K suši(ne)patrí víno

Keď suši, tak Oroya – tvrdia vinotéky. Toto príjemné svieže cuveé sa zrodilo z odrody airén, macabeo a muškát. Prvá dodá ovocnú príchuť, druhá vyčistí ústa po každom kúsku suši a tretia vyrovnáva pálenie koreňa wasabi. Autorkou vína je Yoto Satová, japonská enologička pôsobiaca v Španielsku. Pije sa chladené po roku namiešania a archivuje do štyroch rokov. Víno sprevádza aj vytrvalý marketing. Hoci ho v suši bare bratislavského hotela Mama´s pred troma rokmi stiahli z ponuky. „Hostia dávali prednosť ľadovo chladenému slivkovému vínu alebo mierne teplému ryžovému vínu saké. Dokonca ochutnávali k suši aj neznáme japonské pivo alebo čaj,“ hodnotí predajné štatistiky riaditeľ hotela Dominik Eliáš.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže sa v suši kuchyni používajú ryby a riasy, nuž biele víno by sa k nim podľa všetkých pravidiel malo dobre hodiť. Somelierka Ingrid Karníková, bar manažérka hotela Sheraton v Bratislave, to však vidí inak: „Jedlá by sa mali spájať s takým nápojom, s akým ich zvyknú jesť v domovskej krajine. Napriek tomu, že víno je moja profesia i srdcovka, považujem k suši za vhodnejší nápoj saké, čaje alebo aj japonskú whisky s ľadom kvôli ideálnemu spojeniu so slanosťou mora.“ Dodáva, že impulzom k vytvoreniu Oroye v Japonsku bolo vlastne posilnenie konzumácie vína strednej triedy. Táto myšlienka neostala sama, momentálne sa aj v Indii rozhodli vysádzať vinohrady a vyrábať víno, ktoré sa bude hodiť k indickej kuchyni. Podľa I. Karníkovej ide o kroky veľkého lokálneho významu. Oroyu k suši nepije, inak jej však chutí. Tým viac, že sa Španielsko konečne neprezentuje len cez rioju a starý svet vína dokázal niečím opäť prekvapiť. Oroya dobre pasuje aj k peruánskym marinovaným rybičkám ceviche či japonským vegetariánskym jedlám.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4JQK na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4JQK na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 672
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 596
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 379
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 545
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 970
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 382
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 910
  9. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 894
  10. Najužitočnejšia appka 2 883

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Neprehliadnite tiež

V Badene sú fotografie v parku, plávajú aj na jazere

Európsky fotografický festival už aj v rakúskom Badene.

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.