Nočné nápady vinára

Čo s odpadom po výrobe hrozna? Drobný vinár nájde miesto vzadu za domom, v humne. Ale čo, keď vinár Peter Matyšák zaplní strapcami, vylisovanými bobuľami, šupkami a zrniečkami aj dvadsať nákladniakov. Každý rok si dobrých sto ton odpadu po lisovaní hrozna odváža firma, ktorá vyrába kompost.

Ak niečo dá grátis, získa na dôvere. Vlani na jeseň si ešte nebol istý, ale vývoj o pár týždňov mu naznačil, že napriek krízovému roku si bude môcť opäť dovoliť zamestnancom vyplatiť aj odmeny. Keď odchádzali domov z firemného posedenia, mali ťažké ruky, lebo ich čakalo dvanásť fľašiek a ešte nejaké sušené karé na sviatky. Ľudia, ktorí uňho robia desať rokov, dostávajú vernostné, nuž nikomu nenapadne hľadať, kam by sa dalo ísť na lepšie. Peter Matyšák vymýšľa nové veci stále. A ak sú nápady, tak sa darí aj biznisu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Napríklad odpad po výrobe hrozna. Jeden z najväčších slovenských vinárov ho dáva zadarmo, len nech mu nestraší vo firme. Usúdil však, že trocha kompostu by si mohli vyrobiť aj sami pre seba. V areáli majú totiž zeleninovú eko záhradu, ktorá zásobuje v Bratislave hotel Matyšák a v Pezinku reštauráciu. Na päťdesiatich ároch vlani zobrali vyše trinásť ton vlastných zemiakov a tento rok si firemný záhradník Ján Kupeček trúfa na osemnásť ton.

P. Matyšák je labužník, ktorý si vie vychutnať rozdiel medzi čerstvou červenou rajčinou, ktorá bola ešte pred hodinou v skleníku, a svetlým produktom, čo nedozretý putoval do obchodov cez polovicu Európy. Takisto ako uhorka, hlávkový šalát či reďkovka. A je presvedčený, že jeho reštaurácie budú vyhľadávať čoraz viac aj ľudia, ktorí dávajú prednosť bio zelenine. Preto má vo vinárskom podniku šesťsto štvorcových metrov fóliovníkov, kde vlani zobrali vyše dve a pol tony rajčín, viac ako tonu uhoriek, paprík, cibule a pol tony šalátu. Má vlastnú mrkvu, kaleráb, dve desiatky druhov zeleniny. Z najmenšieho z fóliovníkov je aj dvanásť druhov čerstvých byliniek na dochucovanie a ozdobu. Pažítka, žerucha, petržlenová vňať, bazalka či ligurček. Je rád, keď vie, čo dostanú hostia na tanier. Preto nekupuje hotové mäsové výrobky a vybral si prácnejšie riešenie. Z kvalitného chovu kupuje na bitúnkoch mäso a z neho má aj vlastnú šunku, klobásy, tlačenku a iné zabíjačkové špeciality. Človek dnes už ani nevie, ako skutočne vonia a chutí domáca šunka. P. Matyšák si ťuká na čelo, prečo sa volá mäsový výrobok čosi, pri čom aj etiketa priznáva, že obsahuje trebárs len päťdesiat percent mäsa. A ktovie akého.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4KUC na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4KUC na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 672
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 596
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 379
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 545
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 970
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 382
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 910
  9. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 894
  10. Najužitočnejšia appka 2 883

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Neprehliadnite tiež

V Badene sú fotografie v parku, plávajú aj na jazere

Európsky fotografický festival už aj v rakúskom Badene.

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.