Zdravé grilovanie

Nesprávne grilovanie lekári čoraz častejšie hodnotia ako rizikovú úpravu potravín, pretože pripálením hrozí nebezpečenstvo vzniku a konzumácie rakovinotvorných heterocyklických amínov (HCA). Pravdepodobnosť ich prítomnosti ovplyvňuje aj dĺžka a teplota tepelnej úpravy. Americké výskumy z ostatných desiatich rokov hovoria, že potieranie mäsa rozmarínovým extraktom ešte pred grilovaním dokáže zredukovať tvorbu HCA aj viac než o polovicu. Spôsobujú to antioxidačné zložky tejto zaujímavej byliny – kyselina rozmarínová, karnosol a kyselina karnosolová. Výťažok z rozmarínu nemá výraznú arómu, nuž pôvodnú chuť mäsa neovplyvní. Tento názor potvrdzujú aj iné výskumy, ktoré dokázali znižovanie tvorby HCA marinovaním (nakladaním do „pácu“) s určitými domácimi koreniacimi bylinami – bazalkou, mätou, tymianom, majoránom, oreganom alebo šalviou. Použiť sa dá aj petržlen a pažítka.

Dobre zvládnuté grilovanie je však aj jedným z najzdravších spôsobov prípravy jedla. Rozhodne víťazí nad vyprážaním alebo údením. Vyprážané mäso má napríklad o polovicu viacej tuku ako grilované. Na odstránenie rizika poškodenia zdravia pri grilovaní treba dodržiavať niektoré rady lekárov a odporúčania na správne postupy.

RAZ TÝŽDENNE. Jedlo grilované na drevenom uhlí by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň. Konzumácia potravy grilovanej na lávových kameňoch nie je problémom ani každý druhý deň. Keď- že škodlivé látky sa tvoria predovšetkým vo chvíli, keď je mäso priamo v plameni, najmä pri teplote nad 400 stupňov Celzia, grilovať treba na rošte umiestnenom najmenej 30 centimetrov nad horúcimi kúskami kvalitného dreveného uhlia. Nebezpečné splodiny vznikajú pri vysokej teplote aj rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva z grilovanej potraviny na rozpálené uhlie. Tieto polycyklické aromatické uhľovodíky, z ktorých sú niektoré rakovinotvorné, teplý vzduch vynáša hore na mäso a znečisťuje ho. Čím je viac tukové, tým horšie. Aj preto na grilovanie používajme radšej mäso bez tuku a odstraňujme z neho tučné okraje a z hydiny kožu. Nie je vhodné mäso počas grilovania polievať olejom – stačí ho počas prípravy ľahko potierať olivovým olejom.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  1. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  2. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  3. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  4. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  5. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  6. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  10. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 13 869
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 9 215
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 127
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 158
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 988
  6. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 108
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 4 834
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 804
  9. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 4 766
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 533

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Lunter: Nikdy som nepovedal, že mamu vyliečili len zdravé potraviny

Článok na webe firmy kandidáta na župana vysvetľuje jej vznik tým, že vďaka zdravej strave sa jeho mama dostala z rakoviny.

ŠPORT

Kohút si priznal chybu, Cígerovi sa ospravedlnil. Ten to neprijal

Tréner reprezentácie a šéf zväzu spolu diskutovali.

Neprehliadnite tiež

Etickí hackeri sa spájajú v biznise

Bezpečnosť na internete je z roka na rok väčšia téma. Systémy a aplikácie aj tých najväčších IT spoločností sú čoraz zložitejšie a zraniteľnejšie.

Bezpečnosť, ktorá sa rodí v absolútnej slobode

Pavol Lupták nie je zaujímavý iba tým, že postavil svoj biznis na hackovaní – prienikoch do rôznych bezpečnostných systémov.

Na našom trhu pôsobia firmy, ktoré ponúkajú klientom riešenia založené na hackovaní

Medzi nimi aj spoločnosť Citadelo, ktorá sa ako jedna z mála špecializuje na bezpečnosť priemyselných komplexov.

Ako vzniká veľký knižný festival na Slovensku? A ako samotné vydavateľstvo?

Niekedy svižnejšie, než by sa mohlo zdať. Najmä ak sa stretnú ľudia s podobnými záujmami a nasmerujú spoločnú energiu na cieľ, ktorý má zmysel.