Nočné nápady vinára

Čo s odpadom po výrobe hrozna? Drobný vinár nájde miesto vzadu za domom, v humne. Ale čo, keď vinár Peter Matyšák zaplní strapcami, vylisovanými bobuľami, šupkami a zrniečkami aj dvadsať nákladniakov. Každý rok si dobrých sto ton odpadu po lisovaní hrozna odváža firma, ktorá vyrába kompost.

Ak niečo dá grátis, získa na dôvere. Vlani na jeseň si ešte nebol istý, ale vývoj o pár týždňov mu naznačil, že napriek krízovému roku si bude môcť opäť dovoliť zamestnancom vyplatiť aj odmeny. Keď odchádzali domov z firemného posedenia, mali ťažké ruky, lebo ich čakalo dvanásť fľašiek a ešte nejaké sušené karé na sviatky. Ľudia, ktorí uňho robia desať rokov, dostávajú vernostné, nuž nikomu nenapadne hľadať, kam by sa dalo ísť na lepšie. Peter Matyšák vymýšľa nové veci stále. A ak sú nápady, tak sa darí aj biznisu.

Napríklad odpad po výrobe hrozna. Jeden z najväčších slovenských vinárov ho dáva zadarmo, len nech mu nestraší vo firme. Usúdil však, že trocha kompostu by si mohli vyrobiť aj sami pre seba. V areáli majú totiž zeleninovú eko záhradu, ktorá zásobuje v Bratislave hotel Matyšák a v Pezinku reštauráciu. Na päťdesiatich ároch vlani zobrali vyše trinásť ton vlastných zemiakov a tento rok si firemný záhradník Ján Kupeček trúfa na osemnásť ton.

P. Matyšák je labužník, ktorý si vie vychutnať rozdiel medzi čerstvou červenou rajčinou, ktorá bola ešte pred hodinou v skleníku, a svetlým produktom, čo nedozretý putoval do obchodov cez polovicu Európy. Takisto ako uhorka, hlávkový šalát či reďkovka. A je presvedčený, že jeho reštaurácie budú vyhľadávať čoraz viac aj ľudia, ktorí dávajú prednosť bio zelenine. Preto má vo vinárskom podniku šesťsto štvorcových metrov fóliovníkov, kde vlani zobrali vyše dve a pol tony rajčín, viac ako tonu uhoriek, paprík, cibule a pol tony šalátu. Má vlastnú mrkvu, kaleráb, dve desiatky druhov zeleniny. Z najmenšieho z fóliovníkov je aj dvanásť druhov čerstvých byliniek na dochucovanie a ozdobu. Pažítka, žerucha, petržlenová vňať, bazalka či ligurček. Je rád, keď vie, čo dostanú hostia na tanier. Preto nekupuje hotové mäsové výrobky a vybral si prácnejšie riešenie. Z kvalitného chovu kupuje na bitúnkoch mäso a z neho má aj vlastnú šunku, klobásy, tlačenku a iné zabíjačkové špeciality. Človek dnes už ani nevie, ako skutočne vonia a chutí domáca šunka. P. Matyšák si ťuká na čelo, prečo sa volá mäsový výrobok čosi, pri čom aj etiketa priznáva, že obsahuje trebárs len päťdesiat percent mäsa. A ktovie akého.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 651
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 701
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 6 869
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 478
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 344
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 920
  7. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 5 889
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 369
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 651
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 141

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Mesiac som žil v inteligentnej domácnosti. A takto to dopadlo

Moderná, zábavná a zaujímavá. Inteligentná domácnosť je ale drahá a slovenským príkazom zatiaľ nerozumie.

KOMENTÁRE

Nová česká celebrita, hlúpa Mary a budúcnosť ľavosúdia (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

SVET

Rozhoduje sa o budúcnosti sveta, čo plánujú lídri (Globsec naživo)

Lídri, vojaci a odborníci sa rozprávajú o hrozbách.

KOMENTÁRE

Keď slová slúžia ako strely

Falošné správy často pritiahnu väčšie masy ako dôveryhodné médiá.

Neprehliadnite tiež

Digitálny nomádi pôsobia ako novodobí boháči

Silviu na Bali priviedlo surfovanie, Adam sa presúva za učením sa jazykov, Kristína pre pracovné príležitosti, Zuzanu láka multikultúrna rozmanitosť sveta a manželia Šoralovci v exotike čerpajú energiu a nápady.

Etickí hackeri sa spájajú v biznise

Bezpečnosť na internete je z roka na rok väčšia téma. Systémy a aplikácie aj tých najväčších IT spoločností sú čoraz zložitejšie a zraniteľnejšie.

Bezpečnosť, ktorá sa rodí v absolútnej slobode

Pavol Lupták nie je zaujímavý iba tým, že postavil svoj biznis na hackovaní – prienikoch do rôznych bezpečnostných systémov.

Na našom trhu pôsobia firmy, ktoré ponúkajú klientom riešenia založené na hackovaní

Medzi nimi aj spoločnosť Citadelo, ktorá sa ako jedna z mála špecializuje na bezpečnosť priemyselných komplexov.