Muž, ktorému nebolo v živote zle

Pavol Konštiak v ostatnom ročníku súťaže spoločnosti Ernst & Young Podnikateľ roka 2012 získal cenu Profitu za podnikateľský príbeh

Podnikanie dostával Pavol Konštiak do krvi už za totality. Mal osem rokov, keď ho mama posielala k ceste pred Slovenským Grobom zastavovať bratislavské autá a pozývať na husacinu. Tam stranícki gurmáni trochu kapitalizmu strpeli. Nuž mama Konštiaková piekla husi, pečienky, lokše, nalievala vínko. Husacina doteraz živí aj tri sestry malého lovca labužníkov. V ostatnom ročníku súťaže spoločnosti Ernst & Young Podnikateľ roka 2012 získal cenu Profitu za podnikateľský príbeh.

Roboty je pred Vianocami vo veľkoobchode s potravinami najviac a chlapi makajúci do večera boli nervózni: od manželiek mali igelitky a úlohu kúpiť kapra. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa ešte na kapry stálo v rade. Preto Pavol Konštiak každému pred odchodom domov ryby dal. Kapry zamestnancom rozdáva doteraz, hoci ich dostať kdekoľvek. Nápad zmenil aj na predvianočnú kaprovú párty pre dodávateľov, odberateľov, priateľov s čajom s rumom, mastným chlebom s cibuľou. Namiesto vianočných pohľadníc s vinšmi, ktoré nik poriadne nečíta, rozdá ročne vyše tri tony kaprov.

Článok pokračuje pod video reklamou

POZITÍVNE. Tvrdí, že je prísny, no vytvoril atmosféru, vďaka ktorej si vraj každý považuje pracovať vo firme KON – RAD. Niekde radšej človeka prepustia, aby nemuseli zvýšiť plat, on však chce mať stabilný tím a snaží sa, aby to ľudia v rámci možností pocítili aj na plate. Vari polovica tam robí už vyše desať rokov a fluktuácia je mizivá. Odísť musia len tí, čo si myslia, že z firemného krv netečie. Šéf však nerobí policajta. Zlodeja odhalia zamestnanci, lebo pochopili, čo nie je ešte všade samozrejmé. Ak by ľahostajnosťou a zlodejčinou firma padla na kolená, pocíti to nielen majiteľ, ale aj dvesto rodín zamestnancov. „Vidia, že ani v kríze neprepúšťame a dokonca dokážeme rásť,“ hodnotí P. Konštiak. Tvrdí, že mu vlastne v živote nikdy nebolo zle. „Je to o životnej filozofii,“ vysvetľuje. „Niektorí nikdy nie sú spokojní, nadávajú a netušia, že negativizmom škodia sebe aj okoliu. Ja som pôžitkár, s chuťou si dávam aj oravskú slaninu, mám rád večer šproty s cibuľou, zlé víno nevypijem.“ A načo nadávať na život, keď je zdravý, má ženu, s ktorou žije už tridsať rokov, vydarené dcéry, prvého vnuka. Aj on by dokázal nadávať na vládu, dane, krajanov, susedov. A neraz by aj mal prečo. Duši však patrí nirvána. Preto chodí do prírody, každú nedeľu vybehne na Devínsku kobylu, a od septembra do jari pláva za firmou v jazere.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4KV3 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4KV3 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 226
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 710
  3. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 359
  4. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 7 986
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 875
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 899
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 480
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 178
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 035
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 798

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček Petra Schutza

Pellegrini plakal nad rozliatym mliekom

Zdá sa, že v jazde za funkciou sudcu má Fico širokú základňu, o ktorú sa podopiera.

Neprehliadnite tiež

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček

Mladí Slováci objavili dieru na trhu. Mlieko robia z maku, orechov a semien

Najnovšie prišli s receptúrou na mandľový jogurt.

Miroslav Belica a Zuzana Svoreňová