliach či skejtbordoch.

Z tepla kancelárií a domovov však vyšli na svetlo sveta aj ľudia, ktorí zimu presedeli pri počítači, tablete alebo preležali pri televízore. Osobné váhy pôžitkárom postupne ukazovali podstatne vyššie čísla ako v lete či na jeseň a rána začali byť veľmi kruté – kým sa rozkývali, rozchodili. Ozývalo sa pukanie, praskanie aj vŕzganie. Ich kĺby sa akosi „zavarili“. Boli totiž minimálne používané a zvykli si na nečinnosť. Navyše dlhodobé sedenie predstavuje pre kĺby, šľachy a väzivá mimoriadne ťažkú činnosť, hoci pasívnu. A teraz by si mali poradiť s nadváhou aj prirodzenými pohybovými aktivitami. Vtedy sa aj mladí ľudia cítia ako starci.

NIJAKÚ PANIKU. Hýbať sme sa nezabudli, iba sa nám nechce a najťažšie je začať tak, aby sme si neublížili. Ale pozitívny vplyv pohybu na telesné a duševné zdravie sa začne prejavovať už po opatrných malých dávkach. Minimálnou dennou pohybovou aktivitou by mala byť na začiatok rýchlejšia chôdza, tak niečo vyše poldruha kilometra. To predstavuje spotrebovanú energiu sto kilokalórií. „Slabšie povahy“ môžu začať zahrievacou chôdzou na piate poschodie (ak jedno poschodie má zhruba dvadsať schodov). To predstavuje okolo štyridsať kilokalórií. Na intenzite treba pridať po troch až piatich dňoch. Chôdza by mala byť rýchlejšia (štyri až šesť kilometrov za hodinu) a nie iba na rovine v meste, ale skôr v prírode, kde stúpame aj klesáme. Dobré je pridať a spestriť pohyb – ak je možné – prácou v záhrade a domácim jarným upratovaním. Za určitú kvalitu sa považuje spotrebovanie aspoň dvetisíc kilokalórií týždenne rýchlou chôdzou, behom, bicyklovaním či jazdou na kolieskových korčuliach. Pohyb sa dá podľa zváženia raz až dvakrát spestriť loptovými hrami.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  3. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  5. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  6. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. Leto nekončí!
  9. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  10. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 884
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 262
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 153
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 805
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 298
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 256
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 156
  8. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 1 113
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 103
  10. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 797

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dcéru našla v nemocnici so zlomenou nohou. Tvrdia, že si to urobila sama

Po odbere krvi ostala mesačnej Liliane modrina na päte a zlomená stehenná kosť.

DOMOV

Plavčan zostane ministrom do konca augusta

SNS neodpovedala, či je za otáľaním vyčkávanie na koaličnú radu.

BRATISLAVA

Už je známe, čo všetko vyrastie na mieste bývalého PKO

Na Dvořákovom nábreží bude pokračovanie River Parku.

KOMENTÁRE

Danko vzburu inscenuje ako cirkusové číslo

Bude to extrémne drahá kríza.

Neprehliadnite tiež

Soľné rituály talianskeho mestečka

V talianskej Cervii sa viac ako dve tisícročia vyrába sladká soľ - starou ručnou metódou odparovaním z malých jazierok.

Nie je Tokajské víno ako Tokaj

Geografickým názvom Tokaj môžu byť označené len vína priamo z maďarskej dedinky Tokaj. Všetky ostatné sa označujú ako tokajské vína.

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.

Svätojurskí vinári, ktorí dorábajú víno od polovice 18. storočia

Takmer pätnásť rokov spoločného podnikania rodín Dubovských a Grančičových viedlo k úspešnému a stále rastúcemu biznisu s vínom značky zloženej z mien oboch majiteľov.